Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Πρώην ΥΠΟΙΚ καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά και κατάχρηση

Αυστρία: Πρώην ΥΠΟΙΚ καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά και κατάχρηση
Ο πρώην υπουργός του καγκελάριου Kurz είναι σύζυγος της κληρονόμου των Swarovski
Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς από την εποχή του Β' Παγκόσμιου Πολέμου συγκλονίζει την Αυστρία, καθώς ο Αυστριακός πρώην υπουργός Οικονομικών Karl-Heinz Grasser, σύζυγος της Fiona Swarovski, καταδικάστηκε σε οκταετή φυλάκιση ως μέλος της συμμορίας που καταχράστηκε δημόσιο χρήμα.
Η κληρονόμος της αμύθητης περιουσία των Swarovski παντρεύτηκε τον πρώην υπουργό το 2005, σε μια παραμυθένια γαμήλια εκδήλωση.
Όμως τόσο ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz όσο και η απόγονος της δυναστείας δεν περίμεναν ότι ο υπουργός Οικονομικών θα είναι μπλεγμένος σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς και κατάχρηση δημόσιου χρήματος.
Δικαστήριο της Βιέννης αποφάνθηκε ότι ο 51χρονος Αυστριακός πρώην υπουργός Οικονομικών, ήταν μέλος μιας συμμορίας που λάμβανε δωροδοκίες για να βοηθήσει πλειοδότες ακινήτων του δημοσίου.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών λάμβανε δωροδοκίες για να βοηθήσει πλειοδότες για την απόκτηση ακινήτων του δημοσίου ύψους 961 εκατομμυρίων ευρώ, το 2004.
Ο «KHG » (από τα αρχικά του ονόματός του) ήταν υπουργός στην αυστριακή κυβέρνηση από το 2000 έως το 2007, διάστημα κατά το οποίο συμβούλευε φίλους του και όχι μόνο, για το πώς να αποκτήσουν τα 60.000 ακινήτων του δημοσίου με την καλύτερη προσφορά.
Η δίκη του Grasser διήρκεσε τρία χρόνια και είναι το τελευταίο πλήγμα που δέχεται ο οίκος Swarovski, όπως γράφει η εφημερίδα Bild.

Ποιος είναι ο πρώην ΥΠΟΙΚ

Ο Karl-Heinz Grasser, σε ηλικία 31 ετών, ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας κατακτώντας τον τίτλου του νεότερου υπουργού στο εν λόγω αξίωμα.
Θεωρείτο το «γερό χαρτί» του Λαϊκού Κόμματος και μάλιστα υπήρξε έντονη φημολογία ότι θα είναι ο επόμενος Καγκελάριος της Αυστρίας.
Το 2006, διεκδίκησε την ηγεσία του «Λαϊκού Κόμματος» κι όταν έχασε τις εκλογές ξεκίνησε τις παράνομες δραστηριότητές του.
Βρέθηκε στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για πρώτη φορά το 2009 στο πλαίσιο μιας κακουργηματικής ενέργειας με αφορμή την κατάρρευση της εταιρείας «Immofinanz AG», πλειοδότριας στη δημοπρασία ακινήτων του δημοσίου .
Ο Grasser είχε ενημερώσει τον επιχειρηματικό του συνεργάτη για το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για μια πώληση, επιτρέποντας στον φίλο του να πλειοδοτήσει και να γίνει κάτοχος των εκχωρουμένων ακινήτων με το ελάχιστο δυνατό κόστος.
Η αξία των αποκτηθέντων ακινήτων, μετα την παρέλευση τριετίας, διπλασιάστηκε .
Η εταιρεία κατέβαλε το ποσό των σχεδόν 10 εκατομμυρίων ευρώ στον συνεργάτη του Grasser που έλαβε μέρος του ποσού και μοιράστηκε τα υπόλοιπα σε τρεις μυστικούς λογαριασμούς στο Λιχτενστάιν.
Ο δικαστής Marion Hokeneker δέχτηκε τον ισχυρισμό των εισαγγελέων ότι ο Grasser ήταν ο δικαιούχος ενός εκ των τριών λογαριασμών.
«Το δικαστήριο είναι πεπεισμένο ότι ο Karl-Heinz Grasser αποκάλυψε το ανώτατο όριο της αντίπαλης προσφοράς. Η επιτυχία του πλειοδότη επιτεύχθηκε μέσω της δωροδοκίας και έγινε εφικτή μέσω της σκόπιμης κατάχρησης εξουσίας », ανέφερε ο δικαστής.
Στη δίκη κατέθεσαν 150 μάρτυρες ενώ ο δικηγόρος του πρώην υπουργού δήλωσε ότι ο πελάτης του θα ασκήσει έφεση .
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης