Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΟΠΕΚ+: Αυξάνει τη παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια από 1η Ιανουαρίου

tags :
ΟΠΕΚ+: Αυξάνει τη παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια από 1η Ιανουαρίου
Οι υπουργοί Πετρελαίου του καρτέλ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για μία μακροπρόθεσμη πολιτική που να αφορά ολόκληρο το επόμενο έτος
Up2. Στην απόφαση για αύξηση της παραγωγής του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου κατέληξε ο ΟΠΕΚ+, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Καζακστάν σε δηλώσεις του στο Reuters στις 2 Δεκεμβρίου 2020 
Ωστόσο, οι υπουργοί Πετρελαίου δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για μία μακροπρόθεσμη πολιτική που να αφορά ολόκληρο το επόμενο έτος, όπως ανέφεραν τέσσερις πηγές του καρτέλ στο Reuters.
H αύξηση σημαίνει ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 7,2 εκατ.βαρέλια ημερησίως ήτοι το 7% της παγκόσμιας ζήτησης από τον Ιανουάριο συγκριτικά με τη σημερινή μείωση των 7,7 εκατ.βαρελιών ημερησίως.
Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση αυτή, η τιμή αργού υποχώρησε. Στις πρώτες δηλώσεις του, ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚ και οι βασικοί εταίροι του συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας θα συναντώνται κάθε μήνα μετά τον Ιανουάριο για να αποτιμούν την κατάσταση σε επίπεδο προσφοράς και ζήτησης. Ο ίδιος ανέφερε ότι η η μείωση της παραγωγής πετρελαίου του Καζακστάν θα φθάσέι τα 1,417 εκατ.βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο.
Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο στην αρχή της εβδομάδας, παρότι οι αγορές περίμεναν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα συνέχιζε για τρεις ακόμη μήνες, τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου του 2021 τη μείωση της παραγωγής του κατά 7,7 εκατ.βαρέλια ημερησίως ήτοι το 8% της παγκόσμιας προσφοράς. Από τη στιγμή όμως που η προσμονή εμβολίου κατά του Covid-19 προκάλεσε αισιοδοξία για ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης, ορισμένοι παραγωγοί αμφισβήτησαν την ανάγκη πιο αυστηρής πολιτικής, η οποία υποστηρίχθηκε από τον κορυφαίο παραγωγό του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία.

Νωρίτερα στις 3 Δεκεμβρίου το BN είχε επισημάνει: 

 Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του ΟΠΕΚ επανέλαβαν τις συνομιλίες την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου για να εξαλείψουν την πολιτική παραγωγής πετρελαίου για το επόμενο έτος, επιδιώκοντας na συμφωνήσουν για το πώς να αντιμετωπίσουν την αδύναμη ζήτηση εν μέσω ενός νέου κύματος της πανδημίας.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ +, αναμένεται ευρέως να επεκτείνουν τις περικοπές παραγωγής πετρελαίου 7,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα έως τουλάχιστον τον Μάρτιο.
Ωστόσο, οι συνομιλίες διακόπηκαν την Τρίτη αφού έγινε σαφές ότι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμβιβασμό.
Οι υπουργοί πετρελαίου από την 23μελή ομάδα, η οποία απαρτίζεται από μερικούς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού στον κόσμο, αναμενόταν να ξανασυναντηθούν νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου (ώρα Λονδίνου) καθώς οι συζητήσεις που ξεκίνησαν νωρίτερα φάνηκε να καταλήγουν σε αδιέξοδο.
Κοντά σε συμφωνία για τις περικοπές στην παραγωγή του βρίσκεται ο ΟΠΕΚ+ μετά τις έντονες διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο εκπροσώπους του oργανισμού στις 3 Δεκεμβρίου 2020.
Μετά την ολοκλήρωση των απευθείας συνομιλιών των μεγάλων παικτών του Οργανισμού, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι διαπραγματεύσεις εστιάζουν πλέον στις προτάσεις για τη σταδιακή άρση των περικοπών στην παραγωγή τους επόμενους μήνες, αναφέρουν οι πηγές στο πρακτορείο.
Ενδεχομένως να υπάρξει καθυστέρηση κατά ένα μήνα πριν ξεκινήσει η σταδιακά ενίσχυση της παραγωγής.
Νωρίτερα σήμερα (3/12) όπως μετέδωσε το Reuters ξεκίνησαν εκ νέου οι συνομιλίες ανάμεσα στις χώρες του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, στο πλαίσιο του καθορισμού των νέων τους πολιτικών για το 2021,
Οι συζητήσεις επαναλαμβάνονται μετά την αποτυχία που καταγράφηκε στον αρχικό γύρο των συνομιλιών προηγούμενα μέσα στην εβδομάδα, για την επίτευξη ενός συμβιβασμού, αναφορικά με την αντιμετώπιση της χαμηλής ζήτησης πετρελαίου, εξαιτίας ενός δεύτερου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

Οι προτάσεις

Οι χώρες του ΟΠΕΚ και άλλες συνεργαζόμενες χώρες που είναι γνωστές στο σύνολό τους, ως ΟΠΕΚ+ αναμένονταν ευρέως να παρατείνουν τις ισχύουσες μειώσεις παραγωγής των 7,7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως ή ποσοστό 8% της παγκόσμιας προσφοράς, τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο του 2021.
Ωστόσο, μετά την κούρσα τιμών που προκάλεσαν οι ελπίδες για ταχεία έγκριση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στα τέλη Νοεμβρίου, αρκετές χώρες, που παράγουν πετρέλαιο, άρχισαν να αναρωτιούνται για την ανάγκη συνέχισης της μείωσης της παραγωγής που προωθεί η Σαουδική Αραβία.
Πηγές της ομάδας χωρών ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι η Ρωσία, το Ιράκ, η Νιγηρία, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν όλες σε κάποιο βαθμό εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής το 2021.
«Τα πράγματα πηγαίνουν προς έναν συμβιβασμό», σύμφωνα με απεσταλμένο στον ΟΠΕΚ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης