Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schumer (Γερουσία): Ο Trump πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από την προεδρία

Schumer (Γερουσία): Ο Trump πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από την προεδρία
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Chuck Schumer, ζητά την απομάκρυνση του Trump από την εξουσία
Ο Chuck Schumer, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία ζήτησε σήμερα (7 Ιανουαρίου) από τον αντιπρόεδρο Mike Pence να προσφύγει στην 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, προκειμένου να απομακρυνθεί άμεσα από το αξίωμά του ο πρόεδρος Donald Trump, δηλώνοντας ότι αν δεν το πράξει, τότε το Κογκρέσο πρέπει να ξεκινήσει διαδικασία παραπομπής του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα με σκοπό την καθαίρεσή του.
«Εάν ο αντιπρόεδρος και το Υπουργικό Συμβούλιο αρνηθεί να συνεδριάσουν, το Κογκρέσο θα πρέπει να συνέλθει για να συζητήσει μια πρόταση μομφής κατά του πρόεδρου», δήλωσε ο Schumer.
«Ο πρόεδρος όχι μόνο δεν προστάτευσε τον αμερικανικό λαό αλλά και τον οίκο του έθνους, το Καπιτώλιο, αλλά προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου εξέγερση» είπε ο Adam Kizinger, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Ο πρόεδρος είναι ανίκανος, πρέπει τώρα να εγκαταλείψει την κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

Είναι δυνατή η άμεση καθαίρεση Trump; Τι προβλέπει το αμερικανικό Σύνταγμα

Στο προσκήνιο βρίσκεται το ενδεχόμενο καθαίρεσης του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, μετά τις πρωτοφανείς σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν στο Καπιτώλιο, μετά την εισβολή των οπαδών του την Τετάρτη στο ιστορικό κτίριο.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το ερώτημα που απασχολεί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι κατά πόσο - δύο εβδομάδες πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου - είναι δυνατόν να καθαιρεθεί ο απερχόμενος πρόεδρος από το αξίωμά του, ως υποκινητής των άνευ προηγουμένου στην αμερικανική ιστορία εκτρόπων των οπαδών του.
Ο οικονομικός σύνδεσμος National Association of Manufactures, που εκπροσωπεί 14.000 επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και μεγαθήρια όπως την Exxon Mobil, Pfizer και Toyota, παρότρυνε τον αντιπρόεδρο Μike Pence να κάνει σκέψεις προς την κατεύθυνση καθαίρεσης του προέδρου.
Ο επικεφαλής του συνδέσμου Jay Timmons υπογράμμισε ότι ο Trump υποκίνησε τη βία για να παραμείνει στην εξουσία.
“Κάθε εκλεγμένος εκπρόσωπος του έθνους που υποστηρίζει κάτι τέτοιο, παραβιάζει τον όρκο που έδωσε να υπερασπιστεί το Σύνταγμα.
Ο αντιπρόεδρος Pence καλό θα ήταν να εξετάσει σοβαρά μαζί με το υπουργικό συμβούλιο την εκκίνηση τέτοιας διαδικασίας στη βάση της συμπληρωματικής 25ης τροποποίησης του Συντάγματος για να διασώσει τη δημοκρατία”.

Tι προβλέπει η 25η τροπολογία;

Τι είναι όμως αυτή η τροποιήση; Συμπεριελήφθη στο Σύνταγμα το 1967 έπειτα από τη δολοφονία του προέδρου John Kenndy και ρυθμίζει πτυχές πρόωρης διαδοχής ενός προέδρου.
Ορίζει ότι ο αντιπρόεδρος μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου, όταν αυτός δεν είναι σε θέση να τα ασκήσει, πχ. σε περίπτωση ασθένειας, παραίτησης, καθαίρεσης ή θανάτου του, αλλά κι αυτό είναι σημαντικό, όταν δεν είναι σε θέση διαρκώς ή προσωρινά να τα ασκήσει.
Το αίτημα για καθαίρεση του Trump πηγάζει συγκεκριμένα από την παράγραφο 4 του άρθρου που ρυθμίζει τη διαδικασία μεταφοράς των αρμοδιοτήτων σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν μπορεί ο ίδιος να το κάνει, επειδή για παράδειγμα βρίσκεται σε κώμα ή δεν θέλει να το κάνει, επειδή βρίσκεται υπό την επήρεια ψυχικής νόσου.
Ο αντιπρόεδρος με τη πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου ή ενός άλλου οργάνου που ορίζει το Κογκρέσο μπορεί εγγράφως να δηλώσει ότι ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να ασκήσει πλέον τα καθήκοντά του.
Βεβαίως ο πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ενστάσεις και σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα διότι το Κογκρέσο θα πρέπει σε μερικές εβδομάδες, με πλειοψηφία 2/3 να επιβεβαιώσει την ανικανότητα άσκησης των καθηκόντων από τον πρόεδρο. Μια τέτοια διαδικασία δεν έχει προηγούμενο γιατί η παράγραφος 4 δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο Frank Bowman από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, εκτός του ό,τι ο αντιπρόεδρος Pence θα είχε αντιρρήσεις, η παράγραφος αυτή αφορά κυρίως σε πράξεις εσχάτης προδοσίας, διαφθοράς και εγκλημάτων, κάτι που δεν μπορεί να καταλογιστεί στον Trump. .

Διαδικασία καθαίρεσης (Impeachment)

Αντίθετα ο Αμερικανός συνταγματολός θεωρεί ότι περισσότερες πιθανότητες θα είχε η διαδικασία καθαίρεσης (Impeachement) του Trump.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι μια τέτοια διαδικασία είχε ξεκινήσειτον Δεκέμβριο του 2019, όταν οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων με την προτροπή της προέδρου της Nancy Pelosi, κατηγόρησαν επίσημα τον Αμερικανό πρόεδρο για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης στις ανακρίσεις για το λεγόμενο ουκρανικό σκάνδαλο. Ο πρόεδρος φέρεται ότι είχε ασκήσει πιέσεις με μοχλό οικονομική βοήθεια πολλών εκατομμυρίων στον Ουκρανό ομόλογό του Βολόντιμιρ Ζελένσκι να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Joe Biden, τότε υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Η διαδικασία είχε προχωρήσει αρκετά, αλλά τον Φεβρουάριο του 2020 οι Ρεπουμπλικανικοί με την πλειοψηφία τους στη Γερουσία την σταμάτησαν.
Θεωρητικά θα μπορούσε και πάλι να δρομολογηθεί μια παρόμοια διαδικασία αφού δεν χρειάζεται παρά απόφαση με απλή πλειοψηφία στη Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στη Γερουσία ωστόσο για την οριστική καταδίκη του προέδρου θα χρειάζονταν ενισχυμένη πλειοψηφία.
Κατά τον συνταγματολόγο, θα μπορούσε να καταλογιστεί στον Trump απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης ή ακόμη μια πιο γενικά διατυπωμένη κατηγορία παραβίασης του Συντάγματος ή αθέτησης του όρκου του.
Όλη η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε 24 ώρες.
“Θα μπορούσε δηλαδή μέχρι το μεσημέρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ασκηθεί μια από τις κατηγορίες και στη συνέχεια να πήγαινε το κείμενο, μέσω των διαδρόμων της ροτόντας του Καπιτωλίου, στη Γερουσία για να οριστεί ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας αύριο κιόλας το μεσημέρι” λέει ο Bowman.
Όλα αυτά όμως εξαρτώνται από το σε πιο βαθμό υπάρχει ο χρόνος και κυρίως η πολιτική βούληση λίγες ημέρες πριν τον ορκωμοσία Biden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης