Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε lockdown η Δυτική Αττική και ο νομός Κοζάνης - Στις 27/12 ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε 5 νοσοκομεία - Στους 4.044 οι θάνατοι, 527 οι διασωληνωμένοι

Σε lockdown η Δυτική Αττική και ο νομός Κοζάνης - Στις 27/12 ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε 5 νοσοκομεία - Στους 4.044 οι θάνατοι, 527 οι διασωληνωμένοι
Φόβοι για νέο σφοδρό κύμα κορωνοϊού μετά τις γιορτές - Στους 3.948 οι νεκροί, στους 542 οι διασωληνωμένοι
(Συνεχές upd) Σε αυστηρό και καθολικό lockdown βρίσκεται από τις 06:00 το πρωί σήμερα Παρασκευή 18/12 και για 7 ημέρες η Δυτική Αττική, ενώ σε καθολικό lockdown εισέρχεται από αύριο 19/12 και ο νομόζς Κοζάνης σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η επιδημία του κορωνοϊού και να μη ζήσει η περιοχή φαινόμενα «τύπου Θεσσαλονίκης» όπου μέσα σε λίγα 24ωρα χάθηκε κάθε έλεγχος επί της επιδημίας, με τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη ετοιμάζονται για την έναρξη των εμβολιασμών, με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να ανακοινώνει πως τα πρώτα εμβόλια θα έρθουν στην Ελλάδα στις 26/12, για να πραγματοποιηθούν την επόμενη ημέρα στις 27/12 οι πρώτοι εμβολιασμοί σε 5 νοσοκομεία στην Αττική, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων.

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού, υποστήριξε πως σε καμία περίπτωση η έναρξη των εμβολιασμών, δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας και ότι αυτά τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά θα είναι διαφορετικές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτό άλλωστε δείχνουν και τα επιδημιολογικά στοιχεία για μια σειρά από περιοχές κυρίως της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.

Σε lockdown μπαίνει από 19/12 η περιφερειακή ενότητα της Κοζάνης

Τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.
Συγκεκριμένα και στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχουν πλέον εφαρμογή από αύριο 19/12 το πρωί στις 06:00 και για 7 ημέρες, τα μέτρα που ισχύουν και για τη Δυτική Αττική.

Πιο συγκεκριμένα

1.Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο από και προς την εργασία τους με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
2.Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων.
3.Επιπλέον, αναστέλλονται και οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικές τελετές όλων των δογμάτων, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα.
Επιπλέον, αναστέλλεται η ελεύθερη πρόσβαση σε ναούς για ατομική προσευχή, ενώ η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία κληρικών.
4.Παράλληλα, προχωράμε στη μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των περιοχών αυτών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους. Επισημαίνεται ότι για την Κοζάνη ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοχές Βοΐου και Εορδαίας.
5.Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και δη των βιομηχανιών στις περιοχές αυτές με την εφαρμογή του μοντέλου 0-5-10, δηλαδή έλεγχος την πρώτη, πέμπτη και δέκατη ημέρα.
6.Για τους εργαζομένους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αποφασίστηκε ότι θα τους γίνεται μοριακός έλεγχος ή έλεγχος με rapid test κάθε 5 ημέρες.
7.Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα και συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
8.Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών στους πέντε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Παράλληλα,  ο έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) των  μικροπωλητών είναι υποχρεωτικός, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός επανέλεγχος ανά 3 ημέρες.
9.Παράλληλα, άμεσα ξεκινούν εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια στιγμή αποφασίστηκε και δρομολογείται  εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.  
10.Τέλος, στην Κοζάνη μεταβαίνει κλιμάκιο αποτελούμενο από στελέχη του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για την ενδελεχή καθημερινή διερεύνηση και διαχείριση της κατάστασης.

Παπαευαγγέλου: Ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές

«Τα κύρια χαρακτηριστικά της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων αλλά και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία» υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.
Παράλληλα, όμως, «βλέπουμε τόσο στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, όσο και στην περιοχή της Κοζάνης αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που αποτελούν κίνδυνο για νέα αύξηση όχι μόνο τοπικά αλλά και γενικά στη χώρα μας» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι είναι η πρώτη εβδομάδα που ο αριθμός των συνανθρώπων μας που βγήκε από τις ΜΕΘ ήταν μεγαλύτερος από αυτούς που διασωληνώθηκαν. Ξεκάθαρα επιτέλους αυτή την εβδομάδα μειώθηκε και ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό σε σχέση με τις προηγούμενες όλες εβδομάδες» τόνισε η κ. Παπαευγγέλου, συμπληρώνοντας ότι «η μείωση των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων άργησε πολύ να έρθει». Ως προς τους λόγους αυτής της καθυστέρησης, η λοιμωξιολόγος ανέφερε την «εξαιρετικά υψηλή διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα».
«Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τη μείωση του δεύτερου πανδημικού κύματος, είμαστε χαρούμενοι που μειώθηκε ο λεγόμενος δείκτης Rt, ο λεγόμενος δείκτης αναπαραγωγής» σημείωσε η κ. Παπαευγγέλου, «αλλά, πρέπει να γίνει σαφές ότι με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας μας».
«Είναι πολύ εύκολο με μια μικρή χαλάρωση τις επόμενες δύο εβδομάδες των γιορτών να δούμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και πάλι πίεση ασφυκτική στο ΕΣΥ» τόνισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Μαγιορκίνης: Ξεκινά πρόγραμμα μαζικών rapid tests - Πώς θα λειτουργήσει η πλατφόρμα

Πρόγραμμα δωρεάν τυχαιοποιημένων μαζικών rapid tests, με τη δημιουργία πλατφόρμας ελέγχου διασποράς στην κοινότητα, ανακοίνωσε ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
H νέα πλατφόρμα -testing.gov.gr- για τυχαίο δωρεάν τεστ κορωνοϊού στους πολίτες, θα είναι διαθέσιμη από το βράδυ της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον.
Για το σκοπό αυτό, έχουν καθοριστεί 386 σημεία.
Η συμμετοχή σας καθοριστικής σημασίας για την αναχαίτιση του 3ου κύματος ήταν έκκληση που απηύθυνε στους πολίτες.
Προσθέτουμε στη στρατηγική μας τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Προσθέτουμε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια με στόχο να φτάσουμε τους 12.000 ανά ημέρα τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Η επιλογή θα είναι τυχαία, ενώ τα ραντεβού για έλεγχο Covid19  θα κλείνονται μέσω SMS.
Στην αίτηση ο πολίτης θα δίνει στοιχεία ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, αφμ και οπωσδήποτε αριθμός κινητού.
Θα έρχεται ένα μήνυμα με έναν αριθμό επαλήθευσης.
Αν ο πολίτης επιλεγεί, θα έρθει νέο μήνυμα για το πότε και το πού.
Η παρουσία στο τεστ, θα δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαγράφονται τα προσωπικά στοιχεία.
Αφορά όλους, με μία συγκεκριμένη εξαίρεση.
Αν έχετε συμπτώματα, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον γιατρό σας.
Ο σωστός τρόπος να κάνετε τεστ δωρεάν είναι μέσω του θεράποντος ιατρού σας διευκρίνισε ο καθηγητής. 
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image



Μητσοτάκης: Στις 26/12 τα πρώτα εμβόλια στην Ελλάδα, στις 27/12 οι πρώτοι εμβολιασμοί σε 5 νοσοκομεία Αττικής, Θεσσαλονίκης

Στις 26 Δεκεμβρίου αναμένεται να φτάσουν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επεσήμανε πως από την επόμενη ημέρα, 27/12, θα πραγματοποιηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε κατά τη διάρκεια σύσκεψης για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων.

Στις 26/12 τα εμβόλια, στις 27/12 οι εμβολιασμοί

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση την οποία έχουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου, θα είναι αυτό της Pfizer στις 22 Δεκεμβρίου.
Διανομές στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά.
Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη.

Στους 4.044 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 18/12 916 νέα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 129.584, εκ των οποίων το 52,5% άνδρες.

Αναλυτικά η ανκοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 916, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 129.584 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 52.5% άνδρες.  
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 96, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 4.044 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 527 (69,6% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών  κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται  διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Αυστηρό lockdown στη Δυτική Αττική

Τα περιοριστικά μέτρα στη Δυτική Αττική κρίθηκαν άκρως απαραίτητα από τους επιστήμονες καθώς η περιοχή αυτή παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες 10πλάσια κρούσματα σε σύγκριση με άλλες περιοχές ανάλογου πληθυσμού.
Λόγω ακριβώς αυτού του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, από τις 06:00 σήμερα 18/12 το πρωί τίθενται σε ισχύ αυστηρότερα μέτρα.
Συγκεκριμένα, για τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας ισχύουν τα εξής:
1) Eπέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00- 05:00 ( 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί) εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από την οικία τους και προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
2) Aναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου ακόμα και με τη μέθοδο του click away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.
3) Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα 10 άτομα καθώς και η αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή και η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.
4) Μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών ( rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών. Ιδιαίτερη έμφαση των παραπάνω ελέγχων θα δοθεί στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και Κάτω Φούσα, Γκορυτσά, Σοφό του δήμου Ασπροπύργου αλλά και στην ευρύτερη της Ελευσίνας και της Μάνδρας περιοχή.
5) Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των ενόπλων δυνάμεων.  Ενθαρρύνονται και συστήνονται στις επιχειρήσεις, έλεγχοι προσωπικού με ίδια μέσα με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους και για την διενέργεια των περιοδικών αυτών ελέγχων θα ακολουθηθεί το μοντέλο 0-5-10, δηλαδή ο έλεγχος την 1η, την 5η και την 10η μέρα.
6) Mοριακός έλεγχος κάθε 5 μέρες στους εργαζόμενους όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων των περιοχών αυτών.
7) Μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης
8) Απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί γι αυτό το σκοπό από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.
9) Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους δήμους αυτούς καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.
10) Υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης από κοινού με τους δήμους των περιοχών αυτών και την Αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με ΕΟΔΥ και γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων) λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.
11) Εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

Επαναξιολόγηση σε 7 ημέρες

Όπως έγινε γνωστό, τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν για επτά ημέρες όταν και θα επαναξιολογηθεί είτε η συνέχιση είτε η άρση τους.
Ο υφ.Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Αττικής για αυστηρή, «χωρίς εκπτώσεις, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς προφάσεις τήρηση των μέτρων» ενώ κάλεσε άπαντες και κυρίως τους κατοίκους των περιοχών αυτών «να είναι τις επόμενες ημέρες ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα»
Ακόμη, έπειτα από συνεχείς συσκέψεις που είχε χθες ο κ. Χαρδαλιάς με όλους τους φορείς στη Θεσσαλονίκη απηύθυνε έκκληση στους Θεσσαλονικείς να είναι προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ώστε «να μην υπάρξει πισωγύρισμα» και αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.
«Δεν υπάρχει ζήτημα για κανένα ρεβεγιόν, δεν υπάρχει ζήτημα για άρση του lockdown.
Παραμένουμε σε πολύ αυστηρά μέτρα.
Θα ελεγχθούν σαρωτικά ειδικά οι μετακινήσεις μετά τις 22.00» υπογράμμισε ο κ.Χαρδαλιάς, ο οποίος γνωστοποίησε, ακόμη, ότι «υπάρχει ειδικό σχέδιο της Αστυνομίας και των ελεγκτικών μηχανισμών στις ημέρες αυτές με μαζικούς σαρωτικούς ελέγχους, ειδικά στις περιοχές με επιβάρυνση».
Για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι δείχνει να είναι σε σταθεροποίηση.
Επιπλέον, ανέφερε, ότι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη είναι καλύτερη, σε σχέση με τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, όμως σχολίασε ότι «μπορεί να βρισκόμαστε στον ίδιο αριθμό κρουσμάτων που βρισκόμασταν στις 26 Οκτωβρίου, ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και ενώ στις 26 Οκτωβρίου είχαμε 35 ανθρώπους στις ΜΕΘ, σήμερα έχουμε 181 σε 205 κλίνες».

Τα έκτακτα μέτρα για τις γιορτές

Το σχέδιο της κυβέρνησης – δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ τα έκτακτα μέτρα -  προβλέπει αυστηρούς κανόνες στις συναθροίσεις και στις μετακινήσεις των πολιτών, αναφέροντας ρητά πως στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς δεν θα επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια άνω 9 ατόμων, τα οποία θα πρέπει να προέρχονται από δύο οικογένειες καθώς και ότι δεν θα αλλάξει τίποτα όσον αφορά τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τις μετακινήσεις από νόμο σε νομό.
Βάσει των όσων προβλέπονται, θα επιτρέπεται συνάθροιση μέχρι  9 άτομα από 2 οικογένειες σε σπίτια για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς ενώ σε ότι αφορά τις μετακινήσεις, αναφέρεται πως για τις ημέρες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε συναθροίσεις, ενώ για τις 25 Δεκεμβρίου 2020 και τις 6 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές.
Για τη μετακίνηση προς και από το σπίτι που θα κάνουμε ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα με το νούμερο 6 στο 13033.
Σημειώνεται ότι δεν αλλάζει κάτι στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.
Λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα παραμείνει σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εάν δεν έχει τη διάθεση να διανυκτερεύσει στο σπίτι που μεταβαίνει.

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό - Ποιοι εξαιρούνται

Βάσει των κυβερνητικών μέτρων, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό απαγορεύονται, αν και προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις.
Συνοπτικά, οι μετακινήσεις εκτός νομού θα επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση για:
-επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
-επανένωση οικογενειών
-λόγους υγείας
-επαγγελματικούς λόγους

Τι προβλέπεται για τις εκκλησίες

Τα έκτακτα μέτρα προβλέπουν επίσης και τρεις Θείες λειτουργίες με μέγιστο αριθμό πιστών 25 σε ναούς και 50 σε μητροπόλεις.
Αν και αρχικά η κυβέρνηση έκανε λόγο για κλειστούς ναούς ή για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αποφάσισε τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών.
Σημειώνεται πως στα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους, ενώ επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.

Υπ.Ανάπτυξης: Δεν θα λειτουργήσουν τα εστιατόρια των ξενοδοχείων στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς

Δεν θα λειτουργήσουν τα εστιατόρια των ξενοδοχείων κατά την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αναφέρει σε ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα επιτρέπεται μόνον στους διαμένοντες η υπηρεσία σερβιρίσματος στο δωμάτιο (room service) καθώς και ότι εντός των επόμενων ημερών, θα εκδοθεί σχετική κοινή υπουργική απόφαση.
Την εξέλιξη αυτή άλλωστε είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπ.Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, ο οποίος αναφερόμενος στην υπηρεσία του click away, είπε ότι δίνεται κάθε μέρα εισόδημα στο λιανεμπόριο και πηγαίνει κάθε μέρα και καλύτερα.
Όσον αφορά στα μέτρα για τους κλάδους που πλήττονται, αλλά και γι αυτούς που λειτουργούν με click away, είπε ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει με σειρά μέτρων όπως η μείωση ενοικίου και η μετακύλιση ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε εφορία, ταμεία και πρόσθεσε ότι έρχεται και η 5η επιστρεπτέα προκαταβολή.
Για το πώς θα βοηθηθούν επιχειρήσεις που δεν έχουν e-shop τόνισε ότι λειτουργεί εφαρμογή στο υπουργείο Ανάπτυξης το e-katanalotis το οποίο βοηθά τις επιχειρήσεις να κλείσουν ραντεβού με τους καταναλωτές.
«Αυτή τη στιγμή κι όπως φαίνεται στον ορίζοντα μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξει κάποια άλλη δραστηριότητα.
Θα πάμε σταθερά μέχρι τον Ιανουάριο να αρχίσει ο εμβολιασμός» τόνισε ο κ.Παπαθανάσης.

Ποια καταστήματα άνοιξαν 15/12 για την περιποίηση νυχιών

Άνοιξαν από 15/12 οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, για τις οποίες θα ισχύουν οι ίδιοι περιοριστικοί όροι όπως και στα κομμωτήρια.
Ειδικότερα, άνοιξαν οι:
-Υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ / ΚΑΔ 96.02.13.04
-Υπηρεσίες ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών / ΚΑΔ 96.02.13.05
Παράλληλα, προβλέπεται ότι:
-Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
-Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
-Ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
-Υποχρεωτική χρήση γαντιών μιας χρήσης από το προσωπικό εργασίας.
-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 9 μ.μ
-Προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές, 20 και 27 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το ως άνω ωράριο.

Ανοιχτά βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, ΚΤΕΟ


Ρολά ανέβασαν στις 14/12 βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και κουρεία καθώς και τα ΚΤΕΟ.
Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας τους είναι από τις 7:00 έως τις 21:00.
Σύμφωνα με την απόφαση για τα νέα μέτρα:

Βιβλιοπωλεία
 - Για τα βιβλιοπωλεία, επιτρέπεται το λιανικό εμπόριο βιβλίων από εξειδικευμένα καταστήματα με κύριο ΚΑΔ 47.61 υπό τις προϋποθέσεις:
α) Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον.
β) Έναρξη λειτουργίας τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.
γ) Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ.
δ) Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.
     
Κομμωτήρια

- Η λειτουργία των κομμωτηρίων αφορά:
στις υπηρεσίες κομμωτηρίων και άλλες υπηρεσίες καλλωπισμού/ΚΑΔ 96.02.10,
τις υπηρεσίες κομμωτηρίων γυναικών και κοριτσιών/ΚΑΔ 96.02.11,
τις υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστηρίου γυναικών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες κομμωτές/ΚΑΔ 96.02.11.01,
τις υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστηρίου γυναικών, που απασχολεί πάνω από δύο, τεχνίτες κομμωτές/ΚΑΔ 96.02.11.02,
τις υπηρεσίες κομμωτηρίων και κουρείων ανδρών και αγοριών/ΚΑΔ 96.02.12, τις υπηρεσίες κουρείου/ΚΑΔ 96.02.12.01,
τις υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες/ ΚΑΔ 96.02.12.02, τις υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί πάνω από δύο τεχνίτες/ΚΑΔ 96.02.12.03
και με τις κάτωθι προϋποθέσεις:
- Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον.
- Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.
- Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.
- Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
- Έναρξη λειτουργίας τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.
- Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ..
- Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.
     
ΚΤΕΟ

Για τις υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών/ΚΑΔ 71.20.14.00 προβλέπεται ότι:
- Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.
- Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
- Μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή: εννέα άτομα.

Λιανεμπόριο με click away

Πρεμιέρα για τη μέθοδο «click away» και πλέον, έως τις 7 Ιανουαρίου επιτρέπεται η μετάβαση του πελάτη στο κατάστημα για την παραλαβή της παραγγελίας του.
Με την παράδοση εκτός, θα διευκολυνθούν και οι ταχυμεταφορές που έχουν μπλοκάρει από το μεγάλο όγκο των ανεκτέλεστων παραγγελιών.
Ωστόσο, δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδη, έχει ξεκαθαριστεί ότι «εάν γίνει συνωστισμός, αν δούμε ότι γεμίζει πάλι η Ερμού, θα την κόψουμε την διαδικασία», ενώ σε περίπτωση που υπάρχουν πελάτες μέσα σε καταστήματα, θα επιβάλλονται ποινές.
Επίσης, για την παραλαβή της παραγγελίας θα πρέπει ο καταναλωτής να κινείται εντός της ίδιας περιφέρειας.
Παράλληλα, δεν επιτρέπεται η πώληση παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ.
Σημειώνεται ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τα νέα μέτρα (Δ1α/ΓΠ.οικ.80189/12.12.2020) προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00.
Στην απόφαση  με τα νέα μέτρα (Δ1α/ΓΠ.οικ.80189/12.12.2020) προβλέπονται τα εξής:
- Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσες λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο.
- Το ωράριο των καταστημάτων τροφίμων επεκτείνεται έως τις 21:00 μμ αντί 20:30.
Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 21:00, με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.
- Τα καταστήματα τροφίμων έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν τις Κυριακές 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Δωρεάν τα μηνύματα για click away για καταστηματάρχες που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα

Δωρεάν θα είναι τα μηνύματα για όσους καταστηματάρχες δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις παραγγελίες μέσω click away.
Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν e-shop θα μπορούν να χρησιμοποιούν την μετεξέλιξη της ειδικής πλατφόρμας e-katanalotis που θα είναι σε ισχύ από Δευτέρα, στην οποία επίσης οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν , πέραν των τιμών προϊόντων σούπερ μάρκετ και τις τιμές καυσίμων.
Αναφορικά με τα μηνύματα για τους εμπόρους χωρίς ηλεκτρονικό κατάστημα, η πλατφόρμα του υπουργείου θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την επικοινωνία μεταξύ καταναλωτή και εμπόρου.
Έτσι, θα στέλνει τόσο ο καταναλωτής ένα μήνυμα με τον αριθμό παραγγελίας, όσο και ο έμπορος, στη συνέχεια θα ταυτοποιείται ο αριθμός παραγγελίας και μέσω της πλατφόρμας θα πηγαίνει στον καταναλωτή το sms για να μετακινηθεί και να παραλάβει το εμπόρευμα που έχει παραγγείλει.
Πάντως, θα είναι δωρεάν μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis θα είναι το μήνυμα που θα έπρεπε να στείλει η επιχείρηση στον πελάτη.

Κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν:

1. λιανεμπόριο
2. σχολεία
3. εστίαση
4. διασκέδαση
5. ψυχαγωγία
6. χιονοδρομικά κέντρα
7. χειμερινά θέρετρα
8. εμπορικά κέντρα και mall

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης