γράφει : Μαρία Παπαδάτου
Ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό 6,9% το 2021 εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics, σημειώνοντας ωστόσο ότι η πορεία της πανδημίας αποτελεί αστάθμητο παράγοντα.
Οι προβλέψεις της Capital Economics για το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι πιο αισιόδοξες έναντι των εκτιμήσεων της αγοράς, ωστόσο η εν λόγω προσέγγιση κρύβει κινδύνους.
Όπως τονίζει στο σημείωμά του ο επικεφαλής αναλυτής Neil Shearing, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι απορρέουν κυρίως από τις απρόβλεπτες μεταβολές στην πανδημία, παρά από τις μακροοικονομικές εξελίξεις.
Ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ με ρυθμό 5,2% το 2021, η Capital Economics κάνει λόγο για ανάπτυξη 6,9%.
Οι κίνδυνοι
Η εμπειρία του 2020 αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι όλες οι προβλέψεις κινδυνεύουν να εκτροχιαστούν από απρόβλεπτα γεγονότα.
Πρόκειται για ένα αναπόσπαστο μέρος της πρόβλεψης και θα ήταν εύκολο να εντοπίσουμε έναν μακρύ κατάλογο σοκ, από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικές διαταραχές μέχρι πολέμους και πολιτική αναταραχή, που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας, σημειώνει η Capital Economics.
Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι δύσκολο ή αδύνατο να προβλεφθούν εκ των προτέρων αυτά τα έκτακτα γεγονότα.
Κατά συνέπεια, είναι ίσως πιο χρήσιμο να διαχωριστούν οι κίνδυνοι, μεταξύ εκείνων που βασίζονται στα συμβατικά μακροοικονομικά στοιχεία και εκείνων που σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας και την καταπολέμηση της.
Ο πληθωρισμός
Η προοπτική μιας ξαφνικής αύξησης του πληθωρισμού και της απάντησης των κεντρικών τραπεζών, αποτελεί έναν εκ των βασικών κινδύνων για το 2021.
Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να ανακάμψει τους επόμενους μήνες, λόγω των επιπτώσεων της απότομης πτώσης στις τιμές της ενέργειας.
Ωστόσο, η Capital Economics αναμένει από τις κεντρικές τράπεζες να εξετάσουν τις εξελίξεις στον πληθωρισμό και δεν προβλέπουν σημαντική αύξηση του δομικού πληθωρισμού το 2021.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει προοπτική διαρκούς αύξησης του πληθωρισμού σε ορισμένες χώρες, ιδίως στις ΗΠΑ, μεσοπρόθεσμα.
Ένας διαφορετικός αλλά συναφής κίνδυνος είναι ότι οι υπερβολικά χαλαρές νομισματικές πολιτικές οδηγούν σε εσφαλμένη κατανομή κεφαλαίων, που τελικά απειλεί τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε μία ή περισσότερες μεγάλες οικονομίες.
Η ιστορία έχει δείξει πώς ένας συνδυασμός εύκολου χρήματος και απελευθερωμένων κεφαλαιαγορών μπορεί να οδηγήσει σε σκάσιμο της «φούσκας» των assets.
Όσον αφορά το Bitcoin, οι αναλυτές δεν εκτιμούν ότι συνιστά συστημική απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αντίθετα, ένας πιο άμεσος κίνδυνος είναι να αποσυρθεί πρόωρα η νομισματική και δημοσιονομική στήριξη, εξέλιξη η οποία θα απειλήσει την ανάκαμψη.
Τα καλά νέα
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει πλέον σχεδόν καθολική συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών σχετικά με την ανάγκη διατήρησης της φορολογικής και νομισματικής στήριξης, έως ότου παγιωθεί η ανάκαμψη.
Όμως, η αποτυχία αυτής της συναίνεσης θα αποτελούσε σημαντική απειλή για τις πιο αισιόδοξες οικονομικές και προβλέψεις της αγοράς.
Η πανδημία είναι η μεγαλύτερη απειλή
Στην πραγματικότητα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η απρόβλεπτη εξέλιξη της πανδημίας και των προσπαθειών για την καταπολέμησή της.
Η αισιοδοξία των αναλυτών βασίζεται στην πρόοδο των εμβολιασμών, η οποία θα επιτρέψει την έναρξη της άρσης των περιορισμών από το β΄τρίμηνο του 2021.
Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν είναι δεδομένη, λόγω της καθυστέρησης στην προμήθεια των εμβολίων και την υλοποίηση των εμβολιασμών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών