Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγαλύτερη δράση από την ΕΚΤ ζητούν οι «Νότιοι» της Ευρωζώνης - Κίνδυνος ιαπωνοποίησης

tags :
Μεγαλύτερη δράση από την ΕΚΤ ζητούν οι «Νότιοι» της Ευρωζώνης - Κίνδυνος ιαπωνοποίησης
Οι επιφυλακτικοί της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας το επόμενο έτος, το ποσοστό πληθωρισμού θα γίνει ξανά θετικ
«Η περίοδος του πεισματικά αδύναμου πληθωρισμού είναι ένα επικίνδυνο σημείο εκκίνησης για μια οικονομία που υπόκειται σε lockdown και η ΕΚΤ έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της για την επιμονή του εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού. Αναμένουμε περισσότερα κίνητρα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου"
Αυτή είναι μια άποψη που συμμερίζονται ορισμένοι οικονομολόγοι, οι οποίοι υπστηρίζουν ότι μια γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας μετά την υποχώρηση της κρίσης θα περιορίσει τυχόν αποπληθωριστικές πιέσεις.
«Όταν η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα, θα δούμε να αυξάνονται οι τιμές», δήλωσε ο Jesus Fernandez-Villaverde, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας.
"Οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει πολλή συσσωρευμένη ζήτηση."
Ακόμη και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά κάτι τέτοιο.
Αναγνωρίζοντας ότι οι μειώσεις των τιμών έχουν αναβάλει τις δαπάνες και βαθαίνουν την ύφεση, «με την ανάκαμψη της οικονομίας το επόμενο έτος, το ποσοστό πληθωρισμού θα γίνει ξανά θετικό».
Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να βοηθήσει τη νότια Ευρώπη ειδικότερα είναι το ενισχυμένο ταμείο Ανάκαμψης , το οποίο θα δώσει επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια για να βοηθήσει την ανάκαμψη από την πανδημία.
Οι δαπάνες αυτές, αν και προσωρινές, αντιμετωπίζουν μια υποκείμενη αδυναμία στη ζώνη του ευρώ.
Ενώ η ΕΚΤ προσπαθεί να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό κάτω από το 2%, αυτός είναι ένας μέσος όρος για το σύνολο ως σύνολο, διακινδυνεύοντας ορισμένες χώρες να μείνουν πίσω.
Η δημοσιονομική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει να καλυφθεί αυτό το κενό - ένας λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ έχει από καιρό υποστηρίξει μόνιμα μια τέτοια διευκόλυνση.

Ιαπωνοποίηση

Ωστόσο, ο Jordi Gali, οικονομολόγος στο Ισπανικό Κέντρο Ερευνών για τη Διεθνή Οικονομία, αναρωτιέται αν η πανδημία θα μπορούσε να είχε βαθύτερο αντίκτυπο στους καταναλωτές, με συνέπειες και τις τιμές.
"Μπορεί να είμαστε σε μια κατάσταση - και αυτό είναι εξαιρετικά αβέβαιο επειδή δεν έχουμε προηγούμενο - κατά την οποία οι εξοικονομήσεις παραμένουν ασυνήθιστα υψηλές", δήλωσε ο Gali.
«Η ανησυχία είναι ότι μπορεί να παγιδευτούμε σε αυτό το πολύ χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού που θα μπορούσε να είναι αρνητικός ή ελαφρώς αρνητικός όπως στην Ιαπωνία τις περισσότερες από τις τελευταίες τρεις δεκαετίες».
Ένας τέτοιος κίνδυνος είναι αυτό που αξιωματούχοι της Τράπεζας της Ισπανίας, προειδοποιούν ότι η περιοχή του ευρώ αντιμετωπίζει το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν ενεργεί αρκετά αποφασιστικά.
Ακόμα κι αν οι συνάδελφοί τους στη Φρανκφούρτη δεν συμμετάσχουν σε αυτό το επιχείρημα την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσε να λάβει υπόψη τις μελλοντικές αποφάσεις τόσο για χαλάρωση όσο και για τον επανασχεδιασμό του πλαισίου νομισματικής πολιτικής.
Η κεντρική τράπεζα συζητά ήδη να αλλάξει τον ορισμό του στόχου της για τη σταθερότητα των τιμών με τρόπο που θα μπορούσε να επιτρέψει την υπέρβαση του πληθωρισμού μετά από μεγάλες περιόδους αδυναμίας.
Συζητείται άλλωστε ένας νέος στόχος 2%, αντί για «κοντά αλλά κάτω από 2%».
Για τον Αθανάσιο Ορφανίδη, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αυτή η τελευταία αλλαγή είναι εκτός λογικής - και θα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως παρά όταν η στρατηγική αναθεώρηση τελειώσει περίπου το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.
"Εάν ο μέσος όρος είναι πολύ χαμηλός, όπως διατήρησε η ΕΚΤ μετά την κρίση του ευρώ, τότε περισσότερα κράτη θα εισέρχονται στην περιοχή αποπληθωρισμού", είπε.
«Αυτός είναι ένας λόγος για την κακή πολιτική της ΕΚΤ να διατηρεί αυτό το καθεστώς «χαμηλού πληθωρισμού»."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης