Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ώρα μηδέν για την ύφεση και τον λογαριασμό της ζημιάς της ελληνικής οικονομίας στο γ’ τρίμηνο του 2020 - Σήμερα 4/12 οι ανακοινώσεις

Ώρα μηδέν για την ύφεση και τον λογαριασμό της ζημιάς της ελληνικής οικονομίας στο γ’ τρίμηνο του 2020 - Σήμερα 4/12 οι ανακοινώσεις
Τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του 2020 θα αποτυπώσουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Τις αντοχές που επέδειξε η ελληνική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο του 2020 αναμένεται να αποτυπώσουν τα σημερινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ( ΕΛΣΤΑΤ) για την ύφεση και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εγχώρια στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις μεγάλος ασθενής αναδεικνύεται ο κραταιός πυλώνας του τουρισμού παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης για αυξημένες εισπράξεις από το άνοιγμα των συνόρων και την άρση πολλών από τα περιοριστικά μέτρα του πρώτου κύματος της πανδημίας.
Μολονότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες κατάφεραν να κλείσουν κάτω από μισό την ψαλίδα της επιβράδυνσης σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο ( Ισπανία σε -8,7% στο τρίτο τρίμηνο από -21,5% στο δεύτερο τρίμηνο, Ιταλία στο -4,7% από -17,9%, Γαλλία στο -4,3% από -18,9%, Γερμανία στο – 4,2% από -11,2%, Αυστρία στο -5,3% από -14,5%, Κύπρος στο - 4,4% από -12,3%) στην Ελλάδα ο λογαριασμός της οικονομικής ζημιάς δεν κινήθηκε έτσι ακριβώς.

Χωρίς τον τουρισμό

Χωρίς το «βαρύ πυροβολικό» των εξαγωγών και με τα έσοδα από τον τουρισμό να είναι ο «μεγάλος απών» από τις εισπράξεις που κάνουν την διαφορά στο ΑΕΠ, το τρίτο τρίμηνο του 2020 κινήθηκε σε έντονους υφεσιακούς ρυθμούς με το «κοντέρ» να δείχνει πτώση άνω του 7% - 8%.
Aν και μικρότερη σε ένταση σε σχέση με το -15,2% που ήταν το μέγεθος της «βουτιάς» στο δεύτερο τρίμηνο του έτους εντούτοις πρόκειται για μία συρρίκνωση η οποία έρχεται να προστεθεί στο νέο τσουνάμι των αρνητικών εξελίξεων που προκαλεί το νέο γενικευμένο lockdown στην χώρα.
Σημειώνεται ότι με βάση το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού το ποσοστό συρρίκνωσης του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος αναμένεται να φθάσει στο 10,5% έναντι αρχικής πρόβλεψης της κυβέρνησης για 8,2%.
Έτσι όμως όπως εξελίσσονται τα πράγματα στο μέτωπο της πανδημίας και με την οικονομική καραντίνα να παίρνει συνεχείς παρατήσεις και να «στραγγίζει» περαιτέρω τις επιχειρήσεις είναι πολύ πιθανό φέτος η ύφεση φέτος να βαθύνει ακόμη περισσότερο και η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2021 στη βουλή να ξεκινήσει από νέα βάση.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης