Την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ανακοίνωσε πριν από λίγο το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προηγήθηκε επικοινωνία της τουρκικής πλευράς με την Αθήνα.
Η Αγκυρα πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021, πρόσκληση την οποία η Αθήνα απεδέχθη.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες άρχισαν να διεξάγουν διερευνητικές συνομιλίες σχετικά με προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο στις 12 Μαρτίου 2002, με σκοπό να βρουν μια δίκαιη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς λύση. Στις διερευνητικές επαφές του 2002 – 2003 οι χώρες είχαν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία, μέχρι τον Μάρτιο του 2016, όταν κατέρρευσαν και έκτοτε οι διαπραγματεύσεις πάγωσαν.
Μητσοτάκης για διερευνητικές επαφές: Ελπίζω να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες με την Τουρκία
Την πρόθεση της Ελλάδας να προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, όταν θα υπήρχε πρόταση πρόθεσης, εξέφρασε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το 2021 μπορεί να είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.
Ειδικότερα, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Πορτογάλο ομόλογό του, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος με βάση το διεθνές δίκαιο και τους άγραφους κανόνες της καλής γειτονίας, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα αναμένει την επίσημη πρόσκληση της Τουρκίας για το 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, με βασικό θέμα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
«Όταν οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη ημερομηνία η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές και εκφράζω την ελπίδα να συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε σταματήσει, δηλαδή τον Μάρτιο του 2016.
Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το 2021 θα γραφτεί ο πρόλογος επιστροφής στην ομαλότητα, ενώ αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρχει κοινή στάση των κρατών – μελών.
«Μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες, έχουμε αντίστοιχα βιώματα με τον κ. Costa.
Έχουμε διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες, αλλά συναντιώμαστε με βάση την αποτελεσματικότητα των επιλογών μας».
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, απηυθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς την Αθήνα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με τη μόνη διαφορά ότι η Άγκυρα θέλει διάλογο για όλα τα θέματα και χωρίς προϋποθέσεις.
Διαπραγματευτής για την ελληνική πλευρά είναι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την Αθήνα από τα τέλη του 2010, ενώ από την απέναντι πλευρά διαπραγματευτής αναμένεται να είναι ο πολιτικός διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Chagatai Erzighe.
Η ατζέντα των συνομιλιών
Την ετοιμότητα η Ελλάδα να ανταποκριθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα είχε ανακοινώσει νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών και πριν δοθεί η ημερομηνία της έναρξης, των επαφών, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Mevlut Cavusoglu.
«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών.
Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι αυστηρή και περιορίζεται στον καθορισμός θαλάσσιων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Δεν είναι διαπραγμάτευση οι διερευνητικές είναι το πρελούδιο της διαπραγμάτευσης, ώστε να γίνει κατανοητή η δυνατότητα σύναψης συνυποσχετικού που θα στείλει τη διαφορά στο Δικαστήριο της Χάγης τονίζεται.
Για το θέμα υπήρχε γραμμή επικοινωνίας της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου Ibrahim Kalin, αλλά και γραμμή επικοινωνίας των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, ωστόσο το κάλεσμα ήρθε δημόσια για τους παρακάτω λόγους:
Το δημόσιο κάλεσμα
Η Άγκυρα επέλεξε να απευθύνει δημόσιο κάλεσμα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών για τρεις λόγους:
- Προς απάντηση στην δημόσια τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη από την Πορτογαλία
- Θέλει να «δεσμεύσει» την Αθήνα
- Θέλει να δείξει καλό πρόσωπο,πως επιζητά την αποκλιμάκωση εντός του 2021 στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, ξεχνώντας επιλεκτικά τις κινήσεις του τελευταίου εξαμήνου του 2020 με το Oruc Reis και τον Έβρο.
Ιδιαίτερα εν όψει της αυριανής συνάντησης των πρέσβεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στην Άγκυρα, μεταξύ των οποίων και του Έλληνα, με τον Mevlut Cavusoglu και ακολούθως με τον Recep Tayyip Erdogan.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο περιθώριο όλων των παραπάνω ο εκπρόσωπος του προέδρου Erdogan, Ibrahim Kalin, προεξοφλούσε πως η χώρα του δεν θα υποστεί κυρώσεις για τη συνεχίζομενη παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που υπάρχει έντονη κινητικότητα και στο Κυπριακό.
Η Τουρκία στοχεύει σε πολλαπλό deal με Ευρώπη, Ελλάδα και ΗΠΑ
Η έναρξη του διαλόγου Ελλάδος και Τουρκίας που επισήμως ζήτησε η Τουρκία και αποδέχθηκε η Ελλάδα, επιβεβαιώνουν πλήρως το bankingnews, που εδώ και εβδομάδες αναφέρει ότι επίκειται μεταμόρφωση της Άγκυρας σε φιλειρηνική χώρα που επιδιώκει τον διάλογο.
Ο απώτερος στόχος είναι να υπάρξει ένα deal που θα συνδυάζει νέα κεφάλαια για το μεταναστευτικό και τμήματα της τελωνειακής ένωσης, με στόχο να αντληθούν κεφάλαια από την Τουρκία σε βάθος μιας χρονικής περιόδου λίγων ετών σχεδόν 30 δισεκ. ευρώ ή σε ένα εύρος 20 με 30 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα η Τουρκία πέραν από το οικονομικό deal επιδιώκει να αναβαθμιστεί στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως περιφερειακός παίκτης και ταυτόχρονα να νομιμοποιήσει την Βόρεια Κύπρο την κατεχόμενη από την Τουρκία εμμέσως πλην σαφώς.
Επαφές για να κλειδώσει τις συγκλίσεις μεταξύ Αναστασιάδη - Tatar, ξεκίνησε η απεσταλμένη του ΟΗΕ J.Lute
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω εξέλιξη έρχεται την ώρα που ξεκίνησε τις επαφές με τους ηγέτες των δύο πλευρών στην Κύπρο από σήμερα 11 Ιανουαρίου η ειδική απεσταλμένη του Antonio Guterres για το Κυπριακό Jane Hall Lute, με στόχο την συζήτηση όλων των διαδικαστικών ώστε να «κλειδώσει» τις συγκλίσεις των πλευρών ,ενώ δεν αποκλείεται να επιχειρήσει ακόμα και σήμερα, τον καθορισμό ημερομηνίας για την πραγματοποίηση της διάσκεψης.
Σημειώνεται ότι τόσο η Ε/κ πλευρά όσο και η Τ/κ πλευρά θεωρούν βέβαιη την πραγματοποίηση της άτυπης συνάντησης, καθορίζοντας την διεξαγωγή της εντός Φεβρουαρίου στην Ελβετία.
Η πραγματοποίηση της πενταμερούς διάσκεψης θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την πορεία του Κυπριακού προβλήματος, καθώς στην παρουσία και των εγγυητριών δυνάμενων, θα καθοριστούν τα βήματα προς μια τελική διαπραγμάτευση για συνολική επίλυση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών