γράφει : Ελένη Μπότα
Λίγες μέρες μετά από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο του Ελλάκτωρα οι Ολλανδοί της Reggeborgh, ο πόλεμος στο εσωτερικό του Ομίλου ακόμη μαίνεται με τους εφοπλιστές Καϋμενάκη και Μπάκο να θέτουν συνεχώς νέα ζητήματα στη νέα διοίκηση.
Πρόσφατη εξέλιξη η αγωγή κατά της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Ελλάκτωρ κατέθεσε η εταιρεία GREENHILL συμφερόντων Μπάκου-Καυμενάκη που εκπροσωπούν την εταιρία Invesco, στην οποία αναφέρουν ότι Reggeborgh κατέχει συνολικά 37,37% του Ελλάκτωρα οπότε θα πρέπει να υποβάλλει δημόσια πρόταση
Σε αυτήν την αγωγή μεταξύ άλλων ισχυρίζεται η GREENHIL ότι η εταιρία με την επωνυμία Reggeborgh Invest B.V., με καταστατική έδρα στο Rijsen του Δήμου Rijsen – Holten, δραστηριοποιείται διεθνώς, μέσω συμμετοχών της, μεταξύ άλλων και στον κλάδο υποδομών.
Ελέγχων μέτοχος της ως άνω εταιρίας είναι σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου η οικογένεια Wessels, η οποία έχει υπό τον έλεγχό της την ολλανδική κατασκευαστική εταιρία Volker Wessels.
Στην ελληνική αγορά η εταιρία Reggeborgh Invest B.V. δραστηριοποιείται μέσω της βασικής ανταγωνίστριας της εναγόμενης, ήτοι την κατασκευαστική εταιρία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ του αντίστοιχου ομίλου.
Ο συγκεκριμένος όμιλος έχει την ίδια δραστηριότητα, τα ίδια μεγέθη με την εναγόμενη εταιρία και βρίσκεται σε ανταγωνιστική θέση έναντι αυτής στους αντίστοιχους διαγωνισμούς.
Επίσης στην αγωγή όπως υποστηρίζουν, προκύπτει ζήτημα παραβίασης της διάταξης του άρθρου 9 του Ν. 3556/2007 από την ως άνω ολλανδική εταιρία, όπως προφανώς και από τον Λεωνίδα Μπόμπολα, δεύτερον από την παράβαση της ως άνω διάταξης θα πρέπει να εξεταστεί, εάν από την πλευρά της ολλανδικής εταιρίας και του Λεωνίδα Μπόμπολα έχει διενεργηθεί χειραγώγηση αγοράς.
Δημόσια πρόταση;
Επίσης προκύπτει ζήτημα παραβίασης της διάταξης του άρθρου 7 του Ν. 4361/2007, διότι υπερβαίνοντας το όριο του 1/3 του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εναγόμενης εταιρίας, θα έπρεπε να υποβληθεί από την ολλανδική εταιρία Reggeborgh Invest B.V. υποχρεωτική δημόσια πρόταση εξαγοράς στους λοιπούς μετόχους της εναγόμενης εταιρίας.
Και τούτο διότι, εφόσον διαπιστωθεί από την ΕΚ, ότι πράγματι υφίσταται το ως άνω ποσοστό, όπως άλλωστε υποστηρίζεται σε διάφορα δημοσιεύματα, έχει λάβει χώρα υπέρβαση του 1/3 των δικαιωμάτων ψήφου, με αποτέλεσμα να υπέχει η ολλανδική εταιρία υποχρέωση υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας εξαγοράς.
Οι συνέπειες επομένως για την κεφαλαιαγορά είναι σημαντικές τόσο για την λειτουργία της ίδιας της κεφαλαιαγοράς (προστασία του θεσμού) όσο και για τους επενδυτές με αποτέλεσμα να επιβάλλεται άμεσος έλεγχος της συμπεριφοράς της εναγόμενης.
Επίσης με το ίδιο δικόγραφο έχει ζητηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρέμβει στη δίκη και να εξετάσει αν υπάρχει όντως παραβίαση των διατάξεων του δικαίου των ΑΕ και της Κεφαλαιαγοράς.
Τέλος, στην αγωγή διατυπώνεται ως ισχυρισμός η ακυρότητα της εκλογής κάποιων μελών στο ΔΣ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λόγω της προγενέστερης συμπεριφοράς τους ή των θέσεων που κατείχαν και της ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων που προκαλείται με τα νέα τους καθήκοντα.
Αυτό αρκεί για να ακυρωθεί η εκλογή τους στο ΔΣ της Ελλάκτωρ.
Τούτο οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τρία από τα πέντε νεοκλεγέντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκονται σε σύγκρουση συμφερόντων με αυτήν.
Τι απαντά η Reggeborgh
Για αστειότητες κάνουν λόγο οι Ολλανδοί σχετικά με την αγωγή που όπως ακούγεται έχει καταθέσει η εταιρεία GREENHILL συμφερόντων Μπάκου-Καυμενάκη.
Μάλιστα όπως υποστηρίζουν η εταιρεία GREENHILL είναι μία offshore εταιρεία με έδρα τα νησιά Κέυμαν και η οποία μάλιστα έχει διαγραφεί από το 2000.
«Ως εκ τούτου όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, περί αγωγών μόνο ως αστειότητες μπορούν να χαρακτηριστούν», τονίζει πηγές προσκείμενες στη Reggeborgh.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαχειριστικός έλεγχος στον Όμιλο ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και μέσα σε ένα με ενάμιση μήνα θα έχει αποφασιστεί και το ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που θα γίνει και θα διοχετευτεί για την στήριξη του Ακτωρα που αποτελεί και το μεγάλο ασθενή του Ομίλου.
Τα προβλήματα που ταλανίζουν τον μεγάλο κατασκευαστικό Όμιλο εδώ και πολλούς μήνες, σε συνδυασμό με την διαμάχη που επικρατούσε μεταξύ των Ολλανδών της Reggeborgh και της προηγούμενης διοίκηση Καλλιτσάντση, είχαν ως αποτέλεσμα ο Ακτωρ, ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ελλάκτωρα και ο μεγάλος «ασθενής» του Ομίλου, να βρίσκεται σε δεινή θέση.
Αυτό άλλωστε φαίνεται πως έχει διαπιστώσει και η παρούσα διοίκηση της εταιρείας, η οποία θα κληθεί να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο: την εξυγίανση και την επαναδραστηριοποίηση του Ακτωρα στους διαγωνισμούς των μεγάλων έργων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και μήνες ο Άκτωρ έχει ξεμείνει από δυνάμεις.
Η εταιρεία δεν κατέβηκε στο διαγωνισμό για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της (το έργο επαναδημοπρατείται), δεν πήρε το έργο της γραμμής 4 του Μετρό, ενώ τελευταίο μεγάλο έργο ήταν η διετή συντήρηση του δικτύου της Εγνατίας Οδού όπου η έκπτωση που έδωσε έφτασε το 65,7%.
Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών