Η επίσκεψη του Borrell στη Ρωσία προκάλεσε την έντονη αντίδραση 73 Ευρωβουλευτών
Σε νέο… χαμηλό έχει υποχωρήσει η ήδη «παγωμένη» σχέση της ΕΕ με τη Ρωσία και η τελευταία συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Sergei Lavrov, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Josep Borrell, αποτελεί τρανταχτή απόδειξη.
Μάλιστα, όπως σχολιάζει το CNBC, το κλίμα ήταν τόσο αρνητικό με αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές να έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται εάν η «ταπεινωτική» συνάντηση θα έχει και πολιτικές συνέπειες.
Η συνάντηση Borrell-Lavrov
O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell, επισκέφθηκε τη Μόσχα ώστε να εκφράσει την αντίθεση της ΕΕ στη σύλληψη του Alexei Navalny, ενός σκληρού επικριτή του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.
Ωστόσο, ο Borrell δεν κατάφερε να αντικρούσει τα σχόλια του Ρώσου ομολόγου του κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, όταν ο τελευταίος χαρακτήρισε την ΕΕ «αναξιόπιστο εταίρο».
Παράλληλα, ο Borrell έμαθε μέσω του twitter κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ότι η Ρωσία απέλασε τρεις διπλωμάτες της ΕΕ λόγω της συμμετοχής τους σε διαδηλώσεις στήριξης του Navalny.
«Η συνάντηση με τον υπουργό Lavrov επιβεβαίωσε ότι Ευρώπη και Ρωσία χωρίζουν.
Φαίνεται ότι η Ρωσία απομακρύνεται από την Ευρώπη» επεσήμανε ο Borrell σε άρθρο του δύο ημέρες μετά τη συνέντευξη Τύπου.
Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «πολύπλοκη επίσκεψη στη Μόσχα».
Η επίσκεψη του Borrell στη Ρωσία προκάλεσε την έντονη αντίδραση 73 Ευρωβουλευτών οι οποίοι κάλεσαν την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, «να αναλάβει δράση, εάν ο Borrell δεν παραιτηθεί».
Σε κοινή επιστολή τους, ανέφεραν ότι ο Borrell απέτυχε «να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την επίσκεψή του», γεγονός που προκάλεσε «σοβαρή ζημιά στη φήμη της ΕΕ».
Οι σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας ήταν ασταθείς εδώ και αρκετό καιρό, αλλά οι σχέσεις τους είναι κρίσιμες καθώς έχουν κοινά οικονομικά, ενεργειακά και στρατηγική συμφέροντα.
Η Jade McGlynn από το think tank Henry Jackson Society περιέγραψε τη σχέση ΕΕ-Ρωσίας ως «εύφλεκτο καύσιμο» μετά το ταξίδι του Borrell στη Μόσχα.
«Η ΕΕ δεν έχει την κατάλληλη στρατηγική για τη Ρωσία.
Δεν έχει νόημα για αναθέρμανση των σχέσεων, από τη στιγμή που η Ρωσία δεν θέλει» επισημαίνει η ίδια, σύμφωνα με το CNBC.
Επιδείνωση των σχέσεων σε πολλά επίπεδα
Και οι δύο πλευρές προσπάθησαν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους για το εμπόριο, την ενέργεια, τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, πριν το 2014.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ είχε υποστηρίξει την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου που ολοκληρώθηκε το 2012.
Ωστόσο, η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 ήταν ένα σημείο καμπής στη σχέση των δύο πλευρών.
Η ΕΕ αντιτάχθηκε σε αυτή την κίνηση και επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Οι σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας επιδεινώθηκαν περαιτέρω όταν η Ρωσία παρενέβη στον πόλεμο της Συρίας αλλά και σε άλλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
Επιπλέον, αρκετές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη Ρωσία έχουν επίσης προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένης μιας που επιτρέπει στον Putin να παραμείνει στην εξουσία πέρα από την τρέχουσα θητεία του.
«Η σχέση τους ήταν πάντα δύσκολη» δήλωσε στο CNBC ο Ian Lesser, αντιπρόεδρος στο The German Marshall Fund των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι «τώρα οι σχέσεις τους επιδεινώνονται σε πολλά επίπεδα».
Ως αποτέλεσμα, ο Lesser αναμένει περισσότερη πίεση στο project του Nord Stream 2, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσιγκτον.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών