Προβληματίζει η αύξηση των κρουσμάτων - Παραμένει υπό πίεση το ΕΣΥ - Παρατείνεται έως τις 6/1 το lockdown σε Δυτική Αττική, Κοζάνη
(upd8) Με ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες την εξέλιξη της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα μετά τη νέα αύξηση κρουσμάτων (1.047) που καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό αφενός για το υπόλοιπο της εορταστικής περιόδου ενόψει Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων αφετέρου για το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.
Ο χθεσινός αριθμός κρουσμάτων αιφνιδίασε αρνητικά τους ειδικούς, καθώς εδώ και 9 ημέρες αναφερόταν τριψήφιος αριθμός μολύνσεων, αν και επιβεβαίωσε αυτό που υποστηρίζουν με σθένος, ότι δηλαδή τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα και ότι είναι τόσο εύθραυστη η κατάσταση που εύκολα μπορεί να ανατραπεί η θετική εικόνα, εάν δεν τηρηθούν απαρέγκλιτα τα περιοριστικά μέτρα.
Άλλωστε υπογραμμίζουν πως το ΕΣΥ εξακολουθεί να τελεί υπό μεγάλη πίεση, μια και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σταθερά πάνω από τους 400 ενώ και οι κλίνες ΜΕΘ για covid είναι γεμάτες κατά περίπου 70% στο σύνολο της επικράτειας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, κυβέρνηση και επιστήμονες καθιστούν σαφές πως ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς θα γίνει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και με τα ίδια περιοριστικά μέτρα όπως τα Χριστούγεννα καθώς κύριο μέλημα είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η νέα χρονιά να βρει την χώρα με όσο το δυνατό λιγότερα κρούσματα προκειμένου να αρχίσει να μελετάται από καλύτερο σημείο αναφοράς το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το άνοιγμα των σχολείων, με τις αποφάσεις αν και αναμένονταν χθες, να παρατείνονται για την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία αναμένεται να αρχίσουν κανονικά στις 8/1 ή στις 11/1 ενώ ακόμα ερωτηματικό παραμένει το εάν θα ανοίξει τις ημερομηνίες αυτές και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα 4/1 καθώς πολλοί ειδικοί επιστήμονες ζήτησαν να παρακολουθήσουν καλύτερα την πορεία της επιδημίας τις επόμενες ημέρες.
Οι 11 περιοχές που είναι στο κόκκινο
Αν και ο δείκτης αναπαραγωγής Rt έχει πέσει στο 0,8 στην Αττική και στο 0,6 στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη διασπορά του ιού στην χώρα.
Άλλωστε η απόφαση του υφ.Προστασίας του Πολίτη, Ν. Χαρδαλιά να παρατείνει έως τις 6 Ιανουαρίου το lockdown στη δυτική Αττική και στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου.
Παράλληλα ο κ.Χαρδαλιάς ανέφερε ότι πέραν της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης, περιοχές που παραμένουν σε αυστηρό lockdown, μια σειρά από περιφέρειες, δήμους και περιοχές μοιάζουν να παρουσιάζουν ανησυχητικά σημάδια «αντίστασης» του κοροναϊού.
Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.
Οι 11 περιοχές είναι οι εξής:
• Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας
• Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
• Δήμος Περιστερίου
• Δήμος Ιλίου και Αχαρνών
• Περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής
• Κάλυμνος
• Δήμος Ασπροπύργου
• Δήμος Ελευσίνας
• Κοζάνη
• Δήμος Εορδαίας
• Δήμος Βοΐου
Πρωτοχρονιά όπως Χριστούγεννα - Ποια μέτρα θα ισχύσουν - Στους δρόμους 10.000 αστυνομικοί
Για ιδιαίτερα αυστηρούς και εντατικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς προειδοποιεί ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ, Θ. Χρονόπουλος, ο οποίος επισημαίνει πως δεν πρέπει να χαθεί την Πρωτοχρονιά αυτό που κερδίσαμε τα Χριστούγεννα.
«Αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι μην χάσουμε την Πρωτοχρονιά ό,τι καταφέραμε να κερδίσουμε τα Χριστούγεννα.
Γιορτάζουμε με μέτρο και ευθύνη, προσέχουμε και παραμένουμε υγιείς» ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Χρονόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους όλης της χώρας την Πρωτοχρονιά.
«Τα περιοριστικά μέτρα θα είναι ανάλογα με αυτά των Χριστουγέννων, αλλά οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται θα είναι εντατικότεροι» υποστήριξε ο κ.Χρονόπουλος, τονίζοντας ότι από αύριο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 22:00 έως τις 5:00 το πρωί, με εξαιρέσεις για λόγους υγείας, εργασίας και βόλτας οικόσιτου ζώου.
Στο διάστημα αυτό μπορεί να υπάρξει και διακοπή της κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και άλλων μεγάλων πόλεων, προκειμένου να ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα που κινούνται.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι για τη μετάβασή τους σε ρεβεγιόν οι πολίτες πρέπει να στέλνουν sms με τον κωδικό 6 στο 13033 και αντίστοιχο για την επιστροφή.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι η ΕΛΑΣ θα ρίξει ιδιαίτερο βάρος σε ελέγχους που θα διενεργηθούν σε πλατείες, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε κεντρικούς οδικούς άξονες, ενώ όσον αφορά σε συγκεντρώσεις σε σπίτια, υπενθυμίζεται ότι επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα.
Η Αστυνομία μπορεί να μπει σε σπίτια με την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού μετά από καταγγελία, ενώ για παράβαση το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ.
Σχετικά με την προσέλευση των πιστών στους ναούς, σημειώνεται, ότι οι επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών είναι σε επικοινωνία με τους μητροπολίτες και τους ιερείς των ενοριών, προκειμένου να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι οι εξής:
Ενα άτομο ανά δεκαπέντε τετραγωνικά, δύο μέτρα απόσταση και μέχρι είκοσι πέντε άτομα μέσα στην εκκλησία ή έως πενήντα άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες.
Διευκρινίζεται, ότι η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6 στο 13033.
Πέτσας: Θέλουμε άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων – Στις 4/1 οι αποφάσεις
Τη Δευτέρα 4/1 θα συνεδριάσουν εκ νέου οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να αποφασίσουν για το εάν, το πότε και το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε πως μέλημα της Πολιτείας είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Πέτσας υποστήριξε ότι «η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8/1 ή εάν θα υπάρξει κάποια διαοφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων».
Όπως είπε ο κ.Πέτσας, «αναμένουμε την οριστική εισήγηση των ειδικών, η οποία είτε ομόφωνη, είτε κατά πλειοψηφία» θα την ακολουθήσουμε.
Σύψας: Δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να τα ξανακλείσουμε σε μια εβδομάδα
Τη θέση ότι δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να τα ξανακλείσουμε σε μια εβδομάδα διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος, Ν. Σύψας, ο οποίος υποστήριξε πως οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμα την επίδραση των εορτών στην πορεία της επιδημίας.
Σε δηλώσεις του στο Mega και αναφερόμενος στη δυτική Αττική και στις άλλες «κόκκινες περιοχές» ο κ.Σύψας είπε ότι «κάθε απόφαση στηρίζεται σε επιδημιολογικά δεδομένα».
«Η δυτική Αττική έχει μια κάμψη στα κρούσματα, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει, για αυτό συνεχίζεται το σκληρό lockdown.
Το λεκανοπέδιο Αττικής γενικότερα παρακολουθείται πολύ στενά.
Στην Κάλυμνο υπήρξε ένα κοινωνικό γεγονός και έγινε διασπορά του ιού.
Δυστυχώς ο κόσμος μερικές φορές κάνει του κεφαλιού του.
Υπάρχει πρόβλημα σε κάποιες περιοχές.
Ακόμα δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη παρέμβαση αλλά τις παρακολουθούμε τις περιοχές αυτές και αν χρειαστεί να δράσουμε θα δράσουμε προκαταβολικά.
Μας καθοδηγούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι καμπύλες.
Δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που να είναι άνοση.
Σε μια εβδομάδα τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, είμαστε σε εύθραυστη ισορροπία.
Οπουδήποτε μπορεί να γίνει έκρηξη.
Εμείς θέλουμε να δράσουμε προκαταβολικά όπου χρειαστεί» ανέφερε ο κ.Σύψας.
Γρίφος τα σχολεία
Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και τη γενικότερη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Σύψας σημείωσε ότι «δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να εισηγηθούμε να ανοίξουν τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, και σε μια βδομάδα να τα ξανακλείσουμε».
«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πριν κάνουμε κάποια εισήγηση στην κυβέρνηση για άνοιγμα.
Περιμένουμε να δούμε και ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών.
Βλέπω τον συνωστισμό αυτές τις ημέρες, ελπίζω οι συνέπειες να μην είναι τέτοιες που να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρά μέτρα. Είμαστε ένα χρόνο σε πανδημία και ο κόσμος έχει κουραστεί.
Ένα σκληρό lockdown ίσως φέρει την έκρηξη του κόσμου.
Προσπαθούμε οι εισηγήσεις μας να έχουν μια ισορροπία και να βρούμε τη χρυσή τομή» υποστήριξε ο κ.Σύψας, αναφέροντας πως « η επιτροπή ήταν ομόφωνη στο ότι θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία».
«Δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών στην επιδημία και δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να τα ξανακλείσουμε.
Για αυτό αποφασίσαμε ότι θα περιμένουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα αμέσως μετά τις γιορτές και θα κάνουμε εισηγήσεις στην κυβέρνηση για τα σχολεία.
Θα μιλήσουμε ξανά πριν τα Θεοφάνεια.
Στην επιτροπή εχτές ήρθε η υπουργός Παιδείας και μας παρουσίασε ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων.
Είναι ένα ασφαλές σχέδιο.
Το πότε, όμως θα γίνει το άνοιγμα θα αποφασιστεί μετά την Πρωτοχρονιά.
Δεν έχουμε ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις.
Η επιτροπή αποτελείται από 31 επιστήμονες και κάνουμε σύνθεση απόψεων για να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση» είπε ο κ.Σύψας.
Χαρδαλιάς: Παράταση του lockdown ως τις 6/1 για Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Κοζάνη, δήμο Βοΐου
Παράταση της ισχύος των περιοριστικών μέτρων σε περιοχές της Δυτικής Αττικής ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε παράταση των πρόσφατων περιοριστικών μέτρων των δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας μέχρι και την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, στις 06:00 το πρωί.
Στον δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας αποφασίστηκε η άρση των πρόσφατων μέτρων καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν υποχωρήσει από τα 30 στα 14 χθες.
«Να εστιάσουμε σε Κοζάνη, Δυτική Αττική και Θεσπιές.
Η εικόνα των περιοχών αυτών αξιολογήθηκε σε σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, όπου αποφασίστηκε η παράταση των επιπλέον μέτρων στους δήμους της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου έως και τις 6 Ιανουαρίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε παράταση της ισχύος των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε δήμους της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωε ότι παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου μέχρι την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, στις 06:00 το πρωί.
Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ο δήμος Κοζάνης έχει 96 ενεργά κρούσματα, όταν είχε 152 πριν από μία εβδομάδα.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η άρση των μέτρων στους δήμους Σερβίων και Βελβεντού.
Όσον αφορά την τοπική ενότητα Θεσπιέων του δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται.
Ενημέρωσε ακόμα πως λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στο χωριό Κέλλη του δήμου Αμυνταίου της ΠΕ Φλώρινας αποφασίστηκε από σήμερα, στις 06:00 το πρωί, και για 10 ημέρες, θα ισχύσουν τα ίδια πρόσθετα μέτρα που ισχύουν για τις Θεσπιές.
Υπενθύμισε ότι τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα ισχύουν και την Πρωτοχρονιά.
Βάσει των αποφάσεων, παρατείνονται τα εξής μέτρα:
- Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Θεσπιέων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
- Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση πολιτών εντός της Τοπικής Κοινότητας.
- Αναστέλλεται η πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών.
- Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, clickaway κ.λπ.).
Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Τ.Κ. Θεσπιέων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ' οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Τοπικής Κοινότητας.
Παράλληλα αποφασίζεται και η αναστολή λειτουργίας εταιρείας ενημέρωσης και διαχείρισης οφειλών στη Νέα Ιωνία.
Μαγιορκίνης: Συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων
Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ «συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια», δήλωσε ο επίκουρος καθηγήτης Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ η πίεση στο σύστημα Υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση
Ενδεικτικά βλέπουμε μείωση 22% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν υποχωρήσει κατά 50%» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη».
«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την προηγούμενη εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται καταγράφοντας έως και 10% λιγότερες διαγνώσεις ενώ στη Θεσσαλονίκη η συρρίκνωση διατηρήθηκε στο ρυθμό των 30% λιγότερων διαγνώσεων» διευκρίνισε.
«Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής στην Αττική 10 ημέρες πριν εκτιμάται σε περίπου 0,8 ενώ στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται σε περίπου 0,6» σημείωσε.
«Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη.
Ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία» διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Με απλά λόγια το σύστημα Υγείας αποσυμφορείται πολύ πιο αργά από ό,τι συμπιέστηκε γι αυτό και οι γιορτές αυτές, όπως έχουμε πει, είναι διαφορετικές» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους χωρίς χρήση μάσκας σε γιορτινές συνθήκες δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού.
Ό,τι κερδίζουμε με κόπο πρέπει να το διατηρήσουμε.
Δυστυχώς ακόμα δεν είμαστε σε επίπεδο για κοινωνική χαλάρωση» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε τις γιορτές με την οικογένεια μας μόνο και να αποφύγουμε τη συνάντηση με διαφορετικά νοικοκυριά.
Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά θα είναι να είναι η ίδια που είδαμε και στις προηγούμενες ημέρες ώστε να διατηρήσουμε τη λεγόμενη κοινωνική φούσκα σε όλη τη διάρκεια των εορτών.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη συμμετέχουν σε παρόμοιες συναντήσεις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι.
Εάν έχουμε συμπτώματα δεν συμμετέχουμε και απομονωνόμαστε.
Φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν, στις γιαγιάδες, στους παππούδες, ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες πάμε με μάσκα και κυρίως αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά.
Διατηρούμε ένα μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις, συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, διατηρούμε την κοινωνική μας φούσκα. Κρατάμε τους κανόνες υγιεινής, αερίζουμε τους χώρους ή συναντιόμαστε σε ανοιχτούς χώρους» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, υπενθυμίζοντας τους κανόνες για όσο το δυνατόν ασφαλείς γιορτές.
Στους 4.730 οι νεκροί στην Ελλάδα
Στους 4.730 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 29/12, 1047 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 136976, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.
5380 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40566 (29.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
458 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 140 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 80.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
877 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4730 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1923 (40.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
www.bankingnews.gr
Ο χθεσινός αριθμός κρουσμάτων αιφνιδίασε αρνητικά τους ειδικούς, καθώς εδώ και 9 ημέρες αναφερόταν τριψήφιος αριθμός μολύνσεων, αν και επιβεβαίωσε αυτό που υποστηρίζουν με σθένος, ότι δηλαδή τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα και ότι είναι τόσο εύθραυστη η κατάσταση που εύκολα μπορεί να ανατραπεί η θετική εικόνα, εάν δεν τηρηθούν απαρέγκλιτα τα περιοριστικά μέτρα.
Άλλωστε υπογραμμίζουν πως το ΕΣΥ εξακολουθεί να τελεί υπό μεγάλη πίεση, μια και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σταθερά πάνω από τους 400 ενώ και οι κλίνες ΜΕΘ για covid είναι γεμάτες κατά περίπου 70% στο σύνολο της επικράτειας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, κυβέρνηση και επιστήμονες καθιστούν σαφές πως ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς θα γίνει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και με τα ίδια περιοριστικά μέτρα όπως τα Χριστούγεννα καθώς κύριο μέλημα είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η νέα χρονιά να βρει την χώρα με όσο το δυνατό λιγότερα κρούσματα προκειμένου να αρχίσει να μελετάται από καλύτερο σημείο αναφοράς το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το άνοιγμα των σχολείων, με τις αποφάσεις αν και αναμένονταν χθες, να παρατείνονται για την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία αναμένεται να αρχίσουν κανονικά στις 8/1 ή στις 11/1 ενώ ακόμα ερωτηματικό παραμένει το εάν θα ανοίξει τις ημερομηνίες αυτές και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα 4/1 καθώς πολλοί ειδικοί επιστήμονες ζήτησαν να παρακολουθήσουν καλύτερα την πορεία της επιδημίας τις επόμενες ημέρες.
Οι 11 περιοχές που είναι στο κόκκινο
Αν και ο δείκτης αναπαραγωγής Rt έχει πέσει στο 0,8 στην Αττική και στο 0,6 στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη διασπορά του ιού στην χώρα.
Άλλωστε η απόφαση του υφ.Προστασίας του Πολίτη, Ν. Χαρδαλιά να παρατείνει έως τις 6 Ιανουαρίου το lockdown στη δυτική Αττική και στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου.
Παράλληλα ο κ.Χαρδαλιάς ανέφερε ότι πέραν της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης, περιοχές που παραμένουν σε αυστηρό lockdown, μια σειρά από περιφέρειες, δήμους και περιοχές μοιάζουν να παρουσιάζουν ανησυχητικά σημάδια «αντίστασης» του κοροναϊού.
Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.
Οι 11 περιοχές είναι οι εξής:
• Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας
• Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
• Δήμος Περιστερίου
• Δήμος Ιλίου και Αχαρνών
• Περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής
• Κάλυμνος
• Δήμος Ασπροπύργου
• Δήμος Ελευσίνας
• Κοζάνη
• Δήμος Εορδαίας
• Δήμος Βοΐου
Πρωτοχρονιά όπως Χριστούγεννα - Ποια μέτρα θα ισχύσουν - Στους δρόμους 10.000 αστυνομικοί
Για ιδιαίτερα αυστηρούς και εντατικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς προειδοποιεί ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ, Θ. Χρονόπουλος, ο οποίος επισημαίνει πως δεν πρέπει να χαθεί την Πρωτοχρονιά αυτό που κερδίσαμε τα Χριστούγεννα.
«Αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι μην χάσουμε την Πρωτοχρονιά ό,τι καταφέραμε να κερδίσουμε τα Χριστούγεννα.
Γιορτάζουμε με μέτρο και ευθύνη, προσέχουμε και παραμένουμε υγιείς» ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Χρονόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους όλης της χώρας την Πρωτοχρονιά.
«Τα περιοριστικά μέτρα θα είναι ανάλογα με αυτά των Χριστουγέννων, αλλά οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται θα είναι εντατικότεροι» υποστήριξε ο κ.Χρονόπουλος, τονίζοντας ότι από αύριο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 22:00 έως τις 5:00 το πρωί, με εξαιρέσεις για λόγους υγείας, εργασίας και βόλτας οικόσιτου ζώου.
Στο διάστημα αυτό μπορεί να υπάρξει και διακοπή της κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και άλλων μεγάλων πόλεων, προκειμένου να ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα που κινούνται.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι για τη μετάβασή τους σε ρεβεγιόν οι πολίτες πρέπει να στέλνουν sms με τον κωδικό 6 στο 13033 και αντίστοιχο για την επιστροφή.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι η ΕΛΑΣ θα ρίξει ιδιαίτερο βάρος σε ελέγχους που θα διενεργηθούν σε πλατείες, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε κεντρικούς οδικούς άξονες, ενώ όσον αφορά σε συγκεντρώσεις σε σπίτια, υπενθυμίζεται ότι επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα.
Η Αστυνομία μπορεί να μπει σε σπίτια με την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού μετά από καταγγελία, ενώ για παράβαση το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ.
Σχετικά με την προσέλευση των πιστών στους ναούς, σημειώνεται, ότι οι επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών είναι σε επικοινωνία με τους μητροπολίτες και τους ιερείς των ενοριών, προκειμένου να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι οι εξής:
Ενα άτομο ανά δεκαπέντε τετραγωνικά, δύο μέτρα απόσταση και μέχρι είκοσι πέντε άτομα μέσα στην εκκλησία ή έως πενήντα άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες.
Διευκρινίζεται, ότι η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6 στο 13033.
Πέτσας: Θέλουμε άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων – Στις 4/1 οι αποφάσεις
Τη Δευτέρα 4/1 θα συνεδριάσουν εκ νέου οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να αποφασίσουν για το εάν, το πότε και το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε πως μέλημα της Πολιτείας είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Πέτσας υποστήριξε ότι «η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8/1 ή εάν θα υπάρξει κάποια διαοφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων».
Όπως είπε ο κ.Πέτσας, «αναμένουμε την οριστική εισήγηση των ειδικών, η οποία είτε ομόφωνη, είτε κατά πλειοψηφία» θα την ακολουθήσουμε.
Σύψας: Δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να τα ξανακλείσουμε σε μια εβδομάδα
Τη θέση ότι δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να τα ξανακλείσουμε σε μια εβδομάδα διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος, Ν. Σύψας, ο οποίος υποστήριξε πως οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμα την επίδραση των εορτών στην πορεία της επιδημίας.
Σε δηλώσεις του στο Mega και αναφερόμενος στη δυτική Αττική και στις άλλες «κόκκινες περιοχές» ο κ.Σύψας είπε ότι «κάθε απόφαση στηρίζεται σε επιδημιολογικά δεδομένα».
«Η δυτική Αττική έχει μια κάμψη στα κρούσματα, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει, για αυτό συνεχίζεται το σκληρό lockdown.
Το λεκανοπέδιο Αττικής γενικότερα παρακολουθείται πολύ στενά.
Στην Κάλυμνο υπήρξε ένα κοινωνικό γεγονός και έγινε διασπορά του ιού.
Δυστυχώς ο κόσμος μερικές φορές κάνει του κεφαλιού του.
Υπάρχει πρόβλημα σε κάποιες περιοχές.
Ακόμα δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη παρέμβαση αλλά τις παρακολουθούμε τις περιοχές αυτές και αν χρειαστεί να δράσουμε θα δράσουμε προκαταβολικά.
Μας καθοδηγούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι καμπύλες.
Δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που να είναι άνοση.
Σε μια εβδομάδα τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, είμαστε σε εύθραυστη ισορροπία.
Οπουδήποτε μπορεί να γίνει έκρηξη.
Εμείς θέλουμε να δράσουμε προκαταβολικά όπου χρειαστεί» ανέφερε ο κ.Σύψας.
Γρίφος τα σχολεία
Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και τη γενικότερη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Σύψας σημείωσε ότι «δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να εισηγηθούμε να ανοίξουν τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, και σε μια βδομάδα να τα ξανακλείσουμε».
«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πριν κάνουμε κάποια εισήγηση στην κυβέρνηση για άνοιγμα.
Περιμένουμε να δούμε και ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών.
Βλέπω τον συνωστισμό αυτές τις ημέρες, ελπίζω οι συνέπειες να μην είναι τέτοιες που να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρά μέτρα. Είμαστε ένα χρόνο σε πανδημία και ο κόσμος έχει κουραστεί.
Ένα σκληρό lockdown ίσως φέρει την έκρηξη του κόσμου.
Προσπαθούμε οι εισηγήσεις μας να έχουν μια ισορροπία και να βρούμε τη χρυσή τομή» υποστήριξε ο κ.Σύψας, αναφέροντας πως « η επιτροπή ήταν ομόφωνη στο ότι θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία».
«Δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών στην επιδημία και δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να τα ξανακλείσουμε.
Για αυτό αποφασίσαμε ότι θα περιμένουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα αμέσως μετά τις γιορτές και θα κάνουμε εισηγήσεις στην κυβέρνηση για τα σχολεία.
Θα μιλήσουμε ξανά πριν τα Θεοφάνεια.
Στην επιτροπή εχτές ήρθε η υπουργός Παιδείας και μας παρουσίασε ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων.
Είναι ένα ασφαλές σχέδιο.
Το πότε, όμως θα γίνει το άνοιγμα θα αποφασιστεί μετά την Πρωτοχρονιά.
Δεν έχουμε ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις.
Η επιτροπή αποτελείται από 31 επιστήμονες και κάνουμε σύνθεση απόψεων για να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση» είπε ο κ.Σύψας.
Χαρδαλιάς: Παράταση του lockdown ως τις 6/1 για Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Κοζάνη, δήμο Βοΐου
Παράταση της ισχύος των περιοριστικών μέτρων σε περιοχές της Δυτικής Αττικής ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε παράταση των πρόσφατων περιοριστικών μέτρων των δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας μέχρι και την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, στις 06:00 το πρωί.
Στον δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας αποφασίστηκε η άρση των πρόσφατων μέτρων καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν υποχωρήσει από τα 30 στα 14 χθες.
«Να εστιάσουμε σε Κοζάνη, Δυτική Αττική και Θεσπιές.
Η εικόνα των περιοχών αυτών αξιολογήθηκε σε σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, όπου αποφασίστηκε η παράταση των επιπλέον μέτρων στους δήμους της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου έως και τις 6 Ιανουαρίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε παράταση της ισχύος των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε δήμους της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωε ότι παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου μέχρι την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, στις 06:00 το πρωί.
Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ο δήμος Κοζάνης έχει 96 ενεργά κρούσματα, όταν είχε 152 πριν από μία εβδομάδα.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η άρση των μέτρων στους δήμους Σερβίων και Βελβεντού.
Όσον αφορά την τοπική ενότητα Θεσπιέων του δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται.
Ενημέρωσε ακόμα πως λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στο χωριό Κέλλη του δήμου Αμυνταίου της ΠΕ Φλώρινας αποφασίστηκε από σήμερα, στις 06:00 το πρωί, και για 10 ημέρες, θα ισχύσουν τα ίδια πρόσθετα μέτρα που ισχύουν για τις Θεσπιές.
Υπενθύμισε ότι τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα ισχύουν και την Πρωτοχρονιά.
Βάσει των αποφάσεων, παρατείνονται τα εξής μέτρα:
- Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Θεσπιέων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
- Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση πολιτών εντός της Τοπικής Κοινότητας.
- Αναστέλλεται η πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών.
- Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, clickaway κ.λπ.).
Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Τ.Κ. Θεσπιέων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ' οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Τοπικής Κοινότητας.
Παράλληλα αποφασίζεται και η αναστολή λειτουργίας εταιρείας ενημέρωσης και διαχείρισης οφειλών στη Νέα Ιωνία.
Μαγιορκίνης: Συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων
Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ «συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια», δήλωσε ο επίκουρος καθηγήτης Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ η πίεση στο σύστημα Υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση
Ενδεικτικά βλέπουμε μείωση 22% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν υποχωρήσει κατά 50%» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη».
«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την προηγούμενη εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται καταγράφοντας έως και 10% λιγότερες διαγνώσεις ενώ στη Θεσσαλονίκη η συρρίκνωση διατηρήθηκε στο ρυθμό των 30% λιγότερων διαγνώσεων» διευκρίνισε.
«Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής στην Αττική 10 ημέρες πριν εκτιμάται σε περίπου 0,8 ενώ στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται σε περίπου 0,6» σημείωσε.
«Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη.
Ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία» διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Με απλά λόγια το σύστημα Υγείας αποσυμφορείται πολύ πιο αργά από ό,τι συμπιέστηκε γι αυτό και οι γιορτές αυτές, όπως έχουμε πει, είναι διαφορετικές» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους χωρίς χρήση μάσκας σε γιορτινές συνθήκες δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού.
Ό,τι κερδίζουμε με κόπο πρέπει να το διατηρήσουμε.
Δυστυχώς ακόμα δεν είμαστε σε επίπεδο για κοινωνική χαλάρωση» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε τις γιορτές με την οικογένεια μας μόνο και να αποφύγουμε τη συνάντηση με διαφορετικά νοικοκυριά.
Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά θα είναι να είναι η ίδια που είδαμε και στις προηγούμενες ημέρες ώστε να διατηρήσουμε τη λεγόμενη κοινωνική φούσκα σε όλη τη διάρκεια των εορτών.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη συμμετέχουν σε παρόμοιες συναντήσεις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι.
Εάν έχουμε συμπτώματα δεν συμμετέχουμε και απομονωνόμαστε.
Φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν, στις γιαγιάδες, στους παππούδες, ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες πάμε με μάσκα και κυρίως αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά.
Διατηρούμε ένα μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις, συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, διατηρούμε την κοινωνική μας φούσκα. Κρατάμε τους κανόνες υγιεινής, αερίζουμε τους χώρους ή συναντιόμαστε σε ανοιχτούς χώρους» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, υπενθυμίζοντας τους κανόνες για όσο το δυνατόν ασφαλείς γιορτές.
Στους 4.730 οι νεκροί στην Ελλάδα
Στους 4.730 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 29/12, 1047 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 136976, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.
5380 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40566 (29.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
458 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 140 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 80.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
877 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4730 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1923 (40.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών