Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 1 εκατ. άτομα εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ - Από 27/12 οι εμβολιασμοί στην ΕΕ - Και 2η μετάλλαξη κορωνοϊού στη Βρετανία - Στους 1,72 εκατ. οι νεκροί

Πάνω από 1 εκατ. άτομα εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ - Από 27/12 οι εμβολιασμοί στην ΕΕ - Και 2η μετάλλαξη κορωνοϊού στη Βρετανία - Στους 1,72 εκατ. οι νεκροί
Ξεπέρασαν παγκοσμίως τα 78 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Και 2η μετάλλαξη του ιού ανιχνεύτηκε στη Βρετανία - Αγωνία για το εάν τα εμβόλια καλύπτουν το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού
Η  αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην ΕΕ αρχίσει, καθώς έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή 27/12, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα για ακόμα μια φορά στην επιστημονική κοινότητα, από την οποία αναμένονται απαντήσεις για το εάν τα εμβόλια που κυκλοφορούν ή που είναι στο τελευταίο στάδιο των δοκιμών είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε πρόσφατα στη Μεγάλη Βρετανία, την ώρα που έχει ανιχνευθεί και 2ο μεταλλαγμένο στέλεχος!
Οι επιστήμονες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι τα εμβόλια θα καλύπτουν και αυτή τη μετάλλαξη, αν και υποστηρίζουν πως σε περίπου δύο εβδομάδες θα είναι σε θέση να δώσουν πιο ολοκληρωμένες και ασφαλείς απαντήσεις.
Την ίδια πάντως στιγμή και ενώ ο ΠΟΥ εμφανίζεται καθησυχαστικός αναφέροντας πως το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να είναι πιο μεταδοτικό αλλά δεν προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα, πολλά ευρωπαϊκά κράτη αίρουν σταδιακά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις από και προς τη Μ. Βρετανία, ενώ η Γαλλία αποφάσισε να ανοίξει τα χερσαία σύνορα της, επιτρέποντας και πάλι την κανονική τροφοδοσία της βρετανικής αγοράς ενόψει των Χριστουγέννων.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι υπό την πολιορκία της επιδημίας, καθώς αν και εκτιμάται ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί περισσότεροι από 600.000 Αμερικάνοι, τα νοσοκομεία σε πολλές Πολιτείες, όπως για παράδειγμα στην Καλιφόρνια, αρχίζουν να έχουν σημαντικές ελλείψεις σε κλίνες (απλές και ΜΕΘ) για τους ασθενείς με covid.
Θετικό είναι το γεγονός ωστόσο, ότι μέχρι χθες αργά το βράδυ Τετάρτης 24 Δεκεμβρίου, 1 εκατ. Αμερικανοί είχαν εμβολιαστεί.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 78.471.775 και οι νεκροί σε 1.725.959
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 18.381.991 και σε νεκρούς με 325.097
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 188.259 και τρίτη σε κρούσματα με 7.318.821
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 146.444 και τέταρτο το Μεξικό με 119.495
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Ιταλία με 69.842 νεκρούς και στην έκτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 68.409 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.878.382 και πέμπτη η Γαλλία με 2.547.577
- Έκτo σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.116.609, έβδομη η Τουρκία με 2.062.960 και όγδοη η Ιταλία με 1.977.370
- Ένατη η Ισπανία με 1.829.903 και δέκατη η Γερμανία με 1.570.371
Image
Βρετανία: Εντοπίστηκε δεύτερη μετάλλαξη κορωνοϊού ενδεχομένως από την Ν. Αφρική

Δύο περιπτώσεις μία νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στη Βρετανία, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.
«Αυτός ο ιός είναι ακόμη πιο μεταδοτικός και φαίνεται να έχει μεταλλαχθεί περισσότερο από τον νέο ιό» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας.
Και οι δύο επίμαχες περιπτώσεις είναι επαφές κρουσμάτων που έχουν ταξιδέψει στη Νότια Αφρική.
Έτσι, εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Αγγλίας πρόκειται να μπουν στην βαθμίδα 4 την Boxing Day, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας σύμφωνα με το BBC.

ΠΟΥ: Κρίσιμοι οι επόμενοι 6 μήνες -  Προς τα τέλη του 2021 η επίτευξη ανοσίας

O πλανήτης θα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση τους επόμενους έξι μήνες, καθώς θα χρειαστεί χρόνος για να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο CNBC.
«Θα πλησιάσουμε στην αρχή του τέλους, μπορούμε να δούμε το φως στο τέλος του τούνελ», δήλωσε η Δρ Soumya Swaminathan την Τετάρτη. «Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένα στάδιο που πρέπει να περάσουμε και οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι», προειδοποίησε.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 εξακολουθούν να αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, έχοντας ξεπεράσει τα 78 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Johns Hopkins.
Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, καθώς και στην ΕΕ, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επίσης εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna.

Δύσκολο εξάμηνο

Η Swaminathan δήλωσε ότι τα εμβόλια θα προστατεύσουν αρχικά μια πολύ μικρή ομάδα ατόμων που είναι πιο ευάλωτα και κινδυνεύουν περισσότερο, και θα περάσουν μήνες πριν να καλυφθεί ο υπόλοιπος πληθυσμός.
«Θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2021, έως ότου αρχίσουμε να βλέπουμε κάποιο επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού να εμφανίζεται σε κάποιες χώρες», δήλωσε την Τετάρτη στο  CNBC.
«Πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή, πρέπει να κάνουμε όλα τα πράγματα που γνωρίζουμε ότι μειώνουν τη μετάδοση και τις πιθανότητες να αρρωστήσουν οι άνθρωποι από αυτό», είπε.
Αυτό περιλαμβάνει μέτρα δημόσιας υγείας και μεμονωμένες αλλαγές συμπεριφοράς.
«Ενώ μπορούμε να προσβλέπουμε - σίγουρα μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους - σε μια πολύ καλύτερη εικόνα, οι επόμενοι μήνες, νομίζω, θα είναι σκληροί», πρόσθεσε.

Τι συμβαίνει με τη μετάλλαξη του ιού

Όσον αφορά τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε ότι είναι ασυνήθιστη, επειδή καταγράφεται μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων και έχει χωριστεί από το μέσο στέλεχος.
Το μεταλλαγμένο στέλεχος φαίνεται να μεταδίδεται πιο αποτελεσματικά και στα παιδιά.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν δείχνει να οδηγέι σε επιδείνωση της κλινικής εικόνας των ασθενών.

Ξεπέρασε τους 500.000 θανάτους η Ευρώπη – Στις 27/12 οι εμβολιασμοί


Τους 500.000 θανάτους λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού ξεπέρασε προχθές 22/12 η Ευρώπη, η οποία και παρά το γεγονός ότι πολλά κράτη εφαρμόζουν εδώ και εβδομάδες lockdown και περιοριστικά μέτρα, αδυνατεί να ελέγξει το δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ευρώπη έχει καταγραφεί περίπου το 30% των κρουσμάτων και θανάτων από Covid-19,  ενώ ενδεικτικά αναφέρεται ότι αν και χρειάστηκαν οκτώ μήνες για να φτάσει η Γηραιά Ήπειρος τους 250.000 θανάτους, απαιτήθηκαν μόλις 60 ημέρες για να διπλασιαστούν τα θύματα, στις 500.000.
Στην Ευρώπη πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην έναρξη των εμβολιασμών, οι οποίοι είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν την ερχόμενη Κυριακή 27/12.
Μετά την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, στις 6/1 θα ακολουθήσει και η έγκριση του εμβολίου της Moderna, το οποίο χορηγείται στις ΗΠΑ από τις 21/12.
Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, το κόστος της κάθε δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ανέρχεται σε 15,5 ευρώ, τιμή που όπως αναφέρεται αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για συνολικά 300 εκατ. δόσεις και είναι χαμηλότερη από το ποσό που συμφώνησαν να καταβάλλουν οι ΗΠΑ για τις πρώτες 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στη Γαλλία, ρεκόρ κρουσμάτων στη Γερμανία

Ωστόσο, η επιδημία του κορωνοϊού είναι σε πλήρη έξαρση στην Ευρώπη, με τη Γαλλία να υποστηρίζει πως η πανδημία είναι εκτός ελέγχου και ότι ένα νέο lockdown αποτελεί πολύ πιθανό σενάριο.
Σημειώνεται πως στη Γαλλία τέθηκε από τις 15/12 σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί ενώ διατηρούνται έως τις 7/1 μια σειρά από περιοριστικά μέτρα που αφορούν θέατρα, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους χώρους πολιτισμού).
Σε καθολικό lockdown είναι από τις 16/12 και η Γερμανία, η οποία όμως εξακολουθεί να καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων ενώ από την ίδια ημέρα (16/12) σε lockdown πέντε εβδομάδων είναι και η Ολλανδία.
Αυστηρά περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις των πολιτών είναι σε ισχύ σε όλα τα κράτη της Ευρώπης.
Image
Ανοίγει τα σύνορα με τη Μ. Βρετανία η Γαλλία – Χαλαρώνουν οι περιορισμοί

Κανονικά γίνεται η τροφοδοσία της βρετανικής αγοράς από χθες Τετάρτη 23/12 τα ξημερώματα καθώς η Γαλλία άνοιξε τα χερσαία σύνορα της ύστερα από συμφωνία με τη Μ. Βρετανία, βάσει της οποίας οι οδηγοί των φορτηγών που θα κινούνται προς την Ευρώπη, θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ στον κορωνοϊό.
«Όλοι οι οδηγοί φορτηγών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, πρέπει να υποβάλλονται σε γρήγορο τεστ, τα αποτελέσματα του οποίου είναι διαθέσιμα σε περίπου 30 λεπτά», ανέφεραν τα υπουργεία Μεταφορών των δύο κρατών.
Το πρωτόκολλο αυτό θα επανεξεταστεί την 31η Δεκεμβρίου, πάντως «μπορεί να παραμείνει σε ισχύ ως την 6η Ιανουαρίου».
Σε περιπτώσεις που τα τεστ είναι θετικά, οι οδηγοί θα είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν σε απομόνωση για δέκα ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε χώρο που θα τους υποδεικνύουν ή παρέχουν οι βρετανικές αρχές.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων άνοιξε και το λιμάνι του Ντόβερ, το κυριότερο λιμάνι για τη μεταφορά εμπορευμάτων προς και από τη Γαλλία, αν και δεν έλειψαν οι συγκρούσεις και τα επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και οδηγούς λεωφορείων.
Πάντως, στην χαλάρωση των περιορισμών προχώρησαν και άλλα κράτη, με την Ιταλία να επιτρέπει σε πολίτες της να επιστρέψουν από τη Μ.Βρετανία ενώ και η Ολλανδία απαιτεί αρνητικό τεστ πριν από κάθε ταξίδι.

Αυστηρότερο lockdown εξετάζει η κυβέρνηση Johnson

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Boris Johnson θα εξετάσει χθες 23/12 εάν χρειάζεται να επιβάλλει ένα αυστηρότερο lockdown στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω της κυκλοφορίας του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που φέρεται να είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό.
Σημειώνεται πως από την περασμένη Κυριακή 20/12 το Λονδίνο και το μεγαλύτερο μέρος της νοτιοανατολικής Αγγλίας έχουν ενταχθεί στην κατηγορία 4, στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Βάσει των νέων περιοριστικών μέτρων, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών καλούνται να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων.
Έτσι, κλειστά θα παραμείνουν καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας, ενώ απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις περιοχές που κατατάσσονται στο Επίπεδο 4 και οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν πρέπει να περνούν την νύκτα εκτός του σπιτιού τους, ενώ επιτρέπονται οι συναντήσεις ενός μόνο ατόμου διαφορετικού νοικοκυριού σε εξωτερικούς χώρους.

Υπό την πολιορκία του κορωνοϊού οι ΗΠΑ – Γεμίζουν τα νοσοκομεία, ξεπέρασαν τους 322.000 οι νεκροί

Υπό πολιορκία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού τελούν οι ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες νέα κρούσματα και θανάτους τη στιγμή που τα νοσοκομεία γεμίζουν ασφυκτικά με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στο να βρουν διαθέσιμες κλίνες για ασθενείς με covid.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα, οι νεκροί στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τους 322.000 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται σε 18,3 εκατομμύρια, τη στιγμή που οι επιστήμονες επισημαίνουν με κατηγορηματικό τρόπο πως η έναρξη των εμβολιασμών δεν σηματοδοτεί και το τέλος της επιδημίας.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες 6 ημέρες, καταγράφηκαν περισσότερα από 1 εκατομμύρια νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση συστήνει και πάλι στους πολίτες να αποφύγουν τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ αρκετοί κυβερνήτες Πολιτειών επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Στην Καλιφόρνια, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του τελευταίου κύματος της επιδημίας, οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία είναι πλέον σπάνιες ενώ γίνεται λόγος για σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

ΗΠΑ: Πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες έχουν εμβολιαστεί

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν χορηγήσει 1.008.028 δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 στη χώρα ενώ μέχρι σήμερα στις 9 το πρωί (τοπική ώρα) είχαν διανείμει 9.465.725 δόσεις εμβολίων.
Οι αριθμοί αυτοί των διανεμηθέντων εμβολίων αφορούν εκείνα της Moderna και της Pfizer/BioNTech, ενώ ο αριθμός των χορηγηθέντων μόνο της Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με τα CDC.
Στην προηγούμενη ενημέρωσή της, η ομοσπονδιακή υπηρεσία την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, ανέφερε 614.117 εμβολιασμούς και διανομή 4.624.325 εμβολίων.
Τα CDC έχουν καταμετρήσει από την έναρξη της πανδημίας στις ΗΠΑ μέχρι τις 16:00 χθες 18.170.062 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 321.734 θανάτους εξαιτίας της Covid-19.
 Image
Υποχωρεί ο κορωνοϊός στην Ινδία – Σταθερά κάτω από 30.000 κρούσματα ημερησίως

Τάσεις υποχώρησης και επιβράδυνσης εξακολουθεί να καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, όπου για ακόμα μια ημέρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κινήθηκαν πολύ χαμηλότερα των 30.000 κρουσμάτων ημερησίως.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 23.950 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, να ανέρχεται πλέον σε 10.099.066.
Ωστόσο, από αυτές τις σχεδόν 10,1 εκατ. περιπτώσεις, τα «ενεργά» κρούσματα, βρίσκονται κάτω από το όριο των 300.000 (είναι επακριβώς 289.240).
Σημειώνεται πως η Ινδία είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ, με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως.
Όσον αφορά τους νεκρούς, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε πως 333 ασθενείς με covid υπέκυψαν, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων σε 146.444.

Στο κόκκινο λόγω κορωνοϊού η Βραζιλία – Από σήμερα 24/12 οι εμβολιασμοί στο Μεξικό

Στο κόκκινο λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού παραμένει η Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία να παραμένει η πλέον πληττόμενη χώρα της περιοχής.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες 968 ασθενείς με την Covid-19 υπέκυψαν, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 55.202 κρούσματα.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 188.259 θανάτους και 7.318.821 περιπτώσεις μόλυνσης, αριθμοί που την φέρνουν στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τους θανάτους και στην τρίτη σε μολύνσεις.

Αρχίζουν οι εμβολιασμοί στο Μεξικό

Εν τω μεταξύ εξίσου δύσκολη παραμένει και η κατάσταση στο Μεξικό, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.511 κρούσματα  και υπέκυψαν άλλοι 897 ασθενείς.
Στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους, έχουν καταγραφεί 119.495 νεκροί επί συνόλου 1.338.426 καταγεγραμμένων μολύνσεων.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το Μεξικό αρχίζει σήμερα 24/12 τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, καθώς χθες αναμένεται να φτάσουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.
Όπως έχει γίνει γνωστό το Μεξικό θα παραλάβει 1,4 εκατ. δόσεις από τις 34,4 εκατ. τις οποίες δεσμεύθηκαν να προμηθεύσουν στο Μεξικό φαρμακευτικές εταιρίες.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ο εμβολιασμός να αρχίσει από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πάνω από 1 εκατ. τα κρούσματα στο Περού

Η επιδημία όμως εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό σε όλη τη Λατινική Αμερική με το Περού να ανακοινώνει πως τα κρούσματα στην χώρα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.
Συνολικά στο Περού έχουν καταγραφεί 1.000.153 μολύνσεις από τον ιό, ενώ 37.218 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην COVID-19.
Ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση στο Περού έχει μειωθεί θεαματικά τους τελευταίους μήνες — από τα περίπου 10.000 ανά 24ωρο στα τέλη του Αυγούστου, όταν η εξάπλωση κορυφωνόταν, στα περίπου 1.000 τα τελευταία 24ωρο.
Σημειώνεται πως το Περού υπολείπεται σημαντικά σε σύγκριση με τα γειτονικά της κράτη για την εξασφάλιση εμβολίων για τους πολίτες της.
Εν τω μεταξύ, στην Αργεντινή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1,5 εκατομμύρια καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.141 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, να φθάνει πλέον τους 1.555.237.
Παράλληλα, 257 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 42.245 νεκρούς ως εδώ, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Το επίπεδο πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκεται στο 54,1% σε εθνικό επίπεδο, ενώ στη μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες φθάνει το 58,6%.
Image
ΠΟΥ: Φυσιολογική εξέλιξη η μετάλλαξη του ιού

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η μετάλλαξη του ιού είναι φυσιολογική, δεν προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για να καθοριστεί εάν η νέα μετάλλαξη μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισημαίνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.
Πάντως και παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, η γερμανική BioNTech έσπευσε να ανακοινώσει πως μέσα στις επόμενες 6 εβδομάδες, θα έχει έτοιμο το εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει και το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού εφόσον χρειαστεί, τη στιγμή που και ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως θα συγκαλέσει συνεδρίαση των μελών του για να συζητήσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση του νέου αυτού πιο μολυσματικού στελέχους.

BioNTech: Εάν χρειαστεί σε 6 εβδομάδες έτοιμο το εμβόλιο για το μεταλλαγμένο στέλεχος

Διαβεβαιώσεις ότι εάν χρειαστεί, η BioNTech θα είναι έτοιμη σε έξι εβδομάδες να διαθέσει ένα νέο εμβόλιο κατά του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού παρείχε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin.
«Τεχνικά είμαστε σε θέση να διαθέσουμε ένα νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων.
Βασικά, η ομορφιά της τεχνολογίας του αγγελιοφόρου RNA είναι ότι μπορούμε να αρχίσουμε απευθείας την ανάπτυξη ενός εμβολίου που μιμείται στην εντέλεια μια νέα μετάλλαξη» είπε ο Sahin, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» το σημερινό εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό και κατά του νέου στελέχους.
«Από επιστημονικής απόψεως είναι εξαιρετικά πιθανό η ανοσολογική απόκριση που προκαλείται από το εμβόλιο να είναι σε θέση να διαχειρισθεί την νέα παραλλαγή του ιού» ανέφερε ο Sahin, επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Pfizer είναι αποτελεσματικό διότι περιέχει 1.000 αμινοξέα και μόνο εννέα από αυτά έχουν μεταλλαχθεί, πράγμα που σημαίνει ότι το 99% της πρωτεΐνης παραμένει το ίδιο.
Παράλληλα υποστήριξε ότι η BioNTech θα είναι σε θέση να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των τεστ που γίνονται για το νέο στέλεχος του Sars-CoV-2 σε δύο εβδομάδες.
Σημειώνεται πως τόσο η Pfizer όσο και η Moderna δοκιμάζουν ήδη τα εμβόλιά τους για να διαπιστώσουν εάν λειτουργούν κατά της νέας μεταλλαγμένης εκδοχής του ιού, η οποία εντοπίσθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι δύο εταιρείες.
«Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, περιμένουμε ότι η ανοσία που αποκτήθηκε μέσω του εμβολίου της Moderna θα λειτουργεί προστατευτικά κατά των μεταλλάξεων που έχουν πρόσφατα περιγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Θα πραγματοποιήσουμε επιπλέον τεστ τις επόμενες εβδομάδες για να επιβεβαιώσουμε την προσδοκία αυτή», αναφέρει η Moderna ενώ η Pfizer ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται στοιχεία σχετικά με την ικανότητα δειγμάτων αίματος ανθρώπων που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech να εξουδετερώσουν το νέο στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι γνωρίζουμε για το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού

Τα σημαντικότερα δεδομένα για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που ανιχνεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο συνοψίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).
Όπως αναφέρουν, τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι σημαντικά πιο μεταδοτικό από προηγούμενα στελέχη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.
Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, το νέο στέλεχος με την κωδική ονομασία SARS-CoV-2 VUI 202012/01 φαίνεται να έχει αύξηση του R0 τουλάχιστον 0,4 και αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 70%.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνηγορούν στο να σχετίζεται το νέο στέλεχος με σοβαρότερη μορφή της νόσου.
Το νέο στέλεχος χαρακτηρίζεται από πολλαπλές (έως και 4.000) μεταλλάξεις σε γονίδια που κωδικοποιούν για αντιγονικούς καθοριστές της πρωτεΐνης S, καθώς και σε άλλες περιοχές του γονιδιώματος.
Όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πιο επιβαρυμένη περιοχή είναι αυτή της Νοτιο-ανατολικής Αγγλίας, στην οποία φάνηκε αύξηση του ρυθμού του αριθμού των κρουσμάτων ανά 14ήμερο, από 100 σε 400 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμό.
Η γονιδιακή ανάλυση έδειξε ότι μεγάλο ποσοστό (άνω του 50%) αυτών των περιπτώσεων ανήκουν στο νέο στέλεχος του SARS-CoV-2.
Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές περιπτώσεων λοίμωξης COVID-19 από το νέο στέλεχος σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο (συνολικά τουλάχιστον 1.108 έως τις 13/12), αλλά και στη Δανία και στην Ολλανδία.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) συστήνει οι δημόσιες αρχές υγείας να απομονώνουν και να αναλύουν γενετικά τον ιό SARS-CoV-2, και εφόσον διαπιστώσουν την ύπαρξη ενός νέου στελέχους να ενημερώνουν τις ευρωπαϊκές αρχές.
Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί σε περιπτώσεις επαναλοίμωξης COVID-19 για πιθανή ανίχνευση νέων στελεχών, καθώς επίσης και περιστατικά λοιμώξεων σε εμβολιασμένους.
Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τα εμβόλια mRNA έναντι του SARS-CoV-2 επάγουν ανοσολογική απόκριση έναντι του συνόλου της πρωτεΐνης S, και επομένως μεμονωμένες μεταλλαγές σε αντιγονικούς επιτόπους δεν αναμένεται να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα.
Ωστόσο, εάν συσσωρευτούν μελλοντικά μεταλλαγές που να επιτρέπουν στον SARS-CoV-2 να διαλάθει της ανοσολογικής απόκρισης που έχει προκληθεί από το εμβόλιο, είναι πιθανό να καταστεί απαραίτητη η προσαρμογή των εμβολίων ανάλογα με τα κυκλοφορούντα στελέχη, αντίστοιχα με το εμβόλιο της γρίπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης