Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ανάσα για τις χρηματιστηριακές η αύξηση του τζίρου στο ΧΑ – Επιστροφή επενδυτών με φρέσκο χρήμα

Ανάσα για τις χρηματιστηριακές η αύξηση του τζίρου στο ΧΑ –  Επιστροφή επενδυτών με φρέσκο χρήμα
Ακόμα και επενδυτές που είχαν να δραστηριοποιηθούν για περισσότερα από 10 χρόνια φαίνεται να επιστρέφουν στο ΧΑ
Η αύξηση του τζίρου αλλά και η δυναμική αύξηση των τιμών των μετοχών, φέρνει φρέσκο χρήμα και νέους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς παρατηρείται σημαντική κινητικότητα το τελευταίο διάστημα με άνοιγμα νέων κωδικών ή και επαναδραστηριοποίηση παλιών.
Οι επενδυτές, οι οποίοι διαθέτουν κεφάλαια αναζητούν τρόπους να βελτιώσουν την απόδοσή τους και με τα τραπεζικά επιτόκια να είναι μηδενικά, η αγορά μετοχών αποτελεί μία καλή λύση, σημείωνε στο ΒΝ στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας.

Η επιστροφή των … χαμένων

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως υπάρχουν επενδυτές που είχαν να δραστηριοποιηθούν από το 2016, τότε που κατέγραψαν μεγάλες απώλειες λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών.
Ακόμα και επενδυτές που είχαν να δραστηριοποιηθούν για περισσότερα από 10 χρόνια φαίνεται να επιστρέφουν στο ΧΑ.
Η συγκυρία είναι καλή σύμφωνα με κάποια στελέχη της αγοράς, καθώς οι τιμές των μετοχών βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και είχε προηγηθεί μία μεγάλη υποχώρηση των τιμών σε συγκεκριμένες μετοχές.
Παράλληλα, η βελτίωση του τζίρου του ΧΑ και η αύξηση των επενδυτών στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για τα αποτελέσματα των χρηματιστηριακών εταιρειών, τα οποία είχαν πληγεί τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με στέλεχος Επενδυτικής Εταιρείας, το πρώτο εξάμηνο ο τζίρος στο ΧΑ λόγω της πανδημίας και της ραγδαίας πτώσης των τιμών των μετοχών αυξήθηκε και οι χρηματιστηριακές είδαν αύξηση εσόδων.
Ο τζίρος στις εταιρείες επιπλέον αυξήθηκε και από την υψηλή μεταβλητότητα τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Ωστόσο, η πτώση των τιμών των μετοχών έφερε και μείωση αποτιμήσεων στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.
Τώρα μετά από μία περίοδο τριών μηνών όπου οι τζίροι των χρηματιστηριακών εταιρειών ήταν ακόμα και μηδενικοί σε κάποιες περιπτώσεις, βλέπουμε αυξημένο τζίρο με αύξηση αποτιμήσεων των χαρτοφυλακίων.
Αυτή είναι θετική εξέλιξη και αν συνεχιστεί η καλή πορεία του ΧΑ και στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα φέρει επιπλέον βελτίωση στα μεγέθη των χρηματιστηριακών εταιρειών, σημειώνει στέλεχος της αγοράς.
Σε ό,τι αφορά στα μεγέθη των χρηματιστηριακών στο πρώτο εξάμηνο, αξίζει να σημειωθεί πως πολλές δεν έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις.
Από αυτές που έχουν δημοσιεύσει παρατηρείται πως η Δεπόλας είχε σημαντική αύξηση του τζίρου και αύξηση κερδοφορίας (331 χιλ. ευρώ από 290 χιλ. ευρώ), η Eurocorp επέστρεψε σε οριακή κερδοφορία 47 χιλ. ευρώ από ζημία 897 χιλ. ευρώ, όπως και η Περβανάς (3 χιλ. ευρώ καθαρά κέρδη από ζημία 56 χιλ. ευρώ).
Από τις επενδυτικές η Whitetip είχε αύξηση τζίρου στις 253 χιλ. ευρώ από 181 χιλ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης