Οι μικρομέτοχοι της GameStop από θηρευτές έγιναν θηράματα, αναφέρει σε άρθρο του για τους Financial Times ο διακεκριμένος οικονομολόγος Mohamed El Erian.
Η επανάσταση των μικρομετόχων, όπως πυροδοτήθηκε από την πλατφόρμα Reddit, αποκάλυψε με οδυνηρό τρόπο τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος ενώ παράλληλα αποτέλεσε ένα καλό μάθημα για αυτούς που αρέσκονται στο να εξεγείρονται – αν και αυτό δεν σημαίνει πως η Ιστορία δεν θα επαναληφθεί, αναφέρει ο El Erian.
Πρώτα απ’ όλα, τα πρώτα λάφυρα μετά την επίθεση κατά της «καθεστηκυίας τάξης» ήταν δύσκολο να διατηρηθούν, αφού οι Redditors ήταν ένα κίνημα χωρίς ηγεσία, χωρίς δύναμη και ευκολοκατάβλητο.
Δεύτερον, η άρχουσα χρηματοπιστωτική τάξη πέρασε γρήγορα στην αντεπίθεση, συνεπικουρούμενη από δυνάμεις που επιθυμούσαν την παλινόρθωση, την τάξη και την ηρεμία, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι η εξής: Μια ομάδα νεαρών και άπειρων επενδυτών, με τη βοήθεια σύγχρονων πλατφορμών επικοινωνίας και δωρεάν εφαρμογών για συναλλαγές, όπως η Robinhood, προσπάθησε να καταβάλει τα hedge funds εκμεταλλευόμενη το «pain trade».
Αυτή η προσπάθεια έφερε ένα τεράστιο short squeeze σε μια «χούφτα» μετοχών, μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν και η GLM (GameStop).
Προσπαθώντας να σωθούν, τα funds έπρεπε να συγκεντρώσουν μετρητά με την πώληση long θέσεων, γεγονός που προκάλεσε πιέσεις στην αγορά.
Η στρατηγική λειτούργησε εξαιρετικά καλά, αρχικά.
Στη συνέχεια, όμως, υπήρξαν δυσλειτουργίες.
Η ικανότητα των μικρομετόχων να αγοράζουν, σε κάθε short squeeze, παρεμποδίστηκε από περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις πλατφόρμες συναλλαγών.
Επίσης, η αγοραστική δύναμη των «επαναστατών» εξασθένησε, καθώς στράφηκαν προς το ασήμι.
Τέλος, οι εγχύσεις κεφαλαίου σταθεροποίησαν τους brokers και το αιματοκύλισμα των hedge funds.
Πράγματι, μέχρι το μεσημέρι της Νέας Υόρκης την Τετάρτη, η GameStop έπεφτε 70% από την αρχή της εβδομάδας, ενώ η τιμή του αργύρου σημείωνε βουτιά -8%.
Κάπως έτσι τα hedge funds αντιστάθμισαν ώς έναν βαθμό τις απώλειές τους και πολλοί μικρομέτοχοι από θηρευτές έγιναν θηράματα
Διαρθρωτικές αδυναμίες
Όπως προειπώθηκε, η υπόθεση των Reddit Riots αποκάλυψε τις διαρθρωτικές αδυναμίες των αγορών.
«Στη Wall Street δεν γίνεται να κάνεις φίλους.
Εάν δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε ποιος είναι ο αδύναμος κρίκος, αυτός είστε εσείς» αναφέρει ο El Erian, προσθέτοντας:
«Ακόμα κι έτσι, όμως, θα ήταν κοντόφθαλμο να πιστέψουμε ότι οι αγορές έχουν ανακάμψει πλήρως από αυτό το γεγονός και παραμένουν απρόσβλητες από περαιτέρω διαταραχές.
Οι αρχές κοιμήθηκαν ξανά και μπορεί να τους πάρει ξανά ο ύπνος στο τιμόνι»
Συστημικός κίνδυνος
Κρίνοντας από τα δισεκατομμύρια δολάρια που χρειάστηκε να αντλήσει η Robinhood λόγω επείγουσας χρηματοδοτικής ανάγκης, το χρηματοπιστωτικό σύστημα έφτασε πολύ κοντά σε ένα ατύχημα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια βόμβα με την ταυτόχρονη ραγδαία απομόχλευση των οικονομικών ισολογισμών.
Επιπλέον, σημειώνεται πως η όρεξη για υπερβολική ανάληψη κινδύνων καταδεικνύει το χάσμα χρηματιστηρίου και πραγματικής οικονομίας (Wall Street - Main Street).
Τα πράγματα έγιναν, μάλιστα, πολύ πιο επικίνδυνα από τη στιγμή που η αντίδραση της αγοράς για να αποφευχθεί το «ατύχημα» ήταν να αναλάβει ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εξέγερση των μικρομετόχων έμοιαζε με πολλά πολιτικά κινήματα που προωθούσαν τη συμμετοχικότητα και την εκδημοκρατικοποίηση.
Απέτυχε, ωστόσο, να διατηρήσει την ορμή της και απογοήτευσε.
Βέβαια, οι δυνάμεις που υποκίνησαν την εξέγερση είναι εκεί, ακόμη.
Οι αγορές συνέχισαν να συμπεριφέρονται όπως πάντα, αντί να εσωτερικοποιήσουν τα μαθήματά της.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών