Τι σχεδιάζουν τράπεζες, servicers, funds
Το θέμα αυτό είναι απολύτως βέβαιο πως θα το θίξουν οι τράπεζες κατά τις συναντήσεις τους με τους θεσμούς οι οποίες θα προηγηθούν από τις αντίστοιχες της κυβέρνησης και θα λάβουν χώρα την προσεχή εβδομάδα
Υπενθυμίζεται πως οι τράπεζες θα πραγματοποιήσουν τα ραντεβού τους με τους εκπροσώπους των θεσμών στο διάστημα μεταξύ 12-16 Ιανουαρίου με δύο κορμούς: τα μάκροοικονομικά και τα τα γενικά και τα ειδικά τραπεζικά θέματα.
Tα τελευταία θα συζητηθούν με βάση την ιδιαίτερη ατζέντα κάθε τράπεζες αν και υπαρχει για όλες τις τράπεζες μια κοινή βάση συζήτησης.
Η δευτερογενής αγορά
Καθώς οι θεσμοί έχουν θέσει σε πρώτη προτεραιότητα τις εξελίξεις σε σχέση με τον πτωχευτικό, η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων θα απασχολήσει ιδιαίτερα τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν.
Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι funds που έγιναν αποδέκτες τιτλοποιήσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κατάσταση δυσκολεύει αφού όσοι γίνονται αποδέκτες κόκκονων δανείων με τιτλοποιήσεις ή όχι δεν έχουν πλέον στα χέρια τους το κρίσιμο όπλο του πλειστηριασμού. Το ίδιο όπλο έχουν στερηθεί οι τράπεζες αλλά και οι servicers.
Ακόμη και όταν τα δικαστήρια επαναλειτουργήσουν πλήρως το φορτίο των υποθέσεων θα είναι τόσο μεγάλος που δύσκολα θα ανακτηθεί μια κανονικότητα παρά τις πιέσεις πριν απο το τέλος του τρέχοντος έτους ή ακόμη ρεαλιστικότερα πριν από τα μέσα του 2022.
Και παρά την βαριά επιμονή των θεσμών επί του θέματος, η πολιτική ηγεσία έχει να σταθμίσει το κόστος επανέναρξης των δημοπρασιών σε μια περίοδο που η πανδημία δεν επιτρέπει σκληρές αντιμετωπίσεις οικονομικών θεμάτων.
Σε κάθε περίπτωση οι μικροί και οι πολύ μικροί ευάλωτοι είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να συνεχίσουν να προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς.
Τα funds υπολογίζουν πως 20 δισ. ευρώ τιτλοποιήσεις έχουν εξελιχθεί ήδη στον Ηρακλή ενώ άλλα 8 δισ. ευρώ έχουν αγοραστεί χαρτοφυλάκια από τις τράπεζες.
Θεωρητικώς τα funds ανέμεναν μια πρόοδο ανακτήσεων στο 50% σε επίπεδο τριετίας.
Πλέον αναθεωρούν αυτό το μέγεθος στο μισό δηλαδή στο 25% της ονομαστικής αξίας των δανείων προσθέτοντας πως τούτο αποτελεί μια αισιόδοξη εκτίμηση αφού η φετινή χρονιά θα πρέπει να θεωρείται χαμένη.
Η εξέλιξη ωστόσο αυτή επηρεάζει έντονα την κινητικότητα στη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων.
Σε σχέση με τον Ηρακλή που είναι και το κρίσιμο μέγεθος οι τιτλοποιήσεις κινούνται στα 7 δισ. ευρώ για την Πειραιώς στα 11 δισ. ευρώ για την Alpha Bank, στα 6 δισ. ευρώ για την Εθνική και στα 9,5 δισ. ευρώ για τη Eurobank που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Τα … τουριστικά πακέτα
Πέραν όμως των ανακτήσεων τα funds χαρτογραφούν το τοπίο και το ενδιαφέρον που θα εκδηλώσουν γαι τμήματα της υπάρχουσας αγοράς λειτουργώντας καταλυτικά και στο κομμάτι της πραγματικής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα τα funds αναμένουν να υπάρξουν σημαντικά πακέντα NPEs σε ότι αφορά τον τουρισμό παρά το γεγονός πως οι τουριστικές επιχειρήσεις προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό από τα μορατόρια. Ωστόσο μέσα σε αυτή τη διαδικασία εντάχθηκαν μόνον τα ενήμερα τουριστικά δάνεια.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους ξεκινούν άμεσα μια διαδικασία να καταγράψουν στους επίμαχους κλάδους όλα τα δάνεια τα οποία έχουν πιθανότητες αναβίωσης αναλόγως και των δραστηριοτήτων και να προτείνουν σχετικά πακέτα στους δανειολήπτες για την αναβίωση αυτήν.
Κατά το προσεχές χρονικό διάστημα οι τράπεζες θα εισέλθουν και σε μια διαδικασία επανακτίμησης των ενεχύρων με βάση τα καινούρια δεδομένα της πανδημίας αλλά και ότι προκύψει σε σχέση με τα στοιχεία των stress tests.
Υπενθυμίζεται πως οι παράμετροι για τα stress tests αναμένεται να ανακοινωθούν περί το τέλος του τρέχοντος μήνα.
Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών