Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θα έρθει και στην Ελλάδα το φάρμακο του Trump κατά του κορωνοϊού αλλά είναι πανάκριβο

Θα έρθει και στην Ελλάδα το φάρμακο του Trump κατά του κορωνοϊού αλλά είναι πανάκριβο
Πρόκειται, πάντως, για φάρμακα υψηλού κόστους (η τιμή τους κυμαίνεται από 1.000 έως 1.200 ευρώ), τα οποία εφόσον λάβουν τη σχετική έγκριση θα ενταχθούν στο εθνικό μας πρωτόκολλο
Έγκριση αναμένουν τα ευρωπαϊκά κράτη από τον Οργανισμό Φαρμάκων της Γηραιάς Ηπείρου (ΕΜΑ) για τη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων (και) σε ευρωπαίους ασθενείς με λοίμωξη COVID-19.
Πρόκειται ωστόσο για φάρμακα υψηλού κόστους (η τιμή τους κυμαίνεται από 1.000 έως 1.200 ευρώ), τα οποία εφόσον λάβουν τη σχετική έγκριση θα ενταχθούν στο εθνικό μας πρωτόκολλο.
«Πρόκειται για βιολογικά προϊόντα, συνεπώς θα πρέπει να ακολουθηθεί κεντρική διαδικασία» δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίππου, διευκρινίζοντας πως τουλάχιστον προς το παρόν οι διεργασίες βρίσκονται σε διερευνητικό στάδιο.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τον ίδιο στον ΕΟΦ έχει ήδη κατατεθεί φάκελος – που βρίσκεται υπό έρευνα – για την ένταξη της Ελλάδας σε διεθνή μελέτη.
Εφόσον το σχετικό αίτημα γίνει δεκτό, αναμένεται σύντομα και έλληνες ασθενείς να λάβουν τη θεραπεία στο πλαίσιο ένταξής τους στη σχετική κλινική δοκιμή.

Καινοτόμα φάρμακα

Υπενθυμίζεται ότι τα καινοτόμα φάρμακα κατά της COVID-19 των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών Eli-Lilly και Regeneron έλαβαν πρόσφατα άδεια έκτακτης ανάγκης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
Ενα εκ των δύο μάλιστα – και συγκεκριμένα το σκεύασμα REGN-COV2 – είναι το κοκτέιλ αντισωμάτων που χορηγήθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Trump όταν προσβλήθηκε από τον ιό.

Η θεραπεία

Σε ό,τι αφορά τη χορήγησή τους, ενδείκνυται για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας ασθένειας με COVID-19, σε ανθρώπους που είναι επιβεβαιωμένα θετικοί στον ιό SARS-CoV-2 και κινδυνεύουν να νοσήσουν πιο βαριά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης