Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση υποχωρεί η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, με την αγορά να αποτυπώνει τις ανησυχίες της για την κακοκαιρία στο Τέξας των ΗΠΑ, όπου η εισηγμένη διατηρεί 3 αιολικά πάρκα.
Ο όγκος συναλλαγών και σήμερα όπως και στις προηγούμενες συνεδριάσεις είναι υψηλός, αλλά σήμερα η μετοχή χάνει πάνω από 6%, ενώ το χαμηλό το έχει γράψει στα 12,56 ευρώ και στο -8,85%.
Ο όγκος των συναλλαγών ξεπερνά τις 265 χιλ. τεμάχια και η αποτίμηση έχει υποχωρήσει στα 1,5 δισ. ευρώ.
Πιθανές σημαντικές επιπτώσεις στα αιολικά πάρκα στο Τέξας
Για πιθανές σημαντικές επιπτώσεις στα τρία αιολικά πάρκα που διαθέτει στο Τέξας, το οποίο πλήττεται από πρωτοφανείς ακραίες καιρικές συνθήκες, κάνει λόγο η Τέρνα Ενεργειακή σε ανακοίνωσή της.
Όπως αναφέρε σε ανακοίνωσή της, η Τέρνα Ενεργειακή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και εργάζεται επιμελώς για να μετριάσει τις οικονομικές συνέπειες, διασφαλίζοντας παράλληλα την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού της.
Κάτω από τον ΚΜΟ 50
Διαγραμματικά, η σημερινή πτώση της μετοχής σπάει τον εκθετικό κινητό μέσο των 50 ημερών και στα επίπεδα που διαπραγματεύεται βρίσκεται ο αντίστοιχος των 100 ημερών, οποίος είναι και η πρώτη στήριξη.
Ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών είναι στα 11,76 ευρώ.
Η μετοχή έχει δώσει τους προηγούμενους μήνες μεγάλα κέρδη στους κατόχους μετοχών, καθώς έγραψε ιστορικά υψηλά εν μέσω πανδημίας και στα 14,80 ευρώ.
Η εικόνα του 9μήνου του 2020
Υπενθυμίζεται πως τα ενοποιημένα αποτελέσματα εννεαμήνου του 2020 της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είχαν ως εξής:
Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 241,4 εκατ. ευρώ έναντι 210,7 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2019, αυξημένες κατά 14,6%
Η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA)1 ανήλθε σε 152,3 εκατ. ευρώ, έναντι 131,4 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2019, αυξημένη κατά 15,9%, κυρίως λόγω της σημαντική συνεισφοράς των νέων Αιολικών Πάρκων στις ΗΠΑ.
Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ)1 ανήλθαν σε 102,8 εκατ. ευρώ, έναντι 90,7 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2019 αυξημένα κατά 13,3%.
Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 70,1 εκατ. ευρώ έναντι 56,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2019, αυξημένα κατά 24,8%.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 58,6 εκατ. ευρώ έναντι 40.9 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2019, αυξημένα κατά 43,3%.
H ανακοίνωση της Τέρνα
Πρόσφατα, ο κυβερνήτης του Τέξας έθεσε και τις 254 κομητείες της πολιτείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σοβαρών καιρικών συνθηκών με επαπειλούμενες εκτεταμένες σοβαρές ζημιές, τραυματισμούς και απώλεια ζωών, λόγω παρατεταμένων πολικών θερμοκρασιών, ισχυρής χιονόπτωσης και παγωμένης βροχής.
Το βαθύ ψύχος του πρωτοφανούς φαινομένου ανάγκασε σε κλείσιμο διυλιστήρια και πετρελαιοπηγές, έθεσε εκτός λειτουργίας βασικά τμήματα υποδομών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, και επέφερε διακοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, εργοστάσια φυσικού αερίου και ανανεώσιμα, σε μεγάλα μέρη του Δυτικού και Κεντρικού Τέξας.
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαθέτει τρία αιολικά έργα στο Τέξας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 520MW. Και τα τρία έργα υπέστησαν περιορισμό λειτουργίας και δεν ήταν σε θέση να εισφέρουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο κατά τη διάρκεια αυτής της χωρίς προηγούμενο κατάστασης, με πιθανό ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και εργάζεται επιμελώς για να μετριάσει τις οικονομικές συνέπειες, διασφαλίζοντας παράλληλα την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού της. Το καιρικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Θα επανέλθουμε όταν διαθέτουμε σαφέστερη πληροφόρηση.
Ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό ανέρχεται σε 1.373 MW, ενώ διαθέτει, επίσης, υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW στην Ελλάδα. Επίσης, ο Όμιλος αναπτύσσει επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 1200 MW στην Ελλάδα, τα οποία θα είναι έτοιμα προς κατασκευή μέσα στην επόμενη περίοδο και θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου των 3.000 MW μέχρι το 2025. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος προωθεί δύο (2) μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης, καθώς και σημαντικό αριθμό φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω τον ανωτέρω στόχο.
Σχόλια αναγνωστών