Η Τουρκία θέλει εξομάλυνση με την ΕΕ, μάλιστα ετοιμάζει διάσκεψη για την Μεσόγειο τον Μάρτιο 2021
Η Τουρκία θα παρουσιαστεί ως μια πολύ διαφορετική χώρα το 2021 ως προς τις τακτικές, στρατηγικές και πολιτικές κινήσεις της.
Το 2020 κυριάρχησε η διπλωματία των κανονιοφόρων gunboat diplomacy και η διπλωματία των Navtex.
Το 2021 η Τουρκία θα μεταμορφωθεί σε μια «φιλήσυχη» χώρα που θέλει τον διάλογο, την ειρήνη και μάλιστα θα προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα.
Θέλει εξομάλυνση με την ΕΕ – Ετοιμάζουν διάσκεψη για την Μεσόγειο τον Μάρτιο 2021
Η Τουρκία ελπίζει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 μετά από ένα έτος κατά το οποίο οι εντάσεις χαρακτηρίζουν τις διεθνείς σχέσεις, όπως δήλωσε ο Kaymakci, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και διευθυντής υποθέσεων της ΕΕ.
Μάλιστα τον Μάρτιο 2021 σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια διάσκεψη ένα συνέδριο το οποίο θα το χρησιμοποιήσουν ως βάση για έναρξη διαλόγου με χώρες όπου επιδιώκουν αποκατάσταση σχέσεων όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ κ.α.
Να σημειωθεί ότι στις 25 και 26 Μαρτίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η νέα Σύνοδος Κορυφής στην ΕΕ που θα επανεξετάσει πάλι την υπόθεση… Τουρκία.
Για την Τουρκία το συνέδριο της Ανατολικής Μεσογείου είναι πολύ κρίσιμο όχι μόνο γιατί θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ελλάδα και άλλες χώρες αλλά γιατί… θέλει να βάλλει από την πίσω πόρτα ως συνομιλητή και την Βόρεια Κύπρο.
Η Τουρκία προτείνει να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των μεσογειακών χωρών καθώς και να υπάρξει μια μεγάλη διάσκεψη του ΟΗΕ + 5 χωρών στην Κύπρο.
Η αλλαγή τακτικής έχει στόχο και το φυσικό αέριο
Έχοντας δει ότι με τις επιθετικές κινήσεις η Τουρκία δεν κέρδισε πολλά πέραν από εντυπώσεις για εσωτερική κατανάλωση, η Τουρκία το 2021 αλλάζει ρότα.
«Ελπίζουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορούν να δημιουργήσουν ένα είδος οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και να βοηθήσουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος προς ικανοποίηση και των δύο πλευρών, κάτι που θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις καθώς και στην εξομάλυνση της Τουρκίας. - Σχέσεις ΕΕ» αναφέρουν οι τούρκοι.
«Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν ότι μπορούν να καταστήσουν ευρωπαϊκά όλα τα διμερή τους ζητήματα με την Τουρκία λόγω της αλληλεγγύης της ΕΕ και του δικαιώματος αρνησικυρίας τους», ωστόσο η ΕΕ δεν μπορεί να λύσει προβλήματα, θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή.
Για την Τουρκία οι κυρώσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα αντιθέτως απομάκρυναν την Τουρκία από την ΕΕ ενώ δεν έχει επιλυθεί ούτε το πρόβλημα με την Ελλάδα.
Η Τουρκία θέλει ενταξιακές διαδικασίες και περισσότερα χρήματα
Η Τουρκία έχει δαπανήσει μέχρι τώρα περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια (274 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες) για τους Σύριους στην Τουρκία, ενώ η ΕΕ έχει δαπανήσει μέχρι τώρα μόνο 3,34 δισεκατομμύρια ευρώ από τα υποσχόμενα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία είχε η Ευρώπη συμφωνήσει να χορηγήσει.
Το 2021 η Τουρκία αναμένει μια αναθεωρημένη συμφωνία για την μετανάστευση, με την Ευρώπη κοινώς η Τουρκία αναμένει περισσότερα χρήματα.
Οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας και ΕΕ είναι οι πιο μακροχρόνιες στην παγκόσμια διπλωματία.
Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) το 1964, η οποία θεωρείται συνήθως ως πρώτο βήμα για να καταστεί υποψήφια χώρα προς ένταξη. Αίτηση για επίσημη υποψηφιότητα κατέθεσε το 1987, αλλά περίμενε έως το 1999, στις 24 Νοεμβρίου 2016, πάγωσαν προσωρινά τις διαπραγματεύσεις, ένταξης.
Τι σχεδιάζει πραγματικά η Τουρκία;
Το 2021 η προληπτική διπλωματία και το golden ratio δηλαδή η χρυσή αναλογία θα αποτελέσουν την βάση της στρατηγικής της Τουρκίας που θα καταστεί πιο αποτελεσματική.
Το 2020 η Τουρκία διείσδυσε σε χώρες που δεν είχε ρόλο, χρησιμοποίησε την διπλωματία των κανονιοφόρων και των Navtex, ήρθε σε σύγκρουση με ορισμένες χώρες της ευρωζώνης όπως την Γαλλία, επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τους S-400 δημιούργησε ένα σκηνικό κινητικότητας με ασαφή αποτελέσματα.
Το 2021 φαίνεται ότι θα υπάρξει ουσιώδης διαφοροποίηση της στρατηγικής της Τουρκίας καθώς θα υπάρξουν πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές κινήσεις, η Τουρκία το 2021 θα μεταμορφωθεί σε μια χώρα που θέλει τον διάλογο με όλους
H Γαλλία με στόχο να χτυπήσει τα σχέδια της Τουρκίας στην Λιβύη... χρησιμοποίησε την Ελλάδα πουλώντας το σενάριο της σύμπλευσης αλλά στην πράξη απλά η Γαλλία χρησιμοποιούσε την Ελλάδα.
Το Γαλλικό σχέδο Pax Mediterranea, το Γαλλικό σχέδιο εδραίωσης στην Ανατολική Μεσόγειο απέτυχε.
Θα κλείσει 6 μέτωπα
Με βάση σοβαρές ενδείξεις η Τουρκία το 2021 θα κάνει ένα βήμα παραπέρα ώστε η προληπτική διπλωματία που θα ακολουθήσει να είναι πιο αποτελεσματική.
Το 2021 θα ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας
1)Θα ξεκινήσει διάλογος με την Ελλάδα, φαίνεται ότι στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης αρχίζει αυτή η ιδέα να ωριμάζει.
Μπορεί οι λεκτικές αναφορές να δείχνουν κλιμάκωση της έντασης αλλά οι πράξεις στην εξωτερική πολιτική δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον διάλογο έχει ξεκινήσει.
2)Θα ενεργοποιηθεί η Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου όπου θα συμμετάσχουν οι εξής χώρες, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Κύπρος και με τις δύο αντιπροσωπείες, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Λιβύη, την Συρία και τους Παλαιστινίους.
Η Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο θα πραγματοποιηθεί υπό την υψηλή εποπτεία της ΕΕ και των ΗΠΑ που θα επιδιώξουν την σύγκλιση της.
Μυστικές επαφές με Συρία και Assad, βελτιώνει τις σχέσεις και με το Ισραήλ
3)Ήδη η Τουρκία έχει ξεκινήσει μυστικές επαφές με την Συρία και το καθεστώς Assad με βασικό σενάριο να ξεκινήσει μια διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, σενάριο αρκετά πιθανό καθώς διαμεσολαβούν και οι Ρώσοι.
Η έναρξη διαλόγου Τουρκίας και Συρίας εν μέσω πολεμικών εχθροπραξιών αποτελεί ύψιστη αλλαγή στρατηγικής από την Τουρκία.
4)Ήδη η Τουρκία επιχείρησε και έσπασε τον πάγο με το Ισραήλ μετά από 2 χρόνια όπου η πρεσβεία ήταν κλειστή.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι άμεσα θα ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για μια σειρά θεμάτων.
Η Τουρκία προτείνει να ανακηρυχθεί ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ όπου τεμαχίζεται η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου αλλά δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί αυτό.. παρά το δέλεαρ ότι… οι ισραηλινοί… θα αποκτούσαν όλο το κοίτασμα Αφροδίτη της Κύπρου.
Τέλος οι κυρώσεις θα πάρει bonus από την ΕΕ
5)Η Τουρκία, ξεκινώντας διάλογο με την Ελλάδα και συμμετέχοντας στην Διάσκεψη της Μεσογείου θα ανοίξει μια νέα περίοδο συνεργασίας με την ΕΕ.
Ούτως ή άλλως το σενάριο επιβολής κυρώσεων κρίθηκε, δοκιμάστηκε και απορρίφθηκε η Ευρώπη δεν θέλει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία.
Θα ανοίξει ένας διάλογος για την βελτιστοποίηση της τελωνειακής ένωσης αλλά αυτός ο διάλογος δεν θα είναι εύκολος, ωστόσο θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με την Ευρώπη.
Είναι αυτό που επιδιώξει και η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel ώστε αποχωρώντας από την ενεργή πολιτική σταδιακά να αφήσει μεταξύ πολλών ως παρακαταθήκη ένα οδικό χάρτη συνεργασίας με την Τουρκία.
Πολύ σημαντική η συμμαχία Ρωσίας - Τουρκίας
6)Παρά την κλιμάκωση της έντασης που επέφεραν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για την χρήση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400… o νέος Πρόεδρος Biden των ΗΠΑ θα επιδιώξει γεφύρωσε των διαφορών με τον Erdogan και την Τουρκία.
Οι ΗΠΑ δεν θα επιδιώξουν κλιμάκωση καθώς θέλουν σταθεροποίηση στην περιοχή, οπότε οτιδήποτε δημιουργεί ένταση, φέρνει και πιο κοντά την Τουρκία με την Ρωσία που δεν θέλει ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε και η ΕΕ, ούτε και οι ΗΠΑ.
Να σημειωθεί ότι η Ρωσία δεν υποστηρίζει παρασκηνιακά την Τουρκία μόνο στην Συρία, διαμεσολαβώντας για επαφές Τουρκίας και Assad αλλά η Ρωσία… βάζει veto στον στρατηγό Haftar της Λιβύης να σπάσει την ειρηνευτική εκεχειρία.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία υποστηρίζει τον Haftar στην Λιβύη ενώ η Τουρκία την κυβέρνηση GNA του Λιβάνου.
Τουρκία και Ρωσία στηρίζουν αντιμαχόμενα στρατόπεδα στην Λιβύη.
Ο στόχος είναι golden ratio
Η Τουρκία στοχεύει να αναδείξει το 2021 έτος εξωτερικής πολιτικής… αλλά δεν θα ακολουθήσει την συνταγή του 2020 την ένταση αλλά την γεφύρωση των διαφορών.
Η τουρκική διπλωματία είναι ιδιαίτερα μαεστρική το 2020 και π.χ. προς την Ελλάδα δημιούργησε ένα κλίμα ψυχροπολεμικό, παραβιάζοντας με το Oruc Reis την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία, έθεσε θέμα κυριαρχίας, υφαλοκρηπίδας, χωρικών υδάτων και πολλά άλλα.
Πλέον η Τουρκία έχει διαμορφώσει μια πιο σαφή άποψη για το τι μπορεί να κάνει ή τι δεν μπορεί να κάνει για το 2021 ως προς την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Η Τουρκία έδειξε το 2020 το κακό της πρόσωπο και το 2021 σχεδιάζει να δείξει το καλό της πρόσωπο, θα εμφανιστεί ως μια χώρα που θέλει τον διάλογο θα προτείνει λύσεις για την διευθέτηση διαφορών, θα είναι μια χρονιά όπου θα βλέπουμε μια Τουρκία… και δεν θα την αναγνωρίζουμε αν και η σκοπιμότητα αυτής της στρατηγικής πάντα θα αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τις άλλες χώρες.
Η νέα στρατηγική ονομάζεται golden ratio δηλαδή χρυσή αναλογία μεταξύ των διεκδικήσεων της Τουρκίας και τελικώς τι μπορεί να κερδίσει στην πράξη.
Τι συνέβη το 2020;
Η Τουρκία το 2020 έκανε ένα άλμα όχι στο κενό αλλά μετεξέλιξης σε περιφερειακή δύναμη.
Και αυτό επιτεύχθηκε το 2021, η Τουρκία εξελίχθηκε σε περιφερική δύναμη
Μάλιστα στην Ανατολική Μεσόγειο έσπασε μια καθεστηκυία τάξη 10ετιών όπου η Τουρκία δεν μπορούσε να έχει ρόλο και λόγο.
Με τα ερευνητικά σκάφη 5 τον αριθμό, το Oruc Reis, το Barbaros σε Ανατολικό Αιγαίο και Κύπρο και Yavuz και Fatih, Kanuni στην Μαύρη Θάλασσα έδειξε ότι… έχει ρόλο στις θάλασσες.
Η Τουρκία παρενέβη στρατιωτικά στη Λιβύη και εμπόδισε τον Στρατηγό Khalifa Haftar και τους συμμάχους του να εισβάλουν στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Η Τουρκία συνέβαλε σημαντικά στη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στον δεύτερο πόλεμο του Nagorno Karabakh, βοηθώντας το Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει εδάφη που κατείχαν εδώ και 30 χρόνια οι Αρμένιοι.
Η Τουρκία έχει παράσχει στρατηγικά όπλα, όπως οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) στο Αζερμπαϊτζάν, τα οποία άλλαξαν την ισορροπία δυνάμεων στον Καύκασο.
Η Τουρκία ανακάλυψε σημαντική ποσότητα αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα 410 δισεκ. κυβικά μέτρα η οποία θα συμβάλλει στην μείωση της εξωτερικής εξάρτησης από την ενέργεια.
Όμως δεν συνέβησαν μόνο αυτά.
Η Τουρκία άνοιξε διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ.
Ισχυροποίησε την συνεργασία με την Ουκρανία συμφωνώντας την συμπαραγωγή φρεγατών.
Ισχυροποίησε την σχέση με την Ρωσία, η αναφορά του Putin του Ρώσου Προέδρου ότι ο Erdogan κρατάει τον λόγο τους αναφερόμενος για τους S-400 έφερε πιο κοντά την Ρωσία και Τουρκία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία το εξαργυρώνει με δύο τρόπους.
1)Η Ρωσία διαμεσολαβεί ώστε να ξεκινήσει διάλογος Τουρκίας με το καθεστώς Assad στην Συρία
2)Παρεμβαίνει στην Λιβύη και στέλνει μήνυμα η Ρωσία στον στρατηγό Haftar ότι είναι αρνητική σε νέες εχθροπραξίες.
Στην περίπτωση των σχέσεων Τουρκίας με ΕΕ, αποδείχθηκε ότι η Ευρώπη δεν ήταν διατεθειμένη να επιβάλλει κυρώσεις.
Μάλιστα είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι έγιναν τρεις μεγάλες Σύνοδοι Κορυφής όπου η Τουρκία ήταν στο επίκεντρο… χωρίς κυρώσεις.
Κυρώσεις δεν θα υπάρξουν ούτε στην Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου 2021.
www.bankingnews.gr
Το 2020 κυριάρχησε η διπλωματία των κανονιοφόρων gunboat diplomacy και η διπλωματία των Navtex.
Το 2021 η Τουρκία θα μεταμορφωθεί σε μια «φιλήσυχη» χώρα που θέλει τον διάλογο, την ειρήνη και μάλιστα θα προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα.
Θέλει εξομάλυνση με την ΕΕ – Ετοιμάζουν διάσκεψη για την Μεσόγειο τον Μάρτιο 2021
Η Τουρκία ελπίζει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 μετά από ένα έτος κατά το οποίο οι εντάσεις χαρακτηρίζουν τις διεθνείς σχέσεις, όπως δήλωσε ο Kaymakci, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και διευθυντής υποθέσεων της ΕΕ.
Μάλιστα τον Μάρτιο 2021 σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια διάσκεψη ένα συνέδριο το οποίο θα το χρησιμοποιήσουν ως βάση για έναρξη διαλόγου με χώρες όπου επιδιώκουν αποκατάσταση σχέσεων όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ κ.α.
Να σημειωθεί ότι στις 25 και 26 Μαρτίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η νέα Σύνοδος Κορυφής στην ΕΕ που θα επανεξετάσει πάλι την υπόθεση… Τουρκία.
Για την Τουρκία το συνέδριο της Ανατολικής Μεσογείου είναι πολύ κρίσιμο όχι μόνο γιατί θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ελλάδα και άλλες χώρες αλλά γιατί… θέλει να βάλλει από την πίσω πόρτα ως συνομιλητή και την Βόρεια Κύπρο.
Η Τουρκία προτείνει να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των μεσογειακών χωρών καθώς και να υπάρξει μια μεγάλη διάσκεψη του ΟΗΕ + 5 χωρών στην Κύπρο.
Η αλλαγή τακτικής έχει στόχο και το φυσικό αέριο
Έχοντας δει ότι με τις επιθετικές κινήσεις η Τουρκία δεν κέρδισε πολλά πέραν από εντυπώσεις για εσωτερική κατανάλωση, η Τουρκία το 2021 αλλάζει ρότα.
«Ελπίζουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορούν να δημιουργήσουν ένα είδος οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και να βοηθήσουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος προς ικανοποίηση και των δύο πλευρών, κάτι που θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις καθώς και στην εξομάλυνση της Τουρκίας. - Σχέσεις ΕΕ» αναφέρουν οι τούρκοι.
«Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν ότι μπορούν να καταστήσουν ευρωπαϊκά όλα τα διμερή τους ζητήματα με την Τουρκία λόγω της αλληλεγγύης της ΕΕ και του δικαιώματος αρνησικυρίας τους», ωστόσο η ΕΕ δεν μπορεί να λύσει προβλήματα, θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή.
Για την Τουρκία οι κυρώσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα αντιθέτως απομάκρυναν την Τουρκία από την ΕΕ ενώ δεν έχει επιλυθεί ούτε το πρόβλημα με την Ελλάδα.
Η Τουρκία θέλει ενταξιακές διαδικασίες και περισσότερα χρήματα
Η Τουρκία έχει δαπανήσει μέχρι τώρα περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια (274 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες) για τους Σύριους στην Τουρκία, ενώ η ΕΕ έχει δαπανήσει μέχρι τώρα μόνο 3,34 δισεκατομμύρια ευρώ από τα υποσχόμενα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία είχε η Ευρώπη συμφωνήσει να χορηγήσει.
Το 2021 η Τουρκία αναμένει μια αναθεωρημένη συμφωνία για την μετανάστευση, με την Ευρώπη κοινώς η Τουρκία αναμένει περισσότερα χρήματα.
Οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας και ΕΕ είναι οι πιο μακροχρόνιες στην παγκόσμια διπλωματία.
Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) το 1964, η οποία θεωρείται συνήθως ως πρώτο βήμα για να καταστεί υποψήφια χώρα προς ένταξη. Αίτηση για επίσημη υποψηφιότητα κατέθεσε το 1987, αλλά περίμενε έως το 1999, στις 24 Νοεμβρίου 2016, πάγωσαν προσωρινά τις διαπραγματεύσεις, ένταξης.
Η Τουρκία χρηματοδοτεί πλήθος κρατών
Η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο φιλικών προς αυτήν χώρες.
Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει που έχει φθάσει η οικονομική ενίσχυση διαφόρων χωρών από την Τουρκία. Η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο φιλικών προς αυτήν χώρες.
Τι σχεδιάζει πραγματικά η Τουρκία;
Το 2021 η προληπτική διπλωματία και το golden ratio δηλαδή η χρυσή αναλογία θα αποτελέσουν την βάση της στρατηγικής της Τουρκίας που θα καταστεί πιο αποτελεσματική.
Το 2020 η Τουρκία διείσδυσε σε χώρες που δεν είχε ρόλο, χρησιμοποίησε την διπλωματία των κανονιοφόρων και των Navtex, ήρθε σε σύγκρουση με ορισμένες χώρες της ευρωζώνης όπως την Γαλλία, επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τους S-400 δημιούργησε ένα σκηνικό κινητικότητας με ασαφή αποτελέσματα.
Το 2021 φαίνεται ότι θα υπάρξει ουσιώδης διαφοροποίηση της στρατηγικής της Τουρκίας καθώς θα υπάρξουν πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές κινήσεις, η Τουρκία το 2021 θα μεταμορφωθεί σε μια χώρα που θέλει τον διάλογο με όλους
H Γαλλία με στόχο να χτυπήσει τα σχέδια της Τουρκίας στην Λιβύη... χρησιμοποίησε την Ελλάδα πουλώντας το σενάριο της σύμπλευσης αλλά στην πράξη απλά η Γαλλία χρησιμοποιούσε την Ελλάδα.
Το Γαλλικό σχέδο Pax Mediterranea, το Γαλλικό σχέδιο εδραίωσης στην Ανατολική Μεσόγειο απέτυχε.
Θα κλείσει 6 μέτωπα
Με βάση σοβαρές ενδείξεις η Τουρκία το 2021 θα κάνει ένα βήμα παραπέρα ώστε η προληπτική διπλωματία που θα ακολουθήσει να είναι πιο αποτελεσματική.
Το 2021 θα ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας
1)Θα ξεκινήσει διάλογος με την Ελλάδα, φαίνεται ότι στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης αρχίζει αυτή η ιδέα να ωριμάζει.
Μπορεί οι λεκτικές αναφορές να δείχνουν κλιμάκωση της έντασης αλλά οι πράξεις στην εξωτερική πολιτική δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον διάλογο έχει ξεκινήσει.
2)Θα ενεργοποιηθεί η Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου όπου θα συμμετάσχουν οι εξής χώρες, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Κύπρος και με τις δύο αντιπροσωπείες, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Λιβύη, την Συρία και τους Παλαιστινίους.
Η Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο θα πραγματοποιηθεί υπό την υψηλή εποπτεία της ΕΕ και των ΗΠΑ που θα επιδιώξουν την σύγκλιση της.
Μυστικές επαφές με Συρία και Assad, βελτιώνει τις σχέσεις και με το Ισραήλ
3)Ήδη η Τουρκία έχει ξεκινήσει μυστικές επαφές με την Συρία και το καθεστώς Assad με βασικό σενάριο να ξεκινήσει μια διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, σενάριο αρκετά πιθανό καθώς διαμεσολαβούν και οι Ρώσοι.
Η έναρξη διαλόγου Τουρκίας και Συρίας εν μέσω πολεμικών εχθροπραξιών αποτελεί ύψιστη αλλαγή στρατηγικής από την Τουρκία.
4)Ήδη η Τουρκία επιχείρησε και έσπασε τον πάγο με το Ισραήλ μετά από 2 χρόνια όπου η πρεσβεία ήταν κλειστή.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι άμεσα θα ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για μια σειρά θεμάτων.
Η Τουρκία προτείνει να ανακηρυχθεί ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ όπου τεμαχίζεται η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου αλλά δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί αυτό.. παρά το δέλεαρ ότι… οι ισραηλινοί… θα αποκτούσαν όλο το κοίτασμα Αφροδίτη της Κύπρου.
Τέλος οι κυρώσεις θα πάρει bonus από την ΕΕ
5)Η Τουρκία, ξεκινώντας διάλογο με την Ελλάδα και συμμετέχοντας στην Διάσκεψη της Μεσογείου θα ανοίξει μια νέα περίοδο συνεργασίας με την ΕΕ.
Ούτως ή άλλως το σενάριο επιβολής κυρώσεων κρίθηκε, δοκιμάστηκε και απορρίφθηκε η Ευρώπη δεν θέλει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία.
Θα ανοίξει ένας διάλογος για την βελτιστοποίηση της τελωνειακής ένωσης αλλά αυτός ο διάλογος δεν θα είναι εύκολος, ωστόσο θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με την Ευρώπη.
Είναι αυτό που επιδιώξει και η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel ώστε αποχωρώντας από την ενεργή πολιτική σταδιακά να αφήσει μεταξύ πολλών ως παρακαταθήκη ένα οδικό χάρτη συνεργασίας με την Τουρκία.
Πολύ σημαντική η συμμαχία Ρωσίας - Τουρκίας
6)Παρά την κλιμάκωση της έντασης που επέφεραν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για την χρήση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400… o νέος Πρόεδρος Biden των ΗΠΑ θα επιδιώξει γεφύρωσε των διαφορών με τον Erdogan και την Τουρκία.
Οι ΗΠΑ δεν θα επιδιώξουν κλιμάκωση καθώς θέλουν σταθεροποίηση στην περιοχή, οπότε οτιδήποτε δημιουργεί ένταση, φέρνει και πιο κοντά την Τουρκία με την Ρωσία που δεν θέλει ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε και η ΕΕ, ούτε και οι ΗΠΑ.
Να σημειωθεί ότι η Ρωσία δεν υποστηρίζει παρασκηνιακά την Τουρκία μόνο στην Συρία, διαμεσολαβώντας για επαφές Τουρκίας και Assad αλλά η Ρωσία… βάζει veto στον στρατηγό Haftar της Λιβύης να σπάσει την ειρηνευτική εκεχειρία.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία υποστηρίζει τον Haftar στην Λιβύη ενώ η Τουρκία την κυβέρνηση GNA του Λιβάνου.
Τουρκία και Ρωσία στηρίζουν αντιμαχόμενα στρατόπεδα στην Λιβύη.
Ο στόχος είναι golden ratio
Η Τουρκία στοχεύει να αναδείξει το 2021 έτος εξωτερικής πολιτικής… αλλά δεν θα ακολουθήσει την συνταγή του 2020 την ένταση αλλά την γεφύρωση των διαφορών.
Η τουρκική διπλωματία είναι ιδιαίτερα μαεστρική το 2020 και π.χ. προς την Ελλάδα δημιούργησε ένα κλίμα ψυχροπολεμικό, παραβιάζοντας με το Oruc Reis την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία, έθεσε θέμα κυριαρχίας, υφαλοκρηπίδας, χωρικών υδάτων και πολλά άλλα.
Πλέον η Τουρκία έχει διαμορφώσει μια πιο σαφή άποψη για το τι μπορεί να κάνει ή τι δεν μπορεί να κάνει για το 2021 ως προς την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Η Τουρκία έδειξε το 2020 το κακό της πρόσωπο και το 2021 σχεδιάζει να δείξει το καλό της πρόσωπο, θα εμφανιστεί ως μια χώρα που θέλει τον διάλογο θα προτείνει λύσεις για την διευθέτηση διαφορών, θα είναι μια χρονιά όπου θα βλέπουμε μια Τουρκία… και δεν θα την αναγνωρίζουμε αν και η σκοπιμότητα αυτής της στρατηγικής πάντα θα αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τις άλλες χώρες.
Η νέα στρατηγική ονομάζεται golden ratio δηλαδή χρυσή αναλογία μεταξύ των διεκδικήσεων της Τουρκίας και τελικώς τι μπορεί να κερδίσει στην πράξη.
Τι συνέβη το 2020;
Η Τουρκία το 2020 έκανε ένα άλμα όχι στο κενό αλλά μετεξέλιξης σε περιφερειακή δύναμη.
Και αυτό επιτεύχθηκε το 2021, η Τουρκία εξελίχθηκε σε περιφερική δύναμη
Μάλιστα στην Ανατολική Μεσόγειο έσπασε μια καθεστηκυία τάξη 10ετιών όπου η Τουρκία δεν μπορούσε να έχει ρόλο και λόγο.
Με τα ερευνητικά σκάφη 5 τον αριθμό, το Oruc Reis, το Barbaros σε Ανατολικό Αιγαίο και Κύπρο και Yavuz και Fatih, Kanuni στην Μαύρη Θάλασσα έδειξε ότι… έχει ρόλο στις θάλασσες.
Η Τουρκία παρενέβη στρατιωτικά στη Λιβύη και εμπόδισε τον Στρατηγό Khalifa Haftar και τους συμμάχους του να εισβάλουν στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Η Τουρκία συνέβαλε σημαντικά στη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στον δεύτερο πόλεμο του Nagorno Karabakh, βοηθώντας το Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει εδάφη που κατείχαν εδώ και 30 χρόνια οι Αρμένιοι.
Η Τουρκία έχει παράσχει στρατηγικά όπλα, όπως οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) στο Αζερμπαϊτζάν, τα οποία άλλαξαν την ισορροπία δυνάμεων στον Καύκασο.
Η Τουρκία ανακάλυψε σημαντική ποσότητα αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα 410 δισεκ. κυβικά μέτρα η οποία θα συμβάλλει στην μείωση της εξωτερικής εξάρτησης από την ενέργεια.
Όμως δεν συνέβησαν μόνο αυτά.
Η Τουρκία άνοιξε διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ.
Ισχυροποίησε την συνεργασία με την Ουκρανία συμφωνώντας την συμπαραγωγή φρεγατών.
Ισχυροποίησε την σχέση με την Ρωσία, η αναφορά του Putin του Ρώσου Προέδρου ότι ο Erdogan κρατάει τον λόγο τους αναφερόμενος για τους S-400 έφερε πιο κοντά την Ρωσία και Τουρκία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία το εξαργυρώνει με δύο τρόπους.
1)Η Ρωσία διαμεσολαβεί ώστε να ξεκινήσει διάλογος Τουρκίας με το καθεστώς Assad στην Συρία
2)Παρεμβαίνει στην Λιβύη και στέλνει μήνυμα η Ρωσία στον στρατηγό Haftar ότι είναι αρνητική σε νέες εχθροπραξίες.
Στην περίπτωση των σχέσεων Τουρκίας με ΕΕ, αποδείχθηκε ότι η Ευρώπη δεν ήταν διατεθειμένη να επιβάλλει κυρώσεις.
Μάλιστα είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι έγιναν τρεις μεγάλες Σύνοδοι Κορυφής όπου η Τουρκία ήταν στο επίκεντρο… χωρίς κυρώσεις.
Κυρώσεις δεν θα υπάρξουν ούτε στην Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου 2021.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών