Την στρατηγική αποεπένδυσης από τις ελληνικές τράπεζες έχει ξεκινήσει να μελετάει η ελληνική Κυβέρνηση, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, την ΕΚΤ και τις ελληνικές τράπεζες.
Προφανώς στο επίκεντρο βρίσκεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ) για το πώς και το πότε θα αποεπενδύσει από τις ελληνικές τράπεζες.
Η πρώτη φάση της μερικής αποεπένδυσης ενεργοποιείται τον Απρίλιο με επίκεντρο την Πειραιώς μέσω της μερικής εξάσκησης των δικαιωμάτων στην αύξηση κεφαλαίου οπότε το ποσοστό του ΤΧΣ από 61,34% θα υποχωρήσει μεταξύ 30% και 40%.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ κατέχει
- Το 61,34% της Πειραιώς ή 507 εκατ μετοχές τρέχουσας αξίας 364 εκατ ευρώ
- Το 40,3% της Εθνικής τράπεζας ή 366 εκατ μετοχές τρέχουσας αξίας 748 εκατ ευρώ
- Το 10,9% της Alpha bank ή 169 εκατ μετοχές τρέχουσας αξίας 130 εκατ ευρώ
- Το 1,4% της Eurobank ή 52 εκατ μετοχές, τρέχουσας αξίας 30 εκατ ευρώ
Η συνολικου αποτίμηση των μετοχών του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε 1,27 δισεκ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 1,1 δισεκ. μετοχές ενώ συνολικά επενδύθηκαν περίπου 44 δισεκ. ευρώ ή συνολική λογιστική ζημία 97% επί της συνολικής επένδυσης.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις το ΤΧΣ θα μπορούσε το μέγιστο να πάρει από τις επενδύσεις στις τράπεζες περίπου 2,5 δισεκ. ευρώ.
Φάση πρώτη... η ΑΜΚ της Πειραιώς
Τέλη Φεβρουαρίου 2021 η Morgan Stanley θα εισηγηθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την πρόταση της για το ποσοστό που θεωρεί βέλτιστο να διατηρήσει στην τράπεζα Πειραιώς κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ).
Υπάρχουν πολλά σενάρια.
Αυτά που αποκλείονται είναι ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί το 61,34% για να δοθεί χώρος στους ιδιώτες μετόχους.
Επίσης αποκλείεται το 20% καθώς αυτό ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να κερδίσει κάτι το ΤΧΣ όταν θα ανακάμψει η μετοχή της Πειραιώς.
Τα δύο σενάρια που εξετάζονται είναι
α)Να διατηρηθεί ποσοστό μεταξύ 30% με 40%
β)να διατηρηθεί ποσοστό 49%
Φάση δεύτερη.... η Eurobank
Η δεύτερη φάση θα αφορά καθαρά αποεπένδυση αρχής γενομένης από την Eurobank στο α΄ 6μηνο του 2022.
Τα βασικά κριτήρια θα είναι
1)Εάν πληρούνται τα κεφαλαιακά κριτήρια
2)Εάν έχει επιτευχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Φάση τρίτη… αποεπένδυση και πιθανοί στρατηγικοί σύμμαχοι
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περνάει στην πιο κρίσιμη του φάση καθώς θα ξεκινήσει τα μεγάλα placement δηλαδή την διάθεση μετοχών σε επενδυτές, διεθνή funds και άλλους ενδιαφερόμενους.
Το ΤΧΣ κάθε φορά που θα μειώνει ή θα αποεπενδύει θα λαμβάνει υπόψη
- Εάν πληρούνται τα κριτήρια χρηματοπιστωτικής σταθερότητας
- Εάν η τράπεζα διαθέτει επαρκή κεφάλαια
- Η σύνθεση των νέων μετόχων
- Η εξέταση έλευσης στρατηγικού συμμάχου.
Ειδικά το ζήτημα της έλευσης στρατηγικού συμμάχου θα εξεταστεί στις ελληνικές τράπεζες το 2022 καθώς η διάθεση μετοχών από το ΤΧΣ θα ανοίξει και αυτό το παράθυρο ευκαιρίας ή αυτή την εναλλακτική επιλογή.
Ωστόσο το βασικό θέμα είναι ότι με βάση κάποιους υπολογισμούς το μέγιστο που θα μπορούσε να αντλήσει το ελληνικό δημόσιο από το ΤΧΣ μέσω των τραπεζών είναι 2,5 δισεκ. που αυτό συνεπάγεται διπλασιασμό των χρηματιστηριακών τιμών σε ένα βάθος χρόνου 12 με 18 μηνών.
Όμως χωρίς αμφιβολία τα 2,5 δισεκ. δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να επιτευχθεί.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών