Τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης του Mario Draghi, είναι δέκα πρόσωπα - κλειδιά, που θα διαδραματίσουν βασικούς ρόλους στην προσπάθεια να επαναφέρουν και διατηρήσουν την Ιταλία στην πορεία προς την ανάκαμψη, έχοντας ως προίκα τα 209 δισεκ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, όπως επισημαίνει το Politico.
Εν αναμονή των 209 δισεκατομμυρίων ευρώ της βοήθειας ανάκαμψης της οικονομίας από το πλήγμα της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το μόνο πρόβλημα του νέου πρωθυπουργού Draghi είναι πώς να τα διαθέσει, για να αναζωογονήσει μια οικονομία που δεν έχει δει πραγματική ανάπτυξη εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, έχοντας παράλληλα το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στη ευρωζώνη.
Υπουργικό συμβούλιο τεχνοκρατών, ακαδημαϊκών και δευτερευόντως πολιτικών
Για να το κάνει αυτό, ο Μάριο Draghi δόμησε το υπουργικό του συμβούλιο ως μια ομάδα τεχνοκρατών, ακαδημαϊκών και πολιτικών, που θα τον βοηθήσουν να διαχειριστεί τα 209 δισεκατομμύρια ευρώ που αναμένεται να λάβει η Ιταλία, από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, που είναι και το μεγαλύτερο ποσό οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ. Ο Draghi αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να μεταφέρει την Ιταλία σε μια πιο πράσινη οικονομία και να χρηματοδοτήσει μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά έργα. Όμως, οι υπουργοί του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι αποφασιστικοί για να καθορίσουν ακριβώς ποια έργα θα υποστηριχθούν και ποιες πολιτικές προτεραιότητες υπερισχύουν και αυτοί είναι:
Daniele Franco, υπουργός Οικονομικών
Ο έμπιστος του Draghi.
Μετά από μια μακρά καριέρα σε ανώτερες θέσεις στην κεντρική τράπεζα και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ιταλίας, ο Franco είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών του Draghi.
Οι δύο συνεργάστηκαν στην κεντρική ιταλική τράπεζα, με τον Franco να ηγείται του τμήματος έρευνας της τράπεζας, ενώ ο Dragh ήταν πρόεδρος της τράπεζας.
Ο 67χρονος Franco, γνωρίζει επίσης πώς να αντιμετωπίσει πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους νέους συναδέλφους του στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ως επικεφαλής της Γενικής Λογιστικής Υπηρεσίας, έπρεπε να διασφαλίσει ότι οι δαπανηρές κυβερνητικές πολιτικές συμμορφώνονταν με τους περιορισμούς του προϋπολογισμού.
Σε ένα σημείο, ο Franco συγκρούστηκε με τον Luigi Di Maio του κινήματος Κινήματος 5 Αστέρων, τώρα συνάδελφος του υπουργικού συμβουλίου που είναι υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις, όταν δεν θα έδινε τα πράσινα έξοδα που πίεζε ο Di Maio.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Franco έγινε ο πρώτος υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου του Draghi που (ουσιαστικά) συναντήθηκε με τους συναδέλφους του στην ΕΕ, παρευρέθηκε σε συγκέντρωση της Ευρωομάδας τη Δευτέρα.
Οι κύριες προκλήσεις του θα είναι η φορολογική μεταρρύθμιση και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος της Ιταλίας.
Luigi Di Maio, υπουργός Εξωτερικών
Ο 34χρονος πρώην ηγέτης των 5 αστέρων, Di Maio είναι ένας από τους υπουργούς που φέρνει τη συνέχεια στο υπουργικό συμβούλιο του Draghi.
Διατήρησε τη θέση του ως υπουργός Εξωτερικών και ήταν επίσης το μόνο πρόσωπο που υπηρέτησε στο υπουργικό συμβούλιο και στις δύο κυβερνήσεις με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Giuseppe Conte - συνεργάστηκε τόσο με την ακροδεξιά ένωση όσο και με το Δημοκρατικό Κόμμα, και πλέον στην Κυβέρνηση Draghi.
Ο Di Maio αντιπροσωπεύει την εδραιωτική πλευρά των 5-Αστέρων, που πρόσφατα διασπάστηκαν λόγω της απόφασής της να υποστηρίξει τον Draghi.
Roberto Speranza, υπουργός Υγείας
Ο 42χρονος Speranza, του οποίου το επώνυμο κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «ελπίδα», είναι ο μοναδικός υπουργός του Draghi από το μικρό αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι, μιας μικρής ομάδας που αποσπάστηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα.
Ήρθε στο προσκήνιο πέρυσι όταν έγινε ένας από τους πρώτους υπουργούς υγείας της Ευρώπης που αντιμετώπισε τον κορωνοϊό.
Αρχικά, αντιμετώπισε σκληρή κριτική από τους πολιτικούς του αντιπάλους για τα αυστηρά μέτρα που έλαβε για τον περιορισμό του ιού.
Τώρα πλέον αποφεύγει τα πυρά από έναν απρόσμενο σύμμαχο, την ακροδεξιά Lega, η οποία έχει ενταχθεί στον κυβερνώντα συνασπισμό Draghi - μετά την απόφασή του της Κυριακής να σταματήσει το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.
Giancarlo Giorgetti, υπουργός Oικονομικής Aνάπτυξης
Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Bocconi του Μιλάνου, γνωρίζονται πολλά χρόνια με τον Draghi κι έχουν ανοιχτή και συχνή γραμμή επικοινωνίας.
Ο 54χρονος ενσωματώνει την πιο μετριοπαθή πλευρά της Lega, σε αντίθεση με τον αρχηγό του κόμματος Matteo Salvini, ο οποίος πήρε μια αντι-ευρωπαϊκή γραμμή μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, αν και την Τρίτη 16/2, αρνήθηκε να πει ότι το ευρώ είναι «μη αναστρέψιμο».
Ο Giorgetti έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην στροφή του κόμματός του να υποστηρίξει τον Draghi.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο του Draghi, τον Giorgetti περιμένουν καυτές πολιτικές πατάτες όπως η Alitalia, η ασθενής αεροπορική εταιρεία που έχει κοστίσει στους φορολογούμενους περίπου 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 45 χρόνια.
Marta Cartabia, υπουργός Δικαιοσύνης
Μία από τις οκτώ γυναίκες στο Υπουργικό Συμβούλιο του Draghi, η Cartabia είναι συνηθισμένη σε περιβάλλοντα που κυριαρχούν από άνδρες.
Υπήρξε προηγουμένως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου της Ιταλίας.
Εκεί, εργάστηκε για να περιορίσει τις εξωτερικές επιρροές στο δικαστήριο και εστίασε στην προώθηση του έργου του δικαστηρίου στο κοινό, αναθεωρώντας τον ιστότοπό του και ξεκινώντας ένα podcast.
Η 57χρονη καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο της Cartabia έχει διδάξει επίσης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και στις ΗΠΑ, βοηθώντας την να καθιερωθεί σε διεθνείς ακαδημαϊκούς τομείς.
Ως υπουργός Δικαιοσύνης του Draghi, η Cartabia θα εργαστεί για τον εξορθολογισμό του επίπονου συστήματος αστικής δικαιοσύνης της Ιταλίας, τόσο για την προσέλκυση περισσότερων εξωτερικών επενδύσεων όσο και για την ικανοποίηση των κριτηρίων που ορίζονται στα σχέδια αποκατάστασης της ΕΕ.
Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει πολιτικές μάχες για τις προσπάθειες μεταρρύθμισης του καταστατικού της Ιταλίας στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών.
Luciana Lamorgese, υπουργός Εσωτερικών
Η 67χρονη τεχνοκράτης υπηρέτησε στην πιο πρόσφατη κυβέρνηση της Ιταλίας, αντικαθιστώντας τον Matteo Salvini ως υπουργός Εσωτερικών το 2019.
Η Lamorgese θα πρέπει να ασχοληθεί με τη μετανάστευση, ένα θέμα όπου η κυβέρνηση Draghi θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μερικές από τις πιο τοξικές διαιρέσεις.
Η Lega υποστηρίζει μια σκληρή προσέγγιση, θέλει να κλείσει λιμάνια σε μεταναστευτικά σκάφη, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγιση του Δημοκρατικού Κόμματος.
Αφού αποχώρησε από το αξίωμά του, ο Salvini κάλεσε τη Lamorgese να παραιτηθεί, θυμωμένος για την άνοδο των αφίξεων από τη θάλασσα, η οποία τριπλασιάστηκε το 2020 από το 2019, όταν ο Salvini ήταν στην εξουσία.
Σύμφωνα με αναλυτές, ωστόσο, ο Salvini επωφελήθηκε κυρίως από συμφωνίες που είχε κάνει ο προκάτοχός του με τις αρχές της Λιβύης και τους αρχηγούς των φυλών για τη μείωση της ροής των μεταναστών.
Vittorio Colao, υπουργός Ψηφιακού Mετασχηματισμού
Πρώην παγκόσμιος προϊστάμενος της Vodafone, ο 59χρονος Colao, προσελήφθη από τον Conte πέρυσι, για να ηγηθεί μιας ειδικής ομάδας εργασίας που δημιουργήθηκε για την εκπόνηση ενός σχεδίου μετά την πανδημία αποκατάστασης - αλλά οι προτάσεις απορρίφθηκαν.
Τώρα, ο Colao επιστρέφει για να υπηρετήσει στην κυβέρνηση του Draghi μαζί με δύο από τους συνεργάτες του στην ομάδα εργασίας - τον Enrico Giovannini και τον Roberto Cingolani - υποδηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επανεξετάσει το αρχικό του σχέδιο, το οποίο ζήτησε «ριζοσπαστική ψηφιοποίηση».
Κατά τη διάρκεια της 10χρονης διοίκησης του Colao ως επικεφαλής της Vodafone, ονομαζόταν αστεία «καλός δικτάτορας» καθώς μετέτρεψε την εταιρεία στον μεγαλύτερο ευρυζωνικό πάροχο της Ευρώπης. Πριν από αυτό, ο Colao ηγήθηκε της Vodafone Italy και εργάστηκε ως σύμβουλος της McKinsey με επίκεντρο τις τηλεπικοινωνίες.
Έχει επίσης MBA από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και υπηρέτησε στο στρατό με τον Carabinieri.
Οι κορυφαίες προτεραιότητες του Colao θα είναι η ανάπτυξη γρήγορου διαδικτύου, συνδέσεων οπτικών ινών και 5G σε εθνικό επίπεδο για τη μείωση της ψηφιακής ανισότητας.
Θα επικεντρωθεί επίσης σε τομείς ψηφιοποίησης όπως η υγειονομική περίθαλψη και η ηλεκτρονική μάθηση.
Enrico Giovannini, υπουργός Yποδομών
Στο υπουργείο υποδομών του Draghi, ο Giovannini θα φέρει την εμπειρία του ως στατιστικολόγος και θα υποστηρίξει μέτρα οικονομικής ισότητας.
Ο 63χρονος Giovannini, υπηρέτησε ως υπουργός εργασίας υπό τον πρώην πρωθυπουργό Enrico Letta, προτείνοντας νέα μέτρα κατά της φτώχειας.
Πριν από αυτό, ως επικεφαλής του γραφείου στατιστικών της Ιταλίας, εισήγαγε έναν δείκτη για τη μέτρηση της ευημερίας της χώρας που βασίστηκε στην οικονομική δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα και όχι στο ΑΕγχΠ. Γενικότερα, ο Giovannini έχει υποστηρίξει περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις που δεν επιβαρύνουν δυσανάλογα οικονομικά βάρη για φτωχότερα άτομα.
Έχει επίσης εναντιωθεί στις ασυνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής, όπως και στις ταυτόχρονες φοροαπαλλαγές τόσο στις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, όσο και στους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Εκτός της κυβέρνησης, ο Giovannini έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής στατιστικολόγος για τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και ίδρυσε την Ιταλική Συμμαχία για την Αειφόρο Ανάπτυξη ή ASVIS.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο του Draghi, ο Giovannini πιθανότατα θα επικεντρωθεί στη βελτίωση των δημόσιων μεταφορών - ειδικά από τα προάστια σε πόλεις - για τη μείωση της αιθαλομίχλης.
Θα μπορούσε επίσης να εργαστεί για την εξάπλωση των ηλεκτρικών σταθμών φόρτισης αυτοκινήτων και μπορεί να υποστηρίξει τη σύνδεση σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας TAV προς τη Γαλλία.
Roberto Cingolani, υπουργός Oικολογικής Mετάβασης
Ο Cingolani θα ηγηθεί του νεοδημιουργηθέντος υπουργείου οικολογικής μετάβασης, αφήνοντας το ρόλο του ως κορυφαίος φυσικός και επικεφαλής τεχνολογικός υπεύθυνος στον κρατικό αμυντικό γίγαντα Leonardo.
Η ίδρυση ενός τέτοιου πράσινου υπουργείου ήταν η κύρια προϋπόθεση για το Κίνημα των 5 Αστέρων να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Draghi.
Αυτό το «υπερ-υπουργείο», όπως το αποκαλεί το Κίνημα των 5 Αστέρων, θα επιβλέπει τόσο το κανονικό περιβαλλοντικό χαρτοφυλάκιο όσο και το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο.
Θα προεδρεύει επίσης μια νέα διυπουργική ομάδα που θα αναλάβει την ανάκαμψη της Ιταλίας πιο πράσινη.
Ο 49χρονος Cingolani, δεν είναι μέλος οποιουδήποτε κόμματος, αλλά ήταν μέρος της ειδικής ομάδας του Colao που ενημέρωσε την κυβέρνηση του Conte για το πώς να ανακάμψει από την κρίση του κοροναϊού το περασμένο καλοκαίρι.
Το δυσκολότερο έργο του θα είναι να υπενθυμίσει στους συναδέλφους υπουργούς ότι τα χρήματα ανάκτησης που προέρχονται από τις Βρυξέλλες πρέπει να δαπανηθούν για πράσινες επενδύσεις.
Andrea Orlando, υπουργός Εργασίας
O Orlando θα έχει το δύσκολο έργο της σταθεροποίησης μιας αγοράς εργασίας επί πανδημίας.
Προερχόμενος από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, ο 52χρονος Orlando, έχει ήδη μπει σε υπουργικό συμβούλιο δύο φορές - πρώτα εποπτεύοντας την πολιτική για το κλίμα και μετά την πολιτική δικαιοσύνης.
Το 2017, ο Ορλάντο, ως πολιτικός σταδιοδρομίας, προσπάθησε να κερδίσει την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος και ηττήθηκε από τον κεντρώο Matteo Renzi.
Το πιο πιεστικό του ζήτημα θα είναι η απαγόρευση απολύσεων που θα λήξει τον Μάρτιο, η οποία έχει παγώσει την αγορά εργασίας της Ιταλίας για σχεδόν ένα χρόνο.
Προγραμματικές δηλώσεις Draghi: Σύσφιξη σχέσεων με Ελλάδα - Μήνυμα σε Salvini
Νωρίτερα σήμερα 17 Φεβρουαρίου στα πενήντα λεπτά της ομιλίας των προγραμματικών του δηλώσεων ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός Mario Draghi προσπάθησε να καθησυχάσει τα κόμματα και να τους εξηγήσει ότι δεν χάνουν εξουσία αλλά αντιθέτως συμβάλλουν στο καλό της χώρας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιστρέψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται σε μια κατάσταση κανονικής καθημερινότητας.
Θα πληροφορούμε εγκαίρως τους πολίτες για κάθε αλλαγή», υπογράμμισε ο νέος επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
Ένα καθησυχαστικό μήνυμα με παραλήπτη κυρίως την κεντροδεξιά, η οποία ύψωσε τους τόνους, λόγω της νέας απαγόρευσης λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων που ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle παράλληλα όμως προειδοποίησε με ξεκάθαρο τρόπο τον Salvini και ολόκληρη την Lega, τονίζοντας «όποιος στηρίζει την κυβέρνηση αυτή σημαίνει ότι συμμερίζεται την ιδέα ότι το Ευρώ αποτελεί ένα οριστικό βήμα.
Χωρίς Ευρώπη η Ιταλία είναι πιο αδύναμη, μέσα στην μοναξιά, δεν νοείται κυριαρχία».
Στενότερη συνεργασία με μεσογειακές χώρες
Η Ρώμη θα ενισχύσει την συνεργασία της με όλες τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης και με την Ελλάδα.
Θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες πιο δίκαιη κατανομή βαρών στο μεταναστευτικό και την ίδια ώρα, καθιστά σαφές ότι η ευρύτερη και η ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχές άμεσου ενδιαφέροντός της.
Παράλληλα, όμως, η Ρώμη θα προσπαθήσει να ευνοήσει την επαναπροσέγγιση και έναν αποδοτικότερο διάλογο της Ένωσης με την Άγκυρα, όπως εξήγησε ο Mario Draghi.
Είναι η ίδια ακριβώς γραμμή της κυβέρνησης του J. Conte.
Σε ό,τι αφορά την διαδικασία εμβολιασμού, ο Mario Draghi εξήγησε ότι «θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι και κατάλληλοι χώροι, τόσο δημόσιοι, όσο και ιδιωτικοί» και υποσχέθηκε ότι θα εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία εμβόλια.
Όσο για τα 208 δισεκατομμύρια κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που η Ευρωπαϊκή Ένωση προορίζει για την Ιταλία, οι κύριες, στρατηγικές επενδύσεις της χώρας θα γίνουν στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, του πολιτισμού, της οικολογικής μετάβασης, της υγείας και της ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης.
«Σήμερα η ενότητα δεν αποτελεί επιλογή, αλλά χρέος.
Η κυβέρνησή μου δεν βασίζεται σε πολιτικές αλχημείες αλλά σε ένα ειλικρινές πνεύμα προσφοράς και αυτοθυσίας», τόνισε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στην γερουσία, ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών