Μόλις ένα μήνα μετά τα νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα ερωτήματα σχετικά με τις προκλήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η αναζωπύρωση της πανδημίας, οι νέοι περιορισμοί στη δραστηριότητα σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία αλλά και οι αργοί ρυθμοί στη διαδικασία του εμβολιασμού έχουν προκαλέσει νέες αμφιβολίες για τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας.
«Αυτή τη στιγμή, η ΕΚΤ βρίσκεται την πλάτη στον τοίχο» υποστήριξε η Althea Spinozzi από τη Saxo Bank και συμπλήρωσε «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική εκτός από το να διατηρηθεί η στήριξη στην οικονομία μέχρι να μπει ένα τέλος στους πτωτικούς κινδύνους».
Στο πλαίσιο αυτό το Reuters, παρουσιάζει τα πέντε βασικά ερωτήματα για την ΕΚΤ ενόψει και της συνεδρίασης στις 21 Ιανουαρίου 2021.
Τι σημαίνουν για την οικονομία οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού;
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επιμένει στις προβλέψεις για οικονομική ανάκαμψη φέτος εάν τα περιοριστικά μέτρα αρθούν έως το τέλος Μαρτίου και διανεμηθούν τα εμβόλια.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της στο Reuters, η Lagarde επεσήμανε ότι οι τελευταίες προβλέψεις ενσωματώνουν κάποια επίδραση από τους περιορισμούς.
Οι επόμενες προβλέψεις αναμένονται τον Μάρτιο.
Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της ΕΚΤ, το πραγματικό ΑΕΠ θα μπορούσε να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα έως τα μέσα του 2022.
Ωστόσο, οι παρατάσεις στα lockdowns έχουν περιορίσει τις ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη και οι οικονομολόγοι υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Bank of America εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,9% το 2021, μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Κατά πόσο είναι δεσμευμένη η ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων;
Τα στελέχη της ΕΚΤ συζήτησαν την προοπτική μιας μικρότερης αύξησης του PEPP τον περασμένο μήνα και θέλησαν να τονίσουν ότι είναι πιθανόν να μη χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα στο σύνολό του.
Τον Δεκέμβριο, η Lagarde δεν δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιηθεί το σύνολο των 1,85 τρισ. ευρώ.
Οι αβέβαιες προοπτικές, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν κάποια ανησυχία στις αγορές.
Η ΕΚΤ θα καλωσορίσει τις θετικές ενδείξεις για τον πληθωρισμό;
Ένας βασικός δείκτης των μακροπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών στην ευρωζώνη, που παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ, είναι κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 18 μηνών.
Η αύξηση του δείκτη σημειώθηκε μετά τη λήξη της προσωρινής μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στη Γερμανία, η οποία συμπίεσε τις τιμές, και το άλμα 50% των τιμών του αργού πετρελαίου από τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, η αδύναμη οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τις τιμές.
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, πιστεύει ότι μία αύξηση του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.
Τι θα πει η ΕΚΤ για το ευρώ;
Το ευρώ εξασθένισε τις τελευταίες ημέρες αλλά δεν απέχει ουσιαστικά από τα υψηλότερα επίπεδά του από τις αρχές τους 2018.
Αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters προβλέπουν ότι θα ενισχυθεί στο 1,25 δολάριο στο τέλος του 2021, σημειώνοντας άνοδο 3% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδά του.
Μπορεί η ΕΚΤ να εξετάσει το έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων;
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Pablo Hernandez de Cos, δήλωσε αυτό τον μήνα ότι η ΕΚΤ πρέπει να εξετάσει τον έλεγχο της καμπύλης των αποδόσεων για να αυξηθεί ο πληθωρισμός.
Η Αυστραλία και η Ιαπωνία έχουν ήδη θέσει ως στόχους τμήματα της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων, αλλά η πολιτική αυτή είναι πιο περίπλοκη για την ΕΚΤ καθώς δεν διαθέτει μία ενίαια αγορά κρατικών ομολόγων.
Αν και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η επιλογή αυτή θα παραμείνει στην εργαλειοθήκη της ΕΚΤ, δεν θεωρούν ότι θα υιοθετηθεί σύντομα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών