Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την Τουρκία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

tags :
Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την Τουρκία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
Μετά από επαναλαμβανόμενες συνεδριάσεις η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε εν τέλει την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί από τους Τούρκους
Μετά από επαναλαμβανόμενες συνεδριάσεις η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε εν τέλει την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί από τους Τούρκους.
Συγκεκριμένα, παρά την προσπάθεια του Τούρκου εκπροσώπου να ακυρωθεί εκ νέου η ψηφοφορία, επιτεύχθηκε σήμερα 4/12/2020 η απαιτούμενη απαρτία, και με την ομοφωνία των ψηφισάντων, στηρίχθηκε η επιστολή που προηγήθηκε της επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Ντόρας Μπακογιάννη περί καταγγελίας της μετατροπής της Αγιά Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί και η πρόταση του Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας Κρίτωνος Τορναρίτη

Η ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη:

Σήμερα (4/12) το Council of Europe καταδίκασε την κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. ⠀⠀
Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή αντιπροσωπεία εδώ και μήνες ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την αξία της Αγιάς Σοφιάς, ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, συμβόλου θρησκευτικής ελευθερίας και ειρηνικής συνύπαρξης πολιτισμών, θρησκειών και λαών.⠀⠀
Στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η μονομερής απόφαση της Τουρκίας καταδικάστηκε ως απαράδεκτη και ακατανόητη, ως μία κίνηση διχασμού και διακρίσεως που αντιβαίνει σε όλες της αρχές του Συμβουλίου. ⠀⠀
Η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην Τουρκία και τη συστηματική πολιτική παραβίασης δημοκρατικών αρχών και αξιών.
Screenshot_14.png
Εισήγηση για το θέμα είχε προηγηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση από τη Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Πιπιλή, ενώ το προηγούμενο διάστημα και κατά την ψηφοφορία, το θέμα στήριξε από ελληνικής πλευράς και ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης ο οποίος και δήλωσε μετά την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας:
"Η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο το διαχρονικό σύμβολο της οικουμενικής ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης.
Είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο συνάντησης, συνεννόησης και αλληλοσεβασμού μεταξύ διαφορετικών θρησκειών, πολιτισμών, λαών και εθνών.
Είναι ένα μοναδικό προστατευμένο μνημείο της UNESCO που από το 1934 με το Προεδρικό Διάταγμα του Ataturk, ως μουσείο αποτέλεσε σημείο αναφοράς και διδαχής για όλο τον Κόσμο.
Η Αγία Σοφία ως μουσείο ήταν η απάντηση στις θεωρίες περί σύγκρουσης των πολιτισμών και περί πολέμου μεταξύ του ισλάμ και της χριστιανοσύνης. Η μετατροπή της σε τζαμί καταστρέφει αυτόν τον συμβολισμό και ενισχύει τον ακραίο φονταμενταλισμό, τον εθνικισμό και κάθε άλλη διχαστική θεωρία από όπου κι αν προέρχεται.
Υπονομεύει την ανοχή στη διαφορετικότητα, τον αλληλοσεβασμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και γενικότερα τις αξίες που υπηρετεί το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ζητούμε να αποκατασταθεί αυτή η αστοχία που θίγει τη διεθνή εικόνα και της ίδιας της Τουρκίας και προσβάλει τον παγκόσμιο πολιτισμό. Σε ότι αφορά την πατρίδα μου, την Ελλάδα, εμείς συνεχίζουμε να επιμένουμε στη λογική που δεν διχάζει αλλά ενώνει του λαούς και τα έθνη. Δεν πυροδοτεί συγκρούσεις αλλά συνεννόηση και διάλογο μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και διαφορετικών θρησκειών, ιδιαίτερα μεταξύ του ισλάμ και της χριστιανοσύνης.
Γι' αυτό και ολοκληρώσαμε το μεγάλο τζαμί στην Αθήνα. Αδειοδοτήσαμε πάνω από δέκα τεμένη στην Αττική. Συντηρούμε πάνω από 250 τζάμια στη Θράκη.
Συντηρούμε και λειτουργούμε πάνω από 400 οθωμανικά μνημεία ως μουσεία ή πολιτιστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.
Ζητούμε και ελπίζουμε να πράξει το ίδιο και η τουρκική κυβέρνηση του Erdogan, εναρμονιζόμενη με τις αξίες και τα προτάγματα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα οποία όλοι μαζί αγωνιζόμαστε".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης