Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παράταση δύο μηνών στα τέλη κυκλοφορίας - Η προθεσμία για την πληρωμή λήγει στις 26 Φεβρουαρίου 2021

Παράταση δύο μηνών στα τέλη κυκλοφορίας - Η προθεσμία για την πληρωμή λήγει στις 26 Φεβρουαρίου 2021
H αξία των τελών κυκλοφορίας δεν έχει αλλάξει και παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι
Παράταση δύο μηνών, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, πήραν τα τέλη κυκλοφορίας, όπως αναμενόταν, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η νέα προθεσμία λήγει στις 26 Φεβρουαρίου 2021.
Όπως ανέφερε το νωρίτερα το ΒΝ, οι υποχρεώσεις για τα νοικοκυριά «πηγαίνουν και έρχονται», και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου αξιολογείται πρόταση να έρθει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά το μέτρο που προβλέπει «τέλη ανάλογα με τον μήνα κυκλοφορίας του οχήματος».
Πρακτικά είναι κάτι που θα γίνει πολύ εύκολα χάρη στη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας υποστηρίζεται η ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων για τα οχήματα που θα τεθούν σε ακινησία.
Με την ίδια ακριβώς, πλην όμως αντίστροφη, διαδικασία οι ιδιοκτήτες μπορούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες (σ.σ. άλλωστε τις κρατάνε στο σπίτι) και να τα θέσουν σε κυκλοφορία πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο των μηνιαίων τελών.
Επισημαίνεται ότι η αξία των τελών κυκλοφορίας δεν έχει αλλάξει και παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ όσοι αποκτήσουν Ι.Χ. μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021 πρέπει να ξέρουν ότι εφαρμόζεται νέα κλίμακα υπολογισμού των τελών ανάλογα με τους ρύπους του οχήματος. Επίσης, το φετινό ειδοποιητήριο για τα τέλη περιλαμβάνει και έναν QR Code.
Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.
Επίσης, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τα τέλη είτε με web banking ή με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και ΕΛΤΑ.
 
Το επίδομα θέρμανσης

Εν τω μεταξύ, εντός της εβδομάδας, αναμένεται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης που θα καθορίσει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους της νέας ενίσχυσης, ενώ αμέσως μετά θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις από τα νοικοκυριά.
Το επίδομα ξεκινάει από τα 80 ευρώ και φθάνει ακόμη και τα 600 ευρώ, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.
Η ίδια απόφαση θα προβλέπει επιδότηση πρώτη φορά και άλλων μορφών θέρμανσης, όπως είναι το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και η βιομάζα (Pellet).
Για τον υπολογισμό του επιδόματος, το υπουργείο Οικονομικών εφαρμόζει ένα νέο σύστημα που στηρίζεται σε μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα 750 μ. x 750 μ., ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι.
Ειδικότερα:
-Το επίδομα πετρελαίου μετατρέπεται σε επίδομα θέρμανσης ανεξαρτήτως καυσίμων. Ετσι, θα δίνεται και σε νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο, υγραέριο, ενώ σε οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους θα δίνεται και σε νοικοκυριά που καταναλώνουν καυσόξυλα και Pellet.
-Διατηρούνται τα περυσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
-Το ελάχιστο επίδομα ξεκινά από τα 80 ευρώ και φθάνει τα 600 ευρώ (από 350 ευρώ που ήταν πέρυσι) για τους οικισμούς με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
-Το ύψος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία μιας περιοχής υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου.
- Το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης θα ξεπεράσει τα 90 εκατ. ευρώ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης