Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Aυστηρότεροι έλεγχοι για κορωνοϊό ενόψει εορτών - Σενάρια για παράταση του lockdown - Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί

tags :
Aυστηρότεροι έλεγχοι για κορωνοϊό ενόψει εορτών - Σενάρια για παράταση του lockdown - Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί
Σε ισχύ από τις 25/12 η 10ημερη καραντίνα για όσους έρχονται από τη Μ. Βρετανία - Στους 491 οι διασωληνωμένοι
(Συνεχές upd) Σε αυστηρότερους ελέγχους ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προσανατολίζεται η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποτρέψει συναθροίσεις και μετακινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού.
Εντός της ημέρας εκτιμάται ότι θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις σχετικά με τους ελέγχους και τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως τα Χριστούγεννα θα «δείξουν» πως θα εορταστεί η Πρωτοχρονιά, υπονοώντας ότι σε περίπτωση που οι πολίτες δεν εφαρμόσουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα, θα υπάρξουν νέοι περιορισμοί.
Πάντως όσο η επιδημία εξακολουθεί να υποχωρεί με εξαιρετικά αργά ρυθμούς, όσο οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (πάνω από 500) και άρα διατηρείται η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, τόσο υπάρχουν και σενάρια που κάνουν λόγο ακόμα και για παράταση του lockdown, πέραν της 7ης Ιανουαρίου, και έως τις 20/1.
Οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο, η τυχόν χαλάρωση της εορταστικής περιόδου να προκαλέσει μια νέα έξαρση κρουσμάτων που θα συμπέσει και με αύξηση των περιστατικών γρίπης, συνδυασμός που θα φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση το σύστημα υγείας, το οποίο άλλωστε λειτουργεί στα όρια του εδώ και δύο μήνες.
Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι υγειονομικοί, οι οποίοι τονίζουν ότι το ΕΣΥ δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί ένα νέο τρίτο κύμα από τις αρχές του 2021, τη στιγμή μάλιστα που επισημαίνεται ότι βασικός στόχος είναι η έναρξη των εμβολιασμών στις 27/12 να αρχίσει με την χαμηλότερη δυνατή διασπορά του ιού.

Χαρδαλιάς: Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα - Αυστηρά μέτρα για να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα,  το «παρών» έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
«Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Δεν θα είναι ίδια τα φετινά Χριστούγεννα, όπως δεν ήταν και το Πάσχα.
Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, ούτε με μεγάλες παρέες.
Υπενθυμίζουμε τι θα ισχύσει στις γιορτινές ημέρες:
-Μέχρι εννιά άτομα και δύο οικογένειες.
-Η απαγόρευση από τις 10 έως τις 5 το πρωί θα συνεχιστεί χωρίς εξαίρεση.
Μόνη εξαίρεση στο εύρος των ελέγχων και ιδιαίτερα στις περιοχές με αυξημένο φορτίο.
-Τα παιδιά δεν θα βγουν τα πουν τα κάλαντα
-Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτων.
Μέχρι 25 άτομα στις εκκλησίες και μέχρι 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς».


Μαγιορκίνης: Ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές στο σπίτι μας - Η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι το ιδανικά σωστό είναι να γιορτάσουμε μόνο με τις οικογένειές μας.
Αν, ωστόσο, θελήσει κάποια οικογένεια να γιορτάσει με μία άλλη, πάντα έως εννιά άτομα, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιους κανόνες προστασίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης «η πανδημία καταγράφει 78 εκατ. διαγνώσεις, ενώ παραμένει αυξητικός ο αριθμός των ημερήσιων δοιαγνώσεων.
Στην Ελλάδα η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίζεται.
Ωστόσο, η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη.
Στην Αττική έχουμε 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε 28% λιγότερες διαγνώσεις.
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται έως και τρεις φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο σε σχέση με την Αθήνα.
Στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη παραμένει υψηλά το ιικό φορτίο, ενώ στις άλλες περιοχές εμφανίζει μείωση.
Ο κλειστός χώρος, με τραγούδια και χωρίς μάσκα, είναι εστία υπερμετάδοση.
Το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας.
Αν συναντηθούμε, καλό θα ήταν να είναι με τους ίδιους και να αποφύγουμε τους ηλικιωμένους.

Τι πρέπει να κάνουμε

-Να φοράμε μάσκα
-Να μην αγκαλιαζόμαστε και φιλιόμαστε
-Να αερίζεται ο χώρος
-Να αποφύγουμε ηλικιωμένους
-Αν έχετε συμπτώματα να μην επισκεφθείτε κανέναν και να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας
Όσον αφορά στο μεταλλαγμένο στέλεχος στη Βρετανία, δείχνει να έχει ελαφρώς μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.
Ακόμα και αν επαληθευτεί η ελαφρώς μεγαλύτερη μολυσματικότητα, δεν αλλάζει τον σχεδιασμό μας».
Ο κ. Μαγιορκίνης παρατήρησε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος εντοπίστηκε πρώτη φορά το Σεπτέμβριο και πιθανότατα κυκλοφορούσε αρκετά πιο πριν.

Στους 4.340 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 22/12 853 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 132.430, εκ των οποίων το 52,5% άνδρες.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 853, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 132430 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 52,5% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 83, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 4340 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 491 (68,2% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Πέτσας: Αυστηρότεροι έλεγχοι ενόψει εορτών - Πιθανά νέα τοπικά lockdown

Αυστηρότερους ελέγχου ενόψει των εορτών προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε πως στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν sms με κωδικό 6, τονίζοντας ότι όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 το βράδυ θα ελέγχεται από την αστυνομία.
Παράλληλα άφησε ανοιχτό το σενάριο νέων τοπικών lockdown εάν χρειαστεί, ενώ διεμήνυσε πως τα μέτρα θα επανεξεταστούν στις 7/1.
«Παραμονή των Χριστουγέννων όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 το βράδυ θα ελέγχεται από την ΕΛ.ΑΣ» τόνισε μιλώντας στον Ant1 ο κ.Πέτσας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα ενόψει των γιορτών αλλά αυστηρή τήρηση όλων όσων έχουν αποφασιστεί.
Κληθείς να διευκρινίσει τα τυχόν σκληρότερα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για την Πρωτοχρονιά, είπε πως «πιο σκληρά μέτρα έχουν να κάνουν με τα υφιστάμενα», κάνοντας σαφές πως «όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων θα τον σταματήσει η Αστυνομία», με εξαίρεση βέβαια τους εργαζόμενους.
Έτσι, όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, για τις γιορτές, σχεδιάζονται «περισσότεροι έλεγχοι» και όχι «άλλα μέτρα» και κάλεσε τους πολίτες να μαζευτούν μεσημέρι κι όχι βράδυ με τις οικογένειές τους.

Με τον κωδικό 6 στα ρεβεγιόν

Διευκρίνισε ότι για να πάμε στα τραπέζια των εορτών θα πρέπει να στείλουμε τον κωδικό μετακίνησης «6» ενώ  απηύθυνε εκ νέου έκκληση «να μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο πολύ βλέπουμε ούτως ή άλλως».
Ο Στέλιος Πέτσας αναγνώρισε ότι όλα τα χρόνια της κρίσης έπεσε το εισόδημα, καθώς και ότι «η πανδημία ήταν τροχοπέδη κι έτσι πάμε πίσω από την ανάκαμψη», σημείωσε ότι, «το Κράτος έχει σταθεί αρωγός, όσο μπορούσε, κι ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα».
Σχετικά ωστόσο, με τη δυνατότητα να κατατεθούν νωρίτερα τα επιδόματα, είπε πως δεν διαφαίνεται δυνατότητα αλλαγής της ημερομηνίας καταβολής τους και διαβεβαίωσε πως «θα μείνουμε στις ανακοινώσεις της κας.Μιχαηλίδου».

Το «στοίχημα» του εμβολιασμού

«Δεν είναι ο αριθμός που θέλουμε, είναι όμως αυτός που έχουμε σίγουρα», είπε ο κ.Πέτσας αναφερόμενος στις πρώτες δόσεις του εμβολίου που θα παραλάβει σε λίγες μέρες η χώρα μας, υποστηρίζοντας ότι, «λόγω της μεγάλης ζήτησης, οι παραδόσεις είναι λίγες για να φτάσουν σε όλες» και συμπλήρωσε πως «σταδιακά θα έρχονται εμβόλια από άλλες εταιρείες και έτσι θα προχωρήσει ο εμβολιασμός», διευκρινίζοντας πως «είναι 11-12 εταιρείες που κάνουν ένα ράλι για να προλάβουν να έχουν τα εμβόλια στην ώρα τους».
«Το κρίσιμο είναι να δουλέψει ο μηχανισμός που έχουμε φτιάξει.
Θα τσεκαριστεί τις επόμενες μέρες κι ελπίζουμε να δουλέψει» ανέφερε ο κ.Πέτσας,ο οποίος όσον αφορά στη διανομή του εμβολίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους που είχε πει να γίνει το εμβόλιο δημόσιο αγαθό και παραδέχθηκε πως, «πήγαμε σε συλλογική συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να έρχεται σε καθυστέρηση, συγκριτικά με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, γι’ αυτό και πρέπει να επιταχύνει» και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι, «από Φεβρουάριο να καλυφθεί το κενό».
Ειδικά όμως για μεμονωμένης παραγγελίας από ελληνικής πλευράς, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει σκέψη για εθνική, αλλά για κοινοτική ενέργεια κι έτσι ελπίζουμε να καλυφθεί το κενό».

Επανεξέταση των μέτρων μετά τις 7 Ιανουαρίου

Διαφωνώντας ότι ο ΕΟΔΥ δεν έχει επιδημιολογική εικόνα της χώρας, εξήγησε ότι η διενέργεια τεστ έχει να κάνει με δύο παράγοντες: το να μην το κάνει κάποιος χωρίς λόγο και η διαθεσιμότητά τους.
«Πρέπει να υπάρχει περιοδικότητα στα τεστ», τόνισε ο κ.Πέτσας, αναφέροντας πως «αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν άλλα από αυτά της γενικής χώρας, τότε μπορεί να πάμε σε μέτρα τύπου τοπικού lockdown».
Ερωτηθείς για χαλάρωση των μέτρων σε «πράσινες» περιοχές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ακολουθούμε τα μέτρα και μετά ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε φάση να απελευθερώσουμε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες».

Τρομάζει η μετάλλαξη του ιού - Σε 10ημερη καραντίνα όσοι έρχονται από Μ. Βρετανία από τις 25/12

Και ενώ η χώρα προσπαθεί να περιορίσει τη διασπορά του ιού, όντας σε lockdown εδώ και 7 εβδομάδες, και επιβάλλοντας ακόμα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Δυτική Αττική και η Κοζάνη, η μετάλλαξη στελέχους του ιού που εντοπίστηκε στη Μ. Βρετανία, προκαλεί νέα ανησυχία αλλά και νέα μέτρα.
Συγκεκριμένα, σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής 25/12 θα τεθεί τελικά το μέτρο της 10ημερης καραντίνας για όσους έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία.
Σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας όσοι επιβάτες έρχονται από τη Βρετανία στην Ελλάδα θα πρέπει να μπαίνουν σε 10ημερη καραντίνα.
Το μέτρο θα διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 7 Ιανουαρίου.
Βάσει των όσων προβλέπονται, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε rapid test και σε δεκαήμερο (10) υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.
Για να βγουν από την καραντίνα οι αφιχθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 10ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού.
Η ΥΠΑ υπενθυμίζει ότι συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά την φόρμα PLF προκειμένου να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια.

Αντίστροφη μέτρηση για εμβολιασμούς στην ΕΕ – Πώς θα γίνουν στην Ελλάδα

Θέμα ημερών είναι πλέον η έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα καθώς εγκρίθηκε και επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το εμβόλιο των Pfizer/Biontech κατά του κορωνοϊού που θα διατεθεί ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες μέλη.
Προηγήθηκε η θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που συνέστησε την υπό όρους έγκρισή του.
Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ θα παραλάβουν την πρώτη παρτίδα των εμβολίων των Pfizer/Biontech στις 26 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για μια μικρή παρτίδα 9.750 δόσεων.
Μια ημέρα μετά στις 27 Δεκεμβρίου, θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικόν, Ασκληπιείο, Θριάσιο).
Στις 28 Δεκεμβρίου θα διανεμηθούν δόσεις του εμβολίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στην Πάτρα, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού στις 29 Δεκεμβρίου.
Εκτός απροόπτου, έως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει  την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων.
Οι παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος  Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 έως τέλος Φεβρουαρίου.
Μέχρι τέλος Μαρτίου 20221 θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer/BioNTech 1.265.550 δόσεις και σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τι στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και τα εμβόλια των  Moderna και AstraZeneca.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι και γιατί

Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση  της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές και στη συνέχεια οι άνθρωποι άνω των 85 ετών.
Η προτεραιοποίηση των πληθυσμών που θα εμβολιαστούν στηρίζεται στα δεδομένα της επιδημίας, στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή και θάνατο και στον κίνδυνο από μια διαρκή έκθεση στον ιό.
Με βάση  τον προγραμματισμό η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο Ιανουαρίου.
Από σήμερα η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, θα είναι σε λειτουργία και οι πολίτες θα μπορούν αντλούν πληροφορίες.
Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς εξειδικευμένους χώρους και έχουν εξασφαλιστεί πέντε τέτοιοι χώροι και έχουν εφοδιαστεί με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης.
Οι εταιρίες που θα κάνουν την διανομή των εμβολίων από τις αποθήκες στα εμβολιαστικά κέντρα είναι πιστοποιημένες και εξειδικευμένες στη διανομή φαρμακευτικών προϊόντων.
Την εφοδιαστική αλυσίδα αναλαμβάνει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
Την ευθύνη για τη διαδικασία εμβολιασμού του πολίτη έχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θέματα που αφορούν την ασφάλεια της φύλαξης των εμβολίων έχει  το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.

Στο emvolio.gov.gr όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

Σε λειτουργία είναι από σήμερα 22/12 η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, και όλοι οι πολίτες μπορούν να αντλούν πληροφορίες για τον εμβολιασμό κατά της covid-19.
Με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό για τις παραδόσεις των δόσεων εμβολίων η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
«Η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού για την covid-19 ξεκίνησε.
Το εμβόλιο είναι στα χέρια μας. Εγκεκριμένο για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του από τους αρμόδιους διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον EMA και τον FDA», αναφέρεται στο emvolio.gov.gr.
Ο εμβολιασμός, είναι δωρεάν για όλους, ξεκινά για τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας, τις ευπαθείς ομάδες, για όσους βρίσκονται σε κλειστές δομές/δομές φροντίδας και όσους υπηρετούν σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους.
Στόχος, να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μπορεί να αλλάξει την προτεραιότητα ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα είναι διαθέσιμες.
«Δεν χρειάζεται να καλέσετε για να εμβολιαστείτε, καθώς όλοι θα ενημερωθούν για το ραντεβού τους την κατάλληλη στιγμή.
Το εμβόλιο είναι προαιρετικό, αλλά απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας.
Και δεν ξεχνάμε.
Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις για όσο χρειαστεί».

Οκτώ βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τους εμβολιασμούς

Η πλατφόρμα παρέχει απαντήσεις σε ερωτήσεις για τα εμβόλια και τον εμβολιασμό κατά της covid-19, γενικές πληροφορίες για το εμβόλιο και η τρίτη ενότητα αφορά την άυλη συνταγογράφηση και την διαδικασία του ραντεβού για τον εμβολιασμό.

1. Πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο κατά της COVID-19 στη χώρα μας;

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις τα διαθέσιμα εμβόλια λάβουν την τελική έγκριση από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές, κάτι που αναμένεται να συμβεί έως το τέλος του έτους. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

2. Με ποια διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού στη χώρα μας;

Οι εμβολιασμοί ομάδων του γενικού πληθυσμού ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2021.
Για την ομαλή εφαρμογή αυτής της διαδικασίας ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:
* Σύμφωνα με τα κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα προκύψει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης μία ενιαία λίστα δικαιούχων του εμβολίου.
Οι δικαιούχοι αυτοί προ-κατανέμονται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα με βάση τη φορολογική τους διεύθυνση, η οποία είναι η πλέον επικαιροποιημένη και τα ραντεβού τους προ-κρατούνται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες.
Επομένως, όλα τα ραντεβού θα προκύψουν πριν ακόμα αρχίσει ο εμβολιασμός και θα οριστικοποιούνται μόνο όταν ο δικαιούχος επιβεβαιώσει την παρουσία του.
Ο πολίτης, εφόσον είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνει αυτόματα ένα sms/email με το προκαθορισμένο σημείο ραντεβού, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα.
Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.
* Οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στη σχετική πλατφόρμα και το σύστημα θα τους ενημερώνει αυτόματα αν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Εφόσον ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.
* Επιπλέον, όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να επικοινωνούν με τηλεφωνικό κέντρο, και δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους και ταυτοποιητικά τους στοιχεία να ενημερώνονται για το πότε είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν ενώ τέλος, εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ όταν η δυνατότητα αυτή γίνει διαθέσιμη.

3. Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο για την covid-19;

Αφού λάβουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι προστατευμένοι. Χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την χορήγηση της 2ης δόσης για να αναπτυχθεί ανοσία και αυτή τη στιγμή δεν είναι ακριβώς επιβεβαιωμένο το χρονικό διάστημα που αυτή θα διαρκεί, αλλά υπολογίζεται ότι θα ξεπερνάει το ένα έτος.
Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να κολλήσει κάποιος ακόμη και αν έχει λάβει το εμβόλιο.
Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας, μέχρι να εμβολιαστεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

4. Ποιος καλύπτει το κόστος του εμβολιασμού;

Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα εμβολιαστούν δωρεάν.
Το κόστος του εμβολιασμού στη χώρα μας το καλύπτουν πλήρως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος.

5. Ποιες ομάδες του πληθυσμού θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας προσφέρει αρχικά το εμβόλιο για την covid-19 στα άτομα που φροντίζουν την υγεία του πληθυσμού και σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο.
Οι υγειονομικοί είναι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί ώστε να προστατευτούν οι ίδιοι αλλά και να είναι σε θέση να φροντίσουν την υγεία του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, θα έχουν προτεραιότητα οι εργαζόμενοι και οι τρόφιμοι σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές χρονίως πασχόντων.
Στη συνέχεια, θα εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών, όσοι πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα καθώς και όσοι εργάζονται σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους.
Στη συνέχεια το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών.
Η σειρά με την οποία θα πραγματοποιηθεί το εμβόλιο στον πληθυσμό θα βασίζεται στις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

6. Αφού εμβολιαστώ θα μπορώ να ξαναγυρίσω στον προηγούμενο τρόπο ζωής μου;

Υπολογίζεται ότι θα πρέπει πρώτα να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (περίπου 7 στους 10), μέχρι να υπάρξει ανοσία για την κοινότητα.
Επομένως, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε με την ίδια συνέπεια τα μέτρα προστασίας, μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

7. Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν;

Μέχρι στιγμής, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της COVID-19 χωρίς να έχουν αναφερθεί σοβαρά ανεπιθύμητα συμπτώματα, πέρα από τα συνήθη που παρατηρούνται σε κάποια άτομα μετά από κάποιον εμβολιασμό.
Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν στη χώρα μας έχουν πάρει έγκριση για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα τους από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, τον ΕΜΑ (European Medicines Agency) και τον FDA (Food and Drug Administration) και έχουν ελεγχθεί από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).
Όλα τα εμβόλια θα έχουν υποβληθεί σε κλινικές μελέτες για την ανοσογονικότητα και την ασφάλεια τους και θα έχουν ελεγχθεί σε πολλά διαδοχικά στάδια (μελέτες φάσης 1 - έως 3).
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, για να δοθεί άδεια κυκλοφορίας σε ένα εμβόλιο πρέπει να πάρουν μέρος τουλάχιστον 30.000 άτομα στις μελέτες φάσης 3.
Αυτή η προϋπόθεση θα τηρηθεί και για τα εμβόλια αυτά.
Να σημειωθεί ότι η παρακολούθηση για τυχόν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίζεται διεθνώς και μετά την έναρξη της χορήγησης τους.

8. Προκαλούν τα εμβόλια ανεπιθύμητες ενέργειες;

Οι όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να προκληθούν είναι ήπιες και παροδικές, όπως πόνος στο χέρι στο σημείο της ένεσης, πυρετός, αδιαθεσία, μυαλγίες και πονοκέφαλος.
Όλα αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα, συνήθως μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.
Η λήψη παρακεταμόλης βοηθά στην αντιμετώπιση τους.
Είναι πολύ σπάνιο για οποιονδήποτε να παρουσιάσει κάποια σοβαρή αντίδραση στο εμβόλιο (αναφυλαξία).
Εάν συμβεί αυτό, συνήθως εκδηλώνεται μέσα σε λίγα λεπτά και το προσωπικό που χορηγεί το εμβόλιο είναι εκπαιδευμένο να αντιμετωπίσει τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις άμεσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης