Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Σταδιακά θα ανοίξει το λιανεμπόριο – Θα έχουμε τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου τα εμβόλια

Πέτσας: Σταδιακά θα ανοίξει το λιανεμπόριο – Θα έχουμε τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου τα εμβόλια
"Τα μέτρα δεν είναι χαλαρά, είναι αυστηρά", τόνισε ο Στ. Πέτσας
«Θα πάμε σταδιακά στη χαλάρωση των μέτρων» , τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, σημειώνοντας πως «ετοιμαζόμαστε να διαμορφώσουμε τις πτυχές ολόκληρου του σχεδίου μας και θα τις ανακοινώσουμε στις αρχές της άλλης εβδομάδας ώστε να ξέρουν οι πολίτες - νοικοκυριά και επιχειρήσεις- τι τους ξημερώνει από τις 14 του μήνα».
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», αναφέρθηκε στον αόρατο εχθρό, όπως είναι ο κορωνοϊός, σημείωσε πως είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια κόπωση στους πολίτες και είναι πιο δύσκολο  να τηρήσουν σχολαστικά τα μέτρα, όπως τα τηρούσαν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, τονίζοντας ότι «γι’ αυτό χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εφαρμογής των μέτρων για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα που είχαμε πριν.
Τα μέτρα δεν είναι χαλαρά, είναι αυστηρά.
Εδώ και πέντε εβδομάδες για παράδειγμα, στη Βόρεια Ελλάδα έχουν εφαρμοστεί πολύ σκληρές απαγορεύσεις, ενώ έχει ακολουθήσει και το γενικό lock down»
Επανέλαβε αυτό που έχει πει και ο Πρωθυπουργός πρόσφατα ότι  οι οικογένειες θα πρέπει να γιορτάσουν στο σπίτι τους, ενδεχομένως με μια ακόμη οικογένεια, λέγοντας πως «αυτό είναι το γενικό πλαίσιο, η γενική κατεύθυνση».
Ξεκαθάρισε ότι θα πάμε σταδιακά στη χαλάρωση των μέτρων.
Όπως εξήγησε, «ανοίγουν τώρα κάποια καταστήματα λίγο πάνω από 100, για αμιγώς εποχιακά είδη, κάτι που θα δώσει ίσως και μια πιο γιορτινή ατμόσφαιρα στην καθημερινότητα μας.
Και με προσοχή πάντα θα ανοίξουμε και άλλους τομείς της δραστηριότητας μας.
Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εισηγήσεις από την Επιτροπή των Ειδικών για διαφορετικές ταχύτητες ανά Περιφέρεια».
Πρόσθεσε ότι «οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, πάντως, φαίνεται πολύ δύσκολο να επιτραπούν αυτή τη στιγμή».
«Η σταδιακή, άρση των μέτρων ήταν από την αρχή στις προθέσεις μας.
Θα αρχίσει  από τα πεδία τα οποία δεν έχουν τόσο υψηλή μετάδοση, και σιγά-σιγά θα επεκταθεί σε υπόλοιπους τομείς της δραστηριότητας.
Επομένως, το λιανεμπόριο θα ανοίξει, αλλά σταδιακά», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Για τον εμβολιασμό

Κάνοντας αναφορά στο σχέδιο εμβολιασμού, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως «υπάρχει ένα σχέδιο με 1.018 Εμβολιαστικά Κέντρα και δυνατότητα εμβολιασμού  2.117.440 πολιτών τον μήνα.
Σημασία έχει ποια είναι η προτεραιοποίηση και τα logistics.
Θα έχουμε τέλος Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου τα εμβόλια και θα κοιτάξουμε, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να ξεκινήσει ο εμβολιασμός».
Στην αρχή, πρόσθεσε ότι σίγουρα θα είναι το υγειονομικό προσωπικό και οι πιο ευάλωτοι, όπως οι συμπολίτες μας άνω των 65 και αυτοί με υποκείμενα νοσήματα, ενώ μετά θα προχωρήσει ο εμβολιασμός του γενικού γενικό πληθυσμού.
Εξήγησε ότι οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό είτε με SMS, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά.
«Οι πολίτες θα πειστούν βλέποντας τον εμβολιασμό σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στη Βρετανία, στη Ρωσία.
Θα βλέπουν επίσης το παράδειγμα κάποιων ανθρώπων που θα εμβολιαστούν στην αρχή, είτε υγειονομικοί, είτε, -όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός- το πολιτικό προσωπικό», σημείωσε και κάλεσε τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να δώσουν το παράδειγμα, ώστε να δουν οι πολίτες  ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
«Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι θέλει να είναι από τους πρώτους που θα κάνει το εμβόλιο και έχει καλέσει και τους πολιτικούς αρχηγούς να το κάνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε, θα ανακοινωθεί ένα χρονοδιάγραμμα.
Ακόμη, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «φαίνεται ότι θα προχωρήσει και η θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων».
«Έχουμε στο οπλοστάσιό μας, όχι μόνο το εμβόλιο, αλλά και μια καλύτερη αγωγή για τους συμπολίτες μας που τη χρειάζονται», πρόσθεσε και χαρακτήρισε πως  είναι πολύ σημαντικό ότι οι Έλληνες επιστήμονες έχουν κάνει ένα μικρό θαύμα το τελευταίο διάστημα με  τη δημιουργία ενός rapid test.

Για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών

«Όσο συνεχίζεται η υγειονομική κρίση και όσο παίρνουμε μέτρα προστασίας που έχουν ως συνέπεια τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας.
Κάνοντας αναφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή, τόνισε πως «έχει φτάσει, ήδη, στην τέταρτη φάση, με πολύ μεγάλη επιτυχία και ένα μεγάλο της μέρος, το 50%, πλέον, δεν επιστρέφεται. Είναι μια πολύ μεγάλη ανακούφιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και θα συνεχιστεί».
Συμπλήρωσε πως θα συνεχιστούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ώστε να στηριχτούν οι εργαζόμενοι.
«Και θα κάνουμε ό,τι άλλο χρειάζεται για να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρόνο χρειαστεί.
Θυμίζω ότι στον Προϋπολογισμό του 2021, που θα ψηφιστεί σε λίγες ημέρες στη Βουλή, προβλέπεται ένα σημαντικό ποσό, περίπου 7,5 δις ευρώ, ώστε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε, εάν χρειάζεται, όλους τους Έλληνες και τους πρώτους μήνες του 2021.
Έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι όπου χρειάζεται και μπορούμε να στηρίξουμε συνανθρώπους μας που δεν έχουν τύχει κάποιας στήριξης από την Πολιτεία, θα το κάνουμε», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς, ανέφερε ότι  θα δούνε πώς μπορεί να ενισχυθούν αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης