Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι βρετανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ επιστρέφουν φοροαπαλλαγές 1,8 δισ. στερλίνες

Οι βρετανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ επιστρέφουν φοροαπαλλαγές 1,8 δισ. στερλίνες
Κατηγορήθηκαν για την καταβολή μερισμάτων στους μετόχους τους ενώ επωφελήθηκαν απο τα μέτρα κατά της πανδημίας

Η Sainsbury's, η Asda, η Aldi και η B&M δήλωσαν θα παραιτηθούν από φορολογικές απαλλαγές στη Βρετανία οι οποίες αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, (ακολουθώντας τις Tesco και Morrisons) και θα επιστρέψουν στο σύνολό τους τις εκπτώσεις φόρων που είχε αποφασίσει και η κυβέρνηση και των οποίων το ύψος υπολογίζεται στα 1,8 δισ. λίρες (ή 2,4 δισ. δολάρια) την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2020.
Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Βρετανίας είδαν τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά έχουν επικριθεί από κόμματα και μέσα ενημέρωσης για την καταβολή μερισμάτων στους μετόχους τους την ώρα που έχουν επωφεληθεί από τα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Η Sainsbury’s δήλωσε την Πέμπτη (3/12) ότι θα καταβάλει φόρο 440 εκατομμύρια λίρες βάσει των φορολογικών κλιμακίων που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις, ενώ η Asda που ανήκει στη Walmart, θα πληρώσει 340 εκατομμύρια λίρες σε φόρους ενώ η γερμανική Aldi 100 εκατομμύρια λίρες αντίστοιχα.
Η Discounter B&M δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από τη δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων στα δάνειά της ύψους περίπου 80 εκατομμυρίων λιρών κατά το τρέχον οικονομικό έτος.

Ο ρόλος της Tesco

Η βρετανική κυβέρνηση τον Μάρτιο εξαίρεσε το λιανεμπόριο από την καταβολή του φόρου για τα υποκαταστήματα για το οικονομικό έτος 2020/21,
Ωστόσο, την Τετάρτη (2 Δεκεμβρίου 2020), ο ηγέτης του λιανεμπορίου, η Tesco ανακοίνωσε ότι θα αποπληρώσει τα 585 εκατομμύρια λίρες σε φόρους επειδή ορισμένοι κίνδυνοι εξαιτίας της πανδημίας έχουν ξεπεραστεί και η επιστροφή των χρημάτων ήταν «το σωστό πράγμα».
Αυτή η στάση άσκησε πίεση στους ανταγωνιστές της να πράξουν το ίδιο.
Ο Morrisons ακολούθησε, δηλώνοντας ότι θα πληρώσει 274 εκατομμύρια λίρες.
Η Sainsbury ανακοίνωσε πωλήσεις καλύτερες του αναμενόμενου ιδιαίτερα μετά την έναρξη του δεύτερου lockdown στη Βρετανία τον προηγούμενο μήνα.

Ο ανταγωνισμός

Ο διευθύνων Σύμβουλος της Tesco Ken Murphy αρνήθηκε ότι η απόφασή του να πληρώσει τη συνολική φορολογική επιβάρυνση είχε στόχο να βλάψει τους πιο αδύναμους ανταγωνιστές.
«Όταν πήραμε την απόφαση, δεν σκεφτήκαμε καθόλου τον ανταγωνισμό», είπε στο Sky News.
Ο Murphy είπε επίσης ότι η κίνηση δεν ήταν συνδεδεμένη με το σχέδιο της Tesco να καταβάλει στους μετόχους ειδικό μερίσμα 5 δισ. λιρών όταν ολοκληρώθηκε η πώληση δραστηριοτήτων στη Ασία.
Ένας εκπρόσωπος της Βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η κυβέρνηση χαιρετίζει κάθε απόφαση επιστροφής των ενισχύσεων «όπου δεν χρειάζονται πλέον».
Λαμβάνοντας υπόψη τα επιχειρηματικά επιτόκια που θα καταβάλει τώρα, οι προβλέψεις της Sainsbury κανουν λόγο για κέρδη προ φόρων τουλάχιστον 270 εκατ. λιρών το έτος 2020-21 και πάνω από 586 εκατομμύρια λίρες το 2021-22.
Θα δώσει προτεραιότητα στις πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους σε σχέση με τη μείωση του χρέους για το διάστημα 2020-21.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης