Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν θα απαλλαγούμε από τον Covid εντός του 2021, απελευθέρωση την άνοιξη του 2022

Δεν θα απαλλαγούμε από τον Covid εντός του 2021, απελευθέρωση την άνοιξη του 2022
Κοντά στην κανονικότητα το φετινό καλοκαίρι - Πολύ πιο ήπιο το φθινόπωρο του 2021 και ο χειμώνας του 2022 - Ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη - Στις ΗΠΑ το εμβόλιο της J&J
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Παρά την τεράστια απειλή που συνιστούν οι μεταλλάξεις, παρά τα προβλήματα που καταγράφονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη σχετικά με τη διανομή αλλά και τη διάθεση εμβολίων και παρά τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown που παραμένουν σε ισχύ σε πολλά κράτη παγκοσμίως, τα νέα στη μάχη κατά της επιδημίας του κορωνοϊού είναι αισιόδοξα.
Τα πιο θετικά νέα έρχονται από τις ΗΠΑ, εκεί όπου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 513.000 θάνατοι, καθώς από αύριο Τρίτη 2 Μαρτίου αναμένεται να αρχίσει η διάθεση του εμβολίου της Johnson & Johnson, το οποίο έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, μια και καταγράφεται μεγάλη μείωση στον αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων.
Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, η οποία ακόμα δυσκολεύεται στο να εμβολιάσει γοργά τον πληθυσμό της, υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν από αύριο 2/3 τα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, σενάριο πάντως που πιθανότατα να αποφευχθεί την τελευταία στιγμή, και ενώ μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη καλούνται να αποφασίσουν για το εάν θα παρατείνουν ή όχι τα lockdown που έχουν επιβάλλει τις τελευταίες εβδομάδες.
Και ενώ οι πληροφορίες δείχνουν πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, και ενώ καταγράφεται αύξηση του αριθμού των πολιτών παγκοσμίως που εμπιστεύονται τα εμβόλια, το κυριότερο ερώτημα είναι πότε τελικά θα γίνει αυτή η περίφημη επιστροφή στην κανονικότητα.

Κανονικότητα την άνοιξη του 2022 – Η περίπτωση των ΗΠΑ

Στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει το αμερικανικό περιοδικό Atlantic, το οποίο αφού επικαλείται τις θέσεις μιας σειράς ειδικών, υποστηρίζει πως για τις ΗΠΑ – αλλά και για πολλές άλλες χώρες - η οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, θα πρέπει να αναμένεται την άνοιξη του 2022.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ζωή φέτος την άνοιξη δεν θα διαφέρει σε σχέση με πέρυσι, αν και το καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί ότι θα είναι πολύ κοντά σε αυτό που θεωρείται κανονικότητα.
Βάσει των εκτιμήσεων, για το επόμενο φθινόπωρο και χειμώνα υπάρχουν δύο εκδοχές:
Είτε μία συνεχιζόμενη επιφυλακτική βελτίωση της κατάστασης είτε ένα μέτριο πισωγύρισμα, που όμως θα ακολουθηθεί την επόμενη άνοιξη από μία σχεδόν βέβαιη, πλέον, επιστροφή σε μία κανονική προπανδημική ζωή.
Η καθημερινή ζωή τους λίγους επόμενους μήνες μέχρι το φετινό καλοκαίρι - σε μεγάλο βαθμό - θα συνεχίσει να απέχει αρκετά από την κανονικότητα.
Θεωρείται απίθανο ότι έως το τέλος της άνοιξης θα έχουν εμβολιαστεί τόσοι πολλοί άνθρωποι ώστε να αποκατασταθεί η κανονικότητα.
Μάλιστα, ορισμένοι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι μέσα στην άνοιξη η κατάσταση μπορεί πρόσκαιρα να επιδεινωθεί ξανά, κυρίως εξαιτίας της εξάπλωσης πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Τα καλά νέα

Τα καλά νέα είναι ότι, ακόμη και με αυτές τις μεταλλάξεις, τα υπάρχοντα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς σοβαρά από Covid-19.
Ωστόσο, αναφέρεται πως ό,τι κι αν έχει μεσολαβήσει την άνοιξη, το καλοκαίρι πιθανώς θα μοιάζει με αυτό του 2019, με τη ζωή να βρίσκεται κοντά στην κκανονικότητα, ήδη, από το Μάιο, αν και δεν αποκλείεται να παραμείνει η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους για αρκετό καιρό ακόμα.
Μολονότι άλλοι ειδικοί είναι λιγότερο αισιόδοξοι για το Μάιο, σχεδόν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των Αμερικανών επιστημόνων ότι κάποια στιγμή, ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, ο συνδυασμός των προχωρημένων εμβολιασμών και του πιο ζεστού καιρού πιθανότατα θα κάνει πολλές δραστηριότητες πολύ ασφαλέστερες, όπως τις συναντήσεις οικογενειών και φίλων ακόμη και σε κλειστούς χώρους, την επιστροφή στους χώρους εργασίας, τη μεγαλύτερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την εστίαση, τα ταξίδια, τα σχολεία κ.ά.
Σταδιακά, αναμένεται ότι οι άνθρωποι θα διευρύνουν τον κύκλο των κοινωνικών επαφών και δραστηριοτήτων τους.

Ηπιότερη η επιδημία το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2021

Τους πιο κρύους μήνες του επομένου φθινοπώρου και του χειμώνα ο κορωνοϊός μπορεί να γίνει ξανά πιο αισθητός, αλλά δύσκολα θα είναι τόσο επικίνδυνος όσο φέτος τον χειμώνα. Μερικοί επιστήμονες αισιοδοξούν ότι του χρόνου τον χειμώνα θα επιτρέπονται πια ακόμη και οι συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους.
Μεμονωμένες εξάρσεις της Covid-19 θα υπάρχουν, αλλά χάρη στους μαζικούς εμβολιασμούς θα είναι δραστικά μειωμένη η πιθανότητα να καταλήξει κάποιος στο νοσοκομείο ή να μεταδώσει τον ιό.
Ο σημαντικότερος παράγοντας αβεβαιότητας είναι μία μετάλλαξη που θα ξεφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια, τα οποία θα πρέπει να ανανεωθούν ανάλογα (κάτι που θα απαιτήσει λίγους μήνες), ενώ «άγνωστος Χ» είναι και σε ποιο βαθμό θα αυξηθούν τα κρούσματα μεταξύ όσων δεν θα έχουν εμβολιαστεί.
Μία απότομη αύξηση στα κρούσματα μπορεί να καταστήσει αναπόφευκτους -προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος από το σύστημα υγείας- νέους προσωρινούς περιορισμούς (τηλεργασία, μάσκες παντού κ.ά.), αλλά πιθανώς χωρίς αυστηρό «lockdown».
Μετά και τον επόμενο χειμώνα θα έρθει για τα καλά η άνοιξη, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Ο κορωνοϊός δεν θα έχει εξαλειφθεί (αυτό μπορεί να μη συμβεί ποτέ), αλλά όπως η γρίπη θα αποτελεί ένα εποχικό χειμωνιάτικο φαινόμενο, αντιμετωπίσιμο με τα εμβόλια.
Μερικοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν από την Covid-19, αλλά δεν θα υπάρξει ξανά νέα επιδημική έξαρση και απειλή ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 114.348.882 και οι νεκροί 2.536.865
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 28.647.136 κρούσματα και 514.192 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 254.942 και τρίτη σε κρούσματα με 10.551.259
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 185.715 και τέταρτη η Ινδία με 157.157
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 4.198.400
• Πέμπτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.188.827, έκτη η Γαλλία με 3.747.263
• Έβδομη η Ισπανία με 3.188.553 και όγδοη η Ιταλία με 2.925.265
• Ένατη η Τουρκία με 2.701.588 και δέκατη η Γερμανία με 2.450.306
16586464651.JPG
O ΠΟΥ προειδοποιεί πως δεν μπορούμε να νικήσουμε τον κορωνοϊό ως το τέλος του 2021

Δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι θα απαλλαγούμε από την πανδημία της Covid-19 μέχρι το τέλος του έτους, τόνισε σήμερα 1/3 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, δήλωσε ωστόσο ότι εξακολουθεί να είναι εφικτό να μειωθούν οι αριθμοί νοσηλευομένων και θανάτων.
Ωστόσο, η πανδημία παραμένει επιθετική, ειδικά μετά τη νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα μετά από επτά συνεχόμενες εβδομάδες μείωσης.«Θα ήταν πολύ πρόωρο και, νομίζω, μη ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε ότι θα τελειώσουμε με αυτόν τον ιό μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Ryan σε συνέντευξη Τύπου.
«Αλλά νομίζω ότι σε αυτό που μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος, εάν είμαστε έξυπνοι, είναι στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, στους θανάτους και στις τραγωδίες που σχετίζονται με αυτήν την πανδημία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΠΟΥ επικεντρώνεται στη διατήρηση της μετάδοσης του ιού σε χαμηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην πρόληψη εμφάνισης παραλλαγών και στη μείωση του αριθμού των μολυσμένων ατόμων.
Ο εμβολιασμός όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης της πανδημίας των πλέον ευάλωτων εργαζομένων στον τομέα υγείας θα «εξαλείψουν τον φόβο και την τραγωδία της πανδημίας», πρόσθεσε.
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, έχει εκφράσει την επιθυμία να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε κάθε χώρα του πλανήτη τις πρώτες 100 ημέρες του έτους - που σημαίνει ότι απομένουν 40 ημέρες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Χαιρέτισε την έναρξη των εμβολιασμών στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, που έγιναν οι πρώτες χώρες σήμερα που ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς μέσω του προγράμματος διανομής εμβολίων στις φτωχότερες χώρες COVAX.
«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας σε χώρες με χαμηλό εισόδημα να αρχίζουν να εμβολιάζονται, αλλά είναι ατυχές ότι αυτό συμβαίνει σχεδόν τρεις μήνες αφότου ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες ξεκίνησαν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους», είπε.
«Και είναι ατυχές το γεγονός ότι ορισμένες χώρες εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό νεότερων ενηλίκων με χαμηλότερο κίνδυνο ασθένειας στους δικούς τους πληθυσμούς, αντί των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ηλικιωμένων αλλού», είπε, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά χώρες.

Στις ΗΠΑ αύριο Τρίτη 2/3 οι πρώτες δόσεις του της Johnson & Johnson

Ολοένα και βελτιώνεται η κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου αύριο Τρίτη 2 Μαρτίου αναμένονται και οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, το οποίο εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή των ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, το εμβόλιο, το οποίο είναι μιας δόσης, θα χορηγηθεί σε όλους τους Αμερικάνους που είναι ηλικίας άνω των 18 ετών.
Μάλιστα ο Anthony Fauci, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ και ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε ότι θα έκανε το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενθαρρύνοντας τους Αμερικάνους να κάνουν όποιο από τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια είναι διαθέσιμο.
Μετά την έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson, οι ΗΠΑ έχουν πλέον τρία διαθέσιμα εμβόλια μετά από αυτά των Pfizer/BioNTech και Moderna.

4 εκατ. δόσεις αυτή την εβδομάδα

Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, περίπου 4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων αναμένεται να διατεθούν αυτήν την εβδομάδα στις ΗΠΑ.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις κλινικές δοκιμές ήταν 85,9% κατά των σοβαρών μορφών της Covid-19 στις ΗΠΑ και ήταν εξίσου αποτελεσματικό κατά των σοβαρών μορφών της νόσου κατά 81,7% στην Νότια Αφρική και 87,6% στην Βραζιλία, ενώ οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, κόπωση και μυϊκοί πόνοι.
Η Johnson & Johnson έχει δεσμευθεί να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έως τα τέλη Ιουνίου στις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ, με παραγγελίες 600 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων συνολικά από την Pfizer και τη Moderna θα έχουν ήδη μέχρι τα τέλη Ιουλίου επαρκές αριθμό εμβολίων για να εμβολιάσουν σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό, ενώ στην επιτάχυνση της διαδικασίας αυτής θα συμβάλλει και το εμβόλιο της J&J, που έχει ήδη ξεκινήσει να χορηγείται στη Νότια Αφρική.

Μείωση κρουσμάτων και θανάτων

Την ίδια στιγμή, μειώνονται κρούσματα και θάνατοι ενώ για πρώτη φορά μετά το Νοέμβριο, οι ασθενείς με covid μειώθηκαν σε κάτω από 50.000.
Συνολικά οι νεκροί υπολογίζονται σε περισσότερους από 513.000 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 28,6 εκατομμύρια.
Πάντως και παρά τη βελτίωση των αριθμών, οι ειδικοί προειδοποιούν τους Αμερικάνους να μην χαλαρώσουν, να εξακολουθήσουν να τηρούν τα μέτρα και να κάνουν τα εμβόλια, όταν έρθει η σειρά τους, επισημαίνοντας την απειλή που συνιστούν οι μεταλλάξεις.
Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 48,4 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου ενώ πάνω από 23,6 εκατομμύρια έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.
984395934059023-5239563523.JPG
Στις 11/3 αποφασίζει η ΕΜΑ για το εμβόλιο Johnson & Johnson

Στις 11 Μαρτίου αναμένεται να γνωμοδοτήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού.
Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε εντός τους Φεβρουαρίου ότι υπέβαλε αίτηση για την υπό όρους αδειοδότηση του εμβολίου της στον EMA.
Την περασμένη εβδομάδα, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να γνωμοδοτήσει στα μέσα Μαρτίου σχετικά με την έγκριση ή μη του εμβολίου, η αξιολόγηση του οποίου γίνεται με ταχείες διαδικασίες.
Αν εγκριθεί, το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα είναι το τέταρτο που θα αδειοδοτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τα εμβόλια των Pfizer Inc/BioNTech SE, της Moderna Inc και των AstraZeneca Plc-Oxford.

Κλείνουν σύνορα στην Ευρώπη

Ταξιωτικοί περιορισμοί θα ισχύσουν από αύριο Τρίτη 2 Μαρτίου στα γαλλογερμανικά σύνορα ύστερα από την απόφαση του Βερολίνου να κλείσει τα σύνορα με τη γαλλική περιοχή Μοζέλ, η οποία χαρακτηρίζεται περιοχή ανησυχίας λόγω της εξάπλωσης κρουσμάτων με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Αυτό σημαίνει ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες ανάμεσα στην Μοζέλ και στα γερμανικά κρατίδια της Ρηνανίας-Παλατινάτου και του Ζάαρλαντ θα διακοπούν και οι ταξιδιώτες που θα φθάνουν από την Μοζέλ με το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να επιδείξουν ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού.
Όπως ανακοίνωσαν οι γερμανικές αρχές η αστυνομία δεν θα επιτηρεί με συνοριακούς ελέγχους αλλά θα προβαίνει σε τυχαίους ελέγχους.
Πάντως, η Γαλλία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γερμανία σε μια προσπάθεια να χαλαρώσουν οι περιορισμοί, αντιπροτείνοντας αντί να κλείσουν τα σύνορα, όσοι θέλουν να μετακινηθούν από τη μια πλευρά στην άλλη, να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα στο τεστ για τον κορωνοϊό των τελευταίων δύο ή τριών ημερών, αντί του τελευταίου 24ώρου,
Σημειώνεται πως ξ Γερμανία έχει ήδη σε ισχύ συνοριακούς ελέγχους με την Τσεχία και την Αυστρία.

Προς παράταση τα lockdown

Η Γαλλία έχει αντισταθεί στην επιβολή ενός νέου εθνικού lockdown για τον περιορισμό των περισσότερο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών, αλλά έχει ξεκινήσει να αυστηροποιεί τους περιορισμούς τοπικά σε μέρη όπως η Δουνκέρκη στα βόρεια και η Νίκαια στα νότια.
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Jean Castex προειδοποίησε ακόμα και με περιφερειακά lockdown, όπως lockdown στο Παρίσι και σε άλλες 19 επαρχίες τα Σαββατοκύριακα, από τις αρχές Μαρτίου αν δεν υποχωρήσει η πανδημία.
Στη Γερμανία, το lockdown παρατάθηκε έως τις 7 Μαρτίου με την καγκελάριο Merkel να υποστηρίζει πως δεν θα κρατήσει ούτε μια ημέρα παραπάνω από ότι χρειάζεται.
Πάντως, από αυτήν την εβδομάδα, μια σειρά από κράτη αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα παρατείνουν ή όχι τα lockdown που έχουν επιβάλλει.
Για παράδειγμα η Αυστρία αναμένεται σήμερα 1 Μαρτίου να αξιολογήσει την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα και να αποφασίσει τι θα πράξει, ενώ κάτι αντίστοιχο θα γίνει σε Πορτογαλία, Βέλγιο και Ολλανδία.
65956905390346345634653334.JPG
Μ. Βρετανία: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί άνω των 40 ετών

Εντός του μήνα αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 40 ετών στη Μεγάλη Βρετανία όπου μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι.
H Βρετανία, ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς ενώ έως σήμερα έχει το ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19 στην Ευρώπη αυξάνοντας την πιθανότητα άρσης των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων, που είναι ακόμη σε ισχύ, από σήμερα και μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, στις 21 Ιουνίου αναμένεται να έχει επιστρέψει σε πλήρη κανονικότητα η βρετανική οικονομία, ενώ τα πρώτα καταστήματα θα ανοίξουν τον Απρίλιο.
Βάσει του προγράμματος που έχει ανακοινώσει η βρετανική κυβέρνηση:
α)Η χαλάρωση του τρίτου lockdown θα αρχίσει στις 8 Μαρτίου, με το άνοιγμα των σχολείων.
β)Στις 12 Απριλίου θα ανοίξουν ξανά μεγάλοι τομείς της οικονομίας (κομμωτήρια και σαλόνια νυχιών, ζωολογικοί κήποι, γυμναστήρια, πισίνες κ.λπ.).
γ)Από τις 17 Μαΐου θα ανοίξουν η εστίαση και η φιλοξενία.
δ) Η 21η Ιουνίου θα είναι η ημερομηνία επιστροφής στην ομαλότητα.
Όμως θα πρέπει να συνεχιστεί με επιτυχία το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τα εμβόλια να αποδειχθούν αποτελεσματικά, να μην έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα, οι νέες παραλλάξεις να μην επηρεάζουν την κατάσταση.

Ινδία: Έχουν εμβολιαστεί 15 εκατομμύρια άνθρωποι

Τουλάχιστον 15 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσα τους και ο πρωθυπουργός Naredra Modi, έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα στην Ινδία, όπου η επιδημία παρά τις εξάρσεις που καταγράφονται, παραμένει υπό έλεγχο.
Από σήμερα 1/3 άρχισε και η δεύτερη φάση του προγράμματος εμβολιασμού με τον πρωθυπουργό Modi να λαμβάνει την πρώτη δόση του εμβολίου του - του Covaxin, που παράγει η Bharat Biotech - στο Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών Όλης της Ινδίας.
Η νέα φάση του εμβολιασμού έχει σκοπό να ανοσοποιηθούν οι πολίτες άνω των 60 ετών καθώς και οι πολίτες άνω των 45 ετών με συννοσηρότητες.
Εν τω μεταξύ, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 15.510 κρούσματα, με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 11.112.241.
Παράλληλα αναφέρθηκαν οι θάνατοι ακόμη 106 ασθενών με την COVID-19 με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 157.157.
Η Ινδία κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, τα οποία έχουν αρχίσει να αυξάνονται ξανά τις τελευταίες ημέρες, ενώ βρίσκονταν σε υποχώρηση τους τελευταίους μήνες.

Πλήττει τη Λατινική Αμερική η covid – Πάνω από 440.000 οι νεκροί σε Βραζιλία, Μεξικό

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα εξακολουθεί να πλήττει τη Λατινική Αμερική το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς μόνο η Βραζιλία και το Μεξικό μετρούν πάνω από 440.000 θανάτους.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 721 ασθενείς με την COVID-19, ενώ διαγνώστηκαν 34.027 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά η Βραζιλία έχει καταγράψει 254.942 θανάτους επί συνόλου 10.551.259 μολύνσεων.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον πλανήτη.

Μεξικό: Θετικός ο υφυπουργός Υγείας

Έναν χρόνο με covid συμπλήρωσε χθες Κυριακή 28/2 το Μεξικό, το οποίο μετρά 185.715 νεκρούς και 2.086.938 κρούσματα.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 458 θάνατοι και 2.810 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2.
Πρόκειται για τον τρίτος βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη τη στιγμή που έγινε γνωστό πως θετικός στον ιό βρέθηκε και ο υφυπουργός Υγείας, ο οποίος ήταν και ο αρμόδιος για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Πάντως, όπως αναφέρεται, βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και αναρρώνει με ικανοποιητικό τρόπο.

Στο κόκκινο και η Χιλή

Πέρα από τη Βραζιλία και το Μεξικό, δύσκολη είναι η κατάσταση και σε άλλα κράτη της Λατινική Αμερικής.
Στην Χιλή τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.208 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 96 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά η Χιλή μετρά 20.572 νεκρούς επί συνόλου 825.625 μολύνσεων.
Η Χιλή έκλεισε την εβδομάδα με τα κρούσματα πάνω από τα 4.000 σε ημερήσια βάση για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, κάτι που εν μέρει αποδίδεται στις αυξημένες μετακινήσεις εν μέσω της περιόδου των θερινών διακοπών στο νότιο ημισφαίριο.

Πάνω από 2 εκατ. κρούσματα στην Αργεντινή

Αλλά και στην Αργεντινή, οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την επιδημία, η οποία μέχρι στιγμής έχει αφήσει πίσω της 51.965 νεκρούς και 2.107.365 κρούσματα.
Η επαρχία του Μπουένος Άιρες παραμένει επίκεντρο της πανδημίας, με συνολικά 879.807 κρούσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα μέτρα για να ελεγχθεί η πανδημία παρατείνονται ως τη 12η Μαρτίου.
7890569005-79-0474747467.JPG
Μελέτη: Πιθανόν υψηλότερη ή και τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer σε παχύσαρκους

Το ενδεχόμενο να χρειαστεί να γίνει μια υψηλότερη ή ακόμα και μια τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στους παχύσαρκους ανθρώπους έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι έχουν επαρκή προστασία του κατά του κορωνοϊού μελετούν οι επιστήμονες.
Μελέτη που έγινε σε Ιταλούς υγειονομικούς έδειξε ότι οι παχύσαρκοι παρήγαγαν στον οργανισμό τους μόνο τα μισά περίπου αντισώματα μετά τη δεύτερη δόση, σε σχέση με όσους συναδέλφους τους είχαν κανονικό βάρος.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος άνω του 30) αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19 κατά σχεδόν 50%, καθώς και τον κίνδυνο, μετά τη λοίμωξη, για εισαγωγή στο νοσοκομείο κατά 113%.
Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι οι παχύσαρκοι συχνά έχουν άλλα υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιοπάθεια ή διαβήτη τύπου 2.
Επίσης, το υπερβολικό πάχος μπορεί να επιφέρει μεταβολικές αλλαγές, όπως φλεγμονή και ινσουλινοαντίσταση, που καθιστούν δυσκολότερη την καταπολέμηση της λοίμωξης Covid-19 από το σώμα του ασθενούς.
Έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο έχει περίπου τη μισή αποτελεσματικότητα στους παχύσαρκους σε σχέση με τους εμβολιαζόμενους με κανονικό βάρος.
Η νέα μελέτη, που προδημοσιεύθηκε στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), παρέχει τις πρώτες ενδείξεις πώς πιθανώς κάτι ανάλογο μπορεί να συμβαίνει με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - κάτι που πάντως πρέπει να επιβεβαιωθεί.

Η μελέτη

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου IRCCS «Ρετζίνα Έλενα» στη Ρώμη, αξιολόγησαν την παραγωγή αντισωμάτων μετά και τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού 248 υγειονομικών (158 γυναικών και 90 ανδρών).
Επτά μέρες μετά τη δεύτερη δόση, σχεδόν όλοι (99,5%) είχαν εμφανίσει ανοσιακή αντίδραση και η παραγωγή αντισωμάτων ήταν πιο μεγάλη στους ανθρώπους που είχαν περάσει λοίμωξη Covid-19 προηγουμένως, στους νέους και στις γυναίκες.
Όμως η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στο εμβόλιο ήταν μειωμένη στους υπέρβαρους και παχύσαρκους, σε σχέση με όσους είχαν βάρος κανονικό ή μικρότερο του κανονικού.
Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι «οι γυναίκες, οι λεπτοί άνθρωποι και οι νέοι έχουν αυξημένη ικανότητα ανοσιακών αντιδράσεων σε σχέση με τους άνδρες, τους υπέρβαρους και τους ηλικιωμένους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης