(Συνεχές upd) Με το γ’ κύμα της επιδημίας να «χτυπά» χάρη και στις μεταλλάξεις με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Αττική και να απειλεί τη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα, οι επιστήμονες αναμένεται να εισηγηθούν σήμερα Παρασκευή 5/2 τα νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα εκτιμήσει και θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιστήμονες φέρονται να εισηγήθηκαν καθολικό lockdown σε Πάτρα και Χαλκίδα αλλά και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα στην Αττική
Σύμφωνα με τιςίδιες πληροφορίες, οι ειδικοί προτείνουν να σταματήσει τελείως η λειτουργία του λιανεμπορίου σε Πάτρα και Χαλκίδα, ενώ δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τι θα γίνει με τα σχολεία.
Ωστόσο, αναφέρεται πως στο «κόκκινο» θα ενταχθεί ολόκληρη η Αχαΐα.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη και η αγωνία των ειδικών εστιάζει στο να μη χαθεί ο έλεγχος με την επιδημία στην Αττική, διότι σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι θα είναι τέτοια η εξέλιξη που το ΕΣΥ δεν θα καταφέρει να τη διαχειριστεί.
Με τους επιστήμονες λοιπόν να θυμίζουν τις ημέρες της Θεσσαλονίκης του περασμένου Νοεμβρίου και να προειδοποιούν για τον κίνδυνο να γίνουμε… Πορτογαλία, σήμερα είναι η ημέρα που θα ανακοινωθούν νέοι περιορισμοί.
Όμως τα περιθώρια για ελιγμούς είναι περιορισμένα και τα διλήμματα σκληρά.
Το λάθος Μητσοτάκη
Κύριο μέλημα των ειδικών είναι ο περιορισμός της κινητικότητας και κατ’ επέκταση των συναθροίσεων.
Πρόκειται για ένα στοίχημα που χάθηκε από την τότε «ανεμελιά» του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος βρέθηκε από το Λυκαβηττό στην Πάρνηθα για ποδήλατο.
Αντί τότε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να παραδεχθούν το λάθος αυτής της κίνησης και να αναλάβουν πραγματικά το πολιτικό κόστος, αντί να τονίσουν πως ισχύει η σύσταση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο πλησίον της κατοικίας, υποστήριξαν πως δεν έγινε κανένα λάθος, καθώς όλοι οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται οπουδήποτε εντός της Αττικής για σωματική άσκηση.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπορούν 4 εκατομμύρια πολίτες, στέλνοντας «6», να πηγαίνουν όπου θέλουν και για όση ώρα θέλουν εντός της Αττικής.
Αδυναμίες κυβέρνησης
Το λάθος αυτό του πρωθυπουργού συνοδεύτηκε από δύο ακόμα αδυναμίες της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση δεν κατάφερε πραγματικά να εφαρμόσει και να ελέγξει την τηλεργασία με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της ημέρας να γίνονται εκατοντάδες χιλιάδες μετακινήσεις εργαζόμενων.
Αυτό με τη σειρά του είχε χιλιάδες εργαζόμενοι να συνωστίζονται και στις αστικές συγκοινωνίες, μια και πάλι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αυξήσει τα μέσα μεταφοράς έτσι ώστε να ασφαλείς μετακινήσεις.
Το αποτέλεσμα είναι να καταγράφεται το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν κυβέρνηση και επιστήμονες.
Σεισμολόγους … θυμίζουν οι λοιμωξιολόγοι
Με το στοίχημα της κινητικότητας να έχει χαθεί και με τις μετακινήσεις να εξακολουθούν να μην είναι ασφαλείς, οι παρεμβάσεις των ειδικών είναι περιορισμένες.
Και εστιάζουν στους συνήθεις ύποπτους τομείς: τα σχολεία, το λιανεμπόριο και την απαγόρευση μετακίνησης.
Αλλά και εδώ επικρατεί αλαλούμ, καθώς οι λοιμωξιολόγοι αρχίζουν … να θυμίζουν σεισμολόγους, μια και για το ίδιο θέμα καταγράφονται εξαιρετικά διαφορετικές θέσεις και εμφανίζονται διχασμένοι για το τι πρέπει να κλείσει.
Από τη μια λένε ότι τα σχολεία, και ειδικά τα δημοτικά και τα γυμνάσια δεν ευθύνονται για τη διασπορά του ιού, από την άλλη λένε ότι πρέπει να κλείσουν διότι έχουν δραματική επίπτωση στην πανδημία.
Ημίμετρα
Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια για τους νέους περιορισμούς είναι εν πολλοίς γνωστά.
Το ένα σενάριο θέλει να κλείνουν από την ερχόμενη Δευτέρα 8/2 όλα τα σχολεία, ακόμα και τα δημοτικά, αν και το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τέτοια εισήγηση.
Δεν αποκλείεται όμως να προταθεί να παραμείνουν ανοιχτά νηπιαγωγεία και δημοτικά, και να επιστρέψουν σε τηλεκπαίδευση γυμνάσια και λύκεια ή και να μην υπάρξει καμία αλλαγή εφόσον τροποποιηθεί η λειτουργία της αγοράς.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε σημερινές της δηλώσεις η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι το θέμα του εάν θα κλείσουν ή όχι τα σχολεία δεν είναι στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης των ειδικών.
Το δεύτερο σενάριο θέλει να επιστρέφει όλο το λιανεμπόριο σε click away.
Οι αποφάσεις για την αγορά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει με τα σχολεία.
Εάν δηλαδή κλείσουν όλα τα σχολεία, δεν αποκλείεται το λιανεμπόριο να εξακολουθήσει να λειτουργήσει όπως σήμερα με click away και με click inside για ένδυση, υπόδηση, βιβλιοπωλεία, κοσμήματα.
Εάν όμως παραμείνουν ανοιχτά όλα τα σχολεία, τότε δεν αποκλείεται τα μέτρα για τη λειτουργία της αγοράς να αυστηροποιηθούν με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομία.
Αττική: Προς απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα
Το τρίτο σενάριο έχει να κάνει με την απαγόρευση της κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 21:00 το βράδυ που ισχύει σήμερα για την Αττική.
Ωστόσο πρόκειται για ένα σενάριο εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί τις καθημερινές, μια και αυτό θα έχει διαδοχικές συνέπειες στη λειτουργία της αγοράς και στις μετακινήσεις.
Για αυτό το λόγο «ακούγεται» πιο έντονα το σενάριο για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα (μια και θεωρείται πιο εύκολο στην εφαρμογή του) ενώ εξαιρετικά δύσκολο εκτιμάται ότι θα είναι να εφαρμοστεί η απαγόρευση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο στην Αττική.
Είναι προφανές πως αυτά τα σενάρια αφορούν σε ημίμετρα (τι μπορεί να προσφέρει μια απαγόρευση κυκλοφορίας για 3 ώρες το Σάββατο και την Κυριακή;) που δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα, εάν η κατάσταση στην Αττική είναι τόσο δραματική όσο την περιγράφουν οι ειδικοί.
Γιατί υπάρχουν και εκείνοι οι επιστήμονες που αναφέρουν πως τα πράγματα είναι ακόμα διαχειρίσιμα, πως δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα και απλά να εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα.
Πάντως, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως στο τραπέζι παραμένει και το σενάριο ενός καθολικού lockdown, το οποίο όμως δεν θέλει κανείς, ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι ειδικοί, ούτε οι πολίτες.
Το ερώτημα όμως είναι εάν αυτό καταστεί αναπόφευκτο τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες.
Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα χορηγείται σε ηλικίες άνω των 65 ετών - Από τις 12/2 ο εμβολιασμός για ηλικίες 60-64
Στη γραμμή και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κινηθεί τελικά και η Ελλάδα, που τελικά δεν θα χορηγήσει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό της AstraZeneca σε άτομα των 65 ετών.
Σύμφωνα, δε, με την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμού, στις 12 Φεβρουαρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 60-64 ετών.
Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα (8/2/2021), οπότε και αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία.
«Η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας είναι το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγηθεί και στη χώρα μας, σε ηλικίες κάτω των 65 ετών είχε επιβεβαίωσει νωρίτερα στον Σκάι η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Ιωάννα Παυλοπούλου, καθηγήτρια παιδιατρικής, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμβολιασμών.
Το θέμα της αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου εμβολίου στις ηλικίες άνω των 65, αποτελεί σημείο αιχμής, με πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και επιστήμονες να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά του.
Σημειώνεται πως κι άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ιταλία και η Πολωνία, έχουν αποφασίσει να μην χορηγήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Μόνη λύση ένα καθολικό lockdown τριών εβδομάδων - Έξαρση από 17/2
Τη θέση ότι η μόνη λύση απέναντι στην έξαρση κρουσμάτων είναι η επιβολή ενός καθολικού lockdown για τρεις εβδομάδες διατυπώνει ο καθηγητής ΑΠΘ, Μ. Σαρηγιάννης, ο οποίος πάντως εκτίμησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα φανεί από τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Σε δηλώσεις του στο Open ο κ.Σαρηγιάννης είπε ότι ένα lockdown θα αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο ανάσχεσης του τρίτου κύματος του κοροναϊού στη χώρα μας.
«Το μοντέλο προβλέπει αύξηση που θα είναι φανερή από τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Θα έχουμε μία ύφεση την επόμενη εβδομάδα λόγω καλού καιρού.
Όμως δεν πρέπει να μας ξεγελάσει, γιατί από τις 17 Φεβρουαρίου περιμένουμε την αύξηση.
Αυτή μπορεί να οδηγήσει στα 2.000 κρούσματα πανελλαδικά» είπε ο κ.Σαρηγιάννης, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει μοχλό πίεσης στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας της χώρας μας και για αυτό και θεωρεί πολύ σημαντική την προληπτική κίνηση του ολικού lockdown.
Χρήσιμο για την Αττική ένα ολικό lockdown
«Λόγω της σημερινής κατάστασης θα έχουμε μεγάλη πίεση.
Στην Αττική έχουμε 60% - 61%, πληρότητα στις ΜΕΘ, όταν είχαμε τα 3.000 κρούσματα, τα νοσοκομεία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης, αναφέροντας πως η ανάπτυξη του μεταλλαγμένου στελέχους θα φανεί στο τέλος της άνοιξης.
«Οπότε στα μέσα με 20 Μαρτίου θα πρέπει να λάβουμε πολύ σκληρά μέτρα.
Για αυτό λέω να προλάβουμε» είπε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος πρότεινε να υπάρχουν διαφοροποιημένα μέτρα ανά περιοχή.
«Θα μπορούσαμε να κάνουμε και διαφοροποιημένα μέτρα ανά περιοχή.
Για την Αττική όμως θα ήταν πολύ χρήσιμο ένα ολικό lockdown.
Στη Θεσσαλονίκη θα ήταν ένα προληπτικό μέτρο, τα κρούσματα δεν το υποστηρίζουν.
Η Θεσσαλονίκη όμως ξέρουμε ότι έχει μία πολύ γρήγορη δυναμική, ενώ υπάρχει η αφρικανική και η βρεταν
Καπραβέλος (διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου): Να κλείσουν όλα τα σχολεία από τη Δευτέρα 8/2
Υπέρ του να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων από την ερχόμενη Δευτέρα 8/2 τάσσεται ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής, προειδοποιώντας για επιδημιολογική έκρηξη στην αντίθετη περίπτωση.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Καπραβέλος είπε ότι με το άνοιγμα των σχολείων, η κινητικότητα έχει υπεραυξηθεί και για να μη φτάσουμε να κλείσουμε την αγορά, όλα τα σχολεία μπορούν να κλείσουν άμεσα πριν φτάσουμε στην έκρηξη.
«Ήταν υψηλού ρίσκου η απόφαση να ανοίξουμε τα σχολεία, το είχα πει από τις 15 Ιανουαρίου.
Δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές πριν φτάσουμε στην έκρηξη.
Χρειάζεται αυστηροποίηση μέτρων, όχι έλεγχων.
Σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα Αθήνα πρέπει αυτή τη στιγμή να επανεξετάσουμε ζητήματα» τόνισε ο κ.Καπραβέλος, αναφέροντας πως «κρούσματα αρχίσαμε να βλέπουμε σε νεαρή ηλικία ευτυχώς που δεν έχουν βάρια συμπτωματολογία» καθώς και ότι «ακόμα οι ΜΕΘ δεν πιέζονται».
«Υπάρχουν κρούσματα και στα παιδιά σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πια ο μύθος ότι τα παιδιά δεν νοσούν...
Υπάρχει χαμηλή ανοσία, χαμηλή διαθεσιμότητα εμβολίων, δεν είμαστε οπλισμένοι» είπε ο κ.Καπραβέλος.
Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Έρχεται γ’ κύμα covid – Αυξήθηκε πάνω από 180% το ιικό φορτίο στην Αττική
Την θέση ότι έρχεται γ’ κύμα κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος υποστήριξε πως την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο κ. Θωμαΐδης υποστήριξε ότι μέσα σε μια εβδομάδα, το ιικό φορτίο αυξήθηκε περισσότερο από 180%, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 42%.
«Αυτό μας υποδεικνύει ότι έρχεται το τρίτο κύμα.
Η σταδιακή αύξηση έχει ξεκινήσει από τα Χριστούγεννα» είπε ο κ. Θωμαΐδης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα «αυτήν την απότομη αύξηση να μην την δούμε και σε κρούσματα».
Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς
«Στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο είχε παρατηρηθεί εξίσου απότομη αύξηση» είπε ο καθηγητής, ο οποίος σχετικά με τα τεστ, εκτίμησε ότι αν πράγματι γίνονταν περισσότερα θα βρίσκαμε και περισσότερα κρούσματα.
Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Δεν είναι αναγκαία η λήψη νέων μέτρων, να εφαρμοστούν τα υπάρχοντα
Τη θέση πως δεν είναι αναγκαία η λήψη νέων μέτρων και ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα διατύπωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας ότι η σταθεροποίηση των κρουσμάτων δείχνει πως η πανδημία είναι υπό διαχείριση.
«Τα μέτρα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί.
Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε.
Η σταθεροποίηση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, μαρτυρά ότι η πανδημία βρίσκεται υπό διαχείριση οπότε καινούργια μέτρα στην παρούσα φάση θα ήταν περιττά.
Το να ανακοινώνουμε κάθε δυο μέρες μέτρα δεν έχει κανένα νόημα αν δεν τα εφαρμόζουμε» είπε μιλώντας στο Mega η κα.Παγώνη, η οποία ανέφερε ότι η επιτροπή των ειδικών παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη του ιού στη χώρα και βήμα βήμα αποφασίζει τις επόμενες κινήσεις.
Πάντως, η κα.Παγώνη ερωτηθείσα για τα σενάρια σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα στην Αθήνα, είπε ότι δεν είναι καλή ιδέα.
«Το να κλείσεις από τις 18:00 η ώρα την Αττική δεν έχει κανένα νόημα».
Το ζητούμενο είναι η τήρηση των μέτρων και η ατομική ευθύνη που φέρουν οι πολίτες, η οποία θα πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και όλοι να αναλογιστούν την κρισιμότητα της κατάστασης» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Στο κόκκινο Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων αυξάνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ χθες 4/2 αυξήθηκε -μετά από αρκετό καιρό- και ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Η πρώτη είδηση που βγαίνει αφορά τη Θεσσαλονίκη, η οποία επιστρέφει στο «κόκκινο», καθώς το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου.
Αυτό σημαίνει ότι θα υπαχθεί στη λίστα των μέτρων που αφορούν τις «κόκκινες» περιοχές, δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα και περιορισμούς στην κίνηση.
Η δεύτερη παρέμβαση που βρίσκεται στο τραπέζι της συζήτησης ενόψει της σημερινής 5/2 ανακοίνωσης των μέτρων, αφορά την Αττική και πιο συγκεκριμένα το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Η Αττική αποτελεί μοναδική εξαίρεση στον κανόνα των «κόκκινων περιοχών», καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 21:00 το βράδυ και όχι από τις 18:00 το απόγευμα.
Οι σκέψεις των αρμοδίων αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα μόνο τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα, λόγω και του καλού καιρού που προβλέπεται.
Η έκθεση του ΕΟΔΥ χθες 4/2 ανέδειξε για μία ακόμη φορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αττική, αλλά και άλλες περιοχές, καθώς η αύξηση είναι σημαντική.
Τα ημερήσια κρούσματα διατηρήθηκαν σε τετραψήφιο αριθμό για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με το 50% να εντοπίζεται στις περιοχές της Αττικής.
Μεγάλος προβληματισμός όμως επικρατεί και για την κατάσταση στην Αχαΐα, όπου ενδεχομένως και αυτή να μπεί στο «κόκκινο».
Στους 5.903 οι νεκροί
Στους 5.903 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 4/2 1.070 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 04 Φεβρουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.070, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 160.935 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 51,9% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 25, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.903 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 249 (71,9% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Σε ισχύ ο χάρτης
Σε ισχύ είναι από τις 30/1 ο χάρτης μέτρων υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την COVID-19, ο οποίος διακρίνει τις περιοχές σε επίπεδο Α – Επιτήρησης (κίτρινο χρώμα) και επίπεδο Β – Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο χρώμα).
Ο χάρτης καθορίζει και τα πρόσθετα αυστηρά μέτρα στις επικίνδυνες «κόκκινες» περιοχές αλλά και τις αλλαγές αναφορικά με το άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Τα νέα μέτρα που ισχύουν στην «κόκκινη» Αττική από το Σάββατο 30 Ιανουάρίου 2021, αλλά και στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, διαφοροποιείται ως προς το ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική εξακολουθεί να είναι από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, έως τις 05:00 το πρωί.
Επανήλθε το click away
Όσον αφορά στα καταστήματα, στην Αττική επανήλθε το click away, με εξαίρεση ένδυση, υπόδηση και κοσμηματοπωλεία, τα οποία λειτουργούν με ραντεβού.
Ανοιχτά παραμένουν επίσης τα κομμωτήρια και τα νυχάδικα, ενώ ανοίγουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ για όλες τις περιοχές, εκτός από τις «κόκκινες».
Αυτό σημαίνει ότι στην Αττική θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.
«Κοκκίνισαν» Χαλκιδική, Λασίθι και Ζάκυνθος
Στο Επίπεδο Β - Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας εντάχθηκαν από την Δευτέρα 1/2 οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου .
Στις περιοχές αυτές ισχύουν τα επιπρόσθετα μέτρα του Επιπέδου Β.
Συγκεκριμένα:
Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00 το πρωί
Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021
Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια
Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25τ.μ.
Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα επιπρόσθετα μέτρα ισχύουν και τα οριζόντια μέτρα που εφαρμόζονται σε όλη την Επικράτεια.
Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
• Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
• 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.
• Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
• Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
• Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
• Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.
• Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.
Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α' - επιτήρησης.
Στο επίπεδο Α' ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων
1ο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί
2ο. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης
3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών.
Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.
4ο. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν.
Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση.
Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης.
Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του.
Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.
«Στις κόκκινες» περιοχές μπαίνει η Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής, πλην των νήσων Αττικής, έπειτα από εισήγηση των επιδημιολόγων και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, γεγονός που θέτει σε ισχύ πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την περιοχή.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορvνοϊού στην Ελλάδα, από αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα για την περιφερειακή Ενότητα της Αττικής πλην της περιφερειακής Ενότητας των νήσων:
Συγκεκριμένα από για την Π.Ε Αττικής (πλην των νήσων) ισχύει:
1- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.
2- Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)
3- Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
4- Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών