Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Το 68% των τιτλοποιημένων NPLs στην Ιταλία θα υποαποδώσουν το α’ τρίμηνο του 2021

Scope Ratings: Το 68% των τιτλοποιημένων NPLs στην Ιταλία θα υποαποδώσουν το α’ τρίμηνο του 2021
Η απόδοση των τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων των ιταλικών τραπεζών (NPL ABS) συνεχίζει να επιδεινώνεται, σύμφωνα με τη Scope Ratings
Το 68% των τιτλοποιημένων NPLs των ιταλικών τραπεζών θα υποαποδώσουν το α’ τρίμηνο του 2021, υποστηρίζει με ανάλυσή του ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Ειδικότερα, η απόδοση των καλυμμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων των ιταλικών τραπεζών (NPL ABS) συνεχίζει να επιδεινώνεται, κάτι που αποτελεί ανησυχητικό σημάδι τόσο για την αγορά των NPLs όσο και για την προσπάθεια την οποία επιχειρούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της γείτονος προκειμένου να μπορέσουν να εξυγιάνουν την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού τους,
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Scope Ratings, η συμμετοχή χαρτοφυλακίων NPLs με εξασφαλίσεις θα είναι σαφώς μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν πανευρωπαϊκά, οπότε η αναμενόμενη επένδυση είναι βέβαιο ότι θα είναι υπερπολλαπλάσια των επενδύσεων που είχαμε μέχρι σήμερα.
Image
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι λογικό να εξετάζεται η τρέχουσα αλλά και η μέλλουσα απόδοσή τους, αναφέρει η Scope Ratings, προσθέτοντας πως επιφυλάσσεται για την ακρίβεια των εκτιμήσεών της, καθώς οι προσδοκίες για το 2021 μπορεί να διαψευστούν.
Σε κάθε περίπτωση, βάσει των υποθέσεων στις οποίες προβαίνει, αλλά και των δεικτών Scope’s NPL Dynamic Coverage και Scope NPL Performance, οι οποίοι μετρούν τόσο το μέγεθος των κόκκινων δανείων όσο και τη δυναμική απόδοσής τους, ο γερμανικός οίκος αναμένει βραχυπρόθεσμη επιδείνωση των χαρτοφυλακίων NPLs λόγω της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού και των συνακόλουθων επιβληθέντων lockdown στις ιταλικές πόλεις.
«O δείκτης Scope NPL Performance είναι πιθανό να πέσει κάτω από τις 100 μονάδες, ενώ ο προβλεπόμενος μέσος αριθμός ετών που απαιτείται για επιτευχθεί απόσβεση βάσει των διενεργούμενων συναλλαγών θα υπερβεί τα 10 χρόνια».
Image
Από το σύνολο των 25 συναλλαγών που προβλέπονται από τα υποβληθέντα επιχειρηματικά σχέδια σε ό,τι αφορά χαρτοφυλάκια NPLs με εξασφαλίσεις, οι 17 θα «υστερήσουν», όπερ σημαίνει, σύμφωνα με τη Scope Ratings, ότι το α’ τρίμηνο του 2020 το 68% των τιτλοποιημένων NPLs θα υποαποδώσουν.
Η επιλογή σωστής στρατηγικής άσκησης θα είναι καθοριστικής σημασίας για την άμβλυνση των επιπτώσεων που προκαλούν στην ιταλική οικονομία η πανδημία και τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα.
Οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί, μέσω διαγραφής μέρους των χρεών ή παροχής διευκολύνσεων εκ μέρους των ιταλικών τραπεζών, είναι μείζονος σημασίας για την απόδοση των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων.
Σημειώνεται πως ο φόρτος εργασίας που βαρύνει την ιταλική δικαιοσύνη αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υποαπόδοση των τιτλοποιημένων NPLs, και αν διαχειριστές τους επιλέξουν τη δικαστική οδό η κερδοφορία μοιραία θα επιδεινωθεί έτι περαιτέρω, καταλήγει η Scope Ratings
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης