Έχει εκκινήσει ο διάλογος για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός «κύματος αφερεγγυότητας» όσον αφορά τα εταιρικά δάνεια – Η Κομισιόν έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου για εκτόξευση των πτωχεύσεων και των δανείων σε καθυστέρηση
Αισιοδοξία
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, όσον αφορά τις συνέπειες της πανδημίας, έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα, ενώ ο CEO της Societe Generale Frederic Oudea και ο CEO της BNP Paribas Jean-Laurent Bonnafe είναι αισιόδοξοι για την επικείμενη ανάκαμψη της ευρωπαικής οικονομίας.
Κερδοφορία
«Η αισιοδοξία είναι ... όπλο εν καιρώ πολέμου», δήλωσε ο Philippe Brassac, διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole τον Ιανουάριο 2020, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα όσους είναι αγγελιαφόροι των σεναρίων καταστροφής.
«Και αυτό τον πόλεμο, μπορούμε να τον κερδίσουμε».
Και οι τρεις γαλλικές τράπεζες κατέγραψαν μείωση της κερδοφορίας τους το 2020 και ενώ επίσης τα κέρδη της ισπανικής Santander και της ολλανδικής ING επίσης συρρικνώθηκαν.
Ανησυχίες από Κομισιόν
Ενώ τα τραπεζικά στελέχη εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τις εξελίξεις στην οικονομία, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών ως απόρροια της εκτόξευσης του «πανδημικού» εταιρικού χρέους και της επικείμενης αδυναμίας των επιχειρήσεων να το εξυπηρετήσουν θα πλήξουν τον τραπεζικό τομέα της Γηραιάς Ηπείρου.
Χρεοκοπίες
Εκφράζουν το φόβο ότι θα προκληθεί κύμα χρεοκοπιών όταν τα μέτρα στήριξης που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων σε επιχειρηματικά δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ σε Γαλλία, Ισπανία και στις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης σταδιακά αρχίσουν σταδιακά να αποσύρονται.
Αξιωματούχοι της ΕΕ εξέφρασαν τις εν λόγω ανησυχίες σε μια έκθεση που παρουσιάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ που συναντήθηκαν στο Eurogroup τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, προειδοποιώντας για «κλίμακας πίεση στη λειτουργία των επιχειρήσεων» εξαιτίας της εκτόξευσης του εταιρικού χρέους.
Οι τραπεζικές προβλέψεις
Στο εν λόγω κείμενο, επισημάνθηκε ο μεγάλος βαθμός εξάρτησης των τραπεζών από τα κυβερνητικά μέτρα όσον αφορά τη στήριξη των δανειοληπτών – και δη των επιχιερήσεων εν μέσω των lockdowns τα οποία έχουν παγώσει την οικονομική δραστηριότητα.
Αν δεν υπήρχαν τα μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις, υπολόγισαν ότι περίπου το ένα τέταρτο των εταιρειών της ΕΕ θα αντιμετώπιζαν στα τέλη του περασμένου έτους σημαντικά προβλήματα επιβίωσης και προειδοποίησαν ότι οι προβλέψεις των τραπεζών για αυτού του είδους τις ζημίες δεν αντικατοπτρίζουν την «επικείμενη επιδείνωση» των σχετικών μεγεθών.
Εγγυήσεις
Περίπου 587 δισεκατομμύρια ευρώ (712 δισεκατομμύρια δολάρια) δάνεια βρίσκονται σε moratoria και 289 δισεκατομμύρια ευρώ πιστώσεων είχαν δοθεί με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων, ανέφεραν.
Η ρόδινη εικόνα
«Πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία ενός κύματος αφερέγγυων εταιρειών», δήλωσε ο Paolo Gentiloni, επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε δημοσιογράφους μετά το Eurogroup.
Η ίδια ανησυχία υπάρχει και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία ασκεί εποπτικό ρόλο στον τραπεζικό κλάδο.
Το δημόσιο της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας έχει εγγυηθεί έχει εγγυηθεί επιχειρηματικά δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ,, ενώ η Γερμανία προχώρησε στην παροχή γενναίων επιχορηγήσεων.
Ο Jerome Legras της Axiom Alternative Investments παρατήρησε ότι το αισιόδοξο μήνυμα των τραπεζιτών βρίσκεται στον αντίποδα με το μήνυμα των ρυθμιστικών αρχών.
Η ρόδινη εικόνα που φιλοτέχνησαν ορισμένα στελέχη έρχεται σε αντίθεση με τα δεδομένα που συλλέγει η European Datawarehouse, η οποία έχει αναλύσει ευρωπαϊκά στεγαστικά δάνεια ύψους μισού τρισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον περασμένο Δεκέμβριο υπολόγισε ότι το ένα πέμπτο ή 25% των δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο να έπρεπε να τεθεί σε αναστολή πληρωμής, ενώ στην Πορτογαλία και την Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 12%, και στην Ιρλανδία περίπου 10%
Οι διαφωνίες
Αξιωματούχος της Ευρωζώνης , τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα του Reuters, δήλωσε ότι ενώ οι τράπεζες είναι σε μεγάλο βαθμό ισχυρές, «ορισμένες… μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα είτε να πληγούν οι ισολογισμοί τους».
Παρά την ανησυχία των Έυρωπαίων αξιωματούχων, παραμένουν βαθιές διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης.
Παρόλο που τα 19 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν να αναλάβει η κεντρική τράπεζα υπεύθυνη την εποπτεία των τραπεζών μετά την οικονομική κρίση της περιόδου 2008-2012, διαφωνούν για το δέον γενέσθαι εάν οι τράπεζες αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, είναι απρόθυμες να βοηθήσουν φτωχότερες, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα, δημιουργώντας ένα κοινό πλαίσιο διάσωσης.
O ESM
Ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSΜ), δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου ότι ο ESM, μηχανισμός που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης για να βοηθήσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην εκκαθάριση του ενεργητικού των τραπεζών από το επόμενο έτος.
«Έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή δεύτερη γραμμή άμυνας», είπε, επισημαίνοντας τον αντίκτυπο της αυξανόμενης αφερεγγυότητας στο τραπεζικό σύστημα και τη δημοσιονομική πολιτική (σσ. αυξηση του χρέους).
Προσφυγή
Ωστόσο, η απόφαση για κοινή δράση, όπως η προσφυγή στον ESM, είναι εξαιρετικά πολιτικού χαρακτήρα.
Οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για παράδειγμα, για τη δημιουργία μιας bad bank στην Ευρωζώνη για να προστατευθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών και να πωληθούν τα «κόκκινα δάνεια» έχουν καταγράψει ελάχιστη πρόοδο, σημειωνεται.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών