Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέες αλλαγές στα μορατόρια εξετάζουν κυβέρνηση και τράπεζες σήμερα 11/12 - Ανοίγει η συζήτηση για τον Ηρακλή 2

Νέες αλλαγές στα μορατόρια εξετάζουν κυβέρνηση και τράπεζες σήμερα 11/12 - Ανοίγει η συζήτηση για τον Ηρακλή 2
Κρίσιμη σύσκεψη σήμερα στο Υπουργείο
Τα μορατόρια θα βρεθούν πολύ ψηλά στην ατζέντα της σημερινής 11/12/2020 σύσκεψης με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τις τράπεζες.
Διευθύνοντες σύμβουλοι των πιστωτικών ιδρυμάτων και το οικονομικό επιτελείο του Υπουργείου, υπό τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα συνεπικουρούμενο από τον αρμόδιο για τις τράπεζες υφυπουργό θα συζητήσουν μια σειρά από κρίσιμα θέματα που αφορούν τόσο τη μείωση του τραπεζικού κινδύνου όσο και τον τρόπο με τον οποίον σταδιακά οι τράπεζες θα σταθούν στις επιχειρήσεις που από τον καινούριο χρόνο θα κληθούν να ανοίξουν την οικονομία.

Αποφάσεις για τα μορατόρια

Το ενδεχόμενο να αναζητηθούν διασταλτικές ερμηνείες για την απόφαση της ΕΒΑ, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών,  σε ότι αφορά την εφαρμογή επέκτασης των μορατορίων θα επιχειρήσουν να αναζητήσουν σήμερα  τράπεζες και κυβέρνηση τουλάχιστον σε ότι αφορά κάποιους από τους κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί βαρύτατα και που δεν αναμένεται να λειτουργήσουν άμεσα όπως ο επισιτιστικός.
Είναι σαφές πως με βάσην την ερμηνεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, τα μορατόρια δεν πρόκειται να επεκταθούν για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων για περισσότερους από ένα έως δύο μήνες αφού το σύνολο της αργίας των πληρωμών δεν πρέπει να ξεπερνάει το 9μηνο - μαζί με την παράταση- καθώς οι περισσότερες εταιρίες έχουν μπει σε μορατόρια από το Μάϊο.
Αποφάσεις για εκτεταμένα μορατόρια υπάρχουν μόνον για τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις.
Αυτό θα βοηθήσει με κάποιο τρόπο την οικονομία να αποφύγει τις εκπλήξεις αλλά και τις τράπεζες να γράψουν άμεσα νέα κόκκινα δάνεια.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα πιστωτικά ιδρύματα ετοιμάζουν προγράμματα σταδιακής επαναφοράς της δόσης των δανείων που έχουν τεθεί σε μορατόρια.

Πτωχευτικός Κώδικας

Ο πτωχευτικός κώδικας που αποτέλεσε και χθες αντικείμενο συζήτησης μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης θα συζητηθεί σήμερα σε ένα ανώτερο επίπεδο καθώς αποτελεί επιτακτική ανάγκη από τους θεσμούς να εφαρμοστεί πριν την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας.
Οι τράπεζες εκτιμούν ως απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ο κοινός τόπος μπορεί να αναζητηθεί σε μια τμηματική εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου ώστε να υπάρξει χρόνος για τις τεχνικές προετοιμασίες και για τη σύνταξη του δευτερογενούς θεσμικού πλαισίου

Μείωση των κινδύνων - Αποφάσεις για τον Ηρακλή 2

-Να αντιμετωπιστούν επαρκώς τα NPLs των ελληνικών τραπεζών ως απότοκο της έκθεσης του τελευταίου Εurogroup αποτελεί ένα ακόμη θέμα συζήτησης στην αυριανή σύσκεψη σύσκεψη.
Ηδη οι τράπεζες επιτυγχάνουν μια μείωση 50% των κόκκινων δανείων τους λόγω Ηρακλή του οποίου ωστόσο οι εγγυήσεις εξαντλούνται.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μετά και την ένταξη του πακέτου Frontier της Εθνικής ύψους 6,1 δισ. ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα ο πρώτος Ηρακλής φθάνει στο τέλος του αφού εξαντλούνται οι εγγυήσεις του.
Επομένως ξεκινάει η προετοιμασία για τις εγκρίσεις και του Ηρακλή 2 που θα φέρει τον ίδιο αριθμό εγγυήσεων με τον προηγούμενο Ηρακλή

Κεφαλαιακή δομή των τραπεζών

- Η συζήτηση θα περιστραφεί και  γύρω από τα MRELS, τις ελάχιστες δηλαδή κεφαλαιακές απαιτήσεις που χρειάζονται  σύμφωνα με τις επιταγές Βασιλείας μέχρι το 2023 οι τράπεζες , προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο bail in.
Τα κεφάλαια αυτά θα χτιστούν μέσω δανεισμού και υπ' αυτήν την έννοια πρέπει να συζητηθεί ένας προγραμματισμός και μια κατεύθυνση ώστε να μην καταλήγουν στις κεφαλαιαγορές όλα τα πιστωτικά ιδρύματα ταυτόχρονα ή το Δημόσιο και οι τράπεζες ταυτόχρονα προκειμένου να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ειρήνη Σακελλάρη
Irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης