Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε ΒΒΒ η Ιταλία, σταθερό το outlook - Στο -11% το έλλειμμα το 2020

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε ΒΒΒ η Ιταλία, σταθερό το outlook - Στο -11% το έλλειμμα το 2020
Επιβεβαιώνεται σε «ΒΒΒ» η Ιταλία από τη Fitch
Σε «ΒΒΒ» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας τις σταθερές προοπτικές (outlook).
Πιο συγκεκριμένα, η πανδημία COVID-19 άσκησε σημαντικές πιέσεις στην Ιταλία…
Η δημοσιονομική θέση της χώρας επιδεινώθηκε.
Το υψηλό δημόσιο χρέος και η διαρθρωτικά αδύναμη οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας.
H Ιταλία επωφελείται από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ και παρουσιάζει επίσης μέτριο χρέος ιδιωτικού τομέα, ευνοϊκή μέση διάρκεια του δημόσιου χρέους (6,9 έτη), πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και καθαρή διεθνή επενδυτική θέση -σχεδόν ισοσκελισμένη.
Ο οίκος αναμένει το έλλειμμα του προϋπολογισμού να υπερβεί το 11% του ΑΕΠ το 2020 και θα παραμείνει πάνω από το 7% το 2021.
Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος (GGGD), θα εκτοξευθεί στο 160% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020 και θα παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερό έως το 2024.

Πανδημική κρίση

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έπληξε την Ιταλία το φθινόπωρο, όπως και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Η εξάπλωση των κρουσμάτων επιταχύνθηκε ραγδαία τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Παρότι ο αριθμός των νέων λοιμώξεων ήταν επτά φορές μεγαλύτερος από ό, τι κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος την άνοιξη, εντούτοις το ποσοστό θνησιμότητας είναι παρόμοιο με την άνοιξη - περίπου 700 νεκροί την ημέρα.
Ωστόσο, τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα είναι λιγότερο αυστηρά και κατά συνέπεια πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μικρότερο οικονομικό κόστος.
Η θερινή ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας ήταν από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη.

ΑΕΠ - Ύφεση - Έλλειμμα

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 15,9% το γ’ τρίμηνο του 2020, έπειτα από ύφεση -5,5% και -13,0% το α’ και το β’ τρίμηνο του 2020, αντίστοιχα.
Το ΑΕΠ είναι περίπου 5% κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα, όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης.
Η Fitch αναθεώρησε την πρόβλεψη για το ΑΕΠ:
Ύφεση -9,1% το 2020 ακολουθούμενη από ανάπτυξη +4,5% το 2021 και +4,3% το 2022.
Η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το επόμενο έτος.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα κινηθεί περίπου στο 11% επί του ΑΕΠ το 2020, λόγω των πακέτων στήριξης και των αυτόματων σταθεροποιητών.
Αυτή η πρόβλεψη περιλαμβάνει τα τελευταία μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 0,5% του ΑΕΠ) για τον μετριασμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Η κυβέρνηση δεν αναμένει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2024, σε αντίθεση με τα πρωτογενή πλεονάσματα 1% και 2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2011-2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης