Ο διορισμένος πρωθυπουργός Mario Draghi εξασφάλισε τελικά και την υποστήριξη του Κινήματος των 5 Αστέρων, για τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης που θα αποφασίσει πώς θα δαπανήσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ (240 δισεκατομμύρια δολάρια) όσο είναι το ποσό από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει η Ιταλία ως βοήθεια στην επανέναρξη της οικονομίας από την πανδημία.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ήταν ένα βήμα πριν την συγκρότηση της κυβέρνησής του και σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο Ιταλός τεχνοκράτης και εντολοδόχος πρωθυπουργός θα παρουσιάσει απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Sergio Mattarella την λεπτομερή λίστα των υπουργών του και δεν θα την συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Μέχρι αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση αναμένεται να πάρουν μέρος πολιτικοί από σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα: η κεντροαριστερά του Zingaretti, το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Renzi, η Φόρτσα Ιτάλια του Berlusconi, η Λέγκα του Salvini ενώ ήταν πιθανή η στήριξη από τα Πέντε Αστέρια που επιβεβαιώθηκε σήμερα.
Οι «πεντάστεροι» κάλεσαν τους εγγεγραμμένους τους να αποφασίσουν με ψηφοφορία μέσω διαδικτύου.
Αλλά το «ναι» θεωρείται σχεδόν βέβαιο, αφού τόσο ο ιδρυτής του κινήματος, Beppe Grillo, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Louigi Di Maio τάχθηκαν υπέρ της στήριξης της νέας αυτής προσπάθειας.
Διασπασμένη η Αριστερά
Η Ιταλική Αριστερά, με το 3% στην πρόθεση ψήφου, κινδυνεύει να διασπαστεί.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, έως τώρα δεν προτίθεται να ενταχθεί στην νέα κυβερνητική ομάδα.
Ο Draghi, όπως διαρρέει, τόνισε στους συνομιλητές του ότι οι προτεραιότητές του θα είναι η παιδεία (με τα σχολεία ανοικτά μέχρι τέλη Ιουνίου), η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ο εμβολιασμός (ο οποίος πρέπει να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς) και η αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα πάντως αναμένεται να περιοριστεί σε επτά με οκτώ κύρια σημεία, για να αποφευχθούν κατά το Matteo Salvini, ότι «στο μεταναστευτικό το κόμμα του ζητά να ακολουθήσει η Ιταλία την γραμμή που έχουν υιοθετήσει Γαλλία και Γερμανία».
Μια μετριοπαθής στροφή, που όμως οι παρατηρητές διερωτώνται αν αποτελεί μόνον προσωρινή τακτική, ή εάν πρόκειται για μία σταθερή στρατηγική για αποδοτική συνεργασία με τον Draghi και μία βαθμιαία προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών