Τελευταία Νέα
Πολιτική

H αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό έχει ξεκινήσει - Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει να αντικαταστήσει 4 βασικούς υπουργούς, κόπωση στην κυβέρνηση

H αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό έχει ξεκινήσει - Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει να αντικαταστήσει 4 βασικούς υπουργούς, κόπωση στην κυβέρνηση
Στο περιβάλλον του Μητσοτάκη βλέπουν μια κόπωση στην κυβέρνηση και θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές πριν η κόπωση μετεξελιχθεί σε πρόβλημα
Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει μια ριζική ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος.
Με βάση ενδείξεις ο Μητσοτάκης προσανατολίζεται σε ουσιώδεις αλλαγές στον κυβερνητικό μηχανισμό και φαίνεται ότι 4 υπουργοί, μάλιστα βασικών υπουργών θα αντικατασταθούν ή θα μεταφερθούν σε άλλα υπουργεία, μάλιστα οι δύο που φέρονται ότι θα αντικατασταθούν έχουν καταγωγή από τον νομό Λακωνίας.
Θεοδωρικάκος, Κικίλιας είναι πιθανοί προς αντικατάσταση ή μετακίνηση.
Με βάση ορισμένες πηγές το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται για τις αλλαγές και θα αφορά την κυβέρνηση, ενώ θα υπάρξουν και αλλαγές και στον μηχανισμό του Μαξίμου που προωθεί το κυβερνητικό έργο και διαμορφώνει την στρατηγική της κυβέρνησης.
Στο περιβάλλον του Μητσοτάκη βλέπουν μια κόπωση στην κυβέρνηση και θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές πριν η κόπωση μετεξελιχθεί σε πρόβλημα.
 
Τι ανέφερε το bankingnews 31 Δεκεμβρίου 2020

Αν μπορούσαμε να εσωκλείσουμε σε μία φράση αυτό που ένιωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτές τις ημέρες βλέποντας την κυβέρνηση, αυτή θα ήταν ξεκάθαρα «ο Πρωθυπουργός τα πήρε άσχημα με τους υπουργούς του».
Η εικόνα της κυβέρνησης που βγήκε προς τα έξω επισπεύδει ακόμα γρηγορότερα τους σχεδιασμούς του για αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο.

Φεύγουν 4 πρωτοκλασάτοι υπουργοί


Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες την επόμενη εβδομάδα καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει πάρει τις αποφάσεις του.
Από αυτά που έχουμε αποκωδικοποιήσει, στο στόχαστρο του θα βρεθούν ουσιαστικά 4 υπουργοί πρωτοκλασάτοι και σε πολύ κρίσιμα χαρτοφυλάκια.
Ο πρώτος υπουργός βρίσκεται σε θεσμικό υπουργείο και εδώ και καιρό το Μαξίμου έχει αποκόψει τους δεσμούς μαζί του.
Είχε προταθεί να φύγει και στον προηγούμενο ανασχηματισμό που είχε ανακοινωθεί στις αρχές του Αυγούστου αλλά κρατήθηκε.
Πλέον, όπως θεωρεί το Μαξίμου, δεν υπάρχει καμία επιστροφή.
Ο δεύτερος υπουργός διατηρεί χαρτοφυλάκιο σχετικό με την πανδημία και είχε βρεθεί στο στόχαστρο δημοσιευμάτων το τελευταίο διάστημα.
Εξετάζεται μόνο εάν θα μετακινηθεί με τις πιθανότητες να μην είναι καθόλου υπέρ του παρόλο που στις δημοσκοπήσεις είναι σε υψηλές θέσεις.
Ο τρίτος υπουργός, ο οποίος είχε καλές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό θα μετακινηθεί από το πρωτοκλασάτο (και χωρίς πολιτικό κόστος) υπουργείο του και θα αναλάβει ένα πολύ δύσκολο και μεγάλο χαρτοφυλάκιο, από το οποίο θα φύγει ο τέταρτος υπουργός και θα πάει σπίτι του.
«Ουσιαστικά θα υποστεί υποβάθμιση» λένε οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο.
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει, όμως, η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Μεγάλα παράπονα στα βουλευτικά γραφεία

Οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν παρθεί και για τις υπόλοιπες αλλαγές.
Θα έχουμε αλλαγές στις θέσεις των υφυπουργών ειδικά σε θέσεις- κλειδιά στις οποίες κύριο λόγο θα έχουν τα πρωτοκλασάτα ονόματα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Η επίσπευση των αλλαγών δρομολογείται και λόγω της μεγάλης δυσαρέσκειας που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για μερικούς υπουργούς, κυρίως στο οικονομικό επιτελείο αλλά και ορισμένους εξωκοινοβουλευτικούς που δεν μπορούν να πιάσουν το παλμό της κοινωνίας και που εκφράζεται με διαρκή παράπονα για το lockdown στα βουλευτικά γραφεία σε όλη την επικράτεια. Μάλιστα, εάν δεν υπήρχε η έξαρση της πανδημίας που έφερε μεγάλη αβεβαιότητα, οι αλλαγές θα είχαν γίνει νωρίτερα.
Ο Πρωθυπουργός παίρνει το ρίσκο ενός restart με τον ερχομό της νέας χρονιάς, παρόλο που συνεργάτες του τού συνιστούσαν να περιμένει κάποιο διάστημα.

Τo Politico εκνεύρισε τον Πρωθυπουργό


Ωστόσο, ο κύριος λόγος που επισπεύδονται οι αλλαγές είναι η εικόνα διάλυσης που έχει παρουσιάσει τελευταία η κυβέρνηση στα θέματα της πανδημίας.
Κυρίως, με τον εμβολιασμό και την εικόνα που δόθηκε προς τα έξω ότι τα κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να πάρουν προτεραιότητα απέναντι στον απλό λαό εκμεταλλευόμενα την θέση τους.
Το θέμα έγινε κορυφαίο και στην Ευρώπη με το δημοφιλές περιοδικό Politico να μέμφεται την κυβέρνηση Μητσοτάκη για αυτή την εικόνα.
H συγκεκριμένη δημοσίευση έκανε τον Πρωθυπουργό να βάλει τις φωνές, γεγονός πολύ σπάνιο για όσους τον γνωρίζουν.
Όμως, υπήρχαν και δευτερεύοντα ζητήματα όπως οι ρυθμοί των εμβολιασμών, ο σχεδιασμός και το δίκτυο που ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί αλλά και η κακή συνεργασία μεταξύ υπουργών.
Τέλος στο παρασκήνιο λέγεται ότι έχει επέλθει μία άτυπη συμφωνία, ένα ιδιότυπο μορατόριουμ, συνεργατών του Μαξίμου με κάποια κορυφαία ΜΜΕ να μην «παίξουν» σενάρια και ονοματολογίες πριν ανακοινώσει μόνος του ο Πρωθυπουργός τη νέα κυβέρνηση.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης