Η απώλεια των 750 μονάδων σε συνδυασμό με την πορεία των ξένων αγορών, αυξάνει τις πιθανότητες προσέγγισης της περιοχής των 730-710 μονάδων.
Οι ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας, της μετάλλαξης του ιού, αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην προμήθεια των εμβολίων, οδηγούν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις, καθώς εκτιμούν πως η ανάπτυξη θα καθυστερήσει.
Ωστόσο, το ΧΑ όπου η αντίδραση από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου δεν είχε την ένταση που παρατηρήθηκε στις αγορές του εξωτερικού σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων, δείχνουν πως η αγορά διαθέτει πολλές ποιοτικές και φθηνές μετοχές.
Μάλιστα αρκετές είναι αυτές που έχουν θέσει υποψηφιότητα για χαμηλό p/e στη χρήση 2020, μέσα στην πανδημία δηλαδή και τα διαδοχικά lockdown.
Ήδη με τα στοιχεία εννεαμήνου, η κερδοφορία αρκετών ήταν ισχυρή.
Οι πολλαπλασιαστές κερδών
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση OTE, Μυτιληναίος και Jumbo έχουν επιδείξει μεγάλες αντοχές μέσα στην κρίση και η πρόσφατη υποχώρηση των μετοχών τις καθιστά και πάλι ελκυστικές.
Η Μυτιληναίος με κέρδη 102 εκατ. ευρώ σχεδόν στο εννεάμηνο έχει p/e 16,5 φορές ενώ οι αναλυτές περιμένουν κέρδη κοντά στα 125 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης.
Ο ΟΤΕ έχει με βάση το εννεάμηνο p/e 14,7 φορές, έχοντας δείξει εξαιρετικές αντοχές.
Παράλληλα η αγορά περιμένει την ολοκλήρωση της πώλησης μέρους της δραστηριότητας στη Ρουμανία, η οποία θα οδηγήσει σε έκτακτη διανομή μερίσματος.
Η Jumbo παρά το κλείσιμο των καταστημάτων, δημοσίευσε στο εννεάμηνο κέρδη προ φόρων και τόκων 123 εκατ. ευρώ και ήδη έχει μπει στο στόχαστρο αρκετών αναλυτών, οι οποίοι αυξάνουν την τιμή στόχο.
Κοντά στις 14 φορές το εκτιμώμενο p/e αφού για το σύνολο της χρήσης τα κέρδη αναμένονται από τους αναλυτές κοντά στα 120 εκατ. ευρώ.
Μονοψήφιο p/e θα έχει σίγουρα η Πλαστικά Θράκης, αφού τα κέρδη στο εννεάμηνο ανήλθαν στα 28,3 εκατ. ευρώ που δίνουν p/e 5,5 φορές.
Μονοψήφιο θα είναι και της Πλαστικά Κρήτης η οποία είχε κέρδη προ φόρων 42,18 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο και αποτίμηση 410 εκατ. ευρώ.
Revoil, ΕΛΤΟΝ, ΕΛΒΕ, Lavipharm και Flexopack, επίσης δημοσίευσαν πολύ καλά αποτελέσματα εννεαμήνου και η πρόσφατη διόρθωση του ΧΑ, έρχεται να αναδείξει την ελκυστική τους αποτίμηση.
Καλή κερδοφορία που μεταφράζεται σε μονοψήφιο p/e είχαν επίσης η Άβαξ και η Newsphone, με την τελευταία να αυξάνει τα κέρδη λόγω έκτακτων, αλλά να διαθέτει πολύ δυνατή ρευστότητα.
Η ρευστότητα που διαθέτουν αρκετές εισηγμένες τις καθιστά ελκυστικές.
Για παράδειγμα τα κέρδη προ φόρων της ΕΥΑΘ δίνουν p/e 11 φορές, αλλά αν αφαιρεθεί το ταμείο από την αποτίμηση το p/e πέφτει περίπου στο μισό.
Το ίδιο ισχύει και για τον ΟΛΘ.
Με κέρδη 17 εκατ. ευρώ περίπου σε επίπεδο προ φόρων και τόκων αλλά με ταμείο 102 εκατ. ευρώ, μάλλον η αποτίμηση των 243 εκατ. ευρώ τον αδικεί.
Η ΕΥΔΑΠ και ο Καρέλιας είναι αντίστοιχες περιπτώσεις.
Κρι-Κρι, Κτήμα Λαζαρίδη και Παΐρης θα ικανοποιήσουν λογικά την αγορά και με τα ετήσια αποτελέσματα
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών