Απόγειο της τουριστικής σεζόν για το φημισμένο μεξικανικό θέρετρο της Καραϊβικής αναφέρει η Deutsche Welle.
Ακόμη και η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa, από τον περασμένο Οκτώβριο, άρχισε πάλι τακτικές πτήσεις για το Κανκούν, παρά τους περιορισμούς της πανδημίας.
Λουόμενοι από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική συνωστίζονται στις παραλίες, ουρές επισκεπτών σχηματίζονται μπροστά στις πυραμίδες των Μάγια.
Πυραμίδα των Μάγια
Ανακούφιση για ξενοδόχους και εστιάτορες.
Όλα δείχνουν ότι πολλοί τουρίστες έλκονται περισσότερο από τις μαγευτικές παραλίες σε αυτή τη χώρα, παρά από την ανησυχητική στατιστική που υπενθυμίζει ότι στο Μεξικό οι νεκροί από την πανδημία φτάνουν τους 174.000, ενώ οι μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένουν υπερπλήρεις.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) το Μεξικό ήταν ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στη Λατινική Αμερική για το 2020, αλλά και ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός σε όλον τον κόσμο, μετά την Ιταλία και τη Γαλλία.
Ανοιχτά σύνορα παρά την πανδημία
Ένας από τους λόγους για την αυξημένη τουριστική κίνηση είναι προφανώς ότι το Μεξικό ποτέ δεν έκλεισε τα σύνορά του, ενώ ακόμη και σήμερα δεν απαιτεί αρνητικό μοριακό τεστ για την είσοδο στη χώρα.
Ο πρόεδρος Obrador απορρίπτει τη λογική του lockdown και δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη.
Αυτό δεν σημαίνει πως το Μεξικό δεν είχε απώλειες στη φετινή σεζόν, κάθε άλλο:Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής Inegi το 2020 οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 48% και τα συναλλαγματικά έσοδα κατά 52%.
Κι, όμως, ο τουριστικός κλάδος κατάφερε να επιβιώσει και μάλιστα- σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στη Γερμανία, για παράδειγμα- χωρίς κρατική επιδότηση.
Η κυβέρνηση του Μεξικού όχι μόνο δεν προσέφερε οικονομική στήριξη, αλλά αναγκάστηκε να καταργήσει, λόγω περικοπών, τον κρατικό οργανισμό προώθησης του τουρισμού.
Αλλά όπως επισημαίνει ο Καναδός M. Hale, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων 10Gates που δραστηριοποιείται στο τουριστικό μάρκετινγκ, το κενό της κεντρικής κυβέρνησης έσπευσαν να καλύψουν οι Πολιτείες και οι περιφερειακοί οργανισμοί για την προώθηση του τουρισμού.
«Ήδη το καλοκαίρι του 2020 πολλά ξενοδοχεία στις ακτές της Καραϊβικής είχαν αναπτύξει μία στρατηγική υγειονομικών μέτρων που ακόμη δεν υπάρχει στον Καναδά», λέει ο Hale.
«Αυτό συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επισκεπτών».
Στο Κανκούν οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας.
Πολλοί γιατροί θεωρούν παρακινδυνευμένη την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» στον τουρισμό και υποστηρίζουν ότι εκεί οφείλεται η άνοδος των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα πάντως με τα επίσημα στοιχεία για τον Φεβρουάριο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στις τουριστικές περιοχές μπορεί να αυξήθηκε, αλλά παραμένει αισθητά χαμηλότερος από τους αντίστοιχους αριθμούς στις κεντρικές περιφέρειες του Μεξικού και τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Μεξικού
«Σανίδα σωτηρίας» για το Μεξικό αποδείχθηκε ασφαλώς, για μία ακόμη χρονιά, ο εσωτερικός τουρισμός- πάντα υπολογίσιμο μέγεθος σε μία χώρα 126 εκατομμυρίων κατοίκων, που μπορεί να αντισταθμίσει προσωρινές απώλειες στις αφίξεις ξένων επισκεπτών.
Αυτό επισημαίνει και ο Μ. Keshmayer, ιδρυτής της εταιρείας Mexico Adventures στην πόλη Κουερναβάκα του Μεξικού, που προσφέρει οργανωμένα ταξίδια με μηχανή.
Μπορεί ο τζίρος του να έχει μειωθεί το 2020, λέει ο Keshmayer, αλλά τουλάχιστον κατάφερε να επιβιώσει ποντάροντας στην τοπική πελατεία.
Πιστεύει ότι μέχρι το 2022 τα πράγματα θα βελτιωθούν, γιατί όπως λέει «είναι τεράστιο το ενδιαφέρον για διακοπές κοντά στη φύση».
Ωστόσο, δεν λείπουν τα απρόοπτα. Με τη συνεχή αύξηση κρουσμάτων του παραλλαγμένου κορωνοϊού, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ζητούν μοριακό τεστ από όλους όσους επιστρέφουν στη χώρα.
Το Μεξικό αντέδρασε αμέσως: Προσφέρει τη δυνατότητα για διενέργεια τεστ σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, ακόμη και σε ορισμένα ξενοδοχεία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών