To σκάνδαλο Λιγνάδη φαίνεται ότι ακουμπάει διαχρονικά όλο το πολιτικό σύστημα καθώς με ένα απλό ψάξιμο στο google μπορεί κάποιος να βρει φωτογραφίες με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Και όχι μόνο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega η δράση του σκηνοθέτη-ηθοποιού είναι ενεργή και την περίοδο 2017-2018 σε υπόθεση που εμπλέκονται και ανήλικα παιδιά από τις προσφυγικές δομές.
Διακομματικός παράγοντας ο Λιγνάδης
Παρόλο, πάντως, που για την υπόθεση Λιγνάδη υπόλογα πρέπει να είναι όλα τα πολιτικά κόμμα, ειδικά όσα βρίσκονταν σε τροχιά εξουσίας, σε αυτή τη φάση το βάρος της κριτικής πέφτει πάνω στην Λίνα Μενδώνη, την Υπουργό Πολιτισμού για την οποία, πλέον, έχει δημιουργηθεί κίνημα για την αποπομπή καθώς δεν τυγχάνει καμιάς υποστήριξης από τον καλλιτεχνικό χώρο.
Η ΝΔ έχει πλέον αποκτήσει πυρήνα στο καλλιτεχνικό χώρο που δεν θέλει να χάσει…
Σύμπασα η αντιπολίτευση ζητάει το «κεφάλι» της επί πίνακι και η αλήθεια είναι ότι δεν έχει και πολλά ερείσματα ούτε στην κυβέρνηση.
Οι περισσότεροι λένε ότι ο ρόλος της έχει τελειώσει.
Υπονοούν ότι η τοποθέτησή της στην θέση του Υπουργού είχε δύο κρίσιμες αποστολές:
Την απεμπλοκή της αρχαιολογικής υπηρεσίας από την επένδυση στο Ελληνικό και την μεταφορά των αρχαίων από το μετρό Θεσσαλονίκης.
Όλοι περίμεναν ότι η κ. Μενδώνη θα αντικατασταθεί στον προηγούμενο ανασχηματισμό αλλά όπως φαίνεται υπήρχαν πολιτικές πλάτες που την διατήρησαν στην θέση της.
Θέμα χρόνου η αντικατάστασή της Μενδώνη λένε κάποιοι
Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς στην ουσία αποτέλεσε επιλογή του ο εν λόγω ηθοποιός και, μάλιστα, με απευθείας ανάθεση στο Εθνικό Θέατρο.
Όμως, το Μαξίμου δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη για την δράση του εκτός του Θεάτρου.
Ωστόσο, για το Μαξίμου το θέμα, πλέον, δεν είναι ο Λιγνάδης.
Ο τελευταίος δρούσε διαχρονικά με όλα τα κόμματα..
Το πρόβλημα του Μαξίμου, πλέον, ονομάζεται Λίνα Μενδώνη και όλοι, πλέον, ζητάνε την αποπομπή της ώστε να θυσιαστεί για την ηρεμία του καλλιτεχνικού χώρου τον οποίο η ΝΔ κινδυνεύει να χάσει.
Ακόμα και η συνέντευξη τύπου που έδωσε, όπως παρατηρούν, περισσότερο εξέθεσε τον Πρωθυπουργό παρά κάλυψε το Μαξίμου.
Ουσιαστικά έδρασε ως παράγοντας ανάφλεξης της υπόθεσης κατά του Μεγάρου. Αργά ή γρήγορα, η κ. Μενδώνη θα αντικατασταθεί. Και μάλιστα κάποιοι βάζουν στο τραπέζι το όνομα του κ. Γιατρομανωλάκη. Για να δούμε…
Το δίλημμα Μαξίμου για άνοιγμα την 1η Μαρτίου
Η κυβέρνηση περνάει ένα πολύ δύσκολο Φεβρουάριο, όπως είχαμε προβλέψει, σε όλα τα μέτωπα.
Στο μέτωπο της κακοκαιρίας αντιμετώπισε μία δύσκολη κατάσταση που δοκίμασε τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού και ανέδειξε τις διαχρονικές ανεπάρκειες του.
Παρατηρούν ότι δεν φτάνουν μόνο πηχυαίοι τίτλοι τύπου «επιτελικό κράτος» χωρίς να υπάρχουν από κάτω δομές να το υποστηρίξουν.
Μία μεταρρύθμιση αρμοδιοτήτων της Πολιτικής Προστασίας σε έκτακτες συνθήκες είναι απαραίτητη και ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών μεριμνά για να την φέρει σε νομοθέτηση και ψήφιση. Παρομοίως, στο μέτωπο της πανδημίας όπου τα κρούσματα τον Φεβρουάριο, όπως είχαμε προβλέψει, θα αυξάνονταν και ότι μόνο εάν υπάρξει μείωση σε επίπεδο 200-300 κρουσμάτων θα μπορούσε να ανοίξει κανονικά η αγορά.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα πολύ ουσιαστικό δίλημμα:
Να ανοίξει 1η Μαρτίου μία διέξοδο για το λιανεμπόριο μέσα από το click away.
Φοβάται, ωστόσο, μήπως όμως επιδεινώσει την επιδημιολογική κατάσταση.
Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που λένε ότι εάν μειωθούν τα κρούσματα να υπάρξει ένα μερικό άνοιγμα της αγοράς έστω και για 15 μέρες παρά το φόβο της επιδείνωσης.
Ωστόσο, τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι τα κρούσματα θα ελαττωθούν τόσο σε 8 μέρες….
Έρχεται το τέλος των διερευνητικών;
Ωστόσο, το πιο κρίσιμο μέτωπο που σιγά σιγά εκτυλίσσεται είναι αυτό των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ο απόπλους του Τσεσμέ δημιουργεί μία έκρυθμη κατάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών και θέτει εν αμφιβόλω τις διερευνητικές επαφές που είχαν ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2021.
Άλλωστε η τουρκική πλευρά δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση της ελληνικής πλευράς ούτε έχουν απαντήσει για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες που έχει θέσει η Αθήνα.
Αυτό κάνει πολλούς να συμπεράνουν ότι η Τουρκία ρίχνει λάδι στην φωτιά του blame game ώστε η Αθήνα να σηκωθεί και να φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ή είναι ένας τρόπος ώστε η Ελλάδα να αποδεκτεί την διευρυμένη ατζέν. Το σίγουρο είναι ότι προς στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου, με τον ερχομό Biden στο τιμόνι των ΗΠΑ, νόμιζε ότι θα ηρεμούσε στο καυτό μέτωπο των ελληνοτουρκικών, παρόλα αυτά επανέρχεται ξανά στην καθημερινή ατζέντα.
Μάιος επανεκκίνηση τουρισμού, χωρίς αντίπαλο η ΝΔ
Και παρόλες τις εξελίξεις στο εσωτερικό και εξωτερικό μέτωπο, παρατηρείται μέσα από πρόσφατες δημοσκοπήσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί την δημοτικότητά της και κυρίως την προτίμηση του κόσμου στην πρόθεση ψήφου αναλλοίωτη.
Χωρίς να έχει υποστεί ουσιαστική φθορά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει 1 χρόνο lockdown και διαχείρισης της πανδημίας με εμφανή τα συμπτώματα στην ελληνική οικονομία.
Και πάλι, όμως, η προτίμηση του κόσμου δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά και αυτό βαραίνει κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έχει μπορέσει να εκπέμψει σήμα σοβαρής πολιτικής δύναμης, ουσιαστικά σκορπώντας το όποιο πλεονέκτημά της σε διαφωνίες για αριστερή ή κεντρώα στροφή του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πολιτική διαχείριση του 2020 αναμένεται να συνεχιστεί και το 2021 μέχρι τον Μάιο, μήνας στον οποίο ο Κ. Μητσοτάκης προσβλέπει να επανεκκινήσει την οικονομία με μεγάλη προώθηση της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Απαίτηση καλλιτεχνών για αποπομπή της Μενδώνη «μπλοκάρει» το Μαξίμου – Εκτιμήσεις ακόμα και για αντικατάστασή της
Θέμα χρόνου η αντικατάστασή της Μενδώνη λένε κάποιοι
Σχόλια αναγνωστών