Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το εξώδικο Reggeborgh κατά Ελλάκτωρα είναι λάθος σχεδιασμός – Αποτελεί κίνηση πανικού για να μπλοκάρουν Farallon και σχήμα επενδυτών – Χειραγωγούν την μετοχή

Το εξώδικο Reggeborgh κατά Ελλάκτωρα είναι λάθος σχεδιασμός – Αποτελεί κίνηση πανικού για να μπλοκάρουν Farallon και σχήμα επενδυτών – Χειραγωγούν την μετοχή
Η στρατηγική εξωδίκων της Reggeborgh είναι απαράδεκτη και θα πρέπει να καταλάβουν οι ολλανδοί ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία...
(upd) Αποτελεί χωρίς καμία αμφιβολία μια πρωτοφανή εξέλιξη το γεγονός ότι ο Ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest με ποσοστό 9% ή 19,375 εκατ μετοχές στον Ελλάκτωρα, ο μέτοχος Άγγελος Γιόκαρης με 775 χιλιάδες μετοχές ή 0,36% των μετοχών και ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος με 1,944 εκατ μετοχές ή 0,90% των μετοχών έστειλαν εξώδικο στην διοίκηση του Ελλάκτωρα ζητώντας σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης, αντικατάστασης της διοίκησης και των μελών του διοικητικού συμβουλίου και διαχειριστικό έλεγχο των δύο τελευταίων χρήσεων 2019 και 2018.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του και ο Ελλάκτωρ, απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (δείτε εδώ).

Στρατηγική πανικού

Πρωτίστως πρέπει να αναφερθεί ότι η εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου Δένδια του υπουργού εξωτερικών και του δικηγόρου Θ. Καψιμάλη μπορεί να επιτρέψει σε κάποιον να συμπεράνει ότι ο Δένδιας υποστηρίζει την Reggeborgh Invest.
Όμως πρέπει να δούμε τα κίνητρα του εξωδίκου, πρόκειται για μια κίνηση πανικού, μια απαράδεκτη επιλογή που προσβάλει τόσο τον Ελλάκτωρα όσο και την διοίκηση της εταιρίας.
Πρωτίστως η Reggeborgh έχει κινηθεί κατά τρόπο μη συμβατό με τις πάγιες τακτικές της.
Εάν οι Ολλανδοί ήρθαν στην Ελλάδα και με εξώδικα θα επιχειρήσουν να πάρουν τον έλεγχο του Ελλάκτωρα πρόκειται για στρατηγική που πρέπει να επαναξιολογήσουν.
 Ταυτόχρονα οι μέτοχοι που συμπορεύτηκαν στο εξώδικο και το συνυπέγραψαν όπως ο Παναγιωτόπουλος δεν είναι αυτός που στην κρίσιμη Γενική Συνέλευση του Ελλάκτωρα στην κόντρα των αδερφών Καλλιτσάντση με τον Μπόμπολα και Κούτρα… δεν άλλαξε άποψη μέσα σε ελάχιστα λεπτά αρχικά τάχθηκε κατά και εν συνεχεία τάχθηκε υπέρ Καλλιτσάντση όταν είδε ότι κερδίζει στην Γενική Συνέλευση;

Γιατί έστειλε εξώδικο η Reggeborgh;

Ο βασικός λόγος για τον οποίο η Reggeborgh έστειλε εξώδικο είναι γιατί συνειδητοποίησε ότι το Farallon παρ΄ ότι έχουν υπάρξει δύο προσπάθειες για συμφωνία κατέληξαν σε αδιέξοδο.
Ταυτόχρονα η στρατηγική χειραγώγησης της μετοχής που επιχειρεί εδώ και καιρό η Reggeborgh αποτελεί πράξη απαράδεκτη και θα πρέπει να παρέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Δεν είναι τυχαίο ότι η διοίκηση του Ελλάκτωρα εδώ και μήνες έχει ενημερώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις κινήσεις της Reggeborgh.
Οι ολλανδοί της Reggeborgh έκαναν χρηματιστηριακά παιχνίδια, χειραγώγησης της μετοχής του Ελλάκτωρα, πίεζαν την μετοχή για να μπλοκάρουν το Farallon που είναι ο δανειστής και έχει ενεχυριάσει και το 25,58% των μετοχών των αδερφών Καλλιτσάντση μέσω δανείου 50 εκατ ευρώ.
Πρακτικά το αμερικανικό fund Farallon έχει ενεχυριάσει 54,81 εκατ μετοχές.
Με τρέχουσα τιμή 1,65 ευρώ στον Ελλάκτωρα σημαίνει ότι η αξία των 54,81 εκατ μετοχών Χ 1,65 ευρώ = 90,4 εκατ ευρώ που σημαίνει ότι το Farallon κερδίζει…
Η Reggeborgh έστειλε εξώδικο γιατί απέτυχαν οι προσπάθειες να κλείσει deal με το αμερικανικό fund Farallon τον δανειστή των αδερφών Καλλιτσάντση.
Ταυτόχρονα το Farallon βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με σχήμα επενδυτών με Καυμενάκη και Μπάκο στο επίκεντρο για τους οποίους η Εθνική Τράπεζα έχει στείλει επιστολή στον Ελλάκτωρα τονίζοντας ότι διαθέτουν ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα.

Τι θα πράξει ο Ελλάκτωρας;

Σε απάντηση που θα δώσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς έφθασε αίτημα στον Ελλάκτωρα να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα ουσιαστικά θα απορρίπτει τα περί διαχειριστικού ελέγχου.
Έχει σημειωθεί Γενική Συνέλευση και κανείς εκ των 3 μετόχων που υπογράφουν το εξώδικο δεν έφεραν αντίρρηση για τα πεπραγμένα.
Ως προς την Γενική Συνέλευση εύλογα μπορεί να συγκληθεί εντός 40 ημερών εφόσον το αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο.

Τα πολλά ερωτήματα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η στρατηγική της Reggeborgh είναι πέραν για πέρα λανθασμένη.

1)Προσπαθούν με ετερόκλητους υποστηρικτές να υφαρπάξουν τον Ελλάκτωρα ενώ ήδη οι Ολλανδοί ελέγχουν το 30,26% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

2)Η Reggeborgh δεν έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο δράσης…
Π.χ. στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που είναι ο βασικός μέτοχος, η εταιρία προϋπήρχε, ήταν υγιής και η διοίκηση Περιστέρη τα πήγαινε καλά.
Απέκτησαν ένα στρατηγικό ποσοστό στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μια εταιρία που δραστηριοποιείται σε κατασκευές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

3)Τι σχεδιάζει να πράξει στον Ελλάκτωρα;
Ουδείς γνωρίζει, έχει σχέδιο να την κρατήσει αυτόνομη, να συγχωνεύσει τμήματα της εταιρίας με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;

4)Επίσης συν τοις άλλοις, μπορεί ένας μέτοχος η Reggeborgh εν προκειμένω να διαθέτει το 30,26% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το 30% του Ελλάκτωρα;

5)Είναι ορθό να ελέγχει ουσιαστικά δύο ανταγωνιστικές εταιρίες;
Επίσης ως γνωστό η Reggeborgh έχει option για να αγοράσει το 12,5% των μετοχών του Ελλάκτωρα που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας.

6)Το ερώτημα είναι το εξής γιατί έως σήμερα δεν το έχει εξασκήσει το δικαίωμα αυτό;

7)Μπορεί να υποθέσει κανείς βάσιμα ότι με 10,31% που κατέχει το σχήμα που υπέγραψε το εξώδικο με αιχμή την Reggeborgh και με το ποσοστό του Μπόμπολα φθάνουν στο 22,8% και ας υποθέσουμε ότι διαθέτουν ακόμη 3-4% επιπλέον μετόχους που μπορεί να είναι φίλα προσκείμενοι.
Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει το 25,58% του Καλλιτσάντση – Farallon καθώς και ενός ποσοστού τουλάχιστον 10% που υποστηρίζει την διοίκηση δηλαδή 35% κατ΄ ελάχιστον.
Είναι έτοιμη η Reggeborgh να ακολουθήσει μια διελκυστίνδα σύγκρουσης;

8)Όλο αυτό το διάστημα ποια στάση έχει κρατήσει η Reggeborgh επί της μετοχής του Ελλάκτωρα;
Με την στάση της χειραγωγεί την μετοχή και την κρατάει δέσμια ή όχι;
Μήπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να ελέγξει τις πρακτικές των Ολλανδών;

9)Εάν είναι εν τέλει μια κακή εταιρία ο Ελλάκτωρας γιατί θέλει να την αποκτήσει διακαώς η Reggeborgh;
Πως καταδέχονται οι ολλανδοί που ανακοινώνουν option απόκτησης μετοχών άλλου μετόχου και δεν έχουν καν την υποχρέωση να ανακοινώσουν τιμή ενεργοποίησης της option;

10)Η στάση της Reggeborgh είναι επιεικώς απαράδεκτη, υποδηλώνει αλλότρια σχέδια, υποδηλώνει τακτισμούς ωσάν να βρίσκεται σε τριτοκοσμική χώρα και συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο που παραβιάζει πρωτίστως ηθικούς κανόνες…

11)Οι τράπεζες μετά την έκδοση ομολογιακού έχουν μειώσει το ρίσκο τους στον Ελλάκτωρα ωστόσο παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.
Η Alpha bank αλλά και η Εθνική για διαφορετικούς λόγους παρακολουθούν σθενά τις εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τράπεζες θέλουν να επιλυθούν όλα τα ανοικτά ζητήματα και να αναβαθμιστούν όλα τα δάνεια του Ελλάκτωρα.
Επίσης προκαλεί αλγεινή εντύπωση που η Alvarez and Marsal διεξάγει έλεγχο στον Άκτωρα έχουν περάσει τόσοι μήνες και ακόμη να βγει κάποιο αποτέλεσμα.
Η υπόθεση Άκτωρα πρέπει να διευθετηθεί είναι σαφές, χρειάζεται κεφάλαια επίσης είναι ξεκάθαρο αλλά υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία του Ελλάκτωρα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Και εάν δεν είναι εν τέλει καλή εταιρία ο Ελλάκτωρας γιατί τότε την διεκδικεί η Reggeborgh;

Συμπέρασμα

Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό στους Ολλανδούς της Reggeborgh.

Το εξώδικo της Reggeborgh Invest...
Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης