Στις 27/12 οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού - Σε τρεις φάσεις, ποιοι θα κάνουν πρώτοι
(upd4) Υπό καραντίνα και αστυνομικό κλοιό θα εορταστούν τα φετινά Χριστούγεννα σε όλη την Ελλάδα, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως παρά τη μείωση των κρουσμάτων και παρά την πτώση του δείκτη μεταδοτικότητας κάτω από το 1% σε όλη την χώρα, οι ισορροπίες σχετικά με την επιδημία είναι εξαιρετικά εύθραυστες και ο παραμικρός εφησυχασμός στην τήρηση των μέτρων, μπορεί να φέρει ένα νέο ακόμα πιο καταστροφικό κύμα μολύνσεων.
Μάλιστα η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει πως εάν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν και δεν εφαρμόσουν πιστά τα μέτρα, τότε αυτά είναι πολύ πιθανό να αυστηροποιηθούν για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.
Για αυτό το λόγο, έχουν σχεδιαστεί πολύ αυστηρά αστυνομικά μέτρα όσον αφορά τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις των πολιτών.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται πολύ αυξημένοι έλεγχοι και μπλόκα σε όλα τα σημεία των μεγάλων πόλεων που μπορεί να υπάρξει συνωστισμός ενώ δεν αποκλείονται επεμβάσεις της αστυνομίας ακόμα και σε σπίτια, σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες ότι παραβιάζεται το περιοριστικό μέτρο των 9 ατόμων για τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Οι επιστήμονες θεωρούν δεδομένο πως μετά τις γιορτές θα υπάρξει έξαρση κρουσμάτων, αλλά το ζητούμενο τους είναι αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη.
Όπως επισημαίνουν, Αττική και Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να αναφέρουν καθημερινά εκατοντάδες κρούσματα, τη στιγμή που η πίεση στο ΕΣΥ επιμένει, μια και νοσηλεύονται περίπου 2.500 ασθενείς, εκ των οποίων οι 472 είναι διασωληνωμένοι.
Διπλή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη για κορωνοϊό και εμβόλια – Μήνυμα για τήρηση των μέτρων
Διπλή σύσκεψη για την επιδημιολογική κατάσταση και την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμού πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 24/12 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στο πρώτο μέρος της σύσκεψης έγινε επισκόπηση των επιδημιολογικών δεδομένων, επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία χαλάρωση και επαναβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της Πολιτείας για την πιστή εφαρμογή των μέτρων τις ημέρες των εορτών.
Όπως προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές, από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπογράμμισε την ετοιμότητα των Αρχών και έδωσε έμφαση στους εκτεταμένους ελέγχους που έχουν σχεδιαστεί και θα διεξάγονται ειδικά για την τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 22:00.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στο δεύτερο μέρος της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε πως όλα βαίνουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό και εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ταχεία υλοποίηση της πρώτης φάσης του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμού με την άφιξη των πρώτων εμβολίων στην Ελλάδα.
Παράλληλα, τονίστηκαν τα μεγάλα ποσοστά θετικής απόκρισης των υγειονομικών στη διαδικασία του εμβολιασμού, γεγονός που στέλνει, με το θετικό παράδειγμά τους, ένα μήνυμα για την πορεία της όλης προσπάθειας σε εθνικό επίπεδο, ενώ επισημάνθηκε η σημασία της ενημέρωσης των πολιτών μέσω της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού και το πώς φτάσαμε, μέσα από μία παγκόσμια αλυσίδα συνεργασίας ειδικών και επιστημόνων, στον δρόμο για τη δημιουργία ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου ώστε να χτίσουμε σταδιακά τείχος ανοσίας.
Μπλόκα παντού
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει η ΕΛΑΣ για τις επόμενες ώρες είναι και το κλείσιμο σταθμών του Μετρό, σε περιοχές της Αθήνας, (όπως το Σύνταγμα) κατά τις βραδινές ώρες, όπου ενδεχομένως να μεταβούν πολίτες για να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σήμερα 24/12 το βράδυ και ανήμερα των Χριστουγέννων στην τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 το πρωί.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές.
Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση.
Επιπλέον, προβλέπεται έντονη αστυνομική παρουσία και μπλόκα, όπου θα ελέγχονται όλοι, στα διόδια, στις εισόδους- εξόδους των πόλεων, αλλά και των νομών, καθώς απαγορεύεται η μετακίνηση από τον ένα στον άλλο, στα ΚΤΕΛ και σε κόμβους των οδικών δικτύων τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο.
Επίσης οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως υπαίθριες αγορές, πλατείες, κλ.π.
Έλεγχοι και σε σπίτια παρουσία εισαγγελέα
Για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν.
Η μετακίνηση γίνεται με SMS στο 13033, κωδικός 6, και μόνο μέχρι τις 22.00 το βράδυ, αυστηρά.
Επισημαίνεται ότι χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή.
Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή εορταστική συνάθροιση, επιτρέπονται εννέα άτομα, από δύο οικογένειες.
Σε περίπτωση υπεράριθμων, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.
Ισχυρή αστυνομική παρουσία θα υπάρξει και στις εκκλησίες προκειμένου να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι ένα άτομο ανά πέντε τετραγωνικά μέτρα και μέχρι 25 άτομα εντός του ναού, ή μέχρι 50 στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες.
Η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6.
Αν ωστόσο διαπιστωθεί παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, οι διαταγές που έχουν οι αστυνομικοί είναι να επιβάλλουν τα πρόστιμα, που είναι 300 ευρώ για τους ευρισκόμενους στο ναό, (που διπλασιάζεται αν δεν έχουν SMS) και 1.500 για τον ιερέα.
Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω περιορισμοί ισχύουν για τα Χριστούγεννα, αλλά και για την Πρωτοχρονιά και των Φώτων, που επίσης δεν θα επιτραπεί ο Αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους.
Σύψας: Να αυτοσυγκρατηθούμε αυτές τις ημέρες αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο
Την ανάγκη οι πολίτες να δείξουν αυτοσυγκράτηση την περίοδο των εορτών διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο επεσήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Ν. Σύψας.
«Το πιο σωστό για να μην έχουμε διασπορά είναι να περάσουμε τις γιορτές με τους ανθρώπους που μένουμε στο ίδιο σπίτι.
Μην μπλέκουμε με αριθμούς.
Είναι σημαντικό να αυτοσυγκρατηθούμε λίγο αυτές τις ημέρες, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο.
Είναι κρίμα όλη αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τόσο καιρό να πάει χαμένη» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Σύψας, ο οποίος σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, είπε πως είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να είναι σήμερα σίγουρος και πως πρόκειται για μια απόφαση, η οποία θα καθοριστεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα λίγες μέρες πριν.
«Θα το δείξουν τα επιδημιολογικά στοιχεία στις 4-5 Ιανουαρίου αν θα ανοίξουν τα σχολεία.
Γι΄αυτό θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια ώστε εκείνες τις ημέρες το άνοιγμα των σχολείων να είναι εφικτό.
Προτεραιότητα μας είναι το άνοιγμα των δημοτικών και κλιμακωτά θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης» υποστήριξε ο κ.Σύψας.
Αναφερόμενος στο εμβόλιο ο κ.Σύψας υποστήριξε ότι «είναι απόλυτα ασφαλές, και πολύ πιο ασφαλές από όλα όσα έχουμε κάνει στην παιδική μας ηλικία».
«Είναι η μόνη διέξοδος, ένα θείο δώρο που θα μας βγάλει από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε» ανέφερε ο κ.Σύψας, ο οποίος εκτίμησε ότι «ένα από τα πιθανά σενάρια είναι ότι ο κορωνοϊός θα μετατραπεί σε έναν ιό σαν της γρίπης ο οποίος θα έρχεται κάθε χειμώνα, θα μας κάνει μικρο-επιδημίες και ενδεχομένως θα χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε κάθε χρονιά».
Χατζηχριστοδούλου (επιδημιολόγος): Κάτω από 1% ο δείκτης μεταδοτικότητας – Προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία
Τη θέση ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας κινείται κάτω από το 1% σε όλη την Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής Υγειονομικής και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος ανέφερε ότι θα είναι σταδιακή η επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας.
«Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και ίσως και τα λύκεια» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Χατζηχριστοδούλου, τονίζοντας ότι στο τέλος του μήνα η Επιτροπή θα συνεδριάσει για να εξετάσει τα δεδομένα και να αποφασίσει αν τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.
Ωστόσο, συνέστησε προσοχή κατά την περίοδο των εορτών επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες ανησυχούν για τον τρόπο που θα αντιδράσει ο κόσμος, γιατί είναι κουρασμένος.
Σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς ο κ.Χατζηχριστοδούλου είπε πως «αν η ροή των εμβολίων είναι ικανοποιητική τους επόμενους μήνες και αν έχουμε ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού εμβολιασμένο μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο, το καλοκαίρι θα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».
Σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, σημείωσε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των υγειονομικών δήλωσαν ότι θα εμβολιαστούν.
«Ετοιμάζουμε και μια μελέτη για δούμε τη στάση τους απέναντι στα εμβόλια για τον κορωνοϊό.
Είχαμε κάνει μια παρόμοια το 2009 για τον Η1Ν1 και τότε υπήρχε μεγαλύτερη αντίδραση στο εμβόλιο.
Πολύ λίγοι το έκαναν» είπε ο κ.Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος υποστήριξε ότι οι γιατροί αποτελούν πρότυπα στην κοινωνία και πρέπει να πειστούν πρώτα αυτοί για την ασφάλεια των εμβολίων για να ακολουθήσουν και οι πολίτες.
Μάλιστα η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει πως εάν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν και δεν εφαρμόσουν πιστά τα μέτρα, τότε αυτά είναι πολύ πιθανό να αυστηροποιηθούν για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.
Για αυτό το λόγο, έχουν σχεδιαστεί πολύ αυστηρά αστυνομικά μέτρα όσον αφορά τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις των πολιτών.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται πολύ αυξημένοι έλεγχοι και μπλόκα σε όλα τα σημεία των μεγάλων πόλεων που μπορεί να υπάρξει συνωστισμός ενώ δεν αποκλείονται επεμβάσεις της αστυνομίας ακόμα και σε σπίτια, σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες ότι παραβιάζεται το περιοριστικό μέτρο των 9 ατόμων για τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Οι επιστήμονες θεωρούν δεδομένο πως μετά τις γιορτές θα υπάρξει έξαρση κρουσμάτων, αλλά το ζητούμενο τους είναι αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη.
Όπως επισημαίνουν, Αττική και Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να αναφέρουν καθημερινά εκατοντάδες κρούσματα, τη στιγμή που η πίεση στο ΕΣΥ επιμένει, μια και νοσηλεύονται περίπου 2.500 ασθενείς, εκ των οποίων οι 472 είναι διασωληνωμένοι.
Διπλή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη για κορωνοϊό και εμβόλια – Μήνυμα για τήρηση των μέτρων
Διπλή σύσκεψη για την επιδημιολογική κατάσταση και την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμού πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 24/12 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στο πρώτο μέρος της σύσκεψης έγινε επισκόπηση των επιδημιολογικών δεδομένων, επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία χαλάρωση και επαναβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της Πολιτείας για την πιστή εφαρμογή των μέτρων τις ημέρες των εορτών.
Όπως προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές, από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπογράμμισε την ετοιμότητα των Αρχών και έδωσε έμφαση στους εκτεταμένους ελέγχους που έχουν σχεδιαστεί και θα διεξάγονται ειδικά για την τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 22:00.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στο δεύτερο μέρος της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε πως όλα βαίνουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό και εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ταχεία υλοποίηση της πρώτης φάσης του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμού με την άφιξη των πρώτων εμβολίων στην Ελλάδα.
Παράλληλα, τονίστηκαν τα μεγάλα ποσοστά θετικής απόκρισης των υγειονομικών στη διαδικασία του εμβολιασμού, γεγονός που στέλνει, με το θετικό παράδειγμά τους, ένα μήνυμα για την πορεία της όλης προσπάθειας σε εθνικό επίπεδο, ενώ επισημάνθηκε η σημασία της ενημέρωσης των πολιτών μέσω της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού και το πώς φτάσαμε, μέσα από μία παγκόσμια αλυσίδα συνεργασίας ειδικών και επιστημόνων, στον δρόμο για τη δημιουργία ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου ώστε να χτίσουμε σταδιακά τείχος ανοσίας.
Μπλόκα παντού
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει η ΕΛΑΣ για τις επόμενες ώρες είναι και το κλείσιμο σταθμών του Μετρό, σε περιοχές της Αθήνας, (όπως το Σύνταγμα) κατά τις βραδινές ώρες, όπου ενδεχομένως να μεταβούν πολίτες για να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σήμερα 24/12 το βράδυ και ανήμερα των Χριστουγέννων στην τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 το πρωί.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές.
Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση.
Επιπλέον, προβλέπεται έντονη αστυνομική παρουσία και μπλόκα, όπου θα ελέγχονται όλοι, στα διόδια, στις εισόδους- εξόδους των πόλεων, αλλά και των νομών, καθώς απαγορεύεται η μετακίνηση από τον ένα στον άλλο, στα ΚΤΕΛ και σε κόμβους των οδικών δικτύων τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο.
Επίσης οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως υπαίθριες αγορές, πλατείες, κλ.π.
Έλεγχοι και σε σπίτια παρουσία εισαγγελέα
Για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν.
Η μετακίνηση γίνεται με SMS στο 13033, κωδικός 6, και μόνο μέχρι τις 22.00 το βράδυ, αυστηρά.
Επισημαίνεται ότι χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή.
Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή εορταστική συνάθροιση, επιτρέπονται εννέα άτομα, από δύο οικογένειες.
Σε περίπτωση υπεράριθμων, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.
Τι προβλέπεται για τις εκκλησίες
Η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6.
Αν ωστόσο διαπιστωθεί παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, οι διαταγές που έχουν οι αστυνομικοί είναι να επιβάλλουν τα πρόστιμα, που είναι 300 ευρώ για τους ευρισκόμενους στο ναό, (που διπλασιάζεται αν δεν έχουν SMS) και 1.500 για τον ιερέα.
Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω περιορισμοί ισχύουν για τα Χριστούγεννα, αλλά και για την Πρωτοχρονιά και των Φώτων, που επίσης δεν θα επιτραπεί ο Αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους.
Σύψας: Να αυτοσυγκρατηθούμε αυτές τις ημέρες αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο
Την ανάγκη οι πολίτες να δείξουν αυτοσυγκράτηση την περίοδο των εορτών διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο επεσήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Ν. Σύψας.
«Το πιο σωστό για να μην έχουμε διασπορά είναι να περάσουμε τις γιορτές με τους ανθρώπους που μένουμε στο ίδιο σπίτι.
Μην μπλέκουμε με αριθμούς.
Είναι σημαντικό να αυτοσυγκρατηθούμε λίγο αυτές τις ημέρες, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο.
Είναι κρίμα όλη αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τόσο καιρό να πάει χαμένη» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Σύψας, ο οποίος σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, είπε πως είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να είναι σήμερα σίγουρος και πως πρόκειται για μια απόφαση, η οποία θα καθοριστεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα λίγες μέρες πριν.
«Θα το δείξουν τα επιδημιολογικά στοιχεία στις 4-5 Ιανουαρίου αν θα ανοίξουν τα σχολεία.
Γι΄αυτό θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια ώστε εκείνες τις ημέρες το άνοιγμα των σχολείων να είναι εφικτό.
Προτεραιότητα μας είναι το άνοιγμα των δημοτικών και κλιμακωτά θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης» υποστήριξε ο κ.Σύψας.
Αναφερόμενος στο εμβόλιο ο κ.Σύψας υποστήριξε ότι «είναι απόλυτα ασφαλές, και πολύ πιο ασφαλές από όλα όσα έχουμε κάνει στην παιδική μας ηλικία».
«Είναι η μόνη διέξοδος, ένα θείο δώρο που θα μας βγάλει από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε» ανέφερε ο κ.Σύψας, ο οποίος εκτίμησε ότι «ένα από τα πιθανά σενάρια είναι ότι ο κορωνοϊός θα μετατραπεί σε έναν ιό σαν της γρίπης ο οποίος θα έρχεται κάθε χειμώνα, θα μας κάνει μικρο-επιδημίες και ενδεχομένως θα χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε κάθε χρονιά».
Χατζηχριστοδούλου (επιδημιολόγος): Κάτω από 1% ο δείκτης μεταδοτικότητας – Προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία
Τη θέση ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας κινείται κάτω από το 1% σε όλη την Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής Υγειονομικής και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος ανέφερε ότι θα είναι σταδιακή η επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας.
«Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και ίσως και τα λύκεια» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Χατζηχριστοδούλου, τονίζοντας ότι στο τέλος του μήνα η Επιτροπή θα συνεδριάσει για να εξετάσει τα δεδομένα και να αποφασίσει αν τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.
Ωστόσο, συνέστησε προσοχή κατά την περίοδο των εορτών επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες ανησυχούν για τον τρόπο που θα αντιδράσει ο κόσμος, γιατί είναι κουρασμένος.
Σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς ο κ.Χατζηχριστοδούλου είπε πως «αν η ροή των εμβολίων είναι ικανοποιητική τους επόμενους μήνες και αν έχουμε ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού εμβολιασμένο μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο, το καλοκαίρι θα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».
Σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, σημείωσε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των υγειονομικών δήλωσαν ότι θα εμβολιαστούν.
«Ετοιμάζουμε και μια μελέτη για δούμε τη στάση τους απέναντι στα εμβόλια για τον κορωνοϊό.
Είχαμε κάνει μια παρόμοια το 2009 για τον Η1Ν1 και τότε υπήρχε μεγαλύτερη αντίδραση στο εμβόλιο.
Πολύ λίγοι το έκαναν» είπε ο κ.Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος υποστήριξε ότι οι γιατροί αποτελούν πρότυπα στην κοινωνία και πρέπει να πειστούν πρώτα αυτοί για την ασφάλεια των εμβολίων για να ακολουθήσουν και οι πολίτες.
Ανησυχητική η αύξηση των διασωληνωμένων - Μεγαλώνει η θνησιμότητα στους νεότερους
Τα 937 νέα κρούσματα που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ χθες 23/12 φαίνονται να επισκιάζουν την όποια αισιοδοξία.
Ανησυχία βέβαια προκαλούν δύο σημαντικά στοιχεία.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων που βρέθηκε ξανά μια ανάσα από τους 500 (495 σήμερα) και η θνησιμότητα που παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στους νεότερους ασθενείς.
Η αύξηση των κρουσμάτων στα 212 από τα 179, έφερε τη Θεσσαλονίκη πολύ κοντά στην Αττική, η οποία διατηρεί σταθερά την πρωτιά με 261 διαγνώσεις και έντονο επιδημιολογικό φορτίο στον Κεντρικό και Βόρειο Τομέα Αθηνών, με 56 και 43 κρούσματα αντίστοιχα.
Την ελαφρώς αυξημένη επιδημιολογική κατάσταση συμπληρώνουν με μικρές διαφοροποιήσεις στα διψήφια νούμερα διαγνώσεων οι περιφέρειες Αχαΐας (10), Βοιωτίας (12), Καβάλας (19), Καρδίτσας (16), Κιλκίς (22), Λάρισας (37), Μαγνησίας (29), Ξάνθης (22), Πέλλας (13), Πιερίας (23), Ροδόπης (19), Σερρών (17) και Τρικάλων (11).
Στη δημοσιότητα το εθνικό σχέδιο Ελευθερία – Σε 3 φάσεις οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού – Αρχίζουν στις 27/12
Το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμών κατά του covid-19 με τίτλο «Ελευθερία» παρουσίασε χθες Τετάρτη 23/12 η κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 27 Δεκεμβρίου και θα γίνουν σε τρεις φάσεις.
Οι εμβολιασμοί θα θα γίνουν σε τρεις φάσεις ενώ ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού θα αρχίσει από τον Φεβρουάριο και θα διαρκέσει έως το καλοκαίρι.
Πώς θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός
Το σχέδιο προβλέπει ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 27 Δεκεμβρίου και θα γίνουν σε τρεις φάσεις.
Στην πρώτη φάση που ξεκινά στις 27 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστούν:
• Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
• Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
• Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και
• κέντρων αποκατάστασης
• Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης
Στη δεύτερη φάση, η έναρξη της οποίας τοποθετείται χρονικά τον Φεβρουάριο του 2020, τα εμβόλια θα λάβουν:
• Τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).
Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
1. Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
2. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
3. Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
4. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
• Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
• Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
• Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
• Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19
• Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα
Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων θα λάβει η Ελλάδα
Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε Παραγωγός Εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα λάβει:
Pfizer/BioNTech: 4,7 εκατ. δόσεις
AstraZeneca/Oxford: 7,1 εκατ. δόσεις
Johnson & Johnson: 4,7 εκατ. δόσεις
Sanofi / GSK: 4,7 εκατ. δόσεις
Moderna: 1,8 εκατο. δόσεις
Curevac 5,3 εκατ. δόσεις
Οι παραπάνω αριθμοί, ωστόσο, όπως τονίζεται ενδέχεται να μεταβληθούν ανάλογα με τις προσφερόμενες ποσότητες των εταιρειών και την εγκεκριμένη κατανομή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Ως εκ τούτου, το Σχέδιο αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Διενέργεια εμβολιασμού
Ο Πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
• Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
• Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
Από τον Ιανουάριο 2021, ο Πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:
• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
• Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Ο Πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.
Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
Τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο Πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.
Ο Πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού.
Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.
Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί.
Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.
Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη.
Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.
Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης
Στους 4.402 οι νεκροί
Στους 4.402 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 23/12, 937 νέα κρούσματα του κορωνοϊου στη χώρα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 133365, εκ των οποίων το 52,4% άνδρες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 937, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 133.365 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 52,4% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 62, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 4.402 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 495 (67.7% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική
κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 937 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 15 είναι εισαγόμενα και 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Η κατανομή των 922 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
www.bankingnews.gr
Τα 937 νέα κρούσματα που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ χθες 23/12 φαίνονται να επισκιάζουν την όποια αισιοδοξία.
Ανησυχία βέβαια προκαλούν δύο σημαντικά στοιχεία.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων που βρέθηκε ξανά μια ανάσα από τους 500 (495 σήμερα) και η θνησιμότητα που παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στους νεότερους ασθενείς.
Η αύξηση των κρουσμάτων στα 212 από τα 179, έφερε τη Θεσσαλονίκη πολύ κοντά στην Αττική, η οποία διατηρεί σταθερά την πρωτιά με 261 διαγνώσεις και έντονο επιδημιολογικό φορτίο στον Κεντρικό και Βόρειο Τομέα Αθηνών, με 56 και 43 κρούσματα αντίστοιχα.
Την ελαφρώς αυξημένη επιδημιολογική κατάσταση συμπληρώνουν με μικρές διαφοροποιήσεις στα διψήφια νούμερα διαγνώσεων οι περιφέρειες Αχαΐας (10), Βοιωτίας (12), Καβάλας (19), Καρδίτσας (16), Κιλκίς (22), Λάρισας (37), Μαγνησίας (29), Ξάνθης (22), Πέλλας (13), Πιερίας (23), Ροδόπης (19), Σερρών (17) και Τρικάλων (11).
Στη δημοσιότητα το εθνικό σχέδιο Ελευθερία – Σε 3 φάσεις οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού – Αρχίζουν στις 27/12
Το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμών κατά του covid-19 με τίτλο «Ελευθερία» παρουσίασε χθες Τετάρτη 23/12 η κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 27 Δεκεμβρίου και θα γίνουν σε τρεις φάσεις.
Οι εμβολιασμοί θα θα γίνουν σε τρεις φάσεις ενώ ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού θα αρχίσει από τον Φεβρουάριο και θα διαρκέσει έως το καλοκαίρι.
Πώς θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός
Το σχέδιο προβλέπει ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 27 Δεκεμβρίου και θα γίνουν σε τρεις φάσεις.
Στην πρώτη φάση που ξεκινά στις 27 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστούν:
• Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
• Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
• Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και
• κέντρων αποκατάστασης
• Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης
Στη δεύτερη φάση, η έναρξη της οποίας τοποθετείται χρονικά τον Φεβρουάριο του 2020, τα εμβόλια θα λάβουν:
• Τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).
Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
1. Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
2. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
3. Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
4. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
• Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
• Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
• Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
• Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19
• Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα
Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων θα λάβει η Ελλάδα
Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε Παραγωγός Εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα λάβει:
Pfizer/BioNTech: 4,7 εκατ. δόσεις
AstraZeneca/Oxford: 7,1 εκατ. δόσεις
Johnson & Johnson: 4,7 εκατ. δόσεις
Sanofi / GSK: 4,7 εκατ. δόσεις
Moderna: 1,8 εκατο. δόσεις
Curevac 5,3 εκατ. δόσεις
Οι παραπάνω αριθμοί, ωστόσο, όπως τονίζεται ενδέχεται να μεταβληθούν ανάλογα με τις προσφερόμενες ποσότητες των εταιρειών και την εγκεκριμένη κατανομή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Ως εκ τούτου, το Σχέδιο αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Διενέργεια εμβολιασμού
Ο Πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
• Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
• Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
Από τον Ιανουάριο 2021, ο Πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:
• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
• Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Ο Πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.
Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
Τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο Πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.
Ο Πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού.
Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.
Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί.
Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.
Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη.
Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.
Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης
Στους 4.402 οι νεκροί
Στους 4.402 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 23/12, 937 νέα κρούσματα του κορωνοϊου στη χώρα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 133365, εκ των οποίων το 52,4% άνδρες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 937, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 133.365 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 52,4% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 62, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 4.402 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 495 (67.7% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική
κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 937 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 15 είναι εισαγόμενα και 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Η κατανομή των 922 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών