Διεθνή

Απόπειρα πραξικοπήματος Τουρκίας: 3.900 χρόνια η ποινή φυλάκισης για τον πρώην υπολοχαγό Kaygusuz

Απόπειρα πραξικοπήματος Τουρκίας: 3.900 χρόνια η ποινή φυλάκισης για τον πρώην υπολοχαγό Kaygusuz
Το δικαστήριο στην Άγκυρα επέβαλε ισόβιες ποινές σε πολλά άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπολοχαγού Mete Kaygusuz και άλλων πολιτών που βοήθησαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το σχέδιο το 2016
Σε 79 φορές ισόβια κάθειρξη και 3.900 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ένας πρώην υπολοχαγός στην Τουρκία που έστειλε οδηγίες βομβαρδισμού σε αεροσκάφη F-16 που επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, στην Τουρκία.
Λεπτομέρειες από την δίκη στην Τουρκία δημοσιεύει σήμερα (4/12/2020) το πρακτορείο Anadolu.
To 2016 η αεροπορική βάση Akinci χρησίμευσε ως έδρα για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της οργάνωσης Fetullah (FETO), και το δικαστήριο στην Άγκυρα επέβαλε ισόβιες ποινές σε πολλά άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπολοχαγού Mete Kaygusuz και άλλων πολιτών που βοήθησαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το σχέδιο.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που εκπόνησε ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας σχετικά με τις δραστηριότητες στη βάση Akinci κατά τη διάρκεια της απόπειρας, οι «πολιτικοί ιμάμηδες» της FETO, Adil Ozturk, Kemal Batmaz, Hakan Cicek, Nurettin Oruc και Harun Binis διέταξαν την απόπειρα πραξικοπήματος
Μια μέρα μετά την καταστολή της απόπειρας πραξικοπήματος, ο Kaygusuz, συνελήφθη στον αυτοκινητόδρομο, καθώς δραπέτευε από τα καταλύματα στη βάση Akıncı.
Κατά την ανάκρισή του από εισαγγελείς, ο Kaygusuz ομολόγησε τη συνεργασία του με την τρομοκρατική ομάδα από το 1996 και εξέφρασε τη λύπη του για τη συμμετοχή του στο ηττημένο πραξικόπημα.
«Μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, κατάλαβα πόσο επικίνδυνη και ύπουλη ήταν η οργάνωση», είπε.
Επιπροσθέτως, ομολόγησε ότι ήταν αυτός που μετέδωσε εντολές στον πρώην συνταγματάρχη Ahmet Ozcetin ώστε να επιτεθεί στα αρχηγεία της αστυνομίας, στα κεντρικά γραφεία του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και στην πλατεία Kizilay.

tourkia_praksikopima.jpg

Το δικαστήριο επέβαλε ποινές ισόβιας κάθειρξης σε μερικούς από τους σχεδόν 500 κατηγορουμένους, περιλαμβανομένων στρατηγών και ιπταμένων, οι οποίοι δικάζονταν με κατηγορίες ότι διηύθυναν και πραγματοποίησαν την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 .
Περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης που έλαβε χώρα στις 15 Ιουλίου 2016, όταν στρατιωτικοί στασίασαν καταλαμβάνοντας πολεμικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και άρματα μάχης και αποπειράθηκαν να πάρουν τον έλεγχο σημαντικών κρατικών θεσμών.
Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως σε 25 πιλότους αεροπλάνων F-16 επιβλήθηκαν ποινές ισοβίων με επιβαρυντικές περιστάσεις ενώ σε τέσσερις πολίτες επιβλήθηκαν 79 ποινές ισόβιας κάθειρξης στον καθέναν.
Η δίκη αυτή είναι η πιο προβεβλημένη από τις δεκάδες δικαστικές υποθέσεις εναντίον χιλιάδων ανθρώπων που κατηγορούνται για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Gülen, που έχει την έδρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης