γράφει : Νίκος Κονδυλόπουλος
Ο υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως το Συμβούλιο Ρευστότητας, που αποτελείται από όλο το οικονομικό επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών, στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, των τραπεζών και της Αναπτυξιακής Τράπεζας, «κάνει μια δουλειά βάθους καθώς εντοπίζει το εάν υπάρχουν και πού μπλοκαρίσματα στα θέματα της ρευστότητας, ώστε να υπάρξουν και στο άμεσο μέλλον τα αναγκαία εκείνα εργαλεία που θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στην παροχή, τη μετάδοση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία δηλαδή στις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις».
Ο κ. Ζαββός υπογράμμισε ότι έχει γίνει «μια τεράστια προσπάθεια σ' αυτήν τη μοναδική κρίση για να χρηματοδοτηθεί πραγματικά η οικονομία και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με οποιαδήποτε δυνατότητα υπάρχει». Επισήμανε πως πράγματι υπάρχει «ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων για τα τραπεζικά στελέχη, όπως λένε, «δεν είναι bankable», δηλαδή δεν έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία επιτρέπουν άμεσα στις τράπεζες να τις χρηματοδοτήσουν», όμως εμείς, είπε, «δεν θέλουμε οι τράπεζες να χρηματοδοτούν απλώς έναν καλό πελάτη και να του δίνουν παραπάνω από ό,τι θέλει και να αφήνουν δίπλα όλους τους άλλους», για αυτό και καλούμε τις τράπεζες και εμείς κάνουμε προσπάθειες «ώστε οι τράπεζες να δημιουργήσουν τα αναγκαία εκείνα εργαλεία βάσει των οποίων θα μπορούν να αξιολογούν ποιοι είναι οι βιώσιμοι πελάτες και οι οποίοι θα πρέπει και θα μπορούν να επωφεληθούν ακριβώς από την τεράστια αυτή ρευστότητα που έρχεται» από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που «είναι μια μοναδική ευκαιρία για έναν διπλό μετασχηματισμό που χρειάζεται επειγόντως η χώρα» τόσο σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και των τραπεζών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «η κυβέρνηση από την πρώτη φάση της πανδημίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών δημιούργησε ένα «ανάχωμα» 62 μέτρων συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ για την ενίσχυσης της ρευστότητας.
Εκ των οποίων τα 8,5 δισ. έχουν διατεθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας.
Από αυτά και μόνο τα δύο προγράμματα, το 56% των δανείων έχουν πάει σε μικρές επιχειρήσεις με έως πενήντα εργαζόμενους».
Ειδικότερα ανέφερε πως μέχρι το τέλος του 2020, μεσα από αυτά τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν χρηματοδοτηθεί 27.424 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 521 μεγάλες επιχειρήσεις.
Όσον αφορά στην δευτερολογία του ο κ. Ζαββός είπε...
Θα ήθελα να πω ότι η Κυβέρνηση δίνει στην Εθνική Αντιπροσωπεία και προς το κοινό πάντα τα στοιχεία τα οποία διαθέτει.
Δεν είναι κάτι το οποίο κρύβει.
Αντιλαμβάνομαι τις παρατηρήσεις του κ. Λοβέρδου, ότι μπορούμε πάντα να κάνουμε μια ακόμα καλύτερη στατιστική ανάλυση των δεδομένων, καθώς ενδεχομένως και ευρύτερη προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος σίγουρα σηκώνει βελτιώσεις.
Θα ήθελα να πω πως εδώ και τουλάχιστον οκτώ μήνες, από τότε που ξεκίνησε η κρίση, το οικονομικό επιτελείο, κάθε Τρίτη πρωί καλεί όλες τις τράπεζες και παρακολουθεί κονδύλι-κονδύλι την πορεία των χρηματοδοτήσεων. Είμαστε από πάνω συνεχώς, με προεδρεύοντα τον Υπουργό Οικονομικών.
Πολύ πρόσφατα συνεστήθη και το Συμβούλιο της Ρευστότητας, το οποίο όπως ξέρετε αποτελείται από όλο το οικονομικό επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών, στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, στελέχη των τραπεζών, στελέχη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και το οποίο, πιστέψτε με, κάνει πλέον δουλειά βάθους.
Εντοπίζει δηλαδή αυτήν τη στιγμή αν υπάρχουν και πού μπλοκαρίσματα στα θέματα της ρευστότητας, ώστε να υπάρξουν και στο άμεσο μέλλον τα αναγκαία εκείνα εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο την παροχή, τη μετάδοση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και -εδώ για να μιλάμε απλά- στις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.
Είναι κάτι πάνω από το οποίο είμαστε μέρα-νύχτα.
Θα ήθελα να πω ότι από τα 24 δισεκατομμύρια, για τα οποία μίλησα, τα 8,5 έχουν διατεθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας.
Από τα δύο και μόνο αυτά προγράμματα, το 56% των δανείων έχουν πάει σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως πενήντα εργαζόμενους.
Σας λέω αυτό το πράγμα.
Παράλληλα, θα ήθελα να πω ότι από τη μεριά τους οι τράπεζες, με επίσημες ανακοινώσεις που έχουν δώσει πρόσφατα, έχουν πει ότι την προηγούμενη χρονιά είχαν τη μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση της τελευταίας δεκαετίας, φτάνοντας τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτά είναι επίσημα στοιχεία.
Παράλληλα, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών σημειώνει πως στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2020 δόθηκαν αναστολές περίπου σε τετρακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις και ιδιώτες, συνολικού ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, μετριάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους οικονομικούς κραδασμούς τους οποίους υφίσταται η οικονομία από την υγειονομική κρίση.
Θα ήθελα να πω επίσης ότι οι αναστολές αυτές γίνονται πέραν και επιπλέον των ρυθμίσεων δανείων, δηλαδή επιχειρηματικών, στεγαστικών, προσωπικών, στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες τον τελευταίο καιρό και που αναλογούν σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δηλαδή, μέσω των ρυθμίσεων ή αναστολών, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει διευκολύνει δανειολήπτες για ποσά που ανέρχονται σε 45 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και πριν κλείσω, κύριε Λοβέρδο, θέλω να είμαι ανοιχτός και ευθύς σε όλες μου τις παρατηρήσεις.
Δεν λέω ότι όλα είναι ρόδινα.
Προσπάθεια πραγματικής χρηματοδότησης της οικονομίας
Λέω όμως, ότι έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια σ’ αυτήν τη μοναδική κρίση για να χρηματοδοτηθεί πραγματικά η οικονομία και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με οποιαδήποτε δυνατότητα υπάρχει.
Θέλω, όμως, να είμαστε και ειλικρινείς.
Ξέρουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων είναι αυτό που λένε οι τραπεζίτες: «δεν είναι bankable», δηλαδή δεν πληρούν όλα εκείνα τα κριτήρια τα οποία επιτρέπουν άμεσα στις τράπεζες να τις χρηματοδοτήσουν.
Και δεν θα θέλαμε να φτάνουμε στο σημείο όπου οι τράπεζες χρηματοδοτούν απλώς έναν καλό πελάτη και του δίνουν παραπάνω από ό,τι θέλει και αφήνουν δίπλα όλους τους άλλους.
Και εδώ καλούμε και τις τράπεζες και εμείς οι ίδιοι θα κάνουμε προσπάθειες, ώστε οι τράπεζες να δημιουργήσουν τα αναγκαία εκείνα εργαλεία βάσει των οποίων θα μπορούν να αξιολογούν ποιοι είναι οι βιώσιμοι αυτοί πελάτες, οι οποίοι θα πρέπει και θα μπορούν να επωφεληθούν από την τεράστια αυτή ρευστότητα που έρχεται.
Και έχοντας εδώ τον συνάδελφο κ. Σκυλακάκη, θα έλεγα ότι οι επερχόμενοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία για έναν διπλό μετασχηματισμό που χρειάζεται επειγόντως η χώρα: αφενός μεν μετασχηματισμό του παραγωγικού της δυναμικού, δηλαδή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να αλλάξουν δομές.
Θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιοι μετασχηματισμοί ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καταστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα ικανές να απορροφούν τη χρηματοδότηση αυτή.
Εκ παραλλήλου χρειαζόμαστε, όπως ξέρετε πολύ καλά, και γι’ αυτό εργαζόμαστε, ένα άλλο τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο από το ζυγό των «κόκκινων» δανείων. Θέλουμε τράπεζες οι οποίες θα δίνουν δάνεια, που θα επικεντρωθούν στη δουλειά που ξέρουν, πρέπει και μπορούν να κάνουν.
Σας ευχαριστώ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών