Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου υπό καθεστώς προσωρινών ελέγχου στην εξαγωγή εμβολίων για τον Covid-19 που παράγονται στην ΕΕ, μετά τη διαμάχη με την βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca και τα ευρύτερα ζητήματα που ανέκυψαν στην προμήθεια των εμβολίων .
Η Pfizer έκανε την αρχή δηλώνοντας ότι ότι θα μειώσει προσωρινά την παραγωγή ενώ θα αναβαθμίσει την παραγωγική της ικανότητα στο εργοστάσιο της στο Βέλγιο.
Την περασμένη εβδομάδα, η AstraZeneca δήλωσε επίσης ότι θα παραδώσει πολύ λιγότερες δόσεις στην ΕΕ την άνοιξη από ό, τι αναμενόταν αρχικά, λόγω προβλημάτων παραγωγής στα εργοστάσιά της στην Ολλανδία και το Βέλγιο.
Αφού πίεσε την AstraZeneca αυτήν την εβδομάδα για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και, στη συνέχεια, προτρέποντας την εταιρεία να μεταφέρει εμβόλια που κατασκευάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός της, η ΕΕ επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι εφαρμόζει προσωρινούς ελέγχους στις εξαγωγές εμβολίων.
Προτεραιότητα
«Η προστασία της υγείας των πολιτών μας παραμένει ύψιστη προτεραιότητά μας και πρέπει να θεσπίσουμε τα απαραίτητα μέτρα για να το επιτύχουμε», δήλωσε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
«Αυτός ο μηχανισμός διαφάνειας και ενημέρωσης προσωρινός και φυσικά θα συνεχίσουμε να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας έναντι των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».
Οι έλεγχοι αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της ΕΕ
Το καθεστώς ελέγχου της ΕΕ στις εξαγωγές εμβολίων θα περιλαμβάνει την υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιρειών να ενημερώνουν εκ των προτέρων τις εθνικές αρχές για τις ποσότητες και τον προορισμό τυχόν αποστολών εμβολίων εκτός ΕΕ, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.
Τα εργοστασία παραγωγής εμβολίων στην ΕΕ / εταιρεία
Το καθεστώς ελέγχου της ΕΕ στις εξαγωγές εμβολίων θα περιλαμβάνει την υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιρειών να ενημερώνουν εκ των προτέρων τις εθνικές αρχές για τις ποσότητες και τον προορισμό τυχόν αποστολών εμβολίων εκτός ΕΕ, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.
Τα εργοστασία παραγωγής εμβολίων στην ΕΕ / εταιρεία
Τα κριτήρια
Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στα κράτη της ΕΕ να μπλοκάρουν τις εξαγωγές εάν δεν έχει ικανοποιείται ένα σύνολο προκαθορισμένων κριτηρίων, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Ο κύριος όρος θα είναι ότι οι εταιρείες έχουν ήδη παραδώσει επαρκή αριθμό δόσεων στα μέλη της ΕΕ, όπως ορίζεται στις υφιστάμενες συμφωνίες προμήθειας που έχουν υπογραφεί.
Ειδικές εξουσίες
Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, ο Michel συζήτησε τη χρήση ενός άρθρου έκτακτης ανάγκης των συνθηκών της ΕΕ (το άρθρο 122) , το οποίο θα παραχωρούσε στην ΕΕ ειδικές εξουσίες για παρέμβαση στην παραγωγή εμβολίων, σε μια επιστολή που εστάλη σε μια ομάδα ηγετών της ΕΕ.
Οι εν λόγω έκτακτες εξουσίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον εξαναγκασμό των φαρμακοποιών να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους και τις εγκαταστάσεις παραγωγής τους, ακόμη και τη δήμευση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στις πατέντες, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που γνωρίζει το θέμα.
Οι εν λόγω έκτακτες εξουσίες προορίζονται να χρησιμοποιηθούν μόνο ως έσχατη λύση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Βέλγιο
Εν τω μεταξύ, το Βέλγιο κοινοποίησε στη Κομισίον ένα σχέδιο νόμου που θα του επέτρεπε να περιορίσει τις εξαγωγές βασικών φαρμάκων και δραστικών ουσιών,
Η διατύπωση του νόμου μπορεί να ανοίξει την πόρτα για τον περιορισμό των εξαγωγών εμβολίων από μια χώρα όπου βασίζονται οι βασικές εγκαταστάσεις παραγωγής της Pfizer. και της AstraZeneca
Αυτό το αίτημα κάνει αναφορά στις ειδικές συνθήκες προστασίας της δημόσιας υγείας οι οποίες επιτρέψουν τη λήψη έκτακτων μέτρων.
Αυτή τη στιγμή αξιολογείται από την επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Ο εξοπλισμός
To σύστημα αδειών εξαγωγής θα στηρίζεται σε μια ευρωπαϊκή ρύθμιση που έχει τεθεί σε ισχύ μεγάλο μέρος του 2020 και αφορούσε τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, γάντια και άλλα υλικά σχετιζόμενα με την υγειονομική κρίση και έθετε περιορισμούς στις εξαγωγές των εν λόγω ειδων.
Έως το Μάρτιο
Το νέο σύστημα ελέγχου της διακίνησης των εμβολίων θα διαρκέσει αρχικά έως τα τέλη Μαρτίου, με δυνατότητα παράτασης.
Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι ο κύριος στόχος είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με την κατάσταση στην αγορά.
Η ΕΕ έχει επιτύχει συμφωνίες με φαρμακοβιομηχανίες για συνολικά 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις από αυτές 400 εκατομμύρια δόσεις είναι του εμβολίου της AstraZeneca
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών