Τα εσωτερικά ταξίδια θα ανακάμψουν πρώτα και θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα
Όπως αναφέρει, ο εσωτερικός τουρισμός μιας χώρας θα είναι αυτός που θα ανακάμψει πρώτος, δηλαδή οι τουρίστες θα προτιμήσουν την ίδια τη χώρα τους για τις διακοπές τους, με τον εξωτερικό τουρισμό να έπεται και να εξαρτάται από την πορεία του εμβολιασμού και της διαχείρισης των μεταλλάξεων του Covid 19.
Η περίπτωση της Ελλάδας
Σύμφωνα με την Oxford Economics, τα εσωτερικά ταξίδια θα ανακάμψουν πρώτα και θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη του τομέα.
Οι χώρες με υψηλότερο εσωτερικό τουρισμό (μετρούμενη από τη σημασία του εγχώριου τουρισμού ως μερίδιο του συνολικού τουρισμού - με βάση τον μέσο όρο επισκέψεων, διανυκτερεύσεων και δαπανών) είναι πιθανό να ανακάμψουν πιο έντονα το 2021 και το 2022.
Ωστόσο, οι μεσογειακές χώρες είναι πιο ευάλωτες καθώς έχουν χαμηλότερη από το μέσο όρο βαθμολογία ανθεκτικότητας.
Έχουν υψηλότερο από το μέσο όρο του εισερχόμενου τουρισμού και επομένως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους, καθώς οι τουριστικές βιομηχανίες τους θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τους παρατεταμένους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια.
Αν και η Ιταλία είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσει μεγάλη μείωση του εγχώριου τουρισμού, υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα για την ταχύτερη εγχώρια ανάπτυξη καθώς οι κάτοικοι έχουν ήδη μεγάλη τάση για εσωτερικά ταξίδια.
Οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, οι Έλληνες κάτοικοι έχουν επίσης περιορισμένη ευκαιρία να στραφούν σε εσωτερικά ταξίδια, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι προκλήσεις για τις προοπτικές τους.
Οι προτιμήσεις των καταναλωτών
Οι προτιμήσεις των καταναλωτών προς τα ταξίδια μόλις μειωθούν οι περιορισμοί θα παίξουν επίσης μεγάλο ρόλο στην ανάκαμψη των τουριστικών δαπανών.
Η Oxford Economics περιμένει τα πρότυπα κατανάλωσης να ομαλοποιηθούν γρήγορα.
Έτσι, αναμένει ένα επίπεδο τουρισμού το καλοκαίρι του 2021 παρόμοιο ή υψηλότερο από αυτό του περασμένου έτους.
Ο τουρισμός θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από ένα ισχυρότερο από το συνηθισμένο εγχώριο μερίδιο των ταξιδιωτών, καθώς οι διεθνείς περιορισμοί θα είναι οι τελευταίοι που θα αφαιρεθούν και οι άνθρωποι θα παραμείνουν απρόθυμοι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Έτσι, δεν αναμένει την πλήρη ανάκαμψη σε επίπεδα πριν από την κρίση έως τουλάχιστον στις αρχές του 2023.
Οι προκλήσεις
Περαιτέρω καθυστερήσεις στην παραγωγή και διανομή εμβολίων, καθώς και η εξάπλωση πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων, δημιουργούν μεγάλους κινδύνους στις βασικές προβλέψεις για τις χώρες της Μεσογείου.
Η Oxford Economics, αναμένει μια σταδιακή ανάκαμψη εάν ο διεθνής τουρισμός το 2021 είναι παρόμοιος με τον προηγούμενο χρόνο, με αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ.
Σε αυτό το αρνητικό σενάριο, οι οικονομικές επιπτώσεις θα ήταν πολύ ήπιες για την Ιταλία, αλλά ισχυρές -1% για το ΑΕΠ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και -6% για την Ελλάδα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών