Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε πνευματική τύφλωση οι δύο πλευρές του Αιγαίου… παίζουν τον διάλογο των κωφών – Πως η προπαγάνδα επηρεάζει τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Σε πνευματική τύφλωση οι δύο πλευρές του Αιγαίου… παίζουν τον διάλογο των κωφών – Πως η προπαγάνδα επηρεάζει τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας
Ίσως Ελλάδα και Τουρκία έχουν να κερδίσουν πολύ περισσότερα εάν συνεργαστούν
Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, ένα ιδιωτικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο "Εξομολογήσεις στην Τουρκία από τον εθνικό σύμβουλο ασφαλείας της Ελλάδας".
Το άρθρο, σε μια προσπάθεια να συνοψίσει τις απόψεις που έγραψε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος στην ελληνική εφημερίδα Καθημερινή, υποστήριξε ότι ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η Τουρκία επαναπροσδιορίζεται γεωπολιτικά στην περιοχή και ότι θα ελέγχει τις θαλάσσιες διαδρομές από τη Μαύρη Θάλασσα και το κανάλι Σουέζ έως την κεντρική Μεσόγειο Θάλασσα εάν το πετύχει.
Σύμφωνα με το άρθρο, ο Διακόπουλος υποστήριξε επίσης ότι η Άγκυρα ξοδεύει «αστρονομικά» ποσά στη ναυτική και αμυντική βιομηχανία της, αυξάνοντας τον ρόλο της στην περιοχή, κερδίζοντας έδαφος στη Βόρεια Αφρική μέσω της Λιβύης και στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω της Σομαλίας, και κάνοντας προσκλήσεις στον Ειρηνικό για αμυντικές συμφωνίες με το Πακιστάν και τη Μαλαισία.
Διάφορα τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία γρήγορα δημοσίευαν αυτές τις απόψεις προερχόμενες από έναν Έλληνα σύμβουλο εθνικής ασφάλειας.
Επαίνεσαν τις τουρκικές κινήσεις και έδωσαν στην Τουρκία την πρωτοκαθεδρία στην Ανατολική Μεσόγειο και την άμυνα.

Τα είπε πράγματι ο Διακόπουλος;

Υπήρξε όμως μια σοβαρή αλλαγή στις αναρτήσεις.
Κανείς δεν υπενθύμιζε ότι ο Διακόπουλος είχε παραιτηθεί από τη θέση του τον Αύγουστο, παρά το γεγονός ότι διατηρούσε τον τίτλο του ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο κύριο σώμα του άρθρου.
Ο Διακόπουλος, ο οποίος διορίστηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας τον Αύγουστο του 2019, παραιτήθηκε πράγματι από τη θέση του ένα χρόνο αργότερα λόγω των παρατηρήσεών του που υποδηλώνουν ότι το τουρκικό σκάφος Oruç Reis ήταν σε θέση να διεξάγει έρευνες στο ελληνικό νησί Καστελόριζο, παρά την παρουσία του ελληνικού ναυτικού στην περιοχή.
Ο πρώην αντιναύαρχος του ελληνικού ναυτικού προσπάθησε να διευκρινίσει τι εννούσε, λέγοντας ότι οι δραστηριότητες του Oruç Reis ήταν απλώς μια πρόκληση και μια προσπάθεια της Άγκυρας να διεκδικήσει την κυριαρχία της.
Ο Διακόπουλος προέρχεται από μια πολιτικά ενεργή οικογένεια με δεσμούς με το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη, ενώ κατείχε διάφορες σημαντικές θέσεις στο ελληνικό ναυτικό.
Συνολικά, είχε μια αξιοσημείωτη καριέρα με σημαντικούς ρόλους στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ελλάδας.

Τα ερωτήματα από τον διευθυντή της Daily Sabah

Σε άρθρο του στη Daily Sabah, ο διευθυντής της εφημερίδας Sinan Öztürk, σχολιάζοντας τα παραπάνω, παραδέχεται ότι το άρθρο του Διακόπουλου δεν προσέφερε κάτι, όπως αντέδρασαν άλλα τουρκικά μέσα.
"Για να είμαι ειλικρινής, η αρχική μου αντίδραση στο υποτιθέμενο σχόλιο του Διακόπουλου σχετικά με τον τουρκικό έλεγχο των θαλάσσιων διαδρομών είχε τη μορφή «λοιπόν τι;»", αναφέρει.
Είναι πραγματικά εκπληκτικό ή πρωτοποριακό το γεγονός ότι μια χώρα με τη μεγαλύτερη αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) στη Μαύρη Θάλασσα, ή με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, επιδιώκει να προστατεύσει τα συμφέροντά της και να ασκήσει την επιρροή της στο κατώφλι της;
"Μου πήρε μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να δω πώς τα μέσα ενημέρωσης και οι αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές του Αιγαίου παραπλανά σοβαρά για το τι πιστεύει ο άλλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι δυσανάλογες φιλοδοξίες της Τουρκίας» είναι ο τίτλος του άρθρου που γράφτηκε από τον Διακόπουλο και δημοσιεύθηκε από την Καθημερινή.
Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας ξεκινά με μια ολοκληρωτική επίθεση στην τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα».
Υποστηρίζει ότι το δόγμα είναι μιλιταριστικό, παραβιάζει το νόμο της θάλασσας και αγνοεί την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών και του νησιού της Κύπρου.
Ο Διακόπουλος έπειτα παγιδεύεται στην ακατέργαστη σύγκριση του τουρκικού δόγματος με το «Lebensraum» ή τον χώρο διαβίωσης, έναν όρο που επινοήθηκε από τους Ναζί που αναφέρεται στην Ανατολική Ευρώπη με βάση τη φυλετική ανωτερότητα, τον αιώνιο γερμανικό αποικισμό των σλαβικών λαών και την επέκταση προς την Ανατολή, που ονομάζεται «Drang nach Osten».
Στη συνέχεια, με αναλυτικό τρόπο, αλλά επικαλυμμένο από τα τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, υποστηρίζει ότι η Τουρκία θα κυριαρχήσει στις θαλάσσιες οδούς εάν επιτύχει στα σχέδιά της, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απλώς επεκτατικά.
Στη συνέχεια, ξεκινά μια επίθεση εναντίον των συναδέλφων του Cem Gürdeniz και Cihat Yaycı, δύο πρώην Τούρκων ναυτικών αξιωματικών που είναι γνωστοί ως οι βασικοί υποστηρικτές του δόγματος, χαρακτηρίζοντάς τους ριζοσπαστικούς και φανατικούς.
Από εκεί και πέρα, ο Διακόπουλος υπενθύμισε ότι η Τουρκία, στα μάτια της Δύσης, γίνεται πιο αυταρχική και εθνικιστική, ότι δραστηριοποιείται σε όλη την περιοχή και επιδιώκει την απόλυτη κυριαρχία, και ούτω καθεξής.

Η ματιά του Διακόπουλου δεν είναι ψύχραιμη

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Daily Sabah, δεν μπορεί παρά να λυπάται κανείς που ένα τέτοιο παρανοϊκό, υστερικό και ακατάλληλο σύνολο ιδεών δούλεψε τόσο υψηλά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του ελληνικού κράτους.
Δεν υποστηρίζει επίσης ότι όλα λειτουργούν καλά και ομαλά στην Τουρκία.
Αντιθέτως, η Τουρκία έχουμε αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σχεδόν σε κάθε τομέα πολιτικής τα τελευταία χρόνια.
Όλα μπορούν να αποδοθούν στις πολιτικές της κυβέρνησης του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan ή των πρώην και τωρινών πολιτικών συμμάχων του, των συστημικών προβλημάτων της Τουρκίας ή των εξωτερικών παραγόντων, αλλά δικαιολογείται μια τέτοια σκοτεινή εικόνα και από την Αθήνα;
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι από το 2008, όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε μετά από μια δεκαετία ανεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών, η χώρα παρακολούθησε εννέα διαφορετικές κυβερνήσεις.
Φαίνεται ότι τα υπερβολικά προβλήματα στην Τουρκία ή η απεικόνιση των πολιτικών της Άγκυρας με τους πιο ακραίους τρόπους είχε γίνει η μόνη επιλογή για την Αθήνα να λάβει υποστήριξη από το εξωτερικό και να ανταγωνιστεί τον ανατολικό γείτονά της.
Αλλά τα πραγματικά ερωτήματα πρέπει να είναι, μήπως η Τουρκία απειλεί πραγματικά την Ελλάδα και ακολουθεί μια επεκτατική ή εχθρική στάση απέναντι στον δυτικό της γείτονα;
Είναι πραγματικά απαραίτητο για την Αθήνα να ξοδέψει δισεκατομμύρια για να ανταγωνιστεί την Άγκυρα και να προσπαθήσει να εμποδίσει την ανάπτυξή της με όποιο τρόπο μπορεί, ακόμη και με την εφαρμογή μιας ανοιχτής πολιτικής για τις τρομοκρατικές ομάδες που επιτίθενται στην Τουρκία;
Δεδομένου του αλαζονικού και μη καθαρού λόγου που αιωρείται πάνω από το Αιγαίο, πρέπει πρώτα να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις εάν θέλουμε να ακολουθήσουμε ποτέ μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των δύο γειτόνων.

«Δυσανάλογες φιλοδοξίες»

Παρά την παρανοϊκή άποψη του Διακόπουλου για τον κόσμο, που δυστυχώς μοιράζονται πολλοί Έλληνες υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, η Γαλάζια Πατρίδα βασικά υπονοεί ότι η Τουρκία πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στη θαλάσσια παρουσία της, να επικεντρωθεί σε συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων πόρων, να αξιοποιήσει πιθανούς πόρους ως μια χώρα που εξαρτάται από την ενέργεια και να επικοινωνήσει τα συμφέροντά της, σύμφωνα με τις μακροχρόνιες αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.
Και πάλι, προς απογοήτευση του Διακόπουλου, το δόγμα είναι στην πραγματικότητα ένας από τους λίγους τομείς της εξωτερικής πολιτικής στους οποίους σχεδόν όλα τα τουρκικά πολιτικά κόμματα εκφράζουν την υποστήριξή τους, σε αντίθεση με αμφισβητούμενα ζητήματα όπως η Συρία ή η Λιβύη ή οι σχέσεις με την ΕΕ.

Blue Homeland

Στην πραγματικότητα, η Blue Homeland είναι ένα αντιδραστικό σύνολο πολιτικών, αναφέρει ο επικεφαλής της Daily Sabah.
Είναι αντιδραστικό με την έννοια ότι η Ελλάδα ερμηνεύει τον Νόμο της Θάλασσας προς όφελός της και αγνοεί εντελώς την τουρκική υφαλοκρηπίδα προς όφελος των μικρών νησιών.
Είναι αντιδραστικό για μια ομάδα χωρών, δηλαδή την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που θέλουν να αναγκάσουν τη Λιβύη, τη Συρία και το Λίβανο, όλα να αντιμετωπίζουν τα εσωτερικά τους προβλήματα.
Την ίδια ώρα, ενώ τα στρατεύματα των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζουν να περιπολούν στην Πράσινη Γραμμή και οι προσπάθειες για επίλυση εμποδίζονται από την ελληνοκυπριακή διοίκηση, προσφέρεται στη Λευκωσία ισότιμη έδρα στο τραπέζι που ενώνει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν γίνεται αναφορά στους Τουρκοκύπριους και τα δικαιώματά τους.
Ενώ τεράστια μέρη του βυθού της Μεσογείου πηγαίνουν στην ελληνοκυπριακή διοίκηση, με πληθυσμό κάτω του 1 εκατομμυρίου, κανείς δεν φαίνεται να νοιάζεται για τα θαλάσσια δικαιώματα των 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που είναι περιορισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, των 3 εκατομμυρίων ακόμη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και των εκατοντάδων χιλιάδων που είναι διάσπαρτοι σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Η περιοχή χωρίζεται για να την εκμεταλλευτούν οι διεθνείς ενεργειακοί γίγαντες ενώ όλες αυτές οι συγκρούσεις συνεχίζονται.
Και το δόγμα της Blue Homeland δείχνει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αδράξει τη στιγμή, καθώς η Άγκυρα έχει μια σειρά από διαφωνίες με το Κάιρο και το Τελ Αβίβ.
Είναι αντιδραστικό για την Ελλάδα να ζητήσει βοήθεια από την Ευρώπη για τη φερόμενη τουρκική επιθετικότητα και παραβίαση δικαιωμάτων, ενώ η Αθήνα φλερτάρει με όλα τα καταπιεστικά πρόσωπα στην περιοχή, είτε είναι ο Benjamin Netanyahu του Ισραήλ, ο Abdel-Fattah el-Sissi της Αιγύπτου ή ακόμη και ο γενικός στρατηγός της Λιβύης, Khalifa Haftar.

Οι ελιγμοί της Αθήνας

Ενώ η Αθήνα είναι υποδειγματική προς τέτοια πρόσωπα, αποφεύγει σταθερά το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως πρόσφατα έδειξε η ελληνική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ παρακάμπτοντας επανειλημμένα τις συνομιλίες με τους Τούρκους ομολόγους τους.
Επίσης, φαντασιώνεται ότι η ΕΕ θα επιβάλει πράγματι σοβαρές κυρώσεις στον σημαντικό της εταίρο εμπορίου και ασφάλειας.
Στην πραγματικότητα, δεν είναι η Τουρκία, αλλά η Ελλάδα που σέρνεται συστηματικά προς την Ανατολική Μεσόγειο σε ζητήματα που υπερβαίνουν το μέγεθος, τα δικαιώματα και τη δύναμή της, αναφέρει ο επικεφαλής της Daily Sabah.

Αιγαίο

Στο Αιγαίο, η Αθήνα συνεχίζει επί μία δεκαετία μια εκστρατεία για να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, επικαλούμενη το διεθνές δίκαιο.
Ενώ αυτός ο ισχυρισμός – για τον οποίο η Τουρκία δήλωσε casus belli το 1995 - είναι προφανώς ανέφικτος σε ολόκληρο το ανατολικό Αιγαίο σε επικαλυπτόμενες περιοχές με εκείνες της τουρκικής ηπειρωτικής χώρας, παραδίδει τον έλεγχο των θαλάσσιων διαδρομών που οδηγούν και στα πέντε άλλα παραθαλάσσια κράτη της Μαύρης Θάλασσας (Γεωργία , Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία και Βουλγαρία) και όσους έχουν πρόσβαση στον Εύξεινο Πόντο (Σερβία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Αυστρία μέσω του Δούναβη, Μολδαβία, Αρμενία και ακόμη και Λευκορωσία).
Πιστεύει κανείς ότι μια τέτοια φιλοδοξία μπορεί να επιτευχθεί με το να πιέσει το χέρι της Τουρκίας στο τραπέζι χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα;
Μια τέτοια διεύρυνση ουσιαστικά δίνει την πρόσβαση ολόκληρης της δυτικής και βόρειας Τουρκίας σε διεθνή ύδατα υπό ελληνικό έλεγχο, και αν προσθέσει κανείς και τα ελληνικά σχέδια στη Μεσόγειο, αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η Τουρκία θα περιβάλλεται από ελληνικά χωρικά ύδατα και ΑΟΖ.

Μια φιλοδοξία… μεγαλύτερη από την Ελλάδα

Έχετε ακούσει ποτέ ότι η Τουρκία να παρενοχλεί ένα εμπορικό αεροσκάφος ή ένα επιβατικό πλοίο στο Αιγαίο;
Δεν ήταν η Ελλάδα που ανέπτυξε στρατιώτες στην πρώτη γραμμή σε μια επίδειξη δύναμης για δύο ακατοίκητα νησάκια μόλις 7,5 χιλιόμετρα (4,7 μίλια) από την τουρκική ηπειρωτική χώρα το 1996;
Πάρτε τους αμυντικούς προϋπολογισμούς: Τα στοιχεία του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι οι «αστρονομικές» τουρκικές αμυντικές δαπάνες ήταν λίγο χαμηλότερες από το 1,52% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας το 2014, το οποίο αυξήθηκε στο 1,91%, ακριβώς κάτω από το όριο του 2% που έθεσε η συμμαχία , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 2020.
Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες ανήλθαν σε 2,21% και σε 2,58% το 2014 και το 2020, αντίστοιχα.
Το πραγματικό ΑΕΠ της Τουρκίας μειώθηκε από 980 δις. δολάρια το 2019 σε 943 δις. δολάρια το 2020, ενώ η Ελλάδα έχασε επίσης 17 δις. δολάρια στα 190 δις. δολάρια.
Με μια πενταπλάσια οικονομία, έξι φορές μεγαλύτερη σε γη, περισσότερο από 7,5 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό, διάφορες συγκρούσεις στο κατώφλι της και υποτιθέμενη επιθετική πορεία, η Τουρκία ξόδεψε 13,30 δις. δολάρια σε σύγκριση με τα 4,78 δις. δολάρια της Ελλάδας, μόνο 2,8 φορές ψηλότερα από τον δυτικό γείτονα.
Επίσης, οι τουρκικές αμυντικές δαπάνες ήταν χαμηλότερες από την Ισπανία κατά 766 εκατ. δολάρια, ή περισσότερες από αυτές της Πολωνίας κατά 1,26 δις. δολάρια.
Χωρίς μια απειλή στη γη της, η Γαλλία ξοδεύει 2,4 φορές περισσότερο από την Τουρκία, δεδομένης της θέσης της στο εξωτερικό και της οικονομίας της.

Ο ασυνήθιστα μεγάλος στρατός της Ελλάδας

Είναι σαφές, σύμφωνα με την Daily Sabah, ότι η Ελλάδα διατηρεί έναν ασυνήθιστα μεγάλο στρατό, χρησιμοποιώντας ένα παράλογο 75,6% του αμυντικού προϋπολογισμού της για δαπάνες προσωπικού, ενώ δεν δαπανά σε νέο εξοπλισμό ή έρευνα και ανάπτυξη.
Η Αθήνα καταβάλλει προσπάθειες για να συμβαδίσει με έναν αντιληπτό εχθρό, ένα μέλος του ΝΑΤΟ και μια υποψήφια χώρα της ΕΕ, όπως και οι υπόλοιποι γείτονές της.
Είναι κρίμα που όλα αυτά τα χρήματα χύνονται στη στρατιωτικοποίηση κάθε νησιού, κατά παράβαση διμερών συμφωνιών, και είναι επίσης κρίμα που αυτή η διογκωμένη και άσκοπη στρατιωτική δαπάνη δεν καλύπτεται από τα ελληνικά  μέσα που έχουν κύρος.

Τούρκοι «ριζοσπάστες»

Εκτός των παραπάνω βέβαια, άμοιροι ευθυνών δεν είναι και οι Gürdeniz και Yaycı.
Ο Gürdeniz ολοκλήρωσε τις πρώτες του μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ και υπηρέτησε στην έδρα του ΝΑΤΟ SHAPE στις Βρυξέλλες, πέραν του ότι υπηρετούσε σε διάφορες θέσεις καθ 'όλη τη ναυτική του καριέρα.
Ο Yaycı κατέχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα από τις ΗΠΑ και έχει εξίσου επιτυχημένη ναυτική καριέρα.
Λοιπόν, τι κρύβεται πίσω από τη επισήμανση του Διακόπουλου;
Με εδάφη τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, και μέσω πολιτιστικών και θρησκευτικών δεσμών με την Ανατολή και τη Δύση, η Τουρκία είναι μία από τις χώρες όπου η έννοια «Ευρασία» ταιριάζει καλύτερα.
Ωστόσο, η ευρασιατική έμφαση εδώ δείχνει κάτι άλλο.
Δεν είναι μυστικό ότι, σε γενικές γραμμές, υπήρξαν δύο μεγάλα στρατόπεδα στον τουρκικό στρατό από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου: το ένα προωθεί τη στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τη Δυτική συμμαχία, ενώ το άλλο δεν είναι απαραιτήτως ενάντια στους φιλο-Ατλαντικούς δεσμούς, αλλά διατηρεί μια σκεπτικιστική άποψη των πολιτικών της Δύσης σχετικά με την Τουρκία και τη γύρω περιοχή γενικότερα.

Ο ρόλος των FETÖ

Δεν είναι επίσης μυστικό το γεγονός ότι η Ομάδα των γκιουλενιστών FETÖ, η οποία βρίσκεται στο ραντάρ των συσκευών ασφαλείας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, διατηρούσε στενότερους δεσμούς με το φιλοατλαντικό στρατόπεδο καθ 'όλη τη μακροχρόνια προσπάθεια να διεισδύσει στον τουρκικό στρατό.
Όταν η FETÖ απέκτησε αρκετή εξουσία σε άλλους κλάδους της κυβέρνησης και του δικαστικού σώματος, ξεκίνησε μια σειρά ψευδών δικών βασισμένων σε παράνομα και ψεύτικα αποδεικτικά στοιχεία που στοχεύουν στο «άλλο» στρατόπεδο του στρατού, χρησιμοποιώντας το πραξικοπήματα ως πρόσχημα.
Το ναυτικό ήταν το μέρος των ένοπλων δυνάμεων με τη μεγαλύτερη ζημιά.
Ο «ριζοσπαστικός» Gürdeniz, ο οποίος επινόησε τον όρο «Blue Homeland», ήταν μεταξύ των εκατοντάδων στοχευμένων ονομάτων και πέρασε περισσότερα από τέσσερα χρόνια στη φυλακή μεταξύ Φεβρουαρίου 2010 και Ιουνίου 2014, μόνο για να απελευθερωθεί όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να ξαναδικασθεί και να αθωωθεί μετά από ένα χρόνο.
Εδώ, πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτό το «άλλο» στρατόπεδο, το οποίο πολεμήθηκε σοβαρά από τη FETÖ, συνέβαλε στην καταπολέμηση της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.
Δεν νομίζω ότι κανένας στην Αθήνα κατανοεί τη σοβαρότητα της απόπειρας ή τη σημασία της μάλλον γρήγορης καταστολής της και των πιθανών επιπτώσεών της εάν είχε πετύχει, όπως η μετατροπή της Τουρκίας σε στρατιωτική-θεοκρατική δικτατορία, αναφέρει ο επικεφαλής της Daily Sabah.

Τουρκική ιστορία

Συνολικά, η Γαλάζια Πατρίδα είναι προϊόν των τουρκικών κύκλων ασφαλείας που αντιμετωπίζουν συχνά κριτική επειδή είναι πάντα επιθετικοί και πολύ προσεκτικοί όταν πρόκειται για προβολή στρατιωτικής δύναμης σε διεθνείς ή περιφερειακές υποθέσεις.
Αυτό μπορεί να αποτελεί έκπληξη για πολλούς λόγω της φιλόδοξης εικόνας της Τουρκίας που προβάλλεται σε όλο τον κόσμο για τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις ή τις αμυντικές πρωτοβουλίες που ξεκίνησε η Άγκυρα.
Ωστόσο, η ιστορία αποδεικνύεται διαφορετική.
Η μόνη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση που διεξήγαγε η Τουρκία στο εξωτερικό από το 1923 συμβαίνει να είναι στην Κύπρο.
Αν και σε κανονικές συνθήκες θα χρειαζόταν άμεση επέμβαση για τις φρικαλεότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς, η Τουρκία χρειάστηκε πάνω από μία δεκαετία για να σώσει τους εθνοτικούς της, κυρίως λόγω των απειλών των ΗΠΑ εν μέσω της πολιτικής του Ψυχρού Πολέμου και των περιορισμένων στρατιωτικών δυνατοτήτων της Άγκυρας.
Ακόμη και αυτή η υπομονετική, περιορισμένη, υπολογιζόμενη στρατιωτική κίνηση ήταν περισσότερο από αρκετή για να χαρακτηριστεί η χώρα ως επιτιθέμενος, με αποτέλεσμα το εμπάργκο που ανάγκασε την Άγκυρα να ιδρύσει αμυντική βιομηχανία ανεξάρτητη από τη δυτική συμμαχία και τη δημιουργία του στρατού του Αιγαίου εκτός του πεδίου του ΝΑΤΟ.
Και οι δύο αυτές κινήσεις που φοβούνται η Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα άμεσα αποτελέσματα της ελληνικής επιθετικότητας στην περιοχή.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διέκοψε τους δεσμούς με τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ το 1964 και αποσύρθηκε εντελώς το 1974, μόνο για να επιστρέψει το 1980 με την έγκριση μιας άλλης χούντας, αυτή τη φορά στην Άγκυρα.
Η απόφαση αυτή αφορούσε κυρίως την αντιληπτή απειλή του κομμουνιστικού μπλοκ και τις πιέσεις από τις ΗΠΑ που διευκόλυναν και υποστήριξαν την αρπαγή της εξουσίας τους σε μια προσπάθεια να «σταθεροποιήσουν» τον μόνο παραμένοντα σύμμαχό της στην περιοχή μετά την επανάσταση του 1979 στο Ιράν.

Άλλα παραδείγματα τουρκικού φιλειρηνισμού

Στην περίπτωση του Nagorno-Karabakh, η Τουρκία έκλεισε μόνο τα σύνορά της και εξέδωσε διαμαρτυρίες καθώς οι Αρμενικές δυνάμεις κατέλαβαν το 20% των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν, σκοτώνοντας χιλιάδες και εκτοπίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες.
Στον πρώτο και τον δεύτερο πόλεμο του Κόλπου, η Τουρκία απέρριψε την άμεση ανάμειξη δύο φορές, απογοητεύοντας την Ουάσιγκτον.
Η Τουρκία διατηρεί μια στρατιωτική παρουσία στο βόρειο Ιράκ, κυρίως λόγω του κενού ισχύος που δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο του Κόλπου, καθώς οι δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν εκδιώχθηκαν από την περιοχή μετά από μια σειρά σφαγών και φρικαλεοτήτων που περιλάμβαναν ακόμη και τη χρήση χημικών όπλων.
Στη Λιβύη η Τουρκία προστάτευσε τη χώρα από την καταστροφή το 2011 μέσω μιας επέμβασης υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ με στόχο τον Moammar Gadhafi.
Στα δυτικά της Συρίας, ένας βίαιος εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται από το 2011, οδηγώντας έως και 8 εκατομμύρια Σύριους στην τουρκική επικράτεια, απογυμνώνοντας την Τουρκία από έναν σημαντικό οικονομικό εταίρο και ανοίγοντας το δρόμο για κάθε είδους τρομοκρατικές ομάδες.
Ο χρόνος και το ιστορικό της τελευταίας είναι πολύ σημαντικά, καθώς έλαβε χώρα αφού η τρομοκρατική ομάδα και η συριακή της πτέρυγα, το YPG, βρέθηκαν στο προσκήνιο στον αγώνα κατά του Daesh, παρά τις αντιρρήσεις των περιφερειακών φορέων με επικεφαλής την Άγκυρα, που έλαβαν διεθνή υποστήριξη και νομιμότητα, πρόσβαση σε κεφάλαια και όπλα και έλεγχο των περιοχών στη βόρεια Συρία.
Ενώ ο πόλεμος εναντίον του Daesh ήταν ακόμη πολύ μακριά, το PKK εγκατέλειψε μια κρίσιμη διαδικασία συμφιλίωσης και απλώς προσπάθησε να αδράξει τη στιγμή για να διαθέσει αυτά τα κέρδη εναντίον του τουρκικού κράτους, το οποίο, φυσικά, δεν καλωσόρισε αυτήν την επιχείρηση με ανοιχτές αγκάλες και απάντησε με αυστηρά μέτρα.
Παρά το τέλμα αυτό, η Τουρκία διεξήγαγε μόνο χειρουργικές επεμβάσεις στο έδαφος της Συρίας και απέφυγε να εμπλακεί στη μεγαλύτερη σύγκρουση.

Ο ορθολογισμός της Τουρκίας

Καταλήγοντας, ο επικεφαλής της Daily Sabah θεωρεί ότι μια αξιολόγηση των γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας, ουδόλως αποσκοπεί να υποδείξει ότι η Άγκυρα θα έπρεπε να είχε ενεργήσει διαφορετικά.
Σε όλες αυτές τις κρίσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι Τούρκοι αξιωματούχοι έλαβαν κάπως ορθολογικά βήματα σύμφωνα με τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές επιλογές, ενώ μερικοί ήταν θετικοί, άλλοι όχι.
Ο σύγχρονος τουρκικός πληθυσμός είναι ένα μείγμα προσφύγων που είχε δει αμέτρητες φρικαλεότητες.
Από την ίδρυσή της, η κυρίαρχη ελίτ στην Τουρκία το έλαβε υπόψη και απέφυγε τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ενώ εστίαζε στην ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας μέσω μιας σειράς συμμαχιών, ανεξάρτητα από το πόσο περιοριστικές θα μπορούσαν να συγκριθούν με τις δυνατότητες της χώρας τους.
Η κοινή γνώμη αντικατοπτρίζει επίσης γενικά αυτήν την προσεκτική προσέγγιση και αποφεύγει τις περιπέτειες.
Γι’ αυτό πολλοί στην Αθήνα θα πρέπει δείξουν σεβασμό προς τους στρατιώτες ενός συμμαχικού έθνους, οι οποίοι δέχτηκαν επίθεση ενώ προσπαθούσαν να προστατεύσουν 4 εκατομμύρια ανθρώπους που ήταν εγκλωβισμένοι στο Ιντλίμπ από το να τους σφαγιάσουν και να καταπολεμήσουν μια άλλη εισροή προσφύγων, που δεν θα έπληττε μόνο την Τουρκία αλλά και την Ελλάδα και υπόλοιπη Ευρώπη.

Η «ευαισθησία» της Αθήνας

Είναι σαφές για τον επικεφαλής της Daily Sabah ότι κάθε βήμα που λαμβάνει η Άγκυρα θεωρείται ή απεικονίζεται στην Αθήνα ως άμεση κίνηση ενάντια στην Ελλάδα.
Από αυτήν την πλευρά του Αιγαίου, όταν συζητείται το αμυντικό έργο, πολλοί συχνά θυμούνται πώς η Τουρκία έπρεπε να αναπτύξει επιβατηγά πλοία που λειτουργούσαν στη Θάλασσα του Μαρμαρά όταν χιλιάδες Τούρκοι υπήκοοι, μαζί με πολλούς από άλλα έθνη, αιχμαλωτίστηκαν όταν ξεκίνησε η σύγκρουση στη Λιβύη.
Συχνά θυμόμαστε πώς η Κριμαία εισέβαλε και προσαρτήθηκε σε μια νύχτα ή πώς εμφανίστηκαν οι ρωσικές δυνάμεις στα περίχωρα της Τιφλίδας μια δεκαετία νωρίτερα.
Δεν είναι μυστικό όμως ότι οι περισσότεροι Τούρκοι θρηνούν για το πώς έχουν απομακρυνθεί από τους Έλληνες γείτονές τους στο χάος των αρχών του 20ού αιώνα, καθώς είναι περήφανοι που νίκησαν την ιμπεριαλιστική ελληνική εκστρατεία στην Ανατολία που άνοιξε το δρόμο για την ανεξαρτησία τους.
Είναι σαφές ότι, αντί να καυχηθούμε για τα τουρκικά επιτεύγματα, είναι απαραίτητος ένας συμφιλιωτικός τόνος για να πειστεί η Αθήνα ότι η Τουρκία απλά επιδιώκει να προστατεύσει τα δικαιώματά της και δεν ακολουθεί επιθετική ατζέντα, σίγουρα όχι προς την Ελλάδα.
Είτε πρόκειται για τον τουρισμό, την αλιεία, το περιβάλλον, το εμπόριο, τους μειωμένους αμυντικούς προϋπολογισμούς είτε τις πολιτιστικές ανταλλαγές, σίγουρα υπάρχουν πολλά να κερδίσουν και οι δύο πλευρές από το να τερματιστεί αυτός ο διάλογος κωφών, καταλήγει ο Sinan Öztürk.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης