Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Morgan Stanley προειδοποιεί τους επενδυτές: Υπεραγορασμένες οι μετοχές, φούσκα η Wall Street

H Morgan Stanley προειδοποιεί τους επενδυτές: Υπεραγορασμένες οι μετοχές, φούσκα η Wall Street
Bearish είναι για τη Wall Street η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley
Σε μια απαισιόδοξη προσέγγιση για τις αγορές προέβη  Morgan Stanley, που προειδοποιεί τους επενδυτές πως οι μετοχές στη Wall Street είναι υπερτιμημένες.
Πριν από δύο εβδομάδες αμφιβάλαμε για την ακρίβεια των εκτιμήσεων της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Τα προηγούμενα χρόνια, όμως, προέβη σε μια ενέργεια στην οποία κανένα άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν είχε προβεί στο παρελθόν.
Δήλωσε πως η αγορά θα «διορθώσει» πολύ πριν αρχίσει να το πράττει…
Μετά τα χαμηλά του Μαρτίου, όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση, με τους περισσότερους αναλυτές να κάνουν λόγο για Αρμαγεδδώνα και κατόπιν να μιλούν για ισχυρή άνοδο, η Morgan Stanley προειδοποίησε για το διαμορφούμενο επενδυτικό περιβάλλον.
Πράγματι, η Wall Street «διόρθωσε» συνολικά τις επόμενες μέρες περίπου 10%, καθώς πολλοί επενδυτές εισέπρατταν το αίσθημα αβεβαιότητας που προκαλούσαν οι αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Και πάλι, η Morgan Stanley αποδείχθηκε σωστή.
Κατόπιν, λίγες μέρες από τη διεξαγωγή των εκλογών, αναφέρθηκε σε αλλαγή στην τάση του χρηματιστηρίου και άνοδο.
Από τότε, χάρη και στην ανακοίνωση των θετικών νέων από το μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ο S&P 500 έχει σημειώσει αύξηση 13,5%, ο Nasdaq +10,8% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell +16%.
Επισημαίνεται πως η Morgan Stanley παρέμεινε bullish για τη Wall Street ακόμη και όταν ο S&P 500 διέσπασε τις 3.150 μονάδες, κατευθυνόμενος προς τις 3.550 μονάδες.
Τότε, μάλιστα, η φημολογία για επίτευξη συμφωνίας για το νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την ανοδική τάση.
Ωστόσο, η Morgan Stanley άρχισε να αλλάζει στάση, προειδοποιώντας πως οι τελευταίες εβδομάδες του 2020 ενέχουν πολλούς κινδύνους.

Τρίτη διόρθωση μέχρι το τέλος του 2020

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε σε τρίτη διόρθωση, προεξοφλώντας το γεγονός πως η διανομή των εμβολίων θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα τους επόμενους 3 με 4 μήνες.
Βέβαια, η επενδυτική τράπεζα παραμένει bullish για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό δεν είναι πως θα υπάρξει άνοδος μετά από μια μικρή υποχώρηση, αλλά ότι η αύξηση στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου θα πλήξει τις τεχνολογικές μετοχές.
Παράλληλα η Morgan Stanley στηρίζει τις κυκλικές μετοχές και τις μετοχές αξίας.

Για να ειπωθεί διαφορετικά, με τους οικονομολόγους μας να προβλέπουν ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ +7,5% το επόμενο έτος, η απόδοση του 10ετούς κρίνεται ιδιαίτερα ελκυστική.
Αυτό θα έχει συνέπειες στις αποτιμήσεις των μετοχών, ειδικά στον Nasdaq και τον S&P 500.
Αντίθετα, οι κυκλικές μετοχές θα ενισχυθούν - εξ ου και η εναλλαγή που παρατηρούμε στις αγορές μετοχών από το Nasdaq έως το Russell 2000.
Πραγματικά, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έχει φτάσει στο 0,96%, με τα breakevens να παραμένουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών.

Φούσκα η Wall Street

Αυτή η δυναμική, για την οποία η Morgan Stanley προειδοποίησε πριν από έναν μήνα, οφείλεται στο γεγονός πως η τράπεζα θεωρεί πως οι μετοχές είναι υπεραγορασμένες και ότι η Wall Street είναι… φούσκα.
Την ίδια στιγμή, ένας κίνδυνος, τον οποίο παραβλέπουν οι περισσότεροι, είναι το ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα συνεχίσουν να αυξάνονται, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη μείωση στο αμερικανικό χρηματιστήριο.  
Δεν χρειάζεται να ειπωθεί πως μέχρι τώρα οι μετοχές αγνοούν τις προειδοποιήσεις πως τα υψηλά επιτόκια θα χτυπήσουν τις μετοχές.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η τάση θα αντιστραφεί όταν η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ξεπεράσει το 1% τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης