Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα σημάδια φούσκας – Eκτίναξη στα επιτόκια ομολόγων, επίκειται παρέμβαση 11/3 από ΕΚΤ - H Tesla -25%, πίεση στο Bitcoin

Τα σημάδια φούσκας – Eκτίναξη στα επιτόκια ομολόγων, επίκειται παρέμβαση 11/3 από ΕΚΤ - H Tesla -25%, πίεση στο Bitcoin
Με βάση την J P Morgan και την Bank of Tokyo Mitsubishi βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει ανάκαμψη στα ομόλογα με άνοδο τιμών και πτώση αποδόσεων.
Σχετικά Άρθρα

Σχεδόν όλοι, πλέον, αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τις αγορές.

  • Στα χρηματιστήρια, στην Wall και διεθνώς, καταγράφεται ακραία φούσκα.

Ήδη μετοχές όπως η Tesla η εταιρία ηλεκτρικών αυτοκινήτων υποχωρεί -25% σε λίγες ημέρες και από τα 900 δολάρια έχει υποχωρήσει στα 682 δολάρια.
Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας στα 654 δισεκ. ήταν κοντά στα 800 δισεκ. δολάρια.
Στον αντίποδα μετοχές εταιριών zombies όπως η GameStop στις ΗΠΑ καταγράφουν εκ νέου ράλι η μετοχή έχει ανακάμψει σχεδόν 140% σε ελάχιστες συνεδριάσεις.

  • Στα ομόλογα επίσης σημειώνεται μεγάλη επιδείνωση παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Ήδη το 10ετές αμερικανικό ομόλογο έφθασε έως το 1,56% για να υποχωρήσει στο 1,46%.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο από 0,65% έχει βρεθεί στο 1,13%, η Ιταλία στο 0,80% και η Πορτογαλία +0,42% ενώ είχε αρνητικά επιτόκια.

  • Το χρέος διεθνώς ανέρχεται σε 281 τρισεκ. δολάρια ενώ μόνο το 2020 και 2021 προστέθηκαν διεθνώς 19,5 τρισεκ. δολάρια νέου χρέους.

Οι 7 πλουσιότερες χώρες των G7 έχουν 57 τρισεκ. δολάρια χρέους ενώ το διάστημα 2020 και για το 2021, εκτιμάται ότι το χρέος θα αυξηθεί κατά 11 τρισεκ. δολάρια.

  • Τα κρυπτονομίσματα, καταγράφεται ακραία είσοδος νέων επενδυτών, υπολογίζεται ότι οι επενδυτές ανά τον κόσμο είναι 106 εκατ και οι περισσότεροι μικροεπενδυτές.

Στα κρυπτονομίσματα συντελείται μια σοβαρή διόρθωση, ήδη η συνολική τους αξία έχει υποχωρήσει στα 1,43 τρισεκ. από 1,7 τρισεκ. ενώ το Bitcoin έχει υποχωρήσει στα 881 δισεκ. δολάρια από 1,1 τρισεκ. δολάρια.
To Bitcoin από 58.300 δολάρια έχει υποχωρήσει στα 47.000 δολάρια με 46.500 δολάρια.

Τι πρόκειται να συμβεί;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στις μετοχές ειδικά στην Wall ένα ξεφούσκωμα της φούσκας είναι απαραίτητο.
Υπάρχουν ακραίες στρεβλώσεις τις οποίες δημιούργησαν οι κεντρικές τράπεζες με την χειραγώγηση των επιτοκίων και μέσω της νέας νομισματικής θεωρίας, την ποσοτική χαλάρωση και την εκτύπωση χρήματος, η αξία του οποίου είναι μηδέν καθώς είναι αέρας.
Αυτός ο αέρας και τα 22 τρισεκ. δολάρια που διοχετεύτηκαν στις οικονομίες περίπου 14 τρισεκ. δολάρια από δημοσιονομικά κίνητρα και 8 τρισεκ. από νομισματικά το 2020 και περίπου 5,5 τρισεκ. που θα δοθούν το 2021 δηλαδή συνολικά 2020 και 2021 περί τα 27,5 τρισεκ. δολάρια γεννούν πληθωρισμό.
Ο κίνδυνος υπερθέρμανσης των οικονομιών αυξάνει τα επιτόκια στα ομόλογα, έτσι εξηγείται η επιδείνωση στα ομόλογα, οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα έρθουν νωρίτερα από το 2024.

Επίκειται παρέμβαση της ΕΚΤ στις 11 Μαρτίου 2021

Εδώ και καιρό αναφέρεται ότι οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να ελέγξουν την καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων και αυτό γιατί γνωρίζουν οι κεντρικές τράπεζες ότι αργά ή γρήγορα οι αποδόσεις θα αυξηθούν.
Ήδη έχουν ξεκινήσει τέτοιες παρεμβάσεις.
Π.χ. στην Αυστραλία ή την Ιαπωνία.
Βέβαια βραχυπρόθεσμα, είναι πιθανό, να εκδηλωθούν αγορές στα ομόλογα και στις ΗΠΑ και οι αποδόσεις, τα επιτόκια δηλαδή να υποχωρήσουν και να ανέβουν οι τιμές.
Η ΕΚΤ μάλιστα στις 11 Μαρτίου 2021 στην προσεχή συνεδρίαση αναμένεται να εστιάσει στο ζήτημα της αύξησης – δηλαδή επιδείνωσης – των επιτοκίων στα ομόλογα.
Είναι προφανές ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις ανησυχούν για το χρέος και την εκτίναξη του.
Υπάρχει μια θεωρία – που την θεωρούμε λανθασμένη – ότι ακόμη και εάν αυξάνεται το χρέος εάν η αύξηση του ΑΕΠ του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος είναι μεγαλύτερη από την αύξηση των επιτοκίων δεν θα αμφισβητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Αυτό πίστευε και η Ελλάδα πριν 10-12 χρόνια και στο τέλος ξέσπασε μια κρίση χρέους που μας οδήγησε σε 3 μνημόνια και ιστορικών διαστάσεων ύφεση.
Καταστροφή η διαγραφή χρέους

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη αγοράσει το 100% των τελευταίων εκδόσεων των περισσότερων κρατών μελών της ζώνης του ευρώ και περίπου το 30% του ανεξόφλητου χρέους τους.
Με τι αγόρασε η ΕΚΤ;
Με την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών της ζώνης του ευρώ. Αυτό είναι απαραίτητο για να κατανοήσουμε γιατί το χρέος δεν είναι ένα απλά λογιστικό και η ΕΚΤ δεν μπορεί να το διαγράψει.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι διαγραφή χρέους σημαίνει ότι η ΕΚΤ και η Ευρώπη θα αναγνωρίσει την αφερεγγυότητα της και κάτι τέτοιο θα ήταν απλά καταστροφή για την Ευρώπη.
Η επιβεβαίωση της αφερεγγυότητας θα σηματοδοτούσε την αρχή του τέλους της ευρωζώνης, θα ήταν οικονομική αυτοκτονία να διαγραφεί το χρέος, οπότε κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.

Κινδυνεύει η Ελλάδα;

Στην Ελλάδα κυριαρχεί μια λανθασμένη αντίληψη ότι άπαξ και υπάρχει η χαλαρότητα των μέτρων και το 2022 δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το χρέος.
Όμως δεν είναι έτσι.
Η άνοδος των επιτοκίων, ακόμη και εάν βελτιωθεί η κατάσταση προσωρινά – μας δείχνει την τάση.
Τα επιτόκια θα επιδεινωθούν μελλοντικά, θα αυξηθούν καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.
Να τονιστεί ότι η Ελλάδα διαθέτει μη βιώσιμο χρέος στα 345 δισεκ. ή 375 δισεκ. μαζί με τα repos.
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα μας απασχολήσει όχι άμεσα… αλλά τους επόμενους μήνες… μαύρα σύννεφα πλησιάζουν στο ελληνικό χρέος.
Ακριβότερες εκδόσεις σημαίνει υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης.
Συν τοις άλλοις υπάρχει πλήθος εταιριών, όπως ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Motor Oil κ.α. που σχεδιάζουν ομολογιακά δάνεια και η άνοδος των αποδόσεων θα επηρεάσει την τιμολόγηση των εταιρικών ομολόγων.

Συμπέρασμα

Με βάση την J P Morgan και την Bank of Tokyo Mitsubishi βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει ανάκαμψη στα ομόλογα με άνοδο τιμών και πτώση αποδόσεων.
Όμως η τάση προδιαγράφεται, οι αποδόσεις και τα επιτόκια των ομολόγων θα επιδεινωθούν.


Pinakas_2.jpg
Pinkassasss1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης