Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προτεραιότητα και επιτάχυνση των εμβολιασμών στην ΕΕ - Ανησυχούν οι μεταλλάξεις, φόβοι για γ' κύμα Covid

Προτεραιότητα και επιτάχυνση των εμβολιασμών στην ΕΕ - Ανησυχούν οι μεταλλάξεις, φόβοι για γ' κύμα Covid
Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από 8/3 για την Μ. Βρετανία, νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ινδία
Σχετικά Άρθρα

Μετά το σοκ της υπέρβασης στις ΗΠΑ των 500.000 θανάτων λόγω της επιδημίας της covid, που όπως είπε και ο πρόεδρος Biden καταμετρούν περισσότερους νεκρούς από τους δύο παγκόσμιους πολέμους και το Βιετνάμ μαζί, το ερώτημα του πότε και με ποιον τρόπο αυτός ο εφιάλτης θα τελειώσει, μένει αναπάντητο.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η Ιταλία υπενθύμισε στην Ευρώπη πως πριν από ένα χρόνο ακριβώς διέγνωσαν το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού, στην Ιταλία, και αντιμετωπίζουν ήδη το γ' κύμα της πανδημίας.
Τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για μείωση των κρουσμάτων και που η Μ.Βρετανία ανακοίνωσε τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, αρχής γενομένης από τις 8 Μαρτίου, η Ινδία, η οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν πως είχε «εξαφανίσει» την επιδημία, πλέον είναι αντιμέτωπη με μια νέα έξαρση μολύνσεων που αναγκάζει πολλές Πολιτείες της να επιβάλλουν εκ νέου ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Και ενώ Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο κορωνοϊός θα αποτελεί πρόβλημα για την ανθρωπότητα για πολλούς χειμώνες ακόμα, τα βλέμματα και οι ελπίδες όλων είναι στραμμένες στα εμβόλια.
Αν και έχουν γίνει περισσότερα από 208 εκατομμύρια εμβόλια παγκοσμίως, το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν έχουν κατανεμηθεί δίκαια με αποτέλεσμα δεκάδες χώρες να μην έχουν πάρει ούτε μια δόση εμβολίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 45% των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί αφορούν χώρες που ανήκουν στα κράτη του G7, των οποίων τα μέλη αντιπροσωπεύουν μόλις το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει πως το 92% των εμβολίων έχει δοθεί σε χώρες που θεωρούνται κράτη με υψηλό εισόδημα.

Michel (ΕΕ): Προτεραιότητα η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η διαδικασία έγκρισης εμβολίων

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών στην ΕΕ όπως επίσης και οι πιο γρήγορες διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων αποτελούν προτεραιότητα της ΕΕ επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Επιστολή πρόσκλησης στην τηλεδιάσκεψη κορυφής της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου που απέστειλε προς τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών.
Παράλληλα, ο Charles Michel σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει το έργο της για τον καθορισμό μιας κοινής προσέγγισης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.
To ζήτημα του κορωνοϊού θα συζητηθεί την πρώτη ημέρα της τηλεδιάσκεψης, ενώ τη δεύτερη οι ηγέτες θα εστιάσουν στην Ασφάλεια και την 'Αμυνα.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 111.966.689 και οι νεκροί 2.480.794
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 28.239.571 κρούσματα και 501.947 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 247.143 και τρίτη σε κρούσματα με 10.195.160
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 180.536 και τέταρτη η Ινδία με 156.463
• Τέταρτο παγκοσμίως σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 4.138.233
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.130.447, έκτη η Γαλλία με 3.669.354
• Έβδομη η Ισπανία με 3.153.971 και όγδοη η Ιταλία με 2.818.863
• Ένατη η Τουρκία με 2.646.526 και δέκατη η Γερμανία με 2.399.499
15645.JPG
Τραγικό ορόσημο για τις ΗΠΑ – Πάνω από 500.000 οι νεκροί λόγω covid – Διάγγελμα Biden

Το τραγικό ορόσημο των 500.000 θανάτων λόγω της επιδημίας του covid ξεπέρασαν οι ΗΠΑ, όπου με εντολή του προέδρου Joe Biden, οι σημαίες κυμάτισαν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτήρια προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών.
Ο πρόεδρος Biden και η αντιπρόεδρος Harris πραγματοποίησαν μια τελετή στο Λευκό Οίκο στη μνήμη των 500.000 νεκρών, καλώντας όλους τους Αμερικάνους να αφήσουν στην άκρη τις πολιτικές τους διαφορές και ενωμένοι να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση.

Μακάβριο ρεκόρ

«χθες καταγράφουμε ένα αληθινά μακάβριο, σπαρακτικό ορόσημο: έχουμε 500.071 νεκρούς.
Περισσότεροι Αμερικανοί πέθαναν μέσα στον έναν χρόνο αυτής της πανδημίας από ό,τι στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Πόλεμο του Βιετνάμ μαζί.
Αλλά καθώς αναγνωρίζουμε την κλίμακα των μαζικών θανάτων στην Αμερική, ταυτόχρονα θυμόμαστε κάθε άνθρωπο και τη ζωή που έζησε.
Γιατί μιλάμε για ανθρώπους που τους ξέραμε», ανέφερε ο Biden, ο οποίος μαζί με την αντιπρόεδρο Kamala Harris και τους συζύγους της τήρησαν ενός λεπτού σιγή στο προαύλιο του Λευκού Οίκου, με σκυμμένα τα κεφάλια.
Πεντακόσια αναμμένα κεριά είχαν τοποθετηθεί στα σκαλιά του Λευκού Οίκου.
Μια στρατιωτική μπάντα έπαιξε το Amazing Grace, μουσικό κομμάτι βασισμένο σε χριστιανικό ύμνο που γράφτηκε το 1779, τη στιγμή που οι καμπάνες στον Καθεδρικό ναό στην Ουάσινγκτον χτύπησαν 500 φορές για να συμβολίσουν τους 500.000 νεκρούς.

Μείνετε σε επαγρύπνηση

Ο Biden κάλεσε τους Αμερικάνους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, να φορούν μάσκες, να τηρούν την επιλεγόμενη κοινωνική απόσταση, να λάβουν το εμβόλιό τους όταν είναι η σειρά τους.
«Πρέπει να τελειώνουμε με την πολιτικοποίηση και την παραπληροφόρηση που δίχασε οικογένειες, κοινότητες και τη χώρα όλη, στοιχίζοντας πάρα πολλές ζωές ήδη.
Δεν είναι ούτε Δημοκρατικοί ούτε Ρεπουμπλικάνοι αυτοί που πεθαίνουν εξαιτίας του ιού.
Είναι Αμερικανοί.
Πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη μαζί, σαν ένας λαός, ως ΗΠΑ» υποστήριξε ο Biden.
Συνολικά οι ΗΠΑ μετρούν 500.236 θανάτους και περίπου 28,2 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ καταγράφουν το 19% των θανάτων παγκοσμίως.

Pfizer: 13 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων το μήνα

Πάνω από 13 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων το μήνα θα δίνει στις ΗΠΑ από τα μέσα Μαρτίου η εταιρεία Pfizer.
Πρόκειται για μια ποσότητα που είναι διπλάσια από αυτήν που δινόταν στις αρχές Φεβρουαρίου.
Η Pfizer έχει παραδώσει περίπου 40 εκατ. δόσεις εμβολίων σε όλες τις ΗΠΑ μέχρι τώρα και οδεύει να παραδώσει 120 εκατ. δόσεις το εμβολίου της στα τέλη Μαρτίου.
Η εταιρεία σκοπεύει να προμηθεύσει με 300 εκατομμύρια δόσεις τις ΗΠΑ έως τα τέλη Ιουλίου ενώ ολόκληρο το 2021 έχει σκοπό να παραχθούν τουλάχιστον 2 δισεκ. δόσεις για παγκόσμια χρήση.

Moderna: 300 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Ιουλίου

Αλλά και η εταιρεία Moderna, η οποία είναι η δεύτερη εταιρεία το εμβόλιο της οποίας έχει εγκριθεί για χρήση, σχεδιάζει να παραδώσει 100 εκατ. δόσεις του προϊόντος της, που επίσης χορηγείται σε δυο δόσεις, έως τα τέλη Μαρτίου και 300 εκατ. έως τα τέλη Ιουλίου.
Η Johnson & Johnson πιστεύει ότι θα μπορεί να διανείμει μέχρι τα τέλη Μαρτίου τουλάχιστον 20 εκατ. δόσεις του δικού της σκευάσματος που χορηγείται σε μία δόση, αφού λάβει άδεια από τον εποπτικό φορέα.
Σκοπεύει να έχει προμηθεύσει τη χώρα με 100 εκατ. δόσεις περί τα μέσα του 2021.
Βάσει αυτών των δεσμεύσεων, οι ΗΠΑ οδεύουν να έχουν παραλάβει 240 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι τα τέλη του Μαρτίου, που φθάνουν για ανοσοποιηθούν περίπου 130 εκατ. Αμερικανοί, και 700 εκατ. δόσεις στα μέσα της χρονιάς, ποσότητα που αρκεί για να ανοσοποιηθεί όλος ο πληθυσμός της χώρας.

Η AstraZeneca ενδέχεται να παραδώσει λιγότερα από τα μισά εμβόλια για τα οποία έχει δεσμευτεί

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca αναμένεται ότι θα παραδώσει στην ΕΕ λιγότερα από τα μισά εμβόλια για την Covid-19 απ’ όσα έχει δεσμευτεί, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. Αυτό το προβλεπόμενο έλλειμμα, το οποίο δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι τώρα, έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη μείωση των παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο και ενδέχεται να πλήξει τις προσδοκίες της ΕΕ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού.
Ο αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος συμμετέχει άμεσα σε συνομιλίες με την αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία, είπε ότι η εταιρεία ανέφερε στην Ένωση, κατά τη διάρκεια εσωτερικών συναντήσεων, ότι «θα παραδώσει λιγότερες από 90 εκατομμύρια δόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο» του έτους.
678954545689689446464646464.JPG
Μ. Βρετανία: Στις 21/6 η πλήρης επανεκκίνηση της οικονομίας

Στις 21 Ιουνίου αναμένεται να έχει επιστρέψει σε πλήρη κανονικότητα η βρετανική οικονομία, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson, ο οποίος δεσμεύτηκε να ξανανοίξει τα καταστήματα από τα μέσα Απριλίου.
Ο Johnson μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, έκανε λόγο για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς όπως είπε η απειλή παραμένει.
«Το τέλος είναι ορατό.
Η εικόνα την άνοιξη και το καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που βλέπουμε» είπε ο Johnson αναφέροντας τέσσερα στάδια για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.
Συγκεκριμένα:
α)Η χαλάρωση του τρίτου lockdown θα αρχίσει στις 8 Μαρτίου, με το άνοιγμα των σχολείων.
β)Στις 12 Απριλίου θα ανοίξουν ξανά μεγάλοι τομείς της οικονομίας (κομμωτήρια και σαλόνια νυχιών, ζωολογικοί κήποι, γυμναστήρια, πισίνες κ.λπ.).
γ)Από τις 17 Μαΐου θα ανοίξουν η εστίαση και η φιλοξενία.
δ) Η 21η Ιουνίου θα είναι η ημερομηνία επιστροφής στην ομαλότητα.
Όμως θα πρέπει να συνεχιστεί με επιτυχία το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τα εμβόλια να αποδειχθούν αποτελεσματικά, να μην έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα, οι νέες παραλλάξεις να μην επηρεάζουν την κατάσταση.

Διατηρούνται τα lockdown στην Ευρώπη

Αν και τα κρούσματα εμφανίζονται μειωμένα στην Ευρώπη, τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε αρκετά κράτη.
Στην Πορτογαλία, το lockdown παρατάθηκε έως την 1η Μαρτίου αν και εξετάζεται να παραμείνει σε ισχύ έως και τα μέσα Μαρτίου προκειμένου να συνεχίσει η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Στη Γερμανία, το lockdown παρατάθηκε έως τις 7 Μαρτίου με την καγκελάριο Merkel να υποστηρίζει πως δεν θα κρατήσει ούτε μια ημέρα παραπάνω από ότι χρειάζεται, τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορα της με την Τσεχία και την Αυστρία.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως παρατείνει έως τις 2 Μαρτίου το lockdown καθώς οι ειδικοί επεσήμαναν στην κυβέρνηση πως «η κατάσταση καταλήγει να είναι χειρότερη, σε σχέση με όσο φοβόμασταν τελικά, με τον αριθμό των μολύνσεων, των νοσηλειών και άλλους δείκτες».
Παράταση στο lockdown έως και την 1η Μαρτίου αποφάσισε το Βέλγιο, το οποίο απαγόρευσε τα μη αναγκαία ταξίδια και ανακοίνωσε ότι επιβάλει ανώτατο όριο ατόμων που συναντώνται σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να παρατείνει το lockdown έως την 1η Απριλίου.

Συμφωνίες Κομισιόν με Pfizer και Moderna για επιπλέον δόσεις εμβολίων

Συμφωνία για επιπλέον 200 εκατ. δόσεων εμβολίου για τον κορωνοϊό υπέγραψαν οι Pfizer/BioNTech με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόκειται για μια συμφωνία που θα εκτοξεύσει την προσφορά εμβολίων στις χώρες της ΕΕ κατά το β' τρίμηνο του 2021.
Η σύμβαση περιλαμβάνει μια σταθερή παραγγελία για 200 εκατομμύρια δόσεις με τη δυνατότητα για επιπλέον 100 εκατομμύρια, κάτι που θα μπορούσε να διπλασιάσει τη συνολική προσφορά της ΕΕ από τις εν λόγω εταιρείες.
Mετά τη νέα συμφωνία με τη Pfizer, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία και με τη Moderna για την προμήθεια 150 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των δόσεων που έχει εξασφαλίσει για το 2021 από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.
Βάσει της συμφωνίας, η ΕΕ έχει επίσης επιλογή να αγοράσει άλλες 150 εκατομμύρια δόσεις την ερχόμενη χρονιά.
Η ΕΕ έχει ήδη κλείσει για φέτος 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna.
6556569090905690563655636.JPG
Ινδία: Νέα μέτρα και ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Νέα μέτρα και περιορισμούς στις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ινδίας καθώς ύστερα από αρκετούς μήνες, κατά τους οποίους η επιδημία υποχωρούσε, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια νέα έξαρση κρουσμάτων.
Η Πολιτεία της Gujarat πραγματοποιεί ελέγχους στα σύνορα της με γειτονικές Πολιτείες, ανάμεσα στις οποίες και η Maharashtra όπου αποτελεί εστία των νέων κρουσμάτων, η Πολιτεία της Karnataka έχει προχωρήσει και αυτή στο «σφράγισμα» δρόμων, ζητώντας από τους ταξιδιώτες να έχουν αρνητικό τεστ έτσι ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους ενώ και η Πολιτεία της Tamil Nadu ζητά αρνητικά τεστ σε όλους τους επιβάτες πτήσεων από συγκεκριμένες περιοχές της Ινδίας.
Αν και κατά μέσο όρο ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ινδία είχε υποχωρήσει σε εβδομαδιαία βάση ακόμα και κάτω από 11.000 κρούσματα, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια αύξηση των μολύνσεων.
Συνολικά η Ινδία μετρά 156.463 νεκρούς επί συνόλου 11 εκατομμυρίων και πλέον μολύνσεων.

Στο κόκκινο λόγω covid η Βραζιλία – Θέλει πάνω από 104 εκατ. δόσεις εμβολίων για τις ομάδες κινδύνου

Στο κόκκινο λόγω του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού είναι η Βραζιλία, η οποία χρειάζεται πάνω από 104 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για να εμβολιάσει τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι ηλικιωμένοι, οι αυτόχθονες και οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα.
Ο πληθυσμός αυτός υπολογίζεται σε περίπου 49,6 εκατομμύρια.
Μέχρι στιγμής η Βραζιλία έχει παραλάβει 11,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων (2 εκατ. από την AstraZeneca και 9,8 εκατ. από την CoronaVac).
Την ίδια στιγμή πάντως, το β΄κύμα της επιδημίας εξακολουθεί να πλήττει τη Βραζιλία, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 639 θάνατοι ασθενών και 26.986 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 247.143 νεκρούς και περισσότερα από 10 εκατομμύρια κρούσματα.
Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, καταγράφονται 118 θάνατοι και 4.851 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 330.000 μολύνσεις (+20.000 σε σχέση με την προηγούμενη), ενώ υπέκυψαν 7.445 άνθρωποι.

Τρίτο σε θανάτους το Μεξικό

Εξίσου δύσκολη παραμένει και η κατάσταση στο Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε αριθμό θανάτων.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 2.252 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 429 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά στο Μεξικό έχουν καταγραφεί 180.536 νεκροί επί συνόλου 2.043.632 μολύνσεων.

Πάνω από 800.000 τα κρούσματα στην Χιλή

Τα 800.000 κρούσματα ξεπέρασε η Χιλή, η οποία πάντως και σύμφωνα με την κυβέρνηση της, πραγματοποιεί τα περισσότερα τεστ PCR στη Λατινική Αμερική.
Όπως αναφέρεται μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 9 εκατομμύρια τεστ PCR, κάτι που σημαίνει πως περίπου ένας στους δύο πολίτες της χώρας έχει κάνει το τεστ.
Το τελευταίο 24ωρο υπέκυψαν 84 ασθενείς με την COVID-19, ενώ το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν 3.547 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά η Χιλή μετρά 20.126 νεκρούς επί συνόλου 803.009 μολύνσεων, ενώ εκτιμάται ότι έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι.
5695495968968986856454.JPG

Αισιόδοξα νέα από τον ΠΟΥ: Μειώθηκαν στο μισό τα κρούσματα παγκοσμίως σε ένα μήνα

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο οι μολύνσεις μειώθηκαν στο μισό σε όλο τον πλανήτη.
Συγκεκριμένα, πάνω από 5 εκατομμύρια ήταν τα κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σε σχέση με τα 2,4 εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα.
Όπως προέκυψε από τα δεδομένα του ΠΟΥ, στην Αμερική μειώθηκαν σημαντικά τα κρούσματα, από 444.000, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σε 169.000, την περασμένη Κυριακή.
Πτώση του αριθμού των μολύνσεων γνωρίζει και η Ευρώπη, καθώς 150.000 λιγότερα περιστατικά της φονικής νόσου καταγράφηκαν σε έξι εβδομάδες.
Μείωση όμως διαπιστώνεται και στον αριθμό τον θανάτων στον πλανήτη.
Πάνω από 98.000 έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σε σχέση με τους 66.000 που πέθαναν την περασμένη εβδομάδα.
Οι εμβολιασμοί, όπως έχει παρατηρηθεί και διατυπωθεί από λοιμωξιολόγους, μειώνουν τον δείκτη μεταδοτικότητας.
Στο Ισραήλ, όπου έχει εμβολιαστεί και με την δεύτερη δόση του εμβολίου το ένα τέταρτο του πληθυσμού, έχει αρχίσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς τα επιδημολιογικά δεδομένα είναι ενθαρρυντικά.
Στη Βρετανία, τη χώρα της Ευρώπης που επλήγη περισσότερο από την επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, έχουν γίνει ανακοινώσεις για χαλάρωση των μέτρων, ύστερα από τον εμβολιασμό περίπου 15 εκατομμυρίων ανθρώπων και την πτώση του δείκτη μεταδοτικότητας R στο 0,6.

Covid: Με συμπτώματα ένας στους τρεις ασθενείς 9 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη

Συμπτώματα ακόμα και 9 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη έχει ένας στους τρεις ασθενείς με covid19, όπως προκύπτει από νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Network Open", μελέτησαν 177 ασθενείς Covid-19 με μέση ηλικία 48 ετών, εκ των οποίων οι 16 (το 9%) είχαν νοσηλευθεί και οι 161 δεν είχαν χρειαστεί νοσηλεία.
Βάσει της έρευνας, αν και τα δύο τρίτα των ασθενών δεν είχαν πια συμπτώματα τρεις έως εννέα μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, το 16% ανέφερεένα ή δύο επίμονα συμπτώματα και το 14% τουλάχιστον τρία συμπτώματα διαρκείας.
Το 33% των ασθενών που πέρασαν ήπια την Covid-19 και το 31% όσων νοσηλεύθηκαν, ανέφεραν τουλάχιστον ένα επίμονο σύμπτωμα για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη διάγνωση.
Επίμονα συμπτώματα εμφάνισαν το 27% των ασθενών ηλικίας 18 - 39 ετών, το 30% των ασθενών 40 - 64 ετών και το 43% εκείνων άνω των 65 ετών.

Τα συχνότερα συμπτώματα

Τα συχνότερα επίμονα συμπτώματα, που μπορεί να διαρκέσουν από τρεις έως εννέα μήνες, είναι η κόπωση και η απώλεια όσφρησης/γεύσης (από 14%).
Περίπου το 5% των ασθενών έχει επίμονους πονοκέφαλους ή δύσπνοια ή μυϊκούς πόνους.
Άλλα λιγότερο συχνά επίμονα συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο βήχας, ο πονόλαιμος, η διάρροια, οι κρυάδες, οι εφιδρώσεις κ.α.
Παράλληλα, το 8% ανέφερε ότι τα επίμονα συμπτώματα επηρεάζουν και δυσκολεύουν τουλάχιστον μία από τις καθημερινές δραστηριότητες τους, όπως οι δουλειές του νοικοκυριού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης