DBRS: Πώς κινήθηκε ο τουρισμός το 2020 και τι αναμένεται το 2021
Οι οικονομίες των χωρών της νότιας Ευρώπης στη ζώνη του ευρώ όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι πιο ευάλωτες στην ύφεση του τουρισμού που προκλήθηκε από την πανδημία του COVID-19 αναφέρει σε report του με τίτλο Southern Europe: Tourism Lessons from the Summer as we go into the Winter, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS
Σύμφωνα με την DBRS ο ρυθμός της ανάκαμψης στα ταξίδια και τον τουρισμό το 2021 θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία ο μαζικός εμβολιασμός θα επιτευχθεί παγκοσμίως, καθώς και μια ποικιλία παραγόντων που σχετίζονται με την εποχικότητα της τουριστικής ζήτησης, το μερίδιο του εγχώριου και του διεθνούς τουρισμού και τον τρόπο ταξιδιού.
Η πανδημία είχε τεράστιο αντίκτυπο στον τομέα του τουρισμού στη Νότια Ευρώπη
Καθώς χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη κατάφεραν να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων στις 15 Ιουνίου 2020, σε μια προσπάθεια στήριξης της ανάκαμψης του τομέα.
Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης ξεκίνησαν εκ νέου τις τουριστικές τους βιομηχανίες ανοίγοντας σταδιακά ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, με στόχο να ανακτήσουν μερικές από τις απώλειες για τη τουριστική περίοδο 2020.
Παρά τις προσπάθειες των εθνικών αρχών να θεσπίσουν πρωτόκολλα υγείας για την ομαλή επανέναρξη των τουριστικών δραστηριοτήτων, την αυξημένη ικανότητα διενέργειας τεστ και τον αποτελεσματικότερο εντοπισμό της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, η εξέλιξη της πανδημίας και του φόβου του ιού επηρέασε τις επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας.
Ενώ η αρχή της σεζόν επέτρεψε μια βραχύβια ανάκαμψη στις διεθνείς τουριστικές ροές, η αναβίωση της μετάδοσης σε όλη την Ευρώπη σταμάτησε την ανάκαμψη. Το γράφημα 1 δείχνει ότι οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 79% στην Ισπανία, 77% στην Ελλάδα και τη Μάλτα, 76% στην Πορτογαλία1 και 84% στην Κύπρο τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.
Ωστόσο, τα στοιχεία για την Ιταλία δείχνουν μια πιο ανθεκτική απόδοση για τον κλάδο, με τις διεθνείς αφίξεις να μειώνονται κατά 49% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Αυτό θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει το πολύ καλό χερσαίο οδικό δίκτυο της Ιταλίας και την εγγύτητα με ορισμένες βασικές τουριστικές αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστρία και η Γαλλία, σε συνδυασμό με την καλή επιδημιολογική κατάσταση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Λόγω αυτών των συνθηκών, η Ιταλία θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από την τουριστική εκτροπή (δηλαδή, τουρίστες που διαφορετικά θα είχαν επισκεφτεί άλλες χώρες).
Η μεγάλη πτώση των διεθνών τουριστικών εισροών αντικατοπτρίζεται επίσης σε μια εναλλακτική πηγή δεδομένων, εξαγωγές ταξιδιωτικών υπηρεσιών.
Το γράφημα 2 δείχνει ότι, μετά από μια δραματική πτώση το δεύτερο τρίμηνο του 2020, οι ταξιδιωτικές εξαγωγές παρουσίασαν σημάδια ανάκαμψης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πριν υποχωρήσουν τον Σεπτέμβριο.
Οι εξαγωγές ταξιδιωτικών υπηρεσιών μειώθηκαν κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου κατά 81% περίπου στην Ισπανία, 74% στην Ελλάδα, 57% στην Πορτογαλία και κατά ηπιότερη 37% στην Ιταλία.
Η εγχώρια τουριστική ζήτηση έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική από τον ξένο τουρισμό, αν και υπέστη επίσης σημαντικές απώλειες ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Αυτή η καλύτερη απόδοση θα βοηθήσει χώρες με μεγαλύτερο μερίδιο του εγχώριου τουρισμού, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, να περιορίσουν τις ζημιές από την κατάρρευση του διεθνούς τουρισμού.
Το γράφημα 3 δείχνει την ανθεκτικότητα της εγχώριας τουριστικής αγοράς αντικατοπτρίζεται στις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις διανυκτερεύσεις που διαμένουν σε τουριστικά καταλύματα μέχρι τον Αύγουστο, οι οποίες κατέγραψαν ήπιες μειώσεις για τους κατοίκους σε σύγκριση με ξένους επισκέπτες.
Στη Μάλτα, οι διανυκτερεύσεις κατοίκων αυξήθηκαν τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο (+138,4 χιλιάδες νύχτες), αν και αυτές οι επιπλέον διανυκτερεύσεις απέχουν πολύ από την αντιστάθμιση των απωλειών διαμονής στο εξωτερικό (-2,3 εκατομμύρια νύχτες).
Ταξιδιωτικοί περιορισμοί στον τουριστικό τομέα
Ταξιδιωτικοί περιορισμοί στα μέτρα καραντίνας του τουρισμού, υποχρεωτικά τεστ Covid 19 και σύσταση των αρχών να αποφύγουν τα ταξίδια σε χώρες σε ορισμένες περιοχές με επιδεινούμενη επιδημιολογική κατάσταση έχουν επηρεάσει τις τουριστικές ροές.
Η ισπανική κατάσταση είναι ξεκάθαρη από αυτή την άποψη.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Ηνωμένο Βασίλειο, η μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Ισπανίας επέβαλε κανόνα καραντίνας 14 ημερών στους ταξιδιώτες που έφτασαν ή επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ισπανία.
Ως αποτέλεσμα, η πτώση των τουριστικών αφίξεων στην Ισπανία από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πιο έντονη από εκείνη για τις συνολικές αφίξεις τουριστών στην Ισπανία (-88% σε ετήσια βάση έναντι -79% σε ετήσια βάση) κατά τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο 2020.
Αντιθέτως, οι αφίξεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα , μια χώρα που εξαιρέθηκε από την επιστροφή καραντίνας επιβατών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 54% για την περίοδο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, η απαγόρευση ταξιδιού από χώρες εκτός ΕΕ είχε επίσης σοβαρό αντίκτυπο στις αφίξεις τουριστών.
Για παράδειγμα, οι αφίξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 97% σε ετήσια βάση στην περίπτωση της Ισπανίας και 98% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα για τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο 2020.
Ομοίως, η κυπριακή τουριστική αγορά θα πληγεί σοβαρά το 2020 από την απώλεια της ρωσικής αγοράς, η οποία αντιπροσώπευε σχεδόν το 20% των συνολικών τουριστικών αφίξεων το 2019.
Τι να περιμένουν για τον τουρισμό για το υπόλοιπο αυτού του 2020 και το 2021
Η ανάπτυξη εμβολίων με δυνητικά υψηλά αποτελέσματα προστασίας είναι ενθαρρυντική για την παγκόσμια υγεία και, στη συνέχεια, για τις προοπτικές του ταξιδιού και του τουρισμού.
Ωστόσο, ακόμη και αν η παραγωγή, η διανομή και η λήψη του εμβολίου εκτελείται ομαλά, μπορεί να χρειαστούν πολλοί μήνες ή πολύ περισσότερο έως ότου επιτευχθεί επαρκές επίπεδο ανοσίας.
Μέχρι να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση, στην οποία θα επιτευχθεί επαρκής ανοσολογική προστασία παγκοσμίως, ή τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα μέτρα περιορισμού, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι συστάσεις πιθανότατα θα παραμείνουν σε ισχύ.
Σε αυτήν την περίπτωση, η επιδημιολογική κατάσταση τόσο σε τουριστικούς προορισμούς όσο και σε αγορές πηγών, οι φόβοι από ιούς και η επιβολή καραντίνας και συστάσεων θα παραμείνουν κεντρικές για να εξηγήσουν την απόδοση του τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού.
Σε αυτό το περιβάλλον, χώρες με σχετικά μεγάλες εγχώριες τουριστικές αγορές, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, όπου οι εγχώριες τουριστικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 76% και το 44% των συνόλων, αντίστοιχα, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια λιγότερο σοβαρή κάμψη στον τομέα (Γράφημα 4).
Ομοίως, ο τουριστικός τομέας σε χώρες που λιγότερο εξαρτώνται από τις αεροπορικές μεταφορές και με καλύτερη χερσαία σύνδεση μπορεί να αποδώσει καλύτερα. Από την άποψη αυτή, η Ιταλία ξεχωρίζει από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης και της εγγύτητας με ορισμένες από τις κύριες αγορές της.
Από το 2018, το μερίδιο των επισκεπτών της ΕΕ-27 που έφτασαν στην Ιταλία αεροπορικώς ήταν 41% στην Ιταλία, ενώ για την Πορτογαλία και την Ισπανία ήταν υψηλότερο στο 70% και 76%, αντίστοιχα (γράφημα 4).
Αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν αφίξεις από κύριες αγορές πηγών εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία για την Ιταλία.
Η βελτίωση της εικόνας της πανδημίας, που οδηγεί σε λιγότερους περιορισμούς και στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάκαμψη στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού.
Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να συμπέσει με τις υψηλές κορυφές της τουριστικής ζήτησης τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οι ειδικοί της επιτροπής του UNWTO2 προβλέπουν ανάκαμψη στον διεθνή τουρισμό το 2021, κυρίως το τρίτο τρίμηνο του 2021, και πιθανή επιστροφή στα προ-πανδημικά επίπεδα όχι πριν από το 2023.
Κοιτάζοντας τα δεδομένα εισερχόμενης τουριστικής ροής το 2019, παρατηρείται υψηλή εποχικότητα στη τουριστική ζήτηση σε όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, με σημαντική συγκέντρωση κατά τη θερινή περίοδο.
Τέλος, βάσει των προτύπων προηγούμενων κρίσεων, ο UNWTO αναμένει ότι τα ταξίδια αναψυχής θα ανακάμψουν πιο γρήγορα από τα επαγγελματικά ταξίδια. Εκτός από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που επηρεάζουν τη ζήτηση του τουρισμού, η DBRS Morningstar σημειώνει ότι η πανδημία ανάγκασε τη μετάβαση από προσωπικές επιχειρηματικές συναντήσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις, σε εικονικές πλατφόρμες.
Ακόμη και μετά τον έλεγχο της πανδημίας, είναι πιθανό τα επαγγελματικά ταξίδια να είναι χαμηλότερα τα επόμενα χρόνια.
Από την άποψη αυτή, τα ταξίδια αναψυχής αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο μερίδιο στην Ελλάδα (94%) και την Κύπρο (92%) και το χαμηλότερο στην Ιταλία (81%) μεταξύ των χωρών της Νότιας Ευρώπης (Γράφημα 4).
www.bankingnews.gr
Σύμφωνα με την DBRS ο ρυθμός της ανάκαμψης στα ταξίδια και τον τουρισμό το 2021 θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία ο μαζικός εμβολιασμός θα επιτευχθεί παγκοσμίως, καθώς και μια ποικιλία παραγόντων που σχετίζονται με την εποχικότητα της τουριστικής ζήτησης, το μερίδιο του εγχώριου και του διεθνούς τουρισμού και τον τρόπο ταξιδιού.
Η πανδημία είχε τεράστιο αντίκτυπο στον τομέα του τουρισμού στη Νότια Ευρώπη
Καθώς χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη κατάφεραν να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων στις 15 Ιουνίου 2020, σε μια προσπάθεια στήριξης της ανάκαμψης του τομέα.
Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης ξεκίνησαν εκ νέου τις τουριστικές τους βιομηχανίες ανοίγοντας σταδιακά ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, με στόχο να ανακτήσουν μερικές από τις απώλειες για τη τουριστική περίοδο 2020.
Παρά τις προσπάθειες των εθνικών αρχών να θεσπίσουν πρωτόκολλα υγείας για την ομαλή επανέναρξη των τουριστικών δραστηριοτήτων, την αυξημένη ικανότητα διενέργειας τεστ και τον αποτελεσματικότερο εντοπισμό της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, η εξέλιξη της πανδημίας και του φόβου του ιού επηρέασε τις επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας.
Ενώ η αρχή της σεζόν επέτρεψε μια βραχύβια ανάκαμψη στις διεθνείς τουριστικές ροές, η αναβίωση της μετάδοσης σε όλη την Ευρώπη σταμάτησε την ανάκαμψη. Το γράφημα 1 δείχνει ότι οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 79% στην Ισπανία, 77% στην Ελλάδα και τη Μάλτα, 76% στην Πορτογαλία1 και 84% στην Κύπρο τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.
Ωστόσο, τα στοιχεία για την Ιταλία δείχνουν μια πιο ανθεκτική απόδοση για τον κλάδο, με τις διεθνείς αφίξεις να μειώνονται κατά 49% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Αυτό θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει το πολύ καλό χερσαίο οδικό δίκτυο της Ιταλίας και την εγγύτητα με ορισμένες βασικές τουριστικές αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστρία και η Γαλλία, σε συνδυασμό με την καλή επιδημιολογική κατάσταση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Λόγω αυτών των συνθηκών, η Ιταλία θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από την τουριστική εκτροπή (δηλαδή, τουρίστες που διαφορετικά θα είχαν επισκεφτεί άλλες χώρες).
Η μεγάλη πτώση των διεθνών τουριστικών εισροών αντικατοπτρίζεται επίσης σε μια εναλλακτική πηγή δεδομένων, εξαγωγές ταξιδιωτικών υπηρεσιών.
Το γράφημα 2 δείχνει ότι, μετά από μια δραματική πτώση το δεύτερο τρίμηνο του 2020, οι ταξιδιωτικές εξαγωγές παρουσίασαν σημάδια ανάκαμψης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πριν υποχωρήσουν τον Σεπτέμβριο.
Οι εξαγωγές ταξιδιωτικών υπηρεσιών μειώθηκαν κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου κατά 81% περίπου στην Ισπανία, 74% στην Ελλάδα, 57% στην Πορτογαλία και κατά ηπιότερη 37% στην Ιταλία.
Η εγχώρια τουριστική ζήτηση έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική από τον ξένο τουρισμό, αν και υπέστη επίσης σημαντικές απώλειες ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Αυτή η καλύτερη απόδοση θα βοηθήσει χώρες με μεγαλύτερο μερίδιο του εγχώριου τουρισμού, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, να περιορίσουν τις ζημιές από την κατάρρευση του διεθνούς τουρισμού.
Το γράφημα 3 δείχνει την ανθεκτικότητα της εγχώριας τουριστικής αγοράς αντικατοπτρίζεται στις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις διανυκτερεύσεις που διαμένουν σε τουριστικά καταλύματα μέχρι τον Αύγουστο, οι οποίες κατέγραψαν ήπιες μειώσεις για τους κατοίκους σε σύγκριση με ξένους επισκέπτες.
Στη Μάλτα, οι διανυκτερεύσεις κατοίκων αυξήθηκαν τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο (+138,4 χιλιάδες νύχτες), αν και αυτές οι επιπλέον διανυκτερεύσεις απέχουν πολύ από την αντιστάθμιση των απωλειών διαμονής στο εξωτερικό (-2,3 εκατομμύρια νύχτες).
Ταξιδιωτικοί περιορισμοί στον τουριστικό τομέα
Ταξιδιωτικοί περιορισμοί στα μέτρα καραντίνας του τουρισμού, υποχρεωτικά τεστ Covid 19 και σύσταση των αρχών να αποφύγουν τα ταξίδια σε χώρες σε ορισμένες περιοχές με επιδεινούμενη επιδημιολογική κατάσταση έχουν επηρεάσει τις τουριστικές ροές.
Η ισπανική κατάσταση είναι ξεκάθαρη από αυτή την άποψη.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Ηνωμένο Βασίλειο, η μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Ισπανίας επέβαλε κανόνα καραντίνας 14 ημερών στους ταξιδιώτες που έφτασαν ή επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ισπανία.
Ως αποτέλεσμα, η πτώση των τουριστικών αφίξεων στην Ισπανία από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πιο έντονη από εκείνη για τις συνολικές αφίξεις τουριστών στην Ισπανία (-88% σε ετήσια βάση έναντι -79% σε ετήσια βάση) κατά τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο 2020.
Αντιθέτως, οι αφίξεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα , μια χώρα που εξαιρέθηκε από την επιστροφή καραντίνας επιβατών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 54% για την περίοδο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, η απαγόρευση ταξιδιού από χώρες εκτός ΕΕ είχε επίσης σοβαρό αντίκτυπο στις αφίξεις τουριστών.
Για παράδειγμα, οι αφίξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 97% σε ετήσια βάση στην περίπτωση της Ισπανίας και 98% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα για τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο 2020.
Ομοίως, η κυπριακή τουριστική αγορά θα πληγεί σοβαρά το 2020 από την απώλεια της ρωσικής αγοράς, η οποία αντιπροσώπευε σχεδόν το 20% των συνολικών τουριστικών αφίξεων το 2019.
Τι να περιμένουν για τον τουρισμό για το υπόλοιπο αυτού του 2020 και το 2021
Η ανάπτυξη εμβολίων με δυνητικά υψηλά αποτελέσματα προστασίας είναι ενθαρρυντική για την παγκόσμια υγεία και, στη συνέχεια, για τις προοπτικές του ταξιδιού και του τουρισμού.
Ωστόσο, ακόμη και αν η παραγωγή, η διανομή και η λήψη του εμβολίου εκτελείται ομαλά, μπορεί να χρειαστούν πολλοί μήνες ή πολύ περισσότερο έως ότου επιτευχθεί επαρκές επίπεδο ανοσίας.
Μέχρι να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση, στην οποία θα επιτευχθεί επαρκής ανοσολογική προστασία παγκοσμίως, ή τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα μέτρα περιορισμού, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι συστάσεις πιθανότατα θα παραμείνουν σε ισχύ.
Σε αυτήν την περίπτωση, η επιδημιολογική κατάσταση τόσο σε τουριστικούς προορισμούς όσο και σε αγορές πηγών, οι φόβοι από ιούς και η επιβολή καραντίνας και συστάσεων θα παραμείνουν κεντρικές για να εξηγήσουν την απόδοση του τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού.
Σε αυτό το περιβάλλον, χώρες με σχετικά μεγάλες εγχώριες τουριστικές αγορές, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, όπου οι εγχώριες τουριστικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 76% και το 44% των συνόλων, αντίστοιχα, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια λιγότερο σοβαρή κάμψη στον τομέα (Γράφημα 4).
Ομοίως, ο τουριστικός τομέας σε χώρες που λιγότερο εξαρτώνται από τις αεροπορικές μεταφορές και με καλύτερη χερσαία σύνδεση μπορεί να αποδώσει καλύτερα. Από την άποψη αυτή, η Ιταλία ξεχωρίζει από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης και της εγγύτητας με ορισμένες από τις κύριες αγορές της.
Από το 2018, το μερίδιο των επισκεπτών της ΕΕ-27 που έφτασαν στην Ιταλία αεροπορικώς ήταν 41% στην Ιταλία, ενώ για την Πορτογαλία και την Ισπανία ήταν υψηλότερο στο 70% και 76%, αντίστοιχα (γράφημα 4).
Αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν αφίξεις από κύριες αγορές πηγών εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία για την Ιταλία.
Η βελτίωση της εικόνας της πανδημίας, που οδηγεί σε λιγότερους περιορισμούς και στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάκαμψη στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού.
Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να συμπέσει με τις υψηλές κορυφές της τουριστικής ζήτησης τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οι ειδικοί της επιτροπής του UNWTO2 προβλέπουν ανάκαμψη στον διεθνή τουρισμό το 2021, κυρίως το τρίτο τρίμηνο του 2021, και πιθανή επιστροφή στα προ-πανδημικά επίπεδα όχι πριν από το 2023.
Κοιτάζοντας τα δεδομένα εισερχόμενης τουριστικής ροής το 2019, παρατηρείται υψηλή εποχικότητα στη τουριστική ζήτηση σε όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, με σημαντική συγκέντρωση κατά τη θερινή περίοδο.
Τέλος, βάσει των προτύπων προηγούμενων κρίσεων, ο UNWTO αναμένει ότι τα ταξίδια αναψυχής θα ανακάμψουν πιο γρήγορα από τα επαγγελματικά ταξίδια. Εκτός από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που επηρεάζουν τη ζήτηση του τουρισμού, η DBRS Morningstar σημειώνει ότι η πανδημία ανάγκασε τη μετάβαση από προσωπικές επιχειρηματικές συναντήσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις, σε εικονικές πλατφόρμες.
Ακόμη και μετά τον έλεγχο της πανδημίας, είναι πιθανό τα επαγγελματικά ταξίδια να είναι χαμηλότερα τα επόμενα χρόνια.
Από την άποψη αυτή, τα ταξίδια αναψυχής αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο μερίδιο στην Ελλάδα (94%) και την Κύπρο (92%) και το χαμηλότερο στην Ιταλία (81%) μεταξύ των χωρών της Νότιας Ευρώπης (Γράφημα 4).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών