Παρά την μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων λόγω covid κατά 20% που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την τελευταία εβδομάδα, υπάρχει έντονη ανησυχία παγκοσμίως για την εξέλιξη της πανδημίας μια και οι μεταλλάξεις απειλούν να τινάξουν στον αέρα όχι μόνο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και κάθε στρατηγική για την αποτροπή ενός νέου κύματος μολύνσεων που θα μπορούσε να παραλύσει ακόμα περισσότερο την παγκόσμια οικονομία.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν το τραγικό ορόσημο των 500.000 θανάτων, υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας ακόμα μεγάλης έξαρση κρουσμάτων την άνοιξη κυρίως λόγω των μεταλλάξεων, τη στιγμή που κάνουν την εμφάνιση τους νέες παραλλαγές του ιού, οι οποίες θεωρούνται πως μπορούν να είναι πιο μεταδοτικές και ενδεχομένως και πιο θανατηφόρες.
Και ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το μόνο «όπλο» απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη είναι οι εμβολιασμοί και η τήρηση των μέτρων – χρήση μάσκας, αποστάσεις, κοκ -, η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα, καθώς πληροφορίες θέλουν την AstraZeneca να ενημερώνει την ΕΕ ότι δεν θα καταφέρει να της παραδώσει τα εμβόλια που είχε δεσμευτεί, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει πως η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να φτάσει στο στόχο της να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της.
Θετικά είναι τα νέα από τον FDΑ στις ΗΠΑ, καθώς το εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021.
Την ίδια στιγμή πάντως ενισχύονται οι φωνές παγκοσμίως που ζητούν μια πιο δίκαιη διανομή των εμβολίων καθώς και να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά και οι πιο φτωχές χώρες, καθώς εκτιμάται πως μόλις 10 χώρες έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν το 80% των διαθέσιμων εμβολίων.
Παράλληλα, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ένα ‘ταξιδιωτικό πάσο’ (travel pass) για την COVID-19 στα τέλη Μαρτίου, την ώρα που στο Ισραήλ δόθηκε η πρώτη συναυλία αυστηρά για εμβολιασμένους με τη «βούλα», ως ανάσα, για να δώσει μια γεύση της κανονικότητας που... έρχεται.
ΙΑΤΑ: Ετοιμάζει ψηφιακό «ταξιδιωτικό πάσο» και θα το παρουσιάσει τον Μάρτιο
Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) ανακοίνωσε χθες 24/2, ότι θα παρουσιάσει ένα ‘ταξιδιωτικό πάσο’ (travel pass) για την COVID-19 στα τέλη Μαρτίου, θέτοντας σε εφαρμογή ένα ψηφιακό σύστημα για τα αποτελέσματα των τεστ και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, που θα βοηθήσει να διευκολυνθούν τα διεθνή ταξίδια.
Η IATA υπογράμμισε χθες ότι είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να χορηγούν στους πολίτες τους ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να ενσωματωθούν στο ταξιδιωτικό της πάσο.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 112.409.584 και οι νεκροί 2.492.420
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 28.313.003 κρούσματα και 504.295 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 248.529 και τρίτη σε κρούσματα με 10.257.875
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 181809 και τέταρτη η Ινδία με 156.567
• Τέταρτο παγκοσμίως σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 4.146.756
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.142.126, έκτη η Γαλλία με 3.689.534
• Έβδομη η Ισπανία με 3.161.432 και όγδοη η Ιταλία με 2.832.162
• Ένατη η Τουρκία με 2.655.633 και δέκατη η Γερμανία με 2.405.296
Ανησυχία στις ΗΠΑ από τη μετάλλαξη της Καλιφόρνια – Στους 503.000 οι νεκροί λόγω covid
Έντονη ανησυχία προκαλεί στις ΗΠΑ ο εντοπισμός μιας νέας παραλλαγής της covid, η οποία ανιχνεύθηκε στην Καλιφόρνια και η οποία, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική αλλά και να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, τη στιγμή που εκτιμάται πως μπορεί να μην την καλύπτουν τα εμβόλια.
Αν και στις ΗΠΑ έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 1.900 κρούσματα με μεταλλάξεις του ιού – βρετανική, νοτιοαφρικανική, βραζιλιάνικη – και εκτιμάται ότι έως την άνοιξη θα έχει κυριαρχήσει η βρετανική παράλλαξη του ιού, η οποία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια νέα έξαρση κρουσμάτων τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι επιστήμονες ανησυχούν για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που ανιχνεύθηκε στην Καλιφόρνια τον περασμένο Δεκέμβριο.
Δύο νέες επιστημονικές μελέτες φαίνεται να επιβεβαιώνουν πως αυτή η παραλλαγή (γνωστή ως Β.1.427/Β.1.429), η οποία εξαπλώνεται ταχύτατα στο Σαν Φρανσίσκο και σε άλλες περιοχές της Καλιφόρνια, είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές, παράγει διπλάσια σωματίδια στη μύτη και στο λαιμό ενός ανθρώπου, θεωρείται πως είναι πιο ικανή στο να διαφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα, ίσως και τα εμβόλια και εκτιμάται πως ίσως είναι και πιο θανατηφόρα
Πάντως, μέχρι στιγμή, οι ειδικοί δεν ξέρουν κατά πόσο η μετάλλαξη αυτή, η οποία έχει ανιχνευθεί σε 45 Πολιτείες των ΗΠΑ και σε χώρες, όπως Αυστραλία, Δανία, Μεξικό αποτελεί αυξημένη απειλή για τη δημόσια υγεία, κάτι που θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες εβδομάδες όταν και θα γίνουν νέες μελέτες.
Ισραήλ - Κορωνοϊός: Η πρώτη μουσική συναυλία στο Τελ Αβίβ αυστηρά για εμβολιασμένους
Ήταν μια εκδήλωση που μπορεί να θέσει προηγούμενο σε έναν κόσμο που λαχταρά να επιστρέψει σε μια φυσιολογική ζωή: μια μουσική συναυλία στην οποία παρευρέθηκαν μόνο εμβολιασμένοι κατά της Covid-19.
Η υπαίθρια συναυλία στο Τελ Αβίβ χθες ήταν μια από τις πρώτες σε ένα πρόγραμμα για την επανεκκίνηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων στη χώρα, περιορίζοντας τη συμμετοχή σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή σε άτομα με ανοσία μετά την προσβολή τους από την νόσο.
Οι παρευρισκόμενοι υποχρεώθηκαν να παρουσιάσουν ένα «πράσινο διαβατήριο», ένα πιστοποιητικό επικυρωμένο από τις κρατικές αρχές το οποίο δείχνει ότι είχαν λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου περισσότερο από μια εβδομάδα πριν την εκδήλωση ή ότι είχαν αναρρώσει από την Covid-19 και θεωρούνται ότι έχουν ανοσία.
Τα «διαβατήρια» έχουν διάρκεια έξι μηνών από τη στιγμή του πλήρους εμβολιασμού.
«Παρέχει προστασία, αλλά και μια αίσθηση άνεσης για να καθίσεις ανάμεσα σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο Doron Ziher, ένας συνταξιούχος επιχειρηματίας ενώ περίμενε την παράσταση της Ισραηλινής τραγουδίστριας Nurit Galron το σούρουπο στο πάρκο Γιαρκόν.
«Μετά από ένα χρόνο παραμονής στο σπίτι σε ένα απομονωμένο περιβάλλον, είναι υπέροχο να βγαίνεις και να βιώνεις δημόσιες εκδηλώσεις και δραστηριότητες», είπε.
Το Ισραήλ ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο το σύστημα αυτό ελεύθερης μετακίνησης, καθώς άνοιξαν ξανά οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα.
Σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί έχουν λάβει την πρώτη από τις δύο απαιτούμενες δόσεις εμβολίου.
Γυμναστήρια, πισίνες, θέατρα και ξενοδοχεία είναι ανοιχτά μόνο για τους κατόχους των πράσινων διαβατηρίων.
Σε εσωτερικούς χώρους, επιβάλλονται αυστηρά όρια χωρητικότητας και πρέπει να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης.
Τέτοια προγράμματα είναι πιθανό να εξεταστούν από άλλες χώρες που επιθυμούν να ανοίξουν ξανά επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς οι δικοί τους πληθυσμοί υποβάλλονται σε μαζικό εμβολιασμό.
Φόβοι για νέο κύμα, προτροπές για μαζικούς εμβολιασμούς
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το μοναδικό όπλο απέναντι σε αυτές τις μεταλλάξεις και σε μια ενδεχόμενη νέα έξαρση κρουσμάτων, είναι οι εμβολιασμοί, η χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και η τήρηση όλων των μέτρων αυτοπροστασίας.
Μάλιστα υπό το φόβο ενός νέου γύρου κρουσμάτων τον Μάρτιο λόγω των πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του ιού, οι ειδικοί προτρέπουν την κυβέρνηση να καθυστερήσει την χορήγηση της δεύτερης δόσης και να προχωρήσει σε μαζικούς εμβολιασμούς στα άτομα άνω των 65 ετών.
Εκτιμάται πως έως χθες έχουν εμβολιαστεί περίπου 44,5 εκατομμύρια Αμερικάνοι τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου ενώ λιγότεροι από 20 εκατομμύρια έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.
Ωστόσο, και λόγω των στοιχείων που δείχνουν ότι η πρώτη δόση είναι πολύ αποτελεσματική απέναντι στον κορωνοϊό και δεδομένων των ανησυχιών για νέα έξαρση, πολλοί είναι εκείνοι που προτείνουν την καθυστέρηση στην χορήγηση της δεύτερης δόσης, με τις εταιρείες Pfizer και Moderna να επισημαίνουν πως αυτό εναπόκειται στις υγειονομικές αρχές κάθε χώρας.
Πάντως και ενώ οι ΗΠΑ μετρούν περίπου 503.000 θανάτους και 28,3 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, αναμένουν από την ερχόμενη εβδομάδα να αρχίσουν να παραλαμβάνουν 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, το οποίο θα γίνεται με μια μόνο δόση.
Εν τω μεταξύ, και όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jen Psaki, κάθε εβδομάδα θα μοιράζονται 14,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στις Πολιτείες.
FDA (ΗΠΑ) - Κορωνοϊός: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson
Το εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, εκτιμά η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021.
Σύμφωνα με το cnbc.com, η παραπάνω εκτίμηση ανοίγει τον δρόμο για την έγκρισή του στη χώρα την Παρασκευή 26/2, οπότε συνεδριάζει επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της FDA για τα εμβόλια.
Aν και η επιτροπή δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων της, η FDA αναμένεται να τις υιοθετήσει, όπως έκανε με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.
Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο της J&J ήταν σε ποσοστό ύψους 66% αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19, σε παγκόσμια δοκιμή, η οποία πραγματοποιήθηκε σε, σχεδόν, 44.000 άτομα.
Νέο επεισόδιο ΕΕ - AstraZeneca
Και ενώ οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως απώτερο στόχο τους να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Αμερικάνους πολίτες έως το καλοκαίρι για να αποτρέψουν νέα κύματα της επιδημίας, η ΕΕ ακόμα προσπαθεί να βρει το βηματισμό της όσον αφορά τα εμβόλια.
Αν και η επιτάχυνση των εμβολιασμών στην ΕΕ όπως επίσης και οι πιο γρήγορες διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων αποτελούν προτεραιότητα της ΕΕ, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel στην επιστολή πρόσκλησης στους 27 ηγέτες κρατών για την τηλεδιάσκεψη κορυφής της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου, οι εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca τον διαψεύδουν.
Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι η AstraZeneca αναμένεται να παραδώσει στην ΕΕ λιγότερα από τα μισά εμβόλια για την Covid-19 απ’ όσα έχει δεσμευτεί, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Αυτό το προβλεπόμενο έλλειμμα, το οποίο δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι τώρα, έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη μείωση των παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο και ενδέχεται να πλήξει τις προσδοκίες της ΕΕ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού.
Μάλιστα αναφέρεται πως η βρετανική φαρμακοβιομηχανία ενημέρωσε την ΕΕ ότι «θα παραδώσει λιγότερες από 90 εκατομμύρια δόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο» του 2021.
Από την πλευρά της η εταιρία αν και δεν αρνήθηκε τις πληροφορίες αυτές, σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή της έτσι ώστε να ανταποκριθεί στη δέσμευση της για χορήγηση 180 εκατομμυρίων δόσεων στην ΕΕ.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ έχει έρθει σε συμφωνία για επιπλέον 200 εκατ. δόσεις εμβολίου με την Pfizer/BioNTech κατά το β' τρίμηνο του 2021, ενώ έχει έρθει σε συμφωνία και με τη Moderna για την προμήθεια 150 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των δόσεων που έχει εξασφαλίσει για το 2021.
Διατηρούνται τα lockdown στην Ευρώπη
Αν και τα κρούσματα εμφανίζονται μειωμένα στην Ευρώπη, τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε αρκετά κράτη.
Στην Πορτογαλία, το lockdown παρατάθηκε έως την 1η Μαρτίου αν και εξετάζεται να παραμείνει σε ισχύ έως και τα μέσα Μαρτίου προκειμένου να συνεχίσει η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Στη Γερμανία, το lockdown παρατάθηκε έως τις 7 Μαρτίου με την καγκελάριο Merkel να υποστηρίζει πως δεν θα κρατήσει ούτε μια ημέρα παραπάνω από ότι χρειάζεται, τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορα της με την Τσεχία και την Αυστρία.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως παρατείνει έως τις 2 Μαρτίου το lockdown καθώς οι ειδικοί επεσήμαναν στην κυβέρνηση πως «η κατάσταση καταλήγει να είναι χειρότερη, σε σχέση με όσο φοβόμασταν τελικά, με τον αριθμό των μολύνσεων, των νοσηλειών και άλλους δείκτες».
Παράταση στο lockdown έως και την 1η Μαρτίου αποφάσισε το Βέλγιο, το οποίο απαγόρευσε τα μη αναγκαία ταξίδια και ανακοίνωσε ότι επιβάλει ανώτατο όριο ατόμων που συναντώνται σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να παρατείνει το lockdown τουλάχιστον έως τις 5 Απριλίου.
Μ. Βρετανία: Στις 21/6 η πλήρης επανεκκίνηση της οικονομίας
Στις 21 Ιουνίου αναμένεται να έχει επιστρέψει σε πλήρη κανονικότητα η βρετανική οικονομία, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson, ο οποίος δεσμεύτηκε να ξανανοίξει τα καταστήματα από τα μέσα Απριλίου.
Ο Johnson μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, έκανε λόγο για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς όπως είπε η απειλή παραμένει.
«Το τέλος είναι ορατό.
Η εικόνα την άνοιξη και το καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που βλέπουμε» είπε ο Johnson αναφέροντας τέσσερα στάδια για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.
Συγκεκριμένα:
α)Η χαλάρωση του τρίτου lockdown θα αρχίσει στις 8 Μαρτίου, με το άνοιγμα των σχολείων.
β)Στις 12 Απριλίου θα ανοίξουν ξανά μεγάλοι τομείς της οικονομίας (κομμωτήρια και σαλόνια νυχιών, ζωολογικοί κήποι, γυμναστήρια, πισίνες κ.λπ.).
γ)Από τις 17 Μαΐου θα ανοίξουν η εστίαση και η φιλοξενία.
δ) Η 21η Ιουνίου θα είναι η ημερομηνία επιστροφής στην ομαλότητα.
Όμως θα πρέπει να συνεχιστεί με επιτυχία το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τα εμβόλια να αποδειχθούν αποτελεσματικά, να μην έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα, οι νέες παραλλάξεις να μην επηρεάζουν την κατάσταση.
Ινδία: Σε χαμηλά επίπεδα η covid αλλά και… περιορισμοί σε μετακινήσεις
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, αν και σε ορισμένες Πολιτείες έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω έξαρσης κρουσμάτων.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 13.742 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 11.030.176.
Παράλληλα, καταγράφηκαν άλλοι 104 θάνατοι με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 156.567.
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 146.907 (–399 από την προηγουμένη) ενώ εκτιμάται ότι έως χθες έχουν εμβολιαστεί για σχεδόν 12,2 εκατ. άνθρωποι από τη 16η Ιανουαρίου, όταν άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης.
Οι περισσότεροι από όσους εμβολιάστηκαν είναι μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού.
Περιορισμοί στις μετακινήσεις
Πάντως σε ισχύ είναι μέτρα και περιορισμοί στις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Η Πολιτεία της Gujarat πραγματοποιεί ελέγχους στα σύνορα της με γειτονικές Πολιτείες, ανάμεσα στις οποίες και η Maharashtra όπου αποτελεί εστία των νέων κρουσμάτων, η Πολιτεία της Karnataka έχει προχωρήσει και αυτή στο «σφράγισμα» δρόμων, ζητώντας από τους ταξιδιώτες να έχουν αρνητικό τεστ έτσι ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους ενώ και η Πολιτεία της Tamil Nadu ζητά αρνητικά τεστ σε όλους τους επιβάτες πτήσεων από συγκεκριμένες περιοχές της Ινδίας.
Θεριεύει το β’ κύμα covid στη Λατινική Αμερική – Έκκληση για διανομή εμβολίων σε φτωχές χώρες
Παρά τη μείωση κρουσμάτων που καταγράφεται σε όλη την αμερικανική ήπειρο, το β’ κύμα της επιδημίας covid εξακολουθεί να «χτυπά» με σφοδρότητα τη Λατινική Αμερική.
Στο κόκκινο παραμένει η Βραζιλία, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 1.386 ασθενείς κατέληξαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 62.715 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Η Βραζιλία μετρά 248.529 νεκρούς επί συνόλου 10.257.875 μολύνσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε 204 από τις χθεσινές μολύνσεις, εντοπίστηκαν 184 από τη μετάλλαξη που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ίδια τη Βραζιλία και 20 από τη βρετανική μετάλλαξη.
Στο κόκκινο και το Μεξικό
Στο κόκκινο όμως βρίσκεται και το Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.634 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.273 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά στο Μεξικό έχουν καταγραφεί 181.809 θάνατοι επί συνόλου 2.052.266 μολύνσεων.
Έκκληση Μεξικό – Αργεντινής για διανομή εμβολίων σε φτωχές χώρες
Έκκληση να ασκηθεί πίεση Ηνωμένα Έθνη και στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου να αυξήσουν την πρόσβαση φτωχότερων κρατών στα εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό απηύθυναν οι πρόεδροι του Μεξικό και της Αργεντινής, κρίνοντας ότι η προσπάθεια που έχει γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι εξαιρετικά ανεπαρκής.
Ο πρόεδρος του Μεξικό υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα του ΟΗΕ που έχει σκοπό να εγγυηθεί πως οι φτωχότερες χώρες θα λάβουν εμβόλια δεν έχει να επιδείξει παρά πολύ μικρό αποτέλεσμα μια και το 80% των προμηθειών συγκεντρώνεται σε 10 χώρες
«Εκείνη η οικουμενική αδελφοσύνη τι απέγινε;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του Μεξικό, τονίζοντας ότι «ο ΟΗΕ πρέπει να παρέμβει, διότι αυτή τη στιγμή μοιάζει με βάζο για λουλούδια, σαν στοιχείο διακόσμησης».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αργεντινής σημείωσε ότι ασκεί πίεση μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron προκειμένου τα εμβόλια να χαρακτηριστούν «παγκόσμιο κοινό αγαθό» από την Ομάδα των Είκοσι (G20), στην οποία συμμετέχουν οι δύο χώρες.
Αισιόδοξα νέα από τον ΠΟΥ: Μειώθηκαν παγκοσμίως κατά 20% κρούσματα και θάνατοι
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο οι μολύνσεις μειώθηκαν στο μισό σε όλο τον πλανήτη.
Συγκεκριμένα, πάνω από 5 εκατομμύρια ήταν τα κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σε σχέση με τα 2,4 εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα.
Όπως προέκυψε από τα δεδομένα του ΠΟΥ, στην Αμερική μειώθηκαν σημαντικά τα κρούσματα, από 444.000, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σε 169.000, την περασμένη Κυριακή.
Πτώση του αριθμού των μολύνσεων γνωρίζει και η Ευρώπη, καθώς 150.000 λιγότερα περιστατικά της φονικής νόσου καταγράφηκαν σε έξι εβδομάδες.
Μείωση όμως διαπιστώνεται και στον αριθμό τον θανάτων στον πλανήτη.
Πάνω από 98.000 έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σε σχέση με τους 66.000 που πέθαναν την περασμένη εβδομάδα.
Οι εμβολιασμοί, όπως έχει παρατηρηθεί και διατυπωθεί από λοιμωξιολόγους, μειώνουν τον δείκτη μεταδοτικότητας.
Στο Ισραήλ, όπου έχει εμβολιαστεί και με την δεύτερη δόση του εμβολίου το ένα τέταρτο του πληθυσμού, έχει αρχίσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς τα επιδημολιογικά δεδομένα είναι ενθαρρυντικά.
Στη Βρετανία, τη χώρα της Ευρώπης που επλήγη περισσότερο από την επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, έχουν γίνει ανακοινώσεις για χαλάρωση των μέτρων, ύστερα από τον εμβολιασμό περίπου 15 εκατομμυρίων ανθρώπων και την πτώση του δείκτη μεταδοτικότητας R στο 0,6.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών