γράφει : Μαρία Παπαδάτου
Μεγάλο πλήγμα θα αποτελέσει για την ελληνική οικονομία - και όχι μόνο- το ενδεχόμενο να χαθεί και η τουριστική σεζόν του 2021, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποεί η Capital Economics.
Η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων της Covid-19 και η αργή πρόοδος των αρχών της Ευρωζώνης όσον αφορά τους εμβολιασμούς, σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να χαθεί άλλη μία καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, σημειώνουν οι αναλυτές.
Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα στην ελληνική οικονομία και θα καθυστερούσε σημαντικά την ανάκαμψη στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Η τεράστια σημασία των τουριστικών εσόδων
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η αργή πρόοδος στους εμβολιασμούς (διάγραμμα 1) σημαίνει ότι ενδέχεται να χρειαστούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη ζώνη του ευρώ από ό, τι αλλού.
Ακόμη και αν τα εγχώρια lockdown χαλαρώσουν, οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο της Ευρώπης.
Η Πορτογαλία, η Ελλάδα και τα μικρά νησιά της Μεσογείου αναμένεται να δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα.
Τα διαγράμματα 2 και 3 καταγράφουν τις μη εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγικές ταξιδιωτικές υπηρεσίες, οι οποίες μετρούν τις δαπάνες από μη κατοίκους, εξαιρουμένων των διασυνοριακών μετακινήσεων, των εποχιακών εργαζομένων και των φοιτητών. Τα δεδομένα αφορούν το 2019, πριν από την κατάρρευση του τουρισμού που προκάλεσε η πανδημία.
Η τεράστια αύξηση του 3ου τριμήνου καταδεικνύει τη σημασία των τουριστικών αφίξεων το καλοκαίρι, και συνεπώς πόσο εξαρτάται η ανάκαμψη αυτών των οικονομιών από την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.
Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την Ισπανία
Μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών, η Ισπανία κινδυνεύει περισσότερο, σύμφωνα με την Capital Economcs.
Οι εξαγωγές ταξιδιωτικών υπηρεσιών της Ισπανίας στο τρίτο τρίμηνο είναι συνήθως ισοδύναμες με περίπου 2% του ετήσιου ΑΕΠ, αλλά μειώθηκαν μόλις στο 0,5% πέρυσι. Το εποχιακό μοτίβο είναι λιγότερο ακραίο στη Γαλλία και την Ιταλία και σχεδόν ανύπαρκτο στη Γερμανία. (διάγραμμα 3). Έτσι, εάν η τουριστική δραστηριότητα παραμένει περιορισμένη αυτό το καλοκαίρι, όπως φαίνεται όλο και πιο πιθανό, το ΑΕΠ θα παραμείνει σε χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.
Βεβαίως, σημειώνει η Capital Economics, ορισμένα από τα έσοδα που χάθηκαν λόγω της απουσίας ξένων τουριστών ενδέχεται να καλυφθούν από τις πρόσθετες δαπάνες εγχώριων τουριστών, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ωστόσο, εξετάζοντας τις καθαρές εξαγωγές ταξιδιωτικών υπηρεσιών, οι οποίες αφαιρούν τις δαπάνες των κατοίκων εσωτερικού σε ξένες χώρες, οι οικονομίες του Νότου ξεχωρίζουν ως ευάλωτες. Αντίθετα, το Βέλγιο και η Γερμανία θα μπορούσαν ακόμη και να επωφεληθούν, καθώς η πιθανή απώλεια ξένων τουριστικών δαπανών θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από πρόσθετες δαπάνες κατοίκων που κανονικά επισκέπτονταν άλλες χώρες (διάγραμμα 4).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών